Asumispalveluissa halutaan luoda maailman parasta opiskelijan elämää

Asuminen on AYY:n merkittävimpiä jäsenpalveluja. Blogissa palvelupäällikkö Riitu Nuutinen kirjoittaa AYY:n asumispalveluiden toimintaperiaatteista ja tavoitteista sekä avaa asumisen ajankohtaisia kuulumisia.
Atlantinkatu 7_6

Asuminen on AYY:n merkittävimpiä jäsenpalveluja ja sen parissa työskentelee iso osa organisaatiotamme. Lakien lisäksi monta eri asiakirjaa ohjaavat asumispalveluiden toimintaa. Edustajiston päättämä kiinteistöstrategia asettaa tavoitteet asunto- ja kiinteistötoiminnan kehittämiselle tulevina vuosina. Asumisen linjapaperi määrittelee AYY:n asuntopoliittiset tavoitteet ja asettaa asuntotoiminnalle aatteellisia periaatteita. Asumisen ohjesääntö puolestaan määrää asukasvalinnan periaatteet ja säännöt. Ohjesääntöä tulkitaan tarvittaessa ylioppilaskunnan edustajista sekä asukkaista koostuvassa asuntotoimikunnassa, jonka tehtävä on käsitellä asukkailta tulleita asumiseen liittyviä anomuksia ja valituksia.

Toimintaamme ohjaavat asiakirjat eivät kuitenkaan ole meille pelkkää paperia, vaan toimintamme on aidosti niihin perustuvaa ja koemme toiminnallemme asetetut linjat ja tavoitteet tärkeäksi osaksi jokapäiväistä työtämme. AYY:n asumispalveluissa tapamme toimia, ja yhteinen tavoitteemme, on olla luomassa omalta osaltamme maailman parasta opiskelijan elämää, ja tämä on myös minulle tärkeä syy työskennellä nimenomaan ylioppilaskunnassa.

Asumisen linjapaperissa asuntotoimintamme periaatteiksi on määritelty tasapuolisuus, tarvelähtöisyys, jäsenlähtöisyys & joustavuus sekä kasvatustehtävä. Nämä periaatteet näkyvät niin asukasvalinnassa kuin asukkaiden mahdollisuuksissa vaikuttaa omaan asumiseensa ja asumisviihtyvyyteen. Lisäksi ne näkyvät siinä, miten lähestymme yhteisöllisyyden teemoja toiminnassamme. Ja yhteisöllisyys on toki myös paljon muuta kuin soluasumista - tätä kaikkea pohdimme osana niin olemassa olevan kiinteistökannan kehittämistä kuin uuden rakentamistakin.

AYY tarjoaa nykyisellään kodin yli 3200 asukkaalle. Kiinteistöstrategian tavoitteiden mukaisesti tämä määrä tulee tulevina vuosina kasvamaan useilla sadoilla. Strategiassa määritellyt tavoitteet antavat meille suuntaa niin digitaalisten palvelujen kehittämiseen, kuin yhteisöllisyyden eri muotojen mahdollistamiseen ja entistäkin avoimempaan viestintään. Kun rakennamme uutta opiskelija-asumista, emme rakenna vain seiniä ja asuntoja. Rakennamme koteja ja tiloja, joiden tulee vastata niin asukkaiden kuin koko yhteisön tarpeisiin. Haluamme jatkossakin luoda arvoa jäsenillemme - koteja, joissa voi asua viihtyisästi ja kohtuullisella kustannuksella, sekä tiloja, jotka mahdollistavat yhä uusia yhteisöllisyyden muotoja.

Viime vuonna keskityimme erityisesti asukastoiminnan sekä sisäisten prosessien kehittämiseen. Asukkaiden lajittelumahdollisuuksia on kartoitettu ja parannettu, ja asunnonhakujärjestelmämme Domo on muuntumassa muotoon, joka palvelee myös monissa asumisen ajan palveluissa. Tänä vuonna jatkamme työtä sen eteen, että asunnoistamme olisi entistä paremmin tietoa saatavilla jo hakuvaiheessa. Tiedossamme on, että yksityiskohtaisempi tieto esimerkiksi pintamateriaaleista tai asunnon ikkunoiden ilmansuunnasta olisi monelle tärkeä jo aikaisessa vaiheessa hakuprosessia.

Toiminnan kehittämisessä ovat luonnollisesti mukana jäsenet ja asukkaat itse, jäsenlähtöinen palvelu syntyy vain aidosti osallistamalla kaikissa kehittämisen vaiheissa. Asukkaat voivat vaikuttaa muun muassa osallistumalla talokokouksiin, joissa valitaan asukkaiden luottamushenkilö, eli 'linnanisäntä', ja keskustellaan muista ajankohtaisista asioista. Talokokouksissa voidaan myös valita erillinen asukasneuvosto, joka voi AYY:n tuella esimerkiksi kehittää asukkaiden yhteisiä tiloja tai järjestää asukkaille yhteistä toimintaa. Monilla taloilla on myös aktiivisia some- ja keskusteluryhmiä, joissa keskustellaan talon yhteisistä asioista.

 

Lue lisää:

  • Tutustu AYY:n kiinteistöstrategiaan ja asumisen linjapaperiin täällä.
  • Lue täältä, miten asukkaat voivat vaikuttaa.

 

Riitu Nuutinen

Palvelupäällikkö, AYY

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Keskellä henkilö ja teksti Hae hallopediksi
Blogi Julkaistu:

Hae hallopediksi - se kannattaa!

Hallinnon opiskelijaedustajana toimiminen on tilaisuus muuttaa Aalto-yhteisöä jo opiskeluaikana.
Kuva Milja Leinosesta
Blogi Julkaistu:

Kestävästä taloudesta ja Aino-lehdestä – miksi AYY lopettaa opiskelijamedian julkaisun toistaiseksi

Opiskelijamedialla on ollut rooli Aalto-yhteisön rakentamisessa, mutta kuitenkin AYY:n täyttäessä 10 vuotta edustajisto päätyi hallituksen esityksen pohjalta lakkauttamaan opiskelijamedian - miten tähän päädyttiin?
Alhaalta päin kohti taivasta otettu kuva Atlantinkadun kohteesta
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mitä jos suorittaminen laittaa elämän mutelle?

Aallon opiskelijoista uupumisriskissä on 20 % (AllWell 2020) ja pienemmässä mittakaavassa jaksamisen kanssa on vaikeuksia vielä usemmalla. AYY:n hallituksen jäsen Tua Videman tulkitsee lukuja niin, että meistä aika moni pyrkii sataprosenttiseen suoritukseen ja yrittää hoitaa lupaamansa hommat oman hyvinvointinsa hinnallakin.
Kuva design-kalenterin 2020-2021 kannesta
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Design-kalenteri 2020–2021 tarjoilee ala-astenostalgiaa

AYY:n ja TOKYO ry:n lukuvuosikalenteri vuosimallia 2020–2021 on täällä – valmiina ilahduttamaan ja selkeyttämään opiskelijan arkea. Kalenterigraafikko Mirka Larjomaa kertoo inspiraatiosta suunnittelun taustalla.