Opiskelija-aterian enimmäishinta nousee – kuka maksaa?

Opiskelija-aterian hinta nousee lokakuun alussa. Tässä uutisessa avaamme, mitä tapahtuu, paljonko opiskelijan maksettavaksi jää, miksi hinta nousee ja mitä mieltä AYY on tästä.
kuva ruokalautasesta
Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50.

Mitä tapahtuu? 

 

Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 senttiä lokakuussa. Tällä hetkellä korkeakouluopiskelijan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa, josta Kela maksaa 2,30 ja opiskelijan maksettavaksi jää 2,70. Hinnan korotuksen jälkeen enimmäishinta on 5,50. 

Paljonko minulle jää maksettavaksi? 

 

Korotettu 50 senttiä jää ainakin aluksi opiskelijan maksettavaksi, ennen kuin eduskunta päättää tämän vuoden loppuun mennessä, korotetaanko opiskelija-aterian ateriatukea eli Kelan maksamaa osuutta. Opiskelijan maksama hinta ateriasta pienentyy vuodenvaihteessa, jos ateriatukea nostetaan. 

 

Miksi hinta nousee? 

 

Inflaatio ja ruoan hinnan voimakas nousu ovat tuoneet opiskelijaravintoloille merkittävästi lisää kuluja, mikä uhkaa ravintoloiden toimintaa ja olemassaoloa. Vaihtoehtona hinnan nostolle on ruoan laadusta ja monipuolisuudesta tinkiminen. Hinta nousee, jotta ravintoloiden kannattavuus ja ruoan laatu voidaan säilyttää. 

 

Mitäs tähän nyt sanoisi? 

 

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK toivovat, että ateriatuen osuus olisi suurempi enimmäishinnan korotuksesta. Myös AYY:n mielestä enimmäishinnan noususta suurin osa tulisi kattaa ateriatuen korotuksella niin, että opiskelijan maksama hinta pysyy kohtuullisena. Tämä on opiskelijan toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. 

 

Lue lisää: 

https://yle.fi/uutiset/3-12575615 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009003114.html 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Julkaistu:

Tilojen ennakkovarauskierros syksylle 2023

AYY:n piirissä olevilla yhdistyksillä on ennakkovarausoikeus kertavuokrattaviin sauna-, juhla- ja kokoustiloihin. Tällä varauskierroksella voi varata tiloja aikavälille ma 7.8.2023 - su 7.1.2024.
Eduskuntavaalit 2023
Ajankohtaista Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit järjestetään taas tänä keväänä. Katso alta vaalien tärkeät tapahtumat ja päivämäärät.
kuvassa kaksi taulua museon seinällä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY:n taidekokoelmaan täydennyksiä - teokset esillä Opiskelijakulttuurimuseossa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan taidekokoelmaa täydennettiin seitsemällä taideteoksella. Teokset ovat esillä ylioppilaskunnan ylläpitämässä Opiskelijakulttuurimuseossa, joka on auki sunnuntaisin klo 14–16.
An open laptop on the table next to a coffee cup.
Ajankohtaista Julkaistu:

Voiko asumistukea saada lisää, jos vuokra nousee?

Kustannusten nousun myötä useat opiskelija-asuntotoimijat ovat joutuneet korottamaan vuokriaan. Kelalta voi hakea korotusta asumistukeen, jos asumismenot kasvavat.