Maximipriset för studentmåltider stiger – vem betalar?

Studentmåltidspriset stiger i början av oktober. I denna nyhet berättar vi vad som sker, hur mycket som ska betalas av studenten, varför priset stiger och vad AUS anser om detta.
kuva ruokalautasesta
För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50.

Vad händer? 

Maximipriset för studentmåltiderna stiger med 50 cent i oktober. För tillfället är maximipriset för högskolestuderandens studentmåltid fem euro varav FPA betalar 2,30 och studenten 2,70. Efter prisökningen är maximipriset 5,50. 

Hur mycket ska jag betala i fortsättningen? 

Ökningen på 50 cent betalas åtminstone i början av studenten innan riksdagen beslutar senast i slutet av det här året om måltidsstödet för studentmåltiden dvs. FPA:s andel höjs. Studenternas måltidspris minskar vid årsskiftet om måltidsstödet höjs. 

Varför höjs priset? 

Inflationen och matprisernas snabba ökning har ökat studentrestaurangernas kostnader vilket hotar restaurangernas verksamhet och existens. Alternativet till prisökningen är att pruta på kvaliteten och mångsidigheten. Priset stiger så att restaurangernas lönsamhet och matkvalitet kan bevaras. 

Vad skulle man kunna säga? 

Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund SAMOK önskar, att måltidsstödets andel skulle vara större då maxmipriset höjs. Även AUS anser att största delen av maximiprishöjningen borde täckas med måltidsstödsökningen så att studentens andel av priset skulle förbli rimlig. Det här är mycket viktigt med tanke på studentens försörjning och välbefinnande. 

Läs mera: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Wilma pitää kirjekuorta, jossa lukee "kansanedustajalle opiskelijalta"
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Brev till riksdagsledamöter

Vi gav varje riksdagsledamot ett brev denna vecka.
a girl waving hand
Ajankohtaista Publicerat:

Ansökningsutlysning: Bli modell för AUS bildbanksfotografering

Aalto-universitetets studentkår uppdaterar sina bildbanksbilder och söker entusiastiska studenter som vi kan fotografera. Fotograferingarna ordnas tre gånger under år 2024 och vi önskar studenter från olika branscher. Vi söker sammanlagt 15 studenter.
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Mentalhälsoveckan firas i skuggan av studerandenas mentalvårdskris

Den här veckan firas återigen studerandenas mentalhälsovecka vars syfte är att lyfta fram den alarmerande situationen för mental hälsa samt bygga en mentalhälsovänligare studerandekultur i högskolegemenskaperna.
Facelift_1
Ajankohtaista Publicerat:

Otsvängen 18 B & C-trappornas trivselrenoveringar är färdiga

Otsvängen 18 B- och C-trappornas facelift dvs. trivselrenoveringar har blivit färdiga. Projektet framskred inom utsatt tidtabell och mycket lyckat ur fastighetsägarens synvinkel. Trivselrenoveringarna gjordes under tiden 11/2023 - 3/2024.