Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo matkastaan vuokralaisdemokratiaan ja pohtii vuottaan mukana asukastoimikunnassa. Kokemustensa ja saavutustensa kautta Sofia valottaa osallistumisen ja vaikuttamisen olemusta yhteisöllisen asuinympäristön muokkaamisessa.

Asukastoimikunnan toimialaan kuuluvat talon asumisviihtyvyyden ja yhteisöllisyyden edistäminen. Asukastoimikunta voi järjestää asukkaille mm. pihatalkoita, virkistyksiä, lautapeli- tai kokkausiltoja ja kunnostaa asukkaiden kerhotilaa. Toimikautensa aikana asukastoimikunta tekee budjettisuunnitelman talon asukastoimintaan varatun rahan käytöstä. Asukastoimikunta voi viedä eteenpäin AYY:lle omia sekä muiden asukkaiden ideoita viihtyvyyden parantamisesta.

Kaikki halukkaat 18 vuotta täyttäneet asukkaat voivat asettua ehdolle asukastoimikuntaan. Asukkaat voivat itse päättää kuinka monta asukasta asukastoimikuntaan valitaan. Toimikautensa aikana asukastoimikunta päättää kuinka monta kokousta he pitävät ja milloin.

Asumisen yhteistyöelin eli ASY muodostuu asukasedustajista, jotka pääsääntöisesti ovat asukastoimikuntien puheenjohtajia. ASY:n kokouksissa käsitellään koko vuokrakantaan liittyviä talouteen ja kiinteistöön liittyviä asioita.

ASY muodostetaan aina vuoden alussa kutsumalla kaikki asukastoimikunnan puheenjohtajat ensimmäiseen asumisen yhteistyöelimen kokoukseen, jossa valitaan edustajat sekä puheenjohtaja. ASY kokoontuu vuodessa vähintään neljä kertaa.
Asukastoiminta

Miten päätit lähteä mukaan asukastoimintaan? (asukastoimikunta)

Kaverini oli talossani linnanisäntänä ja hän mainosti toimintaa kevyenä ja kivana hommana. Hänen suosituksensa ansiosta päätin sitten lähteä mukaan asukastoimintaan ja päädyin asukastoimikunnan puheenjohtajaksi.

Mitä odotit vuodelta asukastoimikunnassa ja oletko saavuttanut näitä asioita vuoden aikana?

Halusin kehittää talomme pihaa ja parantaa yhteisöllisyyttä. Pihalle teimmekin sitten hankintoja ja järjestimme kesän lopulla grillibileet, joissa naapurit pääsivät tapaamaan toisiaan. Meillä on vielä joulukuussa tarkoitus järjestää karting-kokeilu asukkaille. Tavoitteita tuli siis saavutettua!

Miten päätit lähteä mukaan ASYyn?

Linnanisäntäkaverini suositteli myös ASYn toimintaan lähtemistä. ASYssa minua kiinnosti asumiseen vaikuttaminen oman talon asioita laajemmin ja kokousten pieni määrä vakuutti minut siitä, että tähän juttuun riittää kyllä aikaa.

Mitä ovat olleet mielestäsi tärkeimpiä ASY:ssä käsiteltyjä aiheita vuonna 2023?

Tärkeimpiä aiheita tänä vuonna ASYn kokouksissa ovat olleet saunojen varaus- ja maksukäytäntöjen yhtenäistäminen, kiinteistöpalveluiden kilpailutus ja ovenavauspalvelun hinnat.

Suositteletko asukastoimintaa asukkaille ja miksi?

Suosittelen ehdottomasti asukastoimintaa! Asukastoiminnassa pääsee vaikuttamaan talon asioihin, päättämään budjetin käytöstä ja tutustumaan naapureihin. Toimintaan voi osallistua omien aikataulujen puitteissa ja saada pienelläkin panoksella isoja juttuja aikaan!

Kiinnostuitko asukastoiminnasta? 

Osallistu vuoden 2023 varsinaisiin asukaskokouksiin 29.11 tai 30.11 ja ilmoittaudu mukaan asukastoimikuntaan. Asukastoimikunnan puheenjohtajana voit myös olla ehdolla Asumisen yhteistyöelimeen. Asukastoimikunnassa voit vaikuttaa mm. mihin talosi asukasbudjettia käytetään ja olla mukana järjestämässä asukkaille virkistyksiä ja talkoita.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

asuminen
Ajankohtaista Julkaistu:

Heti vapaat

Tutustu AYY:llä vapaina oleviin asuntoihin
House
Ajankohtaista Julkaistu:

Haaveissa AYY:n opiskelija-asunto? Laita hakemus jo tänään!

Kehotamme kaikkia hakijoita, jotka eivät Domon siirtymävaiheessa saaneet hakemuksiaan läpi, tekemään nyt uutta hakemusta!
Housing
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Hae asumisoikeuden hyvitystä ajoissa!

Tarkista, onko sinulla asumisoikeusaikaa jäljellä.
Kahvikupit
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vuoden 2024 asukastoimijat valittu

Vuoden 2024 asukastoimijat on valittu.