Opiskelija-aterian enimmäishinta nousee – kuka maksaa?

Opiskelija-aterian hinta nousee lokakuun alussa. Tässä uutisessa avaamme, mitä tapahtuu, paljonko opiskelijan maksettavaksi jää, miksi hinta nousee ja mitä mieltä AYY on tästä.
kuva ruokalautasesta
Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50.

Mitä tapahtuu? 

Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 senttiä lokakuussa. Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50. 

Paljonko minulle jää maksettavaksi? 

Korotettu 50 senttiä jää ainakin aluksi opiskelijan maksettavaksi, ennen kuin eduskunta päättää tämän vuoden loppuun mennessä, korotetaanko opiskelija-aterian ateriatukea eli Kelan maksamaa osuutta. Opiskelijan maksama hinta ateriasta pienentyy vuodenvaihteessa, jos ateriatukea nostetaan. 

Miksi hinta nousee? 

Inflaatio ja ruoan hinnan voimakas nousu ovat tuoneet opiskelijaravintoloille merkittävästi lisää kuluja, mikä uhkaa ravintoloiden toimintaa ja olemassaoloa. Vaihtoehtona hinnan nostolle on ruoan laadusta ja monipuolisuudesta tinkiminen. Hinta nousee, jotta ravintoloiden kannattavuus ja ruoan laatu voidaan säilyttää. 

Mitäs tähän nyt sanoisi? 

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK toivovat, että ateriatuen osuus olisi suurempi enimmäishinnan korotuksesta. Myös AYY:n mielestä enimmäishinnan noususta suurin osa tulisi kattaa ateriatuen korotuksella niin, että opiskelijan maksama hinta pysyy kohtuullisena. Tämä on opiskelijan toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. 

Lue lisää: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa