Opiskelijakulttuuri

Jäynät

Jäynä on huumorimielessä tehty harmiton kepponen, jonka tarkoituksena on hauskuuttaa tekijöitään, mutta myös ennen kaikkea jäynäyksen kohteeksi joutuvaa tahoa. Jäynä ei koskaan saa aiheuttaa mielipahaa tai aineellista vahinkoa.

Yksi kuuluisimmista teekkarijäynistä lienee sattunut Vasa-laivan noston yhteydessä Tukholman edustalla vuonna 1961. Muutama teekkari poikkesi Tukholmassa hieman ennen nostoa mukanaan Paavo Nurmen juoksijapatsaan pienoisversio. Teekkarit palkkasivat sammakkomiehen, joka sukelsi patsaan laivan kannelle. Laivan nosto oli suuri mediatapahtuma, ja sattuman kaupalla patsas oli ensimmäinen veden pinnan rikkonut esine laivan noston yhteydessä. Patsas aiheutti ensin meriarkeologisen sensaation ja myöhemmin pienen ulkopoliittisen selkkauksen. Patsas ei ole näytteillä Tukholman Vasa-museossa.

Teekkarikylän pitkäaikainen johtaja, itsekin runsaasti jäyniä tehtaillut teekkari h. c. Ossi Törrönen on määritellyt jäynän seuraavasti:

“Oikea teekkarijäynä oli – ja on varmaan edelleenkin – siis hieman ilkikurinen, usein sopivaisuuden äärirajoilla liikkuva, mutta ei koskaan heavy-pornoa, politiikkaa tosimielessä, eikä ketään vakavasti loukkaavaa. Nähtiin paljon vaivaa pienen, epäsovinnaisen iloisen hetken aikaansaamiseksi.”

Jos vielä mietit, mikä on jäynä, klikkaa tästä Jäynäkilpailun Vimeo-tilille, mistä löydät useita hauskoja jäyniä!

Jäynäfinaali on joka kevät järjestettävä Jäynävuoden huipennus, joka kerää kaikki vuoden parhaat jäynät yhteen upeaan yleisötapahtumaan. Jäynäkilpailun palkinnot ovat vuosittain mahtavia ja voittajajoukkue pääsee lisäksi edustamaan Otaniemeä valtakunnalliseen Jäynäkilpailuun.

Lisätietoa jäynäämisestä ja Jäynäkilpailuun osallistumisesta löydät osoitteesta jayna.fi

Muistathan, että Jäynäkilpailu on nytkin käynnissä!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu