WappenHjälp mitt under corona - Aalto-universitetets studerande inleder en insamling för att minska ungas ensamhet

WappenHjälp-insamlingen som ordnas av Aalto-universitetets studentkårs Phuxkommitté inleds 31 mars i Otnäs. WappenHjälp stöder HelsingforsMissionens kamp mot ungas ensamhet. Coronatiden har framhävt många ungas ångest om ensamheten.
Kuvassa Väreen ulkoseinälle ripustettuna lakanat, joille on maalattu teksti "Valoisaa Wappua". Lakanaa katsoo henkilö opiskelijahaalarissa ja teekkarilakissa.

Som startskott till insamlingen den 31 mars reses en lakaninstallation på Aalto-universitetets Väre-byggnads vägg av ämnesföreningarnas phuxar där enstaka bokstavslakan bildar texten ”Valoisaa Wappua!”. På lakanet står även insamlingens nätadress. Lakanen har gjorts i smågrupper för att undvika fysiska kontakter.

”Även om Wappen i år inte kan firas tillsammans så vill vi ändå väcka wappenstämning med installationen som gjorts tillsammans och visa att vi bryr oss om varandra” säger Phuxkommittéordförande, Phuxmajor Rudolf Nikander.

Det finns ensamma i alla åldersklasser men speciellt mycket bland unga. Nästan var femte av dem känner sig ensam och känner ångest för att inte ha någon att dela tankar med, någon att lita på eller någon att spendera tid med och prata.

”Vi vill väcka diskussion om det här viktiga ämnet tillsammans med Aalto-universitetets studentkårs Phuxkommitté och påminna om att fråga  familjemedlemmar, vänner, studiekompisar och det viktigaste, en själv, hur det riktigt står till", säger Nikander.

Många unga står trots sin vilja utanför sociala nätverk.

”Studerande har upplevt omfattande ensamhet. Phuxarnas skapande av studentidentiteten och byggandet av nya sociala nätverk har lidit illa. Det är viktigt att söka hjälp för undantagstillståndets ensamhet och de hälsoutmanande problemen som det medför”, påminner HelsingforsMissionens diskussions- och krishjälpschef Heidi Rouhiainen. 

Delta i WappenHjälp-insamlingen: wappu.fi/apu . Insamlingen pågår fram till den 10 maj 2021.

 

HelsingforsMissionen å sin sida bekämpar ungas ensamhet genom att erbjuda  lättillgänglig, gratis diskussionshjälp med krisarbetare. Den unga kan även få en frivillig stödperson som fungerar som en pålitlig vuxen och följeslagare.

Aalto-universitetets studentkårs phuxkommitté ansvarar för integreringen av nya studerande i universitets- och studentkulturen.

 

Tilläggsinformation:

 

Rudolf Nikander

Phuxkommitténs ordförande

[email protected]

+358 40 4105 490

 

Pinja Helasuo

Phuxkommitténs Wappenhjälp-ansvarig

pinja.hela[email protected]

+358 44 0506 071

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Opiskelija maskin kanssa Väreen edessä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Servicebyrån är endast öppet på onsdagar

Servicebyrån har endast öppet på onsdagar klockan 12-15 på grund av det förvärrade coronaläget.
Taputusta
Ajankohtaista Publicerat:

Förtroende valda och frivilliga för året 2022

AUS sysselsätter mer än 150 frivilliga och förtroendepersoner varje år. Se listan av volontärer i år 2022.
AYY:n toimisto ulkoa
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Uppdaterat coronameddelande: Coronasituationen förvärras - engångshyrda lokaler stängda från 28 december till 31 januari och AUS anordnar inga evenemang inomhus

AUS följer den finska regeringens och Institutet för hälsa och välfärd (THL) riktlinjer för att förebygga infektioner. AUS övervakar regelbundet de officiella riktlinjerna och uppdaterar vid behov sina egna åtgärder och begränsningar, och alla ändringar uppdateras i detta nyhetsbrev. AUS tar hänsyn till medlemmarnas, volontärernas, föreningarnas och de anställdas hälsa och välbefinnande i all sin verksamhet.
Kaksi opiskelijaa istuu kasvomaskit naamallaan pöydän ääressä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Information för invånare: AUS avbokar allmänna bastuturer i sina fastigheter

I enlighet med RFV:s bestämmelse ställer AUS in alla allmänna bastuturer i sina fastigheter, eftersom där vistas man vanligtvis i ett större sällskap och med personer som inte hör till den närmaste familjekretsen. Turerna ställs in från och med 3.1.2022 tills vidare, åtminstone till 17.1.2022.