Maximipriset för studentmåltider stiger – vem betalar?

Studentmåltidspriset stiger i början av oktober. I denna nyhet berättar vi vad som sker, hur mycket som ska betalas av studenten, varför priset stiger och vad AUS anser om detta.
kuva ruokalautasesta
För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50.

Vad händer? 

 

Maximipriset för studentmåltiderna stiger med 50 cent i oktober. För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50. 

Hur mycket ska jag betala i fortsättningen? 

 

Ökningen på 50 cent betalas åtminstone i början av studenten innan riksdagen beslutar senast i slutet av det här året om måltidsstödet för studentmåltiden dvs. FPA:s andel höjs. Studenternas måltidspris minskar vid årsskiftet om måltidsstödet höjs. 

 

Varför höjs priset? 

 

Inflationen och matprisernas snabba ökning har ökat studentrestaurangernas kostnader vilket hotar restaurangernas verksamhet och existens. Alternativet till prisökningen är att pruta på kvaliteten och mångsidigheten. Priset stiger så att restaurangernas lönsamhet och matkvalitet kan bevaras. 

 

Vad skulle man kunna säga? 

 

Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund SAMOK önskar, att måltidsstödets andel skulle vara större då maxmipriset höjs. Även AUS anser att största delen av maximiprishöjningen borde täckas med måltidsstödsökningen så att studentens andel av priset skulle förbli rimlig. Det här är mycket viktigt med tanke på studentens försörjning och välbefinnande. 

 

Läs mera: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Publicerat:

Förhandsbokning av lokaler för hösten 2023

Föreningarna som verkar inom AUS har rätt att boka bastu-, fest- och möteslokaler som hyrs ut på förhand. Under den här bokningsrundan kan lokalerna bokas för tiden 7.8.2023 - 7.1.2024.
Riksdagsvalet 2023
Ajankohtaista Publicerat:

Riksdagsvalet 2023

Riksdagsvalet ordnas återigen denna vår. Se nedan datumen för de viktigaste valevenemangen.
kuvassa kaksi taulua museon seinällä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS konstsamlingar har kompletterats - verken utställda på Museet för studerandekultur

Aalto-universitetets studentkårs konstsamling kompletterades med sju konstverk. Konstverken finns till påseende i Museet för studerandekultur som studentkåren upprätthåller och har öppet på söndagar kl.14-16.
An open laptop on the table next to a coffee cup.
Ajankohtaista Publicerat:

Kan jag få större bostadsbidrag om hyran höjs?

I och med de ökade kostnaderna har flera studentbostadsaktörer varit tvungna att höja hyrorna. Du kan söka mer stöd för boendet om boendekostnaderna stiger.