WappenHjälp mitt under corona - Aalto-universitetets studerande inleder en insamling för att minska ungas ensamhet

WappenHjälp-insamlingen som ordnas av Aalto-universitetets studentkårs Phuxkommitté inleds 31 mars i Otnäs. WappenHjälp stöder HelsingforsMissionens kamp mot ungas ensamhet. Coronatiden har framhävt många ungas ångest om ensamheten.
Kuvassa Väreen ulkoseinälle ripustettuna lakanat, joille on maalattu teksti "Valoisaa Wappua". Lakanaa katsoo henkilö opiskelijahaalarissa ja teekkarilakissa.

Som startskott till insamlingen den 31 mars reses en lakaninstallation på Aalto-universitetets Väre-byggnads vägg av ämnesföreningarnas phuxar där enstaka bokstavslakan bildar texten ”Valoisaa Wappua!”. På lakanet står även insamlingens nätadress. Lakanen har gjorts i smågrupper för att undvika fysiska kontakter.

”Även om Wappen i år inte kan firas tillsammans så vill vi ändå väcka wappenstämning med installationen som gjorts tillsammans och visa att vi bryr oss om varandra” säger Phuxkommittéordförande, Phuxmajor Rudolf Nikander.

Det finns ensamma i alla åldersklasser men speciellt mycket bland unga. Nästan var femte av dem känner sig ensam och känner ångest för att inte ha någon att dela tankar med, någon att lita på eller någon att spendera tid med och prata.

”Vi vill väcka diskussion om det här viktiga ämnet tillsammans med Aalto-universitetets studentkårs Phuxkommitté och påminna om att fråga  familjemedlemmar, vänner, studiekompisar och det viktigaste, en själv, hur det riktigt står till", säger Nikander.

Många unga står trots sin vilja utanför sociala nätverk.

”Studerande har upplevt omfattande ensamhet. Phuxarnas skapande av studentidentiteten och byggandet av nya sociala nätverk har lidit illa. Det är viktigt att söka hjälp för undantagstillståndets ensamhet och de hälsoutmanande problemen som det medför”, påminner HelsingforsMissionens diskussions- och krishjälpschef Heidi Rouhiainen. 

Delta i WappenHjälp-insamlingen: wappu.fi/apu . Insamlingen pågår fram till den 10 maj 2021.

HelsingforsMissionen å sin sida bekämpar ungas ensamhet genom att erbjuda  lättillgänglig, gratis diskussionshjälp med krisarbetare. Den unga kan även få en frivillig stödperson som fungerar som en pålitlig vuxen och följeslagare.

Aalto-universitetets studentkårs phuxkommitté ansvarar för integreringen av nya studerande i universitets- och studentkulturen.

Tilläggsinformation:

Rudolf Nikander

Phuxkommitténs ordförande

[email protected]

+358 40 4105 490

Pinja Helasuo

Phuxkommitténs Wappenhjälp-ansvarig

[email protected]

+358 44 0506 071

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.