Opiskelija-aterian enimmäishinta nousee – kuka maksaa?

Opiskelija-aterian hinta nousee lokakuun alussa. Tässä uutisessa avaamme, mitä tapahtuu, paljonko opiskelijan maksettavaksi jää, miksi hinta nousee ja mitä mieltä AYY on tästä.
kuva ruokalautasesta
Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50.

Mitä tapahtuu? 

 

Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 senttiä lokakuussa. Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50. 

Paljonko minulle jää maksettavaksi? 

 

Korotettu 50 senttiä jää ainakin aluksi opiskelijan maksettavaksi, ennen kuin eduskunta päättää tämän vuoden loppuun mennessä, korotetaanko opiskelija-aterian ateriatukea eli Kelan maksamaa osuutta. Opiskelijan maksama hinta ateriasta pienentyy vuodenvaihteessa, jos ateriatukea nostetaan. 

 

Miksi hinta nousee? 

 

Inflaatio ja ruoan hinnan voimakas nousu ovat tuoneet opiskelijaravintoloille merkittävästi lisää kuluja, mikä uhkaa ravintoloiden toimintaa ja olemassaoloa. Vaihtoehtona hinnan nostolle on ruoan laadusta ja monipuolisuudesta tinkiminen. Hinta nousee, jotta ravintoloiden kannattavuus ja ruoan laatu voidaan säilyttää. 

 

Mitäs tähän nyt sanoisi? 

 

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK toivovat, että ateriatuen osuus olisi suurempi enimmäishinnan korotuksesta. Myös AYY:n mielestä enimmäishinnan noususta suurin osa tulisi kattaa ateriatuen korotuksella niin, että opiskelijan maksama hinta pysyy kohtuullisena. Tämä on opiskelijan toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. 

 

Lue lisää: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Text in Finnish: Varkauksia Otaniemessä - kattava vartiointi alkaa AYY:n kiinteistöjen alueella
Ajankohtaista Julkaistu:

Varkauksia Otaniemessä – kattava vartiointi alkaa AYY:n kiinteistöjen alueella

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta lisää vartiointia Otaniemessä, koska alueen kiinteistöissä on tehty varkauksia. Tapaukset ovat poliisin tiedossa.
Kuvassa kaksi hymyilevää henkilöä, jotka ovat Sainio ja Regelin.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY esittää Sampo Sainiota ja Antti Regeliniä SYL:n hallituksen jäseniksi 2023

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta esittää Sampo Sainiota ja Antti Regeliniä Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Hallitus valitaan liittokokouksessa 18.-19.11.2022.
Design Notebook 2021
Ajankohtaista Julkaistu:

Suunnittele seuraava Design Notebook

Design-muistikirjan kysyntä on ollut suurta, joten on aika suunnitella uusi muistikirja! TOKYOn ja AYY:n tutun lukuvuosikalenterin sijaan tammikuussa ilmestyy nyt jo toisen kerran muistikirja, Design Notebook 2023. Vuoden alussa ilmestyvää muistikirjaa voi käyttää bullet journalina kalenterin tapaan, perinteisenä vihkona muistiinpanoille tai vaikka päiväkirjana. Toivomme, että muistikirjasta on iloa ja hyötyä mahdollisimman monelle jäsenellemme.
People in a meeting looking at the camera, smiling.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Hae SYL:n liittokokoukseen AYY:n delegaatioon tai ehdokkaaksi SYL:n hallitukseen!

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL edustaa yliopisto-opiskelijoita valtakunnallisessa päätöksenteossa. SYL:n vaikuttamistyötä ohjaava toimintasuunnitelma ja linjapaperi hyväksytään liittokokouksessa, jossa valitaan myös liiton hallitus. Vuoden 2022 liittokokous pidetään 18.-19.11.2022 Korpilammella.