Maximipriset för studentmåltider stiger – vem betalar?

Studentmåltidspriset stiger i början av oktober. I denna nyhet berättar vi vad som sker, hur mycket som ska betalas av studenten, varför priset stiger och vad AUS anser om detta.
kuva ruokalautasesta
För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50.

Vad händer? 

Maximipriset för studentmåltiderna stiger med 50 cent i oktober. För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50. 

Hur mycket ska jag betala i fortsättningen? 

Ökningen på 50 cent betalas åtminstone i början av studenten innan riksdagen beslutar senast i slutet av det här året om måltidsstödet för studentmåltiden dvs. FPA:s andel höjs. Studenternas måltidspris minskar vid årsskiftet om måltidsstödet höjs. 

Varför höjs priset? 

Inflationen och matprisernas snabba ökning har ökat studentrestaurangernas kostnader vilket hotar restaurangernas verksamhet och existens. Alternativet till prisökningen är att pruta på kvaliteten och mångsidigheten. Priset stiger så att restaurangernas lönsamhet och matkvalitet kan bevaras. 

Vad skulle man kunna säga? 

Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund SAMOK önskar, att måltidsstödets andel skulle vara större då maxmipriset höjs. Även AUS anser att största delen av maximiprishöjningen borde täckas med måltidsstödsökningen så att studentens andel av priset skulle förbli rimlig. Det här är mycket viktigt med tanke på studentens försörjning och välbefinnande. 

Läs mera: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Many people standing and smiling for a group picture
Ajankohtaista Publicerat:

Sök till FSF:s förbundsmötesdelegation eller kandidera för FSF:s styrelse!

Finlands studentkårers förbund (FSF) representerar universitetsstuderande i det nationella beslutsfattandet. Verksamhetsplanen och policydokumentet som styr FSF:s påverkansarbete godkänns av förbundsmötet, som också väljer förbundsstyrelsen. Förbundsmötet 2024 ordnas den 15-16 november 2024. I den här nyheten hittar du anvisningar om hur du anmäler dig till AUS delegation till förbundsmötet och hur du ställer upp som kandidat till FSF styrelse.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Tempaus, att tygla gemenskap för påverkansarbete

I höst anordnar studentkåren, efter en paus på flera år, ett Tempaus-projekt vid Aalto-universitetet. Spår av allas händer-Tempaus arrangeras på Bisterskäggige ingenjörens hundraårsjubileum. Juuso Määttä dyker i sin text ner i Tempaus historia.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Regeringens nedskärningar leder till att studentbostäder inte byggs

Vi är chockerade över den senaste tidens nedskärningar från Finlands regering, som sätter byggandet av studentboende och studentbostäder på spel. Regeringen skärde i sina ramförhandlingar nästan helt ner på investeringsunderhållet för specialgrupper som tilldelas byggandet av studentbostäder, vilket gör det mycket osäkert att påbörja redan planerade bostadsprojekt i huvudstadsregionen och försvårar bostadssituationen för studenterna samt bostadsverksamheten för Aalto-universitetets studentkår (AUS).
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.