Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa
Viikolle onkin tarvetta: Suomessa nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden resursseissa on jatkuvaa vajetta, sekä hoitoon ja terapiaan pääsyä joutuu odottamaan liian kauan. On välttämätöntä, että nuoria ja opiskelijoita koskevan mielenterveyskriisin ratkaiseminen nostetaan Suomessa keskiöön, ja hyvinvointiin tehdään merkittäviä panostuksia leikkausten sijaan.
Opiskelijoiden psyykkinen oireilu on kasvanut koko 2010-luvun ja on yleisempää kuin koko väestössä (THL & Kela 2021). Tekniikan akateemisten opiskelijatutkimuksen mukaan lähes puolet tekniikan opiskelijoista on usein tai jatkuvasti huolissaan omasta jaksamisestaan (TEK 2022), ja vastaavasti jopa 36 prosenttia kauppatieteen opiskelijoista on erittäin tyytymätön tai tyytymätön omaan psyykkiseen hyvinvointiinsa (Suomen Ekonomit 2023). Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan noin 24 % kaikista korkeakouluopiskelijoista kokee olonsa yksinäiseksi.
”Opiskelijoiden mielenterveyskriisi on koko Suomen tulevaisuutta koskeva ongelma. Nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden oireilun ja pahoinvoinnin kasvu on pysäytettävä. Opiskelijoiden hyvinvoinnin suunnan kääntäminen vaatii panostuksia leikkaamisen sijaan!” tuhahtaa AYY:n hallituksen jäsen Wilma Branders.