Opiskelija-aterian enimmäishinta nousee – kuka maksaa?

Opiskelija-aterian hinta nousee lokakuun alussa. Tässä uutisessa avaamme, mitä tapahtuu, paljonko opiskelijan maksettavaksi jää, miksi hinta nousee ja mitä mieltä AYY on tästä.
kuva ruokalautasesta
Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50.

Mitä tapahtuu? 

Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 senttiä lokakuussa. Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50. 

Paljonko minulle jää maksettavaksi? 

Korotettu 50 senttiä jää ainakin aluksi opiskelijan maksettavaksi, ennen kuin eduskunta päättää tämän vuoden loppuun mennessä, korotetaanko opiskelija-aterian ateriatukea eli Kelan maksamaa osuutta. Opiskelijan maksama hinta ateriasta pienentyy vuodenvaihteessa, jos ateriatukea nostetaan. 

Miksi hinta nousee? 

Inflaatio ja ruoan hinnan voimakas nousu ovat tuoneet opiskelijaravintoloille merkittävästi lisää kuluja, mikä uhkaa ravintoloiden toimintaa ja olemassaoloa. Vaihtoehtona hinnan nostolle on ruoan laadusta ja monipuolisuudesta tinkiminen. Hinta nousee, jotta ravintoloiden kannattavuus ja ruoan laatu voidaan säilyttää. 

Mitäs tähän nyt sanoisi? 

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK toivovat, että ateriatuen osuus olisi suurempi enimmäishinnan korotuksesta. Myös AYY:n mielestä enimmäishinnan noususta suurin osa tulisi kattaa ateriatuen korotuksella niin, että opiskelijan maksama hinta pysyy kohtuullisena. Tämä on opiskelijan toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. 

Lue lisää: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Students in the lobby of Väre
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Tiedote Julkaistu:

Tuemme opiskelijoiden järjestämää valtausta Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tukee opiskelijoiden järjestämää mielenilmausta Aalto-yliopiston tiloissa. Mielenosoitus ottaa kantaa Orpon hallituksen opiskelijoihin kohdistamiin leikkauksiin ja maahanmuuttopolitiikkaan.
Hae edariin
Ajankohtaista Julkaistu:

Älä tyydy huuteluun, hae edustajistoon

Syksyn edustajistovaaleissa voi ilmoittautua ehdolle 2.10. klo 16 saakka.
Hae vapaaehtoiseksi
Ajankohtaista Julkaistu:

Hae vapaaehtoiseksi

Tämä on mahdollisuutesi päästä vaikuttamaan ja tekemään maailman parasta opiskelijan elämää.
Mies hymyilee värikkäässä paidassa
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY esittää Totti Korpuaa SYLin hallituksen jäseneksi 2024

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta esittää Totti Korpuaa Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Hallitus valitaan liittokokouksessa 17.-18.11.2023 Tampereella.