Asuminen

Asumisen ABC

Tälle sivulle on kerätty yleisiä ohjeita asumiseen liittyen. Sivulta löydät ohjeita esimerkiksi sauna- tai pyykkivuorojen varaamiseen sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.
Asukas_Atlantinkatu

Asunnon lämpötila

Kiinteistöissä on keskuslämmitysjärjestelmä, joka mittaa ulkolämpötilaa ja sen perusteella lämmittää kiinteistöä. Asuntojen lämpötilan tulisi olla lämmityskaudella noin 21 astetta.  Jos asunnossasi tuntuu viileältä, mittaa lämpötila keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta. Jos lämpötila on alle 21 astetta, ilmoita asiasta huoltoyhtiöön.

Kesähelteillä ja auringon paistaessa suoraan asuntoon voi asunnon lämpötila nousta yli 21 asteen. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen  mukaan ”Huoneilman lämpötila ei saa kohota yli 26 C, ellei lämpötilan kohoaminen johdu ulkoilman lämpimyydestä”. Asuntoa voi yrittää viilentää pitämällä verhoja kiinni ja tuulettamalla asuntoa ilta-aikaan ulkolämpötilan viilentyessä.

Avain lukkojen takana

Lukitsitko itsesi ulos asunnostasi? Securitas voi avata sinulle oven. Ovenavauspalvelumaksu on arkisin 30,00 €, ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivisin 60,00 €. Viikonloppu- /pyhäinpäivämaksu on voimassa perjantaista tai pyhää edeltävästä arkipäivästä klo 18.00 alkaen maanantaihin tai pyhää seuraavaan arkipäivään klo 06:00 asti. 

 1. Mikäli lukitset itsesi ulos asunnostasi, soita Securitaksen päivystysnumeroon 0600 13513. Puhelun hinta on 8,21 snt/puhelu + pvm/mpm. 
 2. Sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi näyttämällä kuvallista, virallista henkilöllisyyden todistavaa asiakirjaa esim. passi tai henkilötodistus. Ovenavauksen voi tilata vain asunnossa virallisesti AYY:lla kirjoilla oleva asukas.
 3. Securitas lähettää asukkaalle postitse laskun oven avaamisesta. Ovenavauslasku kannattaa maksaa ajoissa. Mikäli et maksa laskua eräpäivään mennessä, Securitas lähettää kaksi muistutuslaskua ennen kuin se siirtyy perintään.

Securitaksen ovenavauspalvelu ei koske Otaniemen Asuntosäätiön kohteita Servin Maijan tie 1 ja Servinkuja 2 eikä Kiinteistöosakeyhtiö Artin kohdetta Maapadontiellä. Näissä kohteissa ovenavauksen hoitaa huoltoyhtiö

Kadonnut avain

Ilmoita kadonneesta avaimesta aina AYY:lle tällä lomakkeella. Asumisen palveluista saat lisäneuvoja, miten asian kanssa edetään ja miten saat uuden avaimen mahdollisimman nopeasti.

Hävinneestä avaimesta laskutetaan uuden avaimen teettämisen kustannukset. AYY lähettää laskun kadonneesta avaimesta vuokralaiselle. Täytäthän lomakkeen vasta sitten, kun olet täysin varma, että avain on kadonnut. Hävinneestä avaimesta laskutetaan uuden avaimen teettämisen kustannukset. Ilmoitus on sitova ja maksu avaimesta tulee, vaikka avain myöhemmin löytyisikin.

Jos vuokrasopimuksen päättyessä vuokralainen palauttaa vähemmän avaimia, kuin mitä hän on kuitannut itselleen, puuttuvien avainten teettämiskustannukset vähennetään vuokralaisen maksamasta vakuusmaksusta.

Kestävä asuminen

 • AYY:n asuntojen sähkö ja kaukolämpö tulee päästöttömistä tai uusiutuvista energianlähteistä. Jos vastaat sähkösopimuksestasi itse, suosittelemme fossiilittomia vaihtoehtoja, kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Ekologisemmalla sähkösopimuksella vaikutat suoraan päästöjen pienenemiseen ja tuet energiayhtiöiden siirtymistä kestävämpään sähköntuotantoon. Energiaviraston sahkonhinta.fi-sivustolta voit lukea lisää tietoa sähkön kilpailuttamisesta ja energialähteistä.
 • "Ei mainoksia" -tarra ovessa vähentää paperijätettä.
 • Aallossa on helppoa kuluttaa kestävästi. Huonekalut ja muut kodin käyttötavarat voi ostaa tai hankkia käytettynä uuden sijaan, ja omat turhat kodintavarat kannattaa lahjoittaa tai kierrättää esimerkiksi kierrätyskeskuksissa. Paras jäte on kuitenkin aina se, mitä ei synny. Lue lisää kierrätyksestä AYY:n asunnoissa.
 • Tekemällä Sitran elämäntapatestin saat sinulle räätälöityjä vinkkejä kestävämpiin arjen ja asumisen valintoihin.

Edellisen asukkaan posti

Jos saat edelliselle asukkaalle tai tuntemattomalle henkilölle osoitettua postia, kirjoita lähetykseen "jaettu väärin" ja pudota se lähimpään kirjelaatikkoon toimitettavaksi eteenpäin.

Internet ja TV

Asuntojen vuokraan kuuluu Internet-yhteys, joka on käytettävissä ilman erityisiä toimenpiteitä asukkailta. Laita Ethernet-verkkokaapeli (RJ45-liitännällä) seinään ja yhdistä koneeseen.

Kaikkiin Internetiin ja televisioon liittyviin kysymyksiin vastaa Trinet. Voit lähettää viestin Trinetille tällä sähköisellä lomakkeella. Tarkempia tietoja netin ja tv:n toiminnasta sekä lisää yhteystietoja löytyy Trinetin kotisivuilta.

Kotivakuutus

Vuokranantaja suosittelee sinulle kotivakuutuksen ottamista. Lain mukaan vuokralainen vastaa sekä huoneistonsa irtaimistosta että huoneistolle omalla toiminnallaan aiheuttamasta vahingosta. Kotivakuutuksen olemassaolo on tärkeää, koska muutoin edellä mainitun kaltaiset vahingot jäävät sinun maksettaviksesi.

Palovaroitin ja valaisimet

Asuntojen palovaroittimet ja valaisimet lamppuineen ovat pääsääntöisesti asukkaan vastuulla. Jos asunnostasi palaa lamppu katosta tai kylpyhuoneesta, sinun täytyy osta tilalle uusi.

AYY vastaa soluasuntojen yhteisten tilojen palovaroittimista ja valaisimista lamppuineen. Mikäli yhteisten tilojen palovaroittimen paristo on lopussa tai valaisimesta palaa lamppu, ota suoraan yhteys huoltoyhtiöön. Soluhuoneiden palovaroittimista ja valaisimista lamppuineen asukas vastaa itse. Joissakin soluasunnoissa on kattovalaisin valmiina, mutta lampun hankkiminen on asukkaan vastuulla.

Osassa uusimmista kohteistamme palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon. Jos sähköverkkoon kytketyssä palovaroittimessa on vikaa, ota yhteys huoltoon.

Pysäköinti ja valvonta

Lähes kaikkien AYY:n kiinteistöjen läheisyydessä on vuokrattavia autopaikkoja. Mikäli tarvitset parkkipaikkaa, ota yhteys asumisen palveluihin tällä lomakkeella.

Autopaikkojen vuokraushinnat vaihtelevat kohteittain. Teekkarikylässä sähkötolpallinen autopaikka kustantaa esimerkiksi 15€/ kk ja sähkötolpaton paikka 8€/kk.

Turkismiehentien, Maapadontien ja Kirkonkyläntien autopaikkoja hallinnoivat kiinteistöjen huoltoyhtiöt. Mikäli näiden kohteiden asukas tarvitsee autopaikkaa, kyselyt tulee suunnata huoltoyhtiöille. Huoltoyhtiöiden yhteystiedot löydät kunkin kiinteistön omalta sivulta.

Jos olet saanut sakot väärinpysäköinnistä, neuvottelethan sakottajan kanssa. AYY ei voi valitettavasti vaikuttaa asukkaiden saamiin sakkoihin.

Pyykkivuorot

Pyykkivuoroja pääset varaamaan Domon kautta, ja vuorot ovat maksuttomia. Maapadontiellä pyykkivuorot varataan oman järjestelmän kautta.

Saunavuorot

Saunavuorot varataan Domo-järjestelmän kautta. Jokaisella asukkaalla on neljä krediittiä per kalenterikuukausi. Yksi krediitti vastaa yhtä saunavuoroa (1 h) Varauksia voi olla enintään 4 voimassa samanaikaisesti.

Varauksen voi perua tunnin sisällä varauksen teosta, jonka jälkeen varausta ei voi perua. AYY Asuminen ei voi perua saunavuoroa asukkaan puolesta, joten ole tarkkana tehdessäsi varausta. Krediitit nollaantuvat joka kuukausi, jonka vuoksi niitä ei voi kerätä ja esimerkiksi säästää toiselle kuukaudelle. Varauskalenteri avautuu viikko kerrallaan kuukauden päähän.

Noudata varattua aikaa huolellisesti, jotta seuraava saunoja pääsee omalle vuorolleen ajoissa. Ota huomioon seuraavat saunojat huolehtimalla saunan siisteydestä. Pukuhuoneeseen ja saunatiloihin ei saa viedä lemmikkieläimiä.

Huom. Servin Maijan tie 1 ja Servinkuja 2 asukkaat voivat katsoa vapaat saunavuorot Domosta ja varata vuoron olemalla yhteydessä [email protected].

Lemmikit

 • Solu on yhden hengen huone jaetussa asunnossa. Soluissa ei ole sallitua pitää lemmikkejä. 
 • Yksiöissä ja soluyksiöissä lemmikit on sallittu.
 • Kaksioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa lemmikit on sallittu.

Siisteys soluissa

Soluissa kaikkien asukkaiden on huolehdittava yhteistilojen siisteydestä. Esimerkiksi jätteiden säilyttäminen solutiloissa tai parvekkeilla on kielletty ja se voi johtaa varoituksiin tai jopa vuokrasopimuksen purkamiseen. Jos soluasunnon havaitaan olevan sopimattomassa kunnossa, asiasta annetaan kaikille asukkaille siivouskehotus. Kehotuksen jälkeen yhteistilat tarkastetaan. Mikäli yhteisiä tiloja ei ole siivottu, siivooja tekee siivouksen, jonka kustannukset laskutetaan yhteisvastuullisesti kaikilta solun asukkailta.

Ohjeita solujen yhteistilojen siivoamiseen

Vikailmoitukset

Jos asuntosi kunnossa on jotain isompaa ongelmaa eli jos viat tai puutteet liittyvät asunnon rakenteisiin, esimerkiksi reiät muovimatossa, ota yhteys AYY:n kiinteistötoimeen tällä lomakkeella. Pienemmät viat, esimerkiksi repsottava pistorasia tai puuttuvat hyllylevyt, voi ilmoittaa suoraan huoltoyhtiöön, joka hoitaa erilaiset tarkistukset ja korjaukset ilmaiseksi. Huoltoyhtiö myös ilmoittaa AYY:n kiinteistötoimelle, jos asuntoon täytyy tilata esimerkiksi uusi jääkaappi tai muita kalusteita. Jos olet epävarma, kenen vastuulla jonkin asian korjaaminen on, voit olla yhteydessä huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö ohjaa asian tarvittaessa eteenpäin tai ohjaa niissä asioissa, jotka ovat asukkaan vastuulla.

Siivous ja pienet huoltotoimet asukkaiden velvollisuutena

Tuholaiset ja hyönteiset

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu