Maximipriset för studentmåltider stiger – vem betalar?

Studentmåltidspriset stiger i början av oktober. I denna nyhet berättar vi vad som sker, hur mycket som ska betalas av studenten, varför priset stiger och vad AUS anser om detta.
kuva ruokalautasesta
För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50.

Vad händer? 

Maximipriset för studentmåltiderna stiger med 50 cent i oktober. För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50. 

Hur mycket ska jag betala i fortsättningen? 

Ökningen på 50 cent betalas åtminstone i början av studenten innan riksdagen beslutar senast i slutet av det här året om måltidsstödet för studentmåltiden dvs. FPA:s andel höjs. Studenternas måltidspris minskar vid årsskiftet om måltidsstödet höjs. 

Varför höjs priset? 

Inflationen och matprisernas snabba ökning har ökat studentrestaurangernas kostnader vilket hotar restaurangernas verksamhet och existens. Alternativet till prisökningen är att pruta på kvaliteten och mångsidigheten. Priset stiger så att restaurangernas lönsamhet och matkvalitet kan bevaras. 

Vad skulle man kunna säga? 

Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund SAMOK önskar, att måltidsstödets andel skulle vara större då maxmipriset höjs. Även AUS anser att största delen av maximiprishöjningen borde täckas med måltidsstödsökningen så att studentens andel av priset skulle förbli rimlig. Det här är mycket viktigt med tanke på studentens försörjning och välbefinnande. 

Läs mera: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Sök till delegationen
Ajankohtaista Publicerat:

Nöj dig inte med att gnälla, sök till delegationen

Du kan anmäla dig som kandidat för delegationsvalet fram till 2.10 kl. 16.
Hae vapaaehtoiseksi
Ajankohtaista Publicerat:

Sök till volontär

Det är din möjlighet att få göra världens bästa studentliv.
Mies hymyilee värikkäässä paidassa
Ajankohtaista Publicerat:

AUS nominerar Totti Korpua som kandidat till FSFs styrelse 2024

Aalto-universitetets studentkår nominerar Totti Korpua till styrelsen för Finlands studentkårers förbund. Styrelsen väljs på förbundsmötet den 17-18 november 2023 i Tammerfors.
"Vi kräver ryggrad av beslutsfattarna för att rensa ut rasism"
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Vi kräver ryggrad av beslutsfattarna för att rensa ut rasism

Studentkårerna AUS, HUS, ISYY, JYY, SHS, TYY, TREY, VYY, ÅAS, OYY, LTKY och KonSt är bestörta över den nuvarande rasismdiskussionen i samhället och kräver konkreta åtgärder för att rensa ut rasismen. Inflytelserika människors rasistiska utlopp har visat vad som är felet i rasismdebatten: man lyssnar inte på människor som är mål för rasism, rasistiska kommentarer underskattas och kvitteras som skämt och diskussionen vältras över ämnet. Vi behöver antirasistiska gärningar, förståelse och solidaritet.