Studentkultur

Teknologspratt

Det som på finska kallas Jäynä är ett harmlöst, skämtsamt teknologhyss som ska underhålla både de skyldiga och framför allt den som råkar ut för sprattet. Sprattet får aldrig vara sårande eller orsaka materiella skador.

Ett av de mest berömda teknologspratten torde ha utförts i samband med bärgningen av regalskeppet Vasa utanför Stockholm år 1961. Några teknologer besökte Stockholm strax innan bärgningen och hade med sig en miniatyr av Paavo Nurmi-statyn. Teknologerna anlitade en grodman som dök ner och placerade statyn på skeppets däck. Bärgningen var en stor mediehändelse och slumpen ville att statyn var det första föremål som klöv vattenytan när skeppet bärgades. Statyn orsakade först en marinarkeologisk sensation och senare en smärre utrikespolitisk konflikt. Statyn är inte utställd på Vasamuseet i Stockholm.

Teknologbyns långvariga ledare som också själv tänkt ut många spratt, teknologen h.c. Ossi Törrönen, har gett följande definition:

“Ett riktigt teknologspratt var – och är säkert också fortfarande – lite okynnigt, ofta på gränsen till opassande men aldrig hårdporr, seriös politik eller allvarligt sårande. Vi gjorde oss stort besvär för att åstadkomma små glada, okonventionella ögonblick.”

Om du ännu är osäker på vad ett teknologspratt är kan du besöka Jäynätävlingens Vimeokonto där du hittar många roliga exempel!

Jäynäfinalen ordnas varje vår för att samla årets bästa spratt till ett härligt publikevenemang. Priserna varierar från år till år och vinnarlaget får dessutom representera Otnäs i den nationella tävligen Jäynäkilpailu.

Mer info om teknologspratt och deltagandet i tävlingen finns på adressen jayna.fi

Kom ihåg att tävlingen pågår också nu!

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat