Asuminen

Asumisen ABC

Asukas_Atlantinkatu

Tälle sivulle on kerätty yleisiä ohjeita asumiseen liittyen. Sivulta löydät ohjeita esimerkiksi sauna- tai pyykkivuorojen varaamiseen sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.

Asunnon lämpötila

Kiinteistöissä on keskuslämmitysjärjestelmä, joka mittaa ulkolämpötilaa ja sen perusteella lämmittää kiinteistöä. Asuntojen lämpötilan tulisi olla lämmityskaudella noin 21 astetta.  Jos asunnossasi tuntuu viileältä, mittaa lämpötila keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta. Jos lämpötila on alle 21 astetta, ilmoita asiasta huoltoyhtiöön.

Kesähelteillä ja auringon paistaessa suoraan asuntoon voi asunnon lämpötila nousta yli 21 asteen. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen  mukaan ”Huoneilman lämpötila ei saa kohota yli 26 C, ellei lämpötilan kohoaminen johdu ulkoilman lämpimyydestä”. Asuntoa voi yrittää viilentää pitämällä verhoja kiinni ja tuulettamalla asuntoa ilta-aikaan ulkolämpötilan viilentyessä.

Avain lukkojen takana

Lukitsitko itsesi ulos asunnostasi? Huoltoyhtiö voi avata sinulle oven, mutta avaamisesta peritään kunkin huoltoyhtiön palveluhinnaston mukainen veloitus. AYY:n asumisen palveluiden aukioloaikoina voit myös käydä kysymässä avainta lainaan.

Kadonnut avain

Ilmoita kadonneesta avaimesta aina AYY:lle tällä lomakkeella. Asumisen palveluista saat lisäneuvoja, miten asian kanssa edetään ja miten saat uuden avaimen mahdollisimman nopeasti.

Hävinneestä avaimesta laskutetaan uuden avaimen teettämisen kustannukset. AYY lähettää laskun kadonneesta avaimesta vuokralaiselle. Täytäthän lomakkeen vasta sitten, kun olet täysin varma, että avain on kadonnut. Hävinneestä avaimesta laskutetaan uuden avaimen teettämisen kustannukset. Ilmoitus on sitova ja maksu avaimesta tulee, vaikka avain myöhemmin löytyisikin.

Jos vuokrasopimuksen päättyessä vuokralainen palauttaa vähemmän avaimia, kuin mitä hän on kuitannut itselleen, puuttuvien avainten teettämiskustannukset vähennetään vuokralaisen maksamasta vakuusmaksusta.

Kestävä asuminen

 • AYY:n asuntojen sähkö ja kaukolämpö tulee päästöttömistä tai uusiutuvista energianlähteistä. Jos vastaat sähkösopimuksestasi itse, suosittelemme fossiilittomia vaihtoehtoja, kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Ekologisemmalla sähkösopimuksella vaikutat suoraan päästöjen pienenemiseen ja tuet energiayhtiöiden siirtymistä kestävämpään sähköntuotantoon. Energiaviraston sahkonhinta.fi-sivustolta voit lukea lisää tietoa sähkön kilpailuttamisesta ja energialähteistä.
 • "Ei mainoksia" -tarra ovessa vähentää paperijätettä.
 • Aallossa on helppoa kuluttaa kestävästi. Huonekalut ja muut kodin käyttötavarat voi ostaa tai hankkia käytettynä uuden sijaan, ja omat turhat kodintavarat kannattaa lahjoittaa tai kierrättää esimerkiksi kierrätyskeskuksissa. Paras jäte on kuitenkin aina se, mitä ei synny. Lue lisää kierrätyksestä AYY:n asunnoissa.
 • Tekemällä Sitran elämäntapatestin saat sinulle räätälöityjä vinkkejä kestävämpiin arjen ja asumisen valintoihin.

Edellisen asukkaan posti

Jos saat edelliselle asukkaalle tai tuntemattomalle henkilölle osoitettua postia, kirjoita lähetykseen "jaettu väärin" ja pudota se lähimpään kirjelaatikkoon toimitettavaksi eteenpäin.

Internet ja TV

Asuntojen vuokraan kuuluu Internet-yhteys, joka on käytettävissä ilman erityisiä toimenpiteitä asukkailta. Laita Ethernet-verkkokaapeli (RJ45-liitännällä) seinään ja yhdistä koneeseen.

Kaikkiin Internetiin ja televisioon liittyviin kysymyksiin vastaa Trinet. Voit lähettää viestin Trinetille tällä sähköisellä lomakkeella. Tarkempia tietoja netin ja tv:n toiminnasta sekä lisää yhteystietoja löytyy Trinetin kotisivuilta.

Palovaroitin ja valaisimet

Asuntojen palovaroittimet ja valaisimet lamppuineen ovat pääsääntöisesti asukkaan vastuulla. Jos asunnostasi palaa lamppu katosta tai kylpyhuoneesta, sinun täytyy osta tilalle uusi.

AYY vastaa soluasuntojen yhteisten tilojen palovaroittimista ja valaisimista lamppuineen. Mikäli yhteisten tilojen palovaroittimen paristo on lopussa tai valaisimesta palaa lamppu, ota suoraan yhteys huoltoyhtiöön. Soluhuoneiden palovaroittimista ja valaisimista lamppuineen asukas vastaa itse. Joissakin soluasunnoissa on kattovalaisin valmiina, mutta lampun hankkiminen on asukkaan vastuulla.

Osassa uusimmista kohteistamme palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon. Jos sähköverkkoon kytketyssä palovaroittimessa on vikaa, ota yhteys huoltoon.

Pysäköinti ja valvonta

Lähes kaikkien AYY:n kiinteistöjen läheisyydessä on vuokrattavia autopaikkoja. Mikäli tarvitset parkkipaikkaa, ota yhteys asumisen palveluihin tällä lomakkeella.

Turkismiehentien, Maapadontien ja Kirkonkyläntien autopaikkoja hallinnoivat kiinteistöjen huoltoyhtiöt. Mikäli näiden kohteiden asukas tarvitsee autopaikkaa, kyselyt tulee suunnata huoltoyhtiöille. Huoltoyhtiöiden yhteystiedot löydät kunkin kiinteistön omalta sivulta.

Jos olet saanut sakot väärinpysäköinnistä, neuvottelethan sakottajan kanssa. AYY ei voi valitettavasti vaikuttaa asukkaiden saamiin sakkoihin.

Pyykkivuorot

Pyykkivuoroja pääset varaamaan Domon kautta, ja vuorot ovat maksuttomia. Maapadontiellä pyykkivuorot varataan oman järjestelmän kautta.

Saunavuorot

Teekkarikylän asukkaat voivat tarkastella vapaita saunavuoroja Domon kautta. Säännöllisen saunavuoron voi vuokrata itselleen asumisen palveluiden kautta. Voit lähettää meille viestin tällä lomakkeella. Uuden saunavarauksen tekeminen tai olemassa olevan varauksen peruminen tulee tehdä kuukauden 20. päivään mennessä, jotta tieto ehtii mukaan seuraavan kuukauden lämmityslistoille.

Saunoissa on viikoittain yleisiä lenkkisaunavuoroja, jolloin asukkaat voivat saunoa ilmaiseksi. Myös näiden vuorojen ajankohdat näkyvät Domossa.

Turkismiehentiellä ja Kirkonkyläntiellä saunavuorot varataan huoltoyhtiön kautta. Maapadontiellä saunat varataan oman varausjärjestelmän kautta. Muissa Helsingin kohteissa saunavuoroja voi varailla saunan ovissa olevien listojen kautta.

Viikoittainen saunavuoro maksaa asukkaalle 10€ kuukaudessa, poislukien Atlantinkadulla ja Miestentiellä, joissa saunavuoro maksaa 15€ kuukaudesssa.

Lemmikit

 • Solu on yhden hengen huone jaetussa asunnossa. Soluissa ei ole sallitua pitää lemmikkejä. 
 • Yksiöissä ja soluyksiöissä lemmikit on sallittu.
 • Kaksioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa lemmikit on sallittu.

Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu asukkaan velvollisuuksiin. Puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti, sillä lattiakaivo voi alkaa haista tai tukkeutua. Lattiakaivon kannen alle voi hankkia suodattimen, joka kerää roskia ja on helppo puhdistaa. Verkkomaisia suodattimia löytyy suurimmista marketeista.

Näin puhdistat lattiakaivon:

 • Irrota lattiakaivon kansi. Irrottamisessa saatat tarvita esimerkiksi ruuvimeisseliä, jos kansi on tiukasti kiinni.

 • Poista hiukset ja muut roskat lattiakaivosta.

 • Puhdista lattiakaivon seinät harjalla. Puhdistukseen voit käyttää esimerkiksi tiskiainetta.

 • Puhdista lattiakaivon kansi ja aseta se takaisin paikalleen.

Jos puhdistuksesta huolimatta viemäri ei vedä vaan vettä kerääntyy lattialle, voi tukos olla syvemmällä. Tässä tapauksessa ota yhteys huoltoyhtiöön.

Hajulukon puhdistus

Vessan ja kylpyhuoneen hajulukon puhdistaminen kuuluu asukkaan velvollisuuksiin ja puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti tukosten ehkäisemiseksi. Keittiön hajulukkoa ei saa avata vaan hajulukko täytyy puhdistaa putkenavaukseen tarkoitetulla puhdistusaineella.

Näin puhdistat vessan/kylpyhuoneen hajulukon:

 • Aseta hajulukon alle ämpäri tai muu astia, sillä avatusta hajulukosta voi valua nestettä.

 • Hajulukko aukeaa yleensä kiertämällä. Avaa hajulukon suojatulppa ja ota talteen tiiviste.

 • Puhdista putket esimerkiksi putkirassia käyttäen.

 • Laita tiiviste takaisin paikalleen ja kierrä suojatulppa takaisin kiinni.

 • Valuta lopuksi vettä lavuaariin ja tarkista, ettei hajulukko vuoda.

Siisteys soluissa

Soluissa kaikkien asukkaiden on huolehdittava yhteistilojen siisteydestä. Esimerkiksi jätteiden säilyttäminen solutiloissa tai parvekkeilla on kielletty ja se voi johtaa varoituksiin tai jopa vuokrasopimuksen purkamiseen. Jos soluasunnon havaitaan olevan sopimattomassa kunnossa, asiasta annetaan kaikille asukkaille siivouskehotus. Kehotuksen jälkeen yhteistilat tarkastetaan. Mikäli yhteisiä tiloja ei ole siivottu, siivooja tekee siivouksen, jonka kustannukset laskutetaan yhteisvastuullisesti kaikilta solun asukkailta.

Ohjeita solujen yhteistilojen siivoamiseen

Tuholaiset ja hyönteiset

Luteet

Luteet ovat ikäviä, mutta onneksi vaarattomia tuholaisia, jotka saadaan yleensä tehokkaasti hävitettyä asunnosta asianmukaisilla toimenpiteillä. Jos epäilet asunnossasi olevan luteita, ota yhteys asumisen palveluihin. Asuntoosi tilataan tuholaistorjuja arvioimaan tilanne sekä tekemään tarvittavat torjuntatoimenpiteet.

Turkiskuoriaiset ja riisihäröt

Turkiskuoriaiset ja riisihäröt ovat melko yleisiä, mutta vaarattomia tuholaisia. Turkiskuoriaisen toukkia saattaa löytyä esimerkiksi tekstiilien joukosta, riisihäröt taas viihtyvät elintarvikkeiden seassa. Molempia voi yrittää torjua kotikonstein (siistimällä kaapit ja käyttämällä sopivia torjunta-aineita), mutta ongelman ollessa laaja kannattaa ottaa yhteys asumisen palveluihin, jolloin paikalle voidaan tilata tuholaistorjuja.

Banaanikärpäset

Banaanikärpästen hävittäminen vaatii kärsivällisyyttä. Kärpäsiä voi pyydystää kotitekoisten ansojen avulla, esimerkiksi laittamalla pöydälle lasin, jossa on mehua ja tiskiainetta. Kärpästen munien tuhoamiseen voit käyttää tuholaistorjunta-ainetta. Kärpäset viihtyvät biojätteiden seassa eli ne kannattaa viedä ulos kerran päivässä ja pestä ämpäri huolella aina roskien viennin jälkeen. Kaikki hedelmät kannattaa siirtää pois pöydiltä.

Sokeritoukat

Sokeritoukat ovat yleisiä, mutta vaarattomia tuholaisia, joita voi yrittää hävittää kotikonstein. Sokeritoukat tulevat maaperästä asuntoihin esimerkiksi putkistojen kautta. Asunnoissa sokeritoukkia voi olla esimerkiksi listojen ja ovien kynnysten alla, putkiläpivientirei’issä tai muissa suojaisissa paikoissa. Sokeritoukkia voi yrittää hävittää sopivilla tuholaistorjunta-aineilla, sumuttamalla ainetta niihin paikkoihin, joissa olet toukkia havainnut. Viemäreistä toukkia voi torjua kaatamalla lavuaariin ja suihkukaivoon kiehuvan kuumaa vettä.

Vikailmoitukset

Jos asuntosi kunnossa on jotain isompaa ongelmaa eli jos viat tai puutteet liittyvät asunnon rakenteisiin, esimerkiksi reiät muovimatossa, ota yhteys AYY:n kiinteistötoimeen tällä lomakkeella. Pienemmät viat, esimerkiksi repsottava pistorasia tai puuttuvat hyllylevyt, voi ilmoittaa suoraan huoltoyhtiöön, joka hoitaa erilaiset tarkistukset ja korjaukset ilmaiseksi. Huoltoyhtiö myös ilmoittaa AYY:n kiinteistötoimelle, jos asuntoon täytyy tilata esimerkiksi uusi jääkaappi tai muita kalusteita. Jos olet epävarma, kenen vastuulla jonkin asian korjaaminen on, voit olla yhteydessä huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö ohjaa asian tarvittaessa eteenpäin tai ohjaa niissä asioissa, jotka ovat asukkaan vastuulla.

Asukkaan UKK

Tälle sivulle on koottu yleisiä asukkaita askarruttavia kysymyksiä. Jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi, ota yhteys asumisen palveluihin.

Lue lisää
Asukkaan UKK
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu