WappenHjälp mitt under corona - Aalto-universitetets studerande inleder en insamling för att minska ungas ensamhet

WappenHjälp-insamlingen som ordnas av Aalto-universitetets studentkårs Phuxkommitté inleds 31 mars i Otnäs. WappenHjälp stöder HelsingforsMissionens kamp mot ungas ensamhet. Coronatiden har framhävt många ungas ångest om ensamheten.
Kuvassa Väreen ulkoseinälle ripustettuna lakanat, joille on maalattu teksti "Valoisaa Wappua". Lakanaa katsoo henkilö opiskelijahaalarissa ja teekkarilakissa.

Som startskott till insamlingen den 31 mars reses en lakaninstallation på Aalto-universitetets Väre-byggnads vägg av ämnesföreningarnas phuxar där enstaka bokstavslakan bildar texten ”Valoisaa Wappua!”. På lakanet står även insamlingens nätadress. Lakanen har gjorts i smågrupper för att undvika fysiska kontakter.

”Även om Wappen i år inte kan firas tillsammans så vill vi ändå väcka wappenstämning med installationen som gjorts tillsammans och visa att vi bryr oss om varandra” säger Phuxkommittéordförande, Phuxmajor Rudolf Nikander.

Det finns ensamma i alla åldersklasser men speciellt mycket bland unga. Nästan var femte av dem känner sig ensam och känner ångest för att inte ha någon att dela tankar med, någon att lita på eller någon att spendera tid med och prata.

”Vi vill väcka diskussion om det här viktiga ämnet tillsammans med Aalto-universitetets studentkårs Phuxkommitté och påminna om att fråga  familjemedlemmar, vänner, studiekompisar och det viktigaste, en själv, hur det riktigt står till", säger Nikander.

Många unga står trots sin vilja utanför sociala nätverk.

”Studerande har upplevt omfattande ensamhet. Phuxarnas skapande av studentidentiteten och byggandet av nya sociala nätverk har lidit illa. Det är viktigt att söka hjälp för undantagstillståndets ensamhet och de hälsoutmanande problemen som det medför”, påminner HelsingforsMissionens diskussions- och krishjälpschef Heidi Rouhiainen. 

Delta i WappenHjälp-insamlingen: wappu.fi/apu . Insamlingen pågår fram till den 10 maj 2021.

 

HelsingforsMissionen å sin sida bekämpar ungas ensamhet genom att erbjuda  lättillgänglig, gratis diskussionshjälp med krisarbetare. Den unga kan även få en frivillig stödperson som fungerar som en pålitlig vuxen och följeslagare.

Aalto-universitetets studentkårs phuxkommitté ansvarar för integreringen av nya studerande i universitets- och studentkulturen.

 

Tilläggsinformation:

 

Rudolf Nikander

Phuxkommitténs ordförande

[email protected]

+358 40 4105 490

 

Pinja Helasuo

Phuxkommitténs Wappenhjälp-ansvarig

[email protected]

+358 44 0506 071

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kodikas asunto Otaniemessä
Ajankohtaista Publicerat:

Infobreven till flyttande hyresgäster

Flyttar du ut ur eller in i AUS lägenhet? Fick du flyttarens infobrev till din epost? Om inte, kan du kontrollera aktuella påminnelser härifrån.
Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Publicerat:

Förhandsbokning av lokaler för hösten 2021

Föreningarna som verkar inom AUS har rätt att boka bastu-, fest- och möteslokaler som hyrs ut på förhand. Under den här bokningsrundan kan lokalerna bokas för tiden 9.8.2021-9.1.2022.
Kuvapankki_Vuosijuhlat_1
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Jämlikhetsanalysen av sångboken har blivit färdig - bearbetningen av den nya sångboken framskrider

Jämlikhetsanalysen av Teekkarilauluja-sångboken lyfter fram missförhållanden i sångkulturen. Speciellt problematiskt upplevdes det återkommande manliga perspektivet och bindandet av kvinnans roll till mansaktören. I sångtexterna förekom även våldsamma, homofobiska, rasistiska och övriga diskriminerande ord. Analysen ger en bra utgångspunkt för Aalto-universitetets studentkårs jämlikhetsarbete och sångboksredaktionens arbete. Den nya sångboken är under bearbetning.
Avaimet keltaisella taustalla
Ajankohtaista Publicerat:

Dörröppningstjänst till AUS boende

I fortsättningen sköter Securitas dörröppningen för AUS invånare om boenden låser ut sig ur bostaden.