Veckobrev 51/2018

Det här är det sista veckobrevet för år 2018. Det första veckobrevet år 2019 utkommer måndagen den 14 januari och deadline för texterna är som vanligt den föregående veckans torsdag (den 10 januari kl. 10.00).

AUS tackar alla för året som gått och önskar en fridfull jul och ett gott nytt år 2019.

Vecka 51

Vecka 52/2018 – 2/2019

  • 31.12 Athene20: Nyårsparty https://ayy.fi/blog/events/athene20-uudenvuodenbileet/

AUS INFORMERAR

1. Avvikande öppettider på AUS servicebyrå i slutet av året

Under julen är servicebyrån stängd från lördagen den 22 december till tisdagen den 1 januari 2019. Från och med onsdagen den 2 januari 2019 är byrån öppen igen enligt de normala öppettiderna.

Kolla öppettider och undantag på adressen https://ayy.fi/yhteystiedot/#Otaniemi

2. Futuretalks: facing/fading frontiers 17.12.2018

Den fria rörligheten i Europa har undanröjt hinder för det fria utbytet av kunskap och forskning och bidragit till mångsidiga studie- och sysselsättningsmöjligheter. Varför lönar sig utbytesstudier fortfarande, och vilka andra saker möjliggör den fria rörligheten? I vilken riktning utvecklas den fria rörligheten – håller nya digitala och fysiska gränser på att växa fram i Europa?

Välkommen till diskussionen Futuretalks måndagen den 17 december kl. 16–18 i Kipsari för att diskutera dagsaktuella europeiska teman tillsammans med bl.a. redaktören Riku Rantala, EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri och Sitras ledande expert Laura Halenius!

Evenemanget är en del av serien Futuretalks som behandlar aktuella fenomen i Europa ur ett påverkansperspektiv. Evenemangsserien fördjupar perspektiven på och bakgrunden till dagsaktuella teman genom diskussionsöppningar.

Mer info: https://ayy.fi/blog/events/futuretalks-facing-fading-frontiers/

3. Aaltogemenskapens pionjärer belönades på Hugogalan

Fredagen den 7 december samlades en brokig grupp aktiva i Aaltogemenskapen på den första Hugogalan genom historien. Galan uppmärksammade Aaltogemenskapen och dess pionjärer, men den här gången gällde det inte enskilda personer utan rampljuset riktades mot våra föreningar och deras enorma prestationer.

På festen belönades sju grupper utifrån gemenskapens nomineringar. En av de prisbelönta är Radiodiodi som fick priset Årets gemenskapsbyggare 2018. Galan planeras bli en årlig tradition. Läs om alla priserna och pristagarna på adressen https://ayy.fi/sv/blog/2018/12/13/aaltogemenskapens-pionjarer-belonades-pa-hugogalan/

4. Ansökningstiden till AUS kommittéer pågår fram till slutet av december

Du kan söka till AUS kommittéer fram till slutet av december! Sök till exempel till Festkommittén som ordnar alla de stora festerna eller till Afterpartykommittén, kommittén för utomhusspel som ordnar quidditch och Humans vs. zombies,  Årsfestkommittén som ordnar studentkårens årsfest eller Teknologtraditionskommittén som ordnar Teknologtraditionsveckans mångsidiga festligheter. I kommittéerna sköter du många slags uppgifter i ett tvärvetenskapligt gäng och lär dig mycket om bland annat projekthantering, gruppdynamik och marknadsföring av evenemang!

Sök på adressen  ayy.fi/stop/!

5. Kirsi från boendeservicen blir sakkunnig

Kirsi Veijola som jobbar i kundtjänsten för boendet har tagit över befattningen som sakkunnig för boende. Hon kommer i fortsättningen att arbeta med t.ex. utvecklingen av det kollektiva boendet, boendetrivseln och boendedemokratin. Saila Rappumäki som jobbat på studerandeservicen kommer att ta över efter henne i kundtjänsten.

Läs mer om Kirsis och Sailas nya jobb på adressen https://ayy.fi/sv/blog/2018/12/13/kirsi-fran-boendeservicen-blir-sakkunnig-salla-fran-studerandeservicen-flyttar-till-kundbetjaningen/

ARBETSLIV

6. Drömmarnas sommarjobb på Sweco – sök nu!

Hallå alla teknikstudenter! Sweco erbjuder sommarjobb för studerande som vill utveckla sin expertis inom bygg- och planeringsbranschen!

Du söker ett sommarjobb som motsvarar dina studier och drömmer om en arbetsplats där du kan tänka dig jobba även i framtiden. Eventuella kunskaper om planeringsprogram eller tidigare erfarenhet i branschen, till exempel på byggplatser eller i planeringsuppdrag, är en merit. Mer än tidigare erfarenhet uppskattar vi ändå en positiv attityd och motivation för att lära sig nya saker. Vi erbjuder sommarjobb på våra verksamhetsställen runtom i Finland.

Ansökningstiden för sommarjobb är 3.12.2018–11.2.2019, med först till kvarn, så det lönar sig att vara snabb och säkra sommarjobbet så fort som möjligt. Vi rekryterar sommarjobbare på vår webbplats https://www.sweco.fi/kesarekry2019.

EVENEMANG

7. Metal Club Mökäs julfest den 19 december

Metal Club Mökäs julfest ordnas i OK20 onsdagen den 19 december med början kl. 18. På årets sista fest blir det bastu, mat och dryck och lite bad santa, så ta med dig en klapp värd cirka 6,66€.

Mer info på adressen https://ayy.fi/blog/events/mokan-pikkujoulut/ eller Facebook https://www.facebook.com/events/724665121226898/

8. PTSS Valbastukväll tors 20.12 kl. 17.30 @Sokos Hotel Tapiola Garden

Polyteknikernas bastusällskap rf, dvs. PTSS, ordnar en bastukväll torsdagen den 20 december med början kl. 17.30 i Sokos Hotel Tapiola Garden. Bastukvällen börjar med föreningens valmöte.

Vi får också besök av Pekka Krook från Sauna From Finland, som berättar om deras kvalitetsmärkning och hur den beviljades till bastuupplevelsen i Tapiola Garden.

Ta med handduk och simdräkt och pengar för bastudrycker (egna drycker får inte tas med). I övrigt är kvällen gratis!

Anmäl dig senast den 17 december på adressen

https://goo.gl/forms/v1mIYTQTyt7iEXR43

VAD:  Polyteknikernas Bastusällskap rf:s valmötesbastu

NÄR: Torsdagen den 20 december kl. 17.30

VAR: Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapioplatsen 3, Esbo (bastu)

Mer info på Facebook: https://www.facebook.com/ptssry/ och  https://www.facebook.com/events/2208320602789492/

MOTION OCH UTELIV

9. Nu kan du anmäla dig till Teknologseglarnas navigeringskurser!

Teknologseglarna ordnar navigeringskurser under vårterminen. Navigation 1 är en grundkurs i navigeringsteori och sjötrafikregler. Du lär dig hitta rätt mellan sjömärkena, ta ut riktningar på kartan och känna igen andra fartyg på ljusen. Undervisningen börjar med grunderna, så du behöver inga förhandskunskaper.

Navigation 2 är en fortsättning på Navigation 1 och där lär du dig mer om bl.a. tidvatten, väder och radaranvändning, men fördjupar också dina navigeringskunskaper. För att kunna avlägga Navigation 2-examen måste du vara skärgårdsskeppare eller ha avlagt Navigation 1. På TRIP:s kurser kan du avlägga båda under samma vår.

För att delta måste du vara medlem i Teknologseglarna (gå med här https://trip.ayy.fi/wordpress/?page_id=178 )

Mer info om kurserna, priserna och datumen för föreläsningarna finns här(https://trip.ayy.fi/wordpress/?page_id=211 ). Du kan också delta enbart i examenstillfället. Länken till anmälningsformuläret finns här(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScaiRqkxvfZp35MG5ckX7ZMEiaJV9AOvDf_xfM2zugNBVbHOQ/viewform).

10. PSK Kuplas grundkurs i dykning 2019

I vår ordnar Kupla en grundkurs i dykning! Kursen som också kallas LSPK, förkortningen av det finska namnet, är avsedd för alla dykintresserade. Den som avlägger kursen framgångsrikt beviljas ett CMAS P1-kort och en dykarklassificering som ger beredskap att dyka till 15–20 meters djup. Klassificeringen motsvarar till exempel PADI:s OWD-certifikat. CMAS P1-kortet duger globalt som bevis på dina dykarfärdigheter. Kursen lär ut grunderna och ger en god grund att tryggt syssla med dykning som hobby både i Finland och utomlands. På köpet får du gott sällskap under och efter dykningen!

Kursen inleds med en infoföreläsning och ett introdyk torsdagen den 31 januari 2019. Föreläsningen hålls i Otnäs och dyket i Alberga simhall. Kurspriset inklusive dyket är för AUS medlemmar studentvänliga 350 euro. Kursen kräver kunskaper i finska. Anmäl dig senast den 17 januari.

Mer info härhttps://kupla.org/kurssit/lspk/

Anmälningar härhttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCXffQ4eexQUWw3TNTg79JIcvqKLYaKefYBweddwQD–77Zw/viewform

ÖVRIGT

11. Unga från regnbågsfamiljer söks för studie

Deltagarna ska vara unga i åldern 15–29 år med minst en förälder som tillhör en sexuell minoritet eller en könsminoritet. Deltagandet är frivilligt, konfidentiellt och anonymt på webben (inga namn- eller personuppgifter). Syftet är att ta reda på hur man kan främja de ungas välbefinnande i regnbågsfamiljer och stödja dem i skol- och studenthälsovården.

Delta här: https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/22195/lomake.html

Materialinsamlingen pågår fram till den 31 maj 2019. Ansvarig för studien är doktoranden Tiina Tuovila, Tammerfors universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Vårdvetenskap. [email protected].

12. Presentera Aalto i gymnasierna! Utbildning den 16 januari 2019

Varje år turnerar studerande från Aalto-universitetet i gymnasier, på mässor och i garnisoner för att berätta om universitetsstudierna för eventuella blivande studerande. Nu söker vi energiska ambassadörer.

På grund av stor efterfrågan ordnar Aalto-universitetets ansökningsservice en extra utbildning i januari 2019 onsdagen den 16 januari kl. 16.30–19.30

Utbildningen ordnas i Kandidatcentret (Otsvängen 1) och den behandlar Aaltos ansökningsförfarande, ansökningstider och själva uppträdandet. Observera att endast personer som deltagit i utbildningen kan få arvode för arbetet (100 €).

Anmäl dig till utbildningen på adressen https://tinyurl.com/Infoilijakoulutus2019

Utbildningen ordnas om deltagarna blir fler än tio, och lokalen bekräftas för deltagarna i början av januari.

Mer information: Aalto-universitetets Ansökningsservice[email protected]

13. Sök till Aalto-Helsinki iGEM 2019-laget!

Har du inte hittat något intressant och meningsfullt jobb för nästa sommar? Den plats du söker kan vara i Aalto-Helsinki-laget som årligen deltar i den internationella tävlingen i syntetisk biologi iGEM (internationally Genetically Engineered Machine). Under årets lopp kommer du tillsammans med en tvärvetenskaplig grupp att ta fram en idé, planera och från början till slut genomföra ett projekt i syntetisk biologi, sprida medvetenheten om möjligheterna med syntetisk biologi och resa till olika länder, till slut till finaltävlingen iGEM Giant Jamboree i Boston på hösten.

Man kan söka från alla Aaltos högskolor och studieprogram. Mer info och ansökningsblankett: http://www.aaltohelsinki.com/2018/indexrekry.html

Det här är veckobrevet från Aalto-universitetets studentkår vecka 51/2018. I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill att din egen text ska ingå i veckobrevet ska du skicka den färdiga texten till adressen [email protected] senast kl. 10.00 på torsdag föregående vecka. Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Veckobrevet finns också på AUS webbplats på adressen www.ayy.fi/sv/medlemmar/veckobrev/

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen http://ayy.fi/yhdistystiedote

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/ayy-info-fi

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 23/2019

Det här är vårens sista veckobrev. Vi önskar er alla en solig sommar! Veckobrevet återkommer från sin sommarpaus i slutet av augusti. Som sommarnöje kan du bekanta dig med AUS nya webbplats på adressen beta.ayy.fi. Ge oss respons och utvecklingsidéer så kan vi göra webbplatsen ännu bättre!
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 21/2019

På söndag röstar vi i Europarlamentsvalet. I Finland kan du förhandsrösta ännu i morgon 21.5. Du kan rösta på vilket förhandsröstningsställe som helst, till exempel på Harald Herlin-lärcentret i Otnäs och du behöver endast ta med dig ett personbevis med fotografi. På valdagen, söndag 26.5, kan du endast rösta på det röstningsställe du anvisats.
Veckobrevet utkommer för sista gången måndag 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas in senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 22/2019

Veckobrevet utkommer för sista gången på måndag nästa vecka 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 20/2019

AUS årsfestvecka är här. Delta i de mest fantastiska evenemangen under veckan. Du hittar veckans evenemang listade på adressen https://ayy.fi/blog/2019/05/09/ayyn-vuosijuhlaviikko-on-taalla/