Maximipriset för studentmåltider stiger – vem betalar?

Studentmåltidspriset stiger i början av oktober. I denna nyhet berättar vi vad som sker, hur mycket som ska betalas av studenten, varför priset stiger och vad AUS anser om detta.
kuva ruokalautasesta
För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50.

Vad händer? 

 

Maximipriset för studentmåltiderna stiger med 50 cent i oktober. För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50. 

Hur mycket ska jag betala i fortsättningen? 

 

Ökningen på 50 cent betalas åtminstone i början av studenten innan riksdagen beslutar senast i slutet av det här året om måltidsstödet för studentmåltiden dvs. FPA:s andel höjs. Studenternas måltidspris minskar vid årsskiftet om måltidsstödet höjs. 

 

Varför höjs priset? 

 

Inflationen och matprisernas snabba ökning har ökat studentrestaurangernas kostnader vilket hotar restaurangernas verksamhet och existens. Alternativet till prisökningen är att pruta på kvaliteten och mångsidigheten. Priset stiger så att restaurangernas lönsamhet och matkvalitet kan bevaras. 

 

Vad skulle man kunna säga? 

 

Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund SAMOK önskar, att måltidsstödets andel skulle vara större då maxmipriset höjs. Även AUS anser att största delen av maximiprishöjningen borde täckas med måltidsstödsökningen så att studentens andel av priset skulle förbli rimlig. Det här är mycket viktigt med tanke på studentens försörjning och välbefinnande. 

 

Läs mera: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Pictured AYY board members 2023 smiling and holding plants
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS styrelse för år 2023 har valts

På sitt möte den 24 november 2022 godkände Aalto-universitetets studentkårs delegation styrelsebildare Ida Parkkinens förslag till styrelsesammansättningen för år 2023. På mötet valdes även viceordförande för den nya delegationen.
kuvassa Antti Regelin nojaa seinään ja hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Antti Regelin vald till Finlands studentkårers förbunds styrelse år 2023

Antti Regelin har valts till Finlands studentkårers förbunds styrelse år 2023. Förbundsmötet som ordnades i Esbo i Korpilampi 18-19.11 röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
Nea Baarman hymyilee
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Nea Baarman börjar som AUS chef för påverkan och kommunikation

Nea Baarman har blivit vald till Aalto-universitetets studentkårs nya chef för påverkan och kommunikation.
Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Publicerat:

Förhandsbokning av lokaler för våren 2023

Föreningarna som verkar inom AUS har rätt att boka bastu-, fest- och möteslokaler som hyrs ut på förhand. Under den här bokningsrundan kan lokalerna bokas för tiden 9.1.-6.8.2023.