Mentalhälsoveckan firas i skuggan av studerandenas mentalvårdskris

Den här veckan firas återigen studerandenas mentalhälsovecka vars syfte är att lyfta fram den alarmerande situationen för mental hälsa samt bygga en mentalhälsovänligare studerandekultur i högskolegemenskaperna.
Wilma Branders, ei hymyile

Det finns behov för veckan: Det finns ett ständigt underskott i mentalvårdsresurserna för unga och studerande i Finland och man får vänta för länge för att få vård och terapi. Det är nödvändigt att man lyfter fram lösandet av den mentalvårdskris som berör unga och studerande och att man gör satsningar på välbefinnandet i stället för nedskärningar.

Studerandenas psykiska symptom har ökat under hela 2010-talet och är allmännare bland dem än bland hela befolkningen (THL&FPA 2021). Enligt Tekniikan Akateemisets studerandeundersökning är nästan hälften av teknikstudenterna ofta eller ständigt bekymrade för sitt orkande (TEK 2022) och motsvarande 36 procent av ekonomistudenterna är mycket missnöjd eller missnöjd med sitt psykiska välbefinnande (Suomen Ekonomit 2023). Enligt högskolestuderandenas hälso- och välbefinnandeundersökning känner 24 % av alla högskolestuderande sig ensamma.

”Studerandenas mentalvårdskris är ett problem som gäller hela Finlands framtid. Vi måste stoppa ökningen av ungas och studerandens mentala hälsosymptom och illamående. Att vända på studerandenas välbefinnande kräver satsningar i stället för nedskärningar!” fnyser AUS styrelsemedlem Wilma Branders.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Varför röstar jag i EU-valet?

Aalto-universitetets studentkårs styrelseviceordförande Mantė Žygelytė skrev en bloggtext om varför hon kommer att rösta i europarlamentvalet.
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Publicerat:

EU i ett nötskal

De viktigaste sakerna om Europeiska unionen (EU) som varje student borde veta.
opiskelijoita haalareissa
Ajankohtaista Publicerat:

Välkommen att besvara Aalto-universitetets studentkårs medlemsenkät

Evenemang, lokaler och bostäder. Påverkan, kommunikation och frivilligverksamhet. Vilka alla studentkårens tjänster har du använt? Och vad tyckte du om dem?
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Utmärkelser beviljats på AUS14-årsfest

Utmärkelser delades ut till meriterade medlemmar i Aaltogemenskapen på AUS 14. årsfest den 18. maj 2024.