Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
Joona Lipponen melko totisena

Opiskelijoita ajetaan taas ahtaalle. Yleisen asumistuen katkaisulla opiskelijoita vaaditaan siirtymään pienempiin ja edullisempiin asuntoihin, mutta samaan aikaan juuri niiden asuntojen rakentaminen tehdään kannattamattomaksi leikkaamalla opiskelija-asuntorakennuttamisen kannustimia sekä heikentämällä opiskelijoiden vuokranmaksukykyä.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden sisäänottomäärä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, jopa 42 prosenttia vuodesta 2017, ja määrää kasvatetaan edelleen. Kasvavat opiskelijamäärät tarvitsevat entistä enemmän opiskelijabudjettiin sopivia asuntoja. AYY:n tavoitteena onkin rakennuttaa lähivuosina Otaniemen kampukselle jopa tuhat uutta asuntoa vastaamaan kysyntää. Investointiavustusten leikkaaminen uhkaa nyt näiden uusien asuntojen rakentamista.

Erityisryhmien investointiavustusta opiskelija-asuntoihin on jo vähennetty 15 prosentista seitsemään prosenttiin, eikä loppua leikkauksille näy. Hallitus on jopa väläytellyt opiskelijoiden poistamista investointiavustusten piiristä kokonaan. Pelkästään AYY uhkaa menettää näiden yhteisvaikutuksena jopa yli neljä miljoonaa euroa rakennusta kohden. Nyt esitettyjen päätösten jälkeen pääkaupunkiseudun uudet, suunnitteilla olevat opiskelija-asunnot luisuvat opiskelijoiden maksukyvyn ulkopuolelle ja jäävät pahimmillaan tyhjiksi. 

Asuntorakentaminen on pitkäjänteistä ja vaatii ennustettavuutta sekä vakautta niin lainsäädännössä kuin rakentamisen rahoituksessa. Poukkoilevat ja ennustamattomat päätökset tekevät asuntojen rakennuttamisen mahdottomaksi riskien kasvaessa ja vaikeuttavat opiskelijan edun ajamista asuntomarkkinoilla. 

Haluamme Orpon hallitukselta vastauksen siihen, minne pääkaupunkiseudun opiskelijoiden on tarkoitus muuttaa asuntojen käydessä vähiin ja vuokrien kallistuessa. Julistitte ”koulutuksen ja osaamisen olevan tulevaisuuden perusta”. Nyt olisi aika muuttaa suunta ja näyttää se teoilla.

Ei ole vielä myöhäistä peruuttaa investointiavustuksen leikkausta, ja sen sijaan panostaa tulevaisuuden investointeihin. Uudet opiskelija-asunnot tuovat hyötyä vuosikymmenestä toiseen. Kun opiskelijalla on varaa asua ja elää, on myös opintojen edistäminen ja tavoiteajassa valmistuminen huomattavasti helpompaa.
 

Lisätiedot:
Joona Lipponen
Hallituksen jäsen, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
puh. +358 40 6772566

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Julkaistu:

EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.