Veckobrev 11/2019

Den här veckan är det en utmärkt möjlighet att påverka Aaltos strategi när den stora Telegramdebatten hålls på ondag AUS: Intressebevakning på -TG-kanalen (www.t.me/AYYadvocacy). Nästa vecka diskuterar vi strategin på afterwork på tisdag. Välkommen med!

Vecka 11

Vecka 12

AUS INFORMERAR

1. Hurdant är ditt drömAalto-universitet? Aalto strategy @AYY

Aaltos strategiarbete är i gång, och hela Aaltogemenskapen är inbjuden att påverka! I mars ordnar AUS två strategitillställningar främst för studeranden:

AUS led i strategiarbetet är studenternas välbefinnande och upplevelse och i båda tillställningarna koncetrerar vi oss främst på frågor gällande dem. Just vi studenter känner bäst till studenternas vardag, välbefinnande och erfarenheter, så välkommen med och dela tankar och idéer.

Du kan bekanta dig med materialet för Aaltos strategi på adressen: www.aalto.fi/3.0 (kräver inloggning med Aalto-koder)

2. Ansökningstiden har förlängts: Sök till studentkårens centralvalnämnd 2019!

Nästa höst väljs återigen det högsta beslutande organet för AUS, dvs. delegationen på 45 personer. Att ordna delegationsvalet sker dock inte av sig själv så aktörer behövs.

Skulle just du vilja vara med och göra AUS nästa delegationsval synligare, mer tilltalande och delaktiggörande?

Ansökningstiden för delegationsvalets centralvalnämnd har börjat. Centralvalnämnden bestämmer bland annat röstnings- och förhandsröstningsställena, tillsätter valnämnderna, kontrollerar kandidatanmälningarna och avtalen om valförbund och valringar, genomför kontrollräkningen av röster samt övervakar valet i största allmänhet. En medlem i centralvalnämnden får inte ställa upp i delegationsvalet 2019.

Ansökningar till centralvalnämnden lämnas in med en elektronisk blankett på adressen https://lomake.ayy.fi/hallinto/kvl/.–

Ansökningstiden har förlängts till söndag 17.3.2019 kl. 23.59.

Mer information: förvaltnings- och HR-chef Johanna Pietiläinen (johanna.pietilainen (a) ayy.fi), +358 50 520 9434

3. Besvara AUS sektioners brandförfrågan

AUS sektioner kartlägger uppfattningar om sektionsbranden i vår gemenskap. Om du vill vara med och påverka sektionernas brandutvecklingsarbete, så dela med dig av dina tankar med den bifogade enkäten. Dina svar är mycket betydelsefulla, för på basis av dem kan sektionbranden utvecklas och bli ännu bättre. Formuläret stängs söndag 24.3.

Bland alla som svarat utlottas VIP-och dryckeskuponger till Dipoli Wappen eller Aalto Afterparty.

Här kommer du till enkäten: http://bit.ly/Sbrandforfragan

4. AUS söker en planerare och skapare för ceremonimästarens stav

Ceremonimästarens stav används på föreningens, i AUS fall studentkårens årsfest och eventuellt på övriga festliga tillställningar. Ceremonimästaren slår sin stav i marken för att få festfolkets uppmärksamhet exempelvis före festtalet. Ceremonimästarens stav är vanligen ungefär två meter lång och i änden finns  en logo, kännetecken eller annan symbol  som beskriver föreningen. Staven har ofta en utsmyckad eller enkel ställning.

AUS vill ha en stav som beskriver vår gemenskap. Således söker vi en planerare och skapare av vår stav! Den här staven kommer att användas under årtionden av vår studentkår på  de festligaste tillställningarna och fungerar som en viktig och värdefull symbol för AUS. Med skaparen överenskommes om ett arvode.

Lämna ditt avtryck i AUS historia och lämna in din plan senast 24.3. Läs mer https://ayy.fi/sv/blog/2019/02/28/aus-soker-en-planerare-och-skapare-for-ceremonimastarens-stav/

Svar på alla frågor & och mer info ger Marianne Honkasaari ([email protected], 0409645608).

5. AUS är med i IlmastoveivI – Underteckna appellen och ta del av arkitektgillets utmaning: vegeveckan

Finland har EU-ordförandeskapet från juli till december 2019. Ilmastoveivi2019 -kampanjen vädjar till våra politiker att ta vara på denna möjlighet för att få till stånd en klimatpolicy som stoppar den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att nå detta mål strävar Ilmastoveivi2019-kampanjen till att samla in 500 000 underskrifter i en klimatappell som presenteras för Finlands nya statsminister under våren 2019.

Läs mer och underteckna appellen: https://www.ilmastoveivi2019.fi/sv.html

P.S. Ta även del av Arkitektgillets ilmastoveivi- utmaning som uppmuntrar att äta vegetariskt (åtminstone) under den här veckan.  https://ayy.fi/blog/events/ilmastoveivihaaste-vegeviikko-11/

6. Grundförbättringen av Bistersvägen 3B färdigställs i maj 2019-ansökningstiden för bostäderna pågår 11.3-24.3.2019!

Lägenheterna på Bistersvägen 3 B som grundrenoverats blir inflyttningsklara 2.5. 2019. Merparten av lägenheterna är kollektivettor. I grundförbättringen har alla ytmaterial och alla fasta möbler förnyats i lägenheterna. Bostäderna kan sökas av alla AUS medlemmar som har bostadsrättigheter. Bostäderna kan sökas i tjänsten Domo och alla ansökningar som inkommit under tiden 11.3-24.3.2019 deltar i utlottningen av bostäderna. Lägenheterna erbjuds från 25.3.2019. När alla bostäder bjudits ut blir den utlottade ordningsföljden ogiltig och ansökningarna ställs i kö enligt poängsättning och inlämningstidpunkt.

EVENEMANG

7. AUS & KY & TF presenterar: Studentcentrumet-infoseminarium må 25.3. kl. 16.15

Studentcentrumet är ett samprojekt mellan Aalto-universitetets studentkår (AUS), Aalto-universitetets ekonomistuderande (KY) och Teknologföreningen (TF) för att bygga ett gemensamt hus för studenterna på en central plats på Otnäs campus, invid metroingången och mittemot Harald Herlin-lärcentret.

Vad innebär det här i praktiken? AUS, KY och TF besvarar frågan på infoseminariet! På tillställningen får du höra hur projektet har kommit igång, i vilket skede det är nu och vad som kommer att hända.

Infoseminariet hålls i Mordor i A Grid (Otsvängen 5) på måndag 25.3 kl. 16.15. Seminariet kommer även att streamas för att hela medlemskåren ska ha tillgång och kan även ses efteråt inspelat. Infoseminariet kommer att hållas på engelska, men frågor kan även ställas på andra språk.

I slutet av infosessionen kan man ställa frågor men de kan även ställas på förhand med en blankett. På så sätt kan vi förbereda oss på att berätta det som medlemskåren vill veta om studentcentrumet. Blankett för frågor finns här: https://goo.gl/forms/aQZHGFNgIA1KXaXK2 Du skickar väl dina frågor före 20.3.

8. ESN Dinner in the Dark

Erasmus Student Network presents to you a unique opportunity to give up your vision for an evening and experience your other senses in a novel way while discovering new friends among international students whose appearance remains a mystery!

The event includes a delicious three course meal, with secret ingredients which you should try to guess! Your other senses will also be put to the test by the exciting games we’ve prepared.

Moreover, the blindfold dinner is bigger than ever and is making its first appearance in Servin Mökki! The event will also have participants from Haaga-Helia, Laurea, Metropolia and University of Helsinki.

Ticket sales: Otakaari 1 main lobby 13th March at 11:00-13:00 Online on kide.app, if spots remain

The event takes place on Sunday 24th March from 6 pm onward in Smökki.

Further info: https://www.facebook.com/events/2161348143952938/ Event can also be found on our webpage https://esnaalto.org/

MOTION OCH UTELIV

9.  Teknologernas korgbollslag Aalto-Basket söker spelare

Har du spelat korgboll tidigare och vill fortsätta din hobby under studierna? Gå med i Aalto Baskets lag. Aalto-Basket har 3 herrlag. Representationslaget spelar i den regionala andra divisionen, Buckets i fjärde divisionen och Alvars i femte divisionen. Vill du med? Skicka e-post med info om din korgbollsbakgrund till adressen [email protected] så kontaktar vi dig. SÄRSKILT ALVARS BEHÖVER NYA SPELARE!

Aalto-Basket finns också på Facebook: Herrarnas representationslag https://fi-fi.facebook.com/AaltoBasket/ och Aalto Buckets https://www.facebook.com/AaltoBuckets-383329298809998/Aalto Alvars https://www.facebook.com/aaltoalvars/

ÖVRIGA

10. Studerande med invandrarbakgrund: Delta i workshopen

Är du född i Finland men dina föräldrar födda i ett annat land än i Finland? Eller är du född i ett annat land än Finland och kommit till Finland av andra orsaker än studier?

I Finland vill vi stöda allas möjligheter att avlägga högskoleexamen. Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) ordnar en workshop för att samla  idéer och fungerande metoder  för att stöda studerande med invandrarbakgrund. Vi vill höra av Dig:

  • Varför sökte du till universitetet?
  • Hur har det gått med dina studier?
  • Vilka utmaningar har du stött på i studierna? Varifrån har du fått stöd?

Workshopen på Aaltouniversitetet hålls 26.4.2019 kl. 13-14.30 på adessen Otsvängen 1, vån. 5, lokal U523 Top Lounge. Anmäl dig före 4.4.2019: [email protected]

Mer information om workshopen: https://karvi.fi/korkeakoulutus/teema-ja-jarjestelmaarvioinnit/maahanmuuttajat-korkeakoulutuksessa/

11. VISTA 30: overallmärkes- och broschtävling

Föreningen för landskapsarkitekturstudenter Vista ry ordnar en overallmärkes- och broschyrtävling till äran av det 30:e jubileumsåret. Broschen kommer att vara ett kännetecken för Vistas styrelsemedlemmar vars användningsrätt beviljas för gamla, nuvarande och nya styrelsemedlemmar samt för vinnaren av broschtävlingen. Overallmärket kommer till fri försäljning. Tidpunkten för tävlingarna är 4.3-30.4 och alla AUS medlemmar får delta. Vinnaren av broschtävlingen utlovas ett arvode om 100 €.
Läs mer: https://vista.ayy.fi/?page_id=1434

12. Utrymmesutbudet utvecklas i appen Aalto Space: Handelshögskolan är den nyaste byggnaden

Att hitta lediga utrymmen för studier, arbete i grupp och överläggningar på Aalto-universitetets campusområde kan vara en utmaning. Mobilapplikationen Aalto Space fungerar i Android- och iOS-enheter. Med appen kan man reservera lediga utrymmen och navigera på campuset.  Antalet byggnader och utrymmen som omfattas av appen växer under 2019 med flera nya byggnader. Handelshögskolans byggnad lades till i appen i februari 2019.

https://www.aalto.fi/sv/nyheter/appen-aalto-space-utvecklas-och-omfattar-allt-fler-byggnader

13. Internet of Everything Hackathon

Aalto University Center for Knowledge and Innovation Research (CKIR) organises a one-day hackathon on 14th of March in Otaniemi campus together with Forum Virium Helsinki. Join us to develop applications for innovative urban IoE-based (Internet of Everything) services for Helsinki, to create value for citizens and businesses. You will also have a chance to win a prize worth up to 1000€!

You can compete in this hackathon as an individual or with a team (max 5 people). The participants will be working on two real-life use cases from Helsinki, using the City Enabler platform as a starting point. This hackathon is organised in the context of third phase of SELECT for Cities project, where IoE-based platforms are being validated in Helsinki and Antwerp. City Enabler is a platform that allows urban service providers (public and private) and the local Governments to actively collaborate in exploiting urban data. It serves as a single entry point for data, provides data visualization and analysis and creates opportunities for development of new city services.

See the demo video that shows the City Enabler platform: https://www.youtube.com/watch?v=WPc5JkS0aIM

Interested? Register at: https://goo.gl/forms/ahb5RKy2nkNY0f5h2

Facebook event: https://www.facebook.com/events/846151349069229/

14. Select For Cities Hackathon

Create your own solution making Helsinki a smart city utilizing various data sources on INDRA/Minsait’s Onesait IoT and Big Data platform.

What: Hackathon utilizing city, environment and other data on the Onesait platform For whom:Developers, Students, Data Scientists, anyone enthusiast for making cities smart Skills needed:Familiarity with basic IoT and data analysis concepts, no programming skills

Dates:

  • Registration by: 13. March
  • Selection of best ideas for challenge: 20. March
  • Challenge: 21-29. March
  • Presentation of awards: April

Prizes: 500€ (3rd), 1500€ (2nd) and 3000€ (1st)

Contact: [email protected]

More information: https://challenge4cities.onesaitplatform.com

15. Ansökningstid för stipendiet till European Forum Alpbach  15.2.-29.3.2019

European Forum Alpbach (EFA) som grundades 1945 är en mångsidig träffpunkt för vetenskap, politik, ekonomi och kultur i Alperna, Österrike. I programmet behandlas globala utmaningar såsom klimatförändringen och flyktingskap samt fenomen såsom populism och demokrati samt teknologisk utveckling. I Alpbachs idylliska alpby samlas 14.8-30.8.2019 över 900 talare som topprepresentanter för sin bransch och 5000 deltagare för att diskutera, lyssna och dela synpunkter samt uppleva konst och vandringar.

Stipendiet täcker deltagaravgiften, login och en liten fickpeng. KAUTE-stiftelsen och Suomen Kulttuurirahasto bekostar stipendier för 4 deltagare under 30 år från Finland. Stipendiet delas årligen ut till 700 unga runt om i världen. Ansök här!

Vad? Utvidga världsbilden på 2,5 veckor

Var? Alperna, Alpbach

När? 14.8.-30.8.2019

Vad kostar det: Resekostnader

Mer information: https://forumalpbach.fi/ tai Oliver Heinonen, p. +358 504668672, www.linkedin.com/in/oliver-heinonen

16. Svara på vår enkät om kvaliteten på restaurangerna nästa gång du går på lunch den 11 – 15.3.2019

Enkäten om kvaliteten i restaurangerna för Aaltos personal och studerande är aktuell från mondag till fredag 11 – 15.3.2018 på campus Otnäs.

Avsikten är att kartlägga bl.a. hur varierade menyerna är, om öppettiderna är lämpliga, de viktigaste aspekterna vid valet av restaurang och vilket betydelse matens miljöeffekter har. I slutet av enkäten har du möjlighet att föreslå förbättringar.

Du kan välja: blankett som delas ut i restaurangerna ända 15.3. eller www.tutkia.fi/aalto

Bl.a. lunchbiljetter lottas ut bland dem som svarat.

Svara och påverka! Enkäten görs av Aalto restaurangkommitté

Det här är veckobrevet från Aalto-universitetets studentkår vecka 11/2019.  I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill ha din egen text i veckovishetsbrevet, skicka det till adressen   [email protected]   senast kl. 10 på torsdag föregående vecka.  Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Veckobrevet finns också på AUS webbplats på adressen www.ayy.fi/sv/medlemmar/veckobrev/

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen http://ayy.fi/yhdistystiedote

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/ayy-info-fi

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 23/2019

Det här är vårens sista veckobrev. Vi önskar er alla en solig sommar! Veckobrevet återkommer från sin sommarpaus i slutet av augusti. Som sommarnöje kan du bekanta dig med AUS nya webbplats på adressen beta.ayy.fi. Ge oss respons och utvecklingsidéer så kan vi göra webbplatsen ännu bättre!
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 21/2019

På söndag röstar vi i Europarlamentsvalet. I Finland kan du förhandsrösta ännu i morgon 21.5. Du kan rösta på vilket förhandsröstningsställe som helst, till exempel på Harald Herlin-lärcentret i Otnäs och du behöver endast ta med dig ett personbevis med fotografi. På valdagen, söndag 26.5, kan du endast rösta på det röstningsställe du anvisats.
Veckobrevet utkommer för sista gången måndag 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas in senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 22/2019

Veckobrevet utkommer för sista gången på måndag nästa vecka 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 20/2019

AUS årsfestvecka är här. Delta i de mest fantastiska evenemangen under veckan. Du hittar veckans evenemang listade på adressen https://ayy.fi/blog/2019/05/09/ayyn-vuosijuhlaviikko-on-taalla/