AUS:s konstsamling utökades med Veera Krouglovs och Siina Levonojas skulpturer

År 2017 påbörjade AUS en egen konstsamling. I år beslutade AUS ledningsgrupp för konstnärlig verksamhet att utöka konstsamlingen med Veera Krouglovs och Siina Levonojas skulpturer.
Veera Krouglovin veistos Bubblegum
AUS:s konstsamling utökades med två skulpturer. I bilden Veera Krouglovs ‘Bubblegum’. Foto: Atte Mäkinen

År 2017 påbörjade AUS en egen konstsamling. De två målningarna som valdes då står fortfarande utställda i Kandidatcentret. I år beslutade AUS ledningsgrupp för konstnärlig verksamhet att utöka konstsamlingen med en skulptur eller installation och hade en öppen ansökning för alla Aaltos studerande.

Sammanlagt 10 verk kom in under konstverkssökningen. Alla verk är personliga och mycket intressanta och kvalitativa men speciellt två av verken tilltalade juryn. Medlemmar i juryn var AUS:s styrelsemedlem Marianne Honkasaari, Tuomas Auvinen, dekan för högskolan för konst, design och arkitektur samt magisterstuderande Mahnaz Khanpour Monazedi från programmet Visual Cultures, Curating and Contemporary Art.

Det första verket heter ”Bubblegum”. Verket lyckas genast erövra betraktarens hjärta och ge ett leende på läpparna. Det uttrycker oskuld, renhet och godhet i en komplicerad värld. Å andra sidan får dess uttryckslöshet åskådaren att begrunda de verkliga tankarna bakom ett bekymmerslöst och glänsande vackert skal.

Konstnären Veera Krouglov studerar Visuell kommunikation och design på magisternivå vid Institutionen för medier. Som biämne studerar hon animation. Veera gjorde sitt kandidatarbete i Skottland på konstskolan Duncan of Jordanstone College of Art and Design, där hon främst koncentrerade sig på keramik och teckning. Så här beskriver konstnären sitt verk: ”Verket baserar sig på en gestalt som, ofta utan att jag märker det, uppenbarar sig i mina skissböcker och anteckningsblock. Oftast verkar gestalten ge uttryck för ett känslotillstånd eller ett karaktärsdrag. Ifrågavarande figur har ett tuggummibollformat huvud och en färggrann dräkt. Gestalten är bekymmerslös och kanske naiv på ett bra sätt. Den sitter och drömmer”.

Det andra verket heter ’Brownie’. ”Brownies” grova och organiska natur ger upphov till en påminnelse om förruttnelse och det förflutnas undergång. De förvrängda fingrarna i blekt korall griper tag i något – kanske frälsning, vitalitet, en ny början. Ändå kommer betraktaren att förstå att stengods inte påverkas av tiden, åtminstone inte på det sätt som den karaktär som verket förställer får en att tro. Även om det kanske verkar så. Betraktaren får bestämma.

Konstnären Siina Levonoja gör för tillfället sitt examensarbete inom magisterprogrammet Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA). I sitt examensarbete behandlar hon förhållandet mellan människor och djur samt djurens delaktighet i konsten. ’Brownie’ har inspirerats av konstnärens färdiga, tredelade verk Kingdom: Animalia och själva verket är för tillfället under skiss. Det färdiga verket emottas av AUS vecka 22. Så här beskriver konstnären sitt verk: ”Skulpturen Brownie berättar en historia om ett liv på ett korallrev. Jag utforskade djur och korallrevens levnadsmiljöer i min konst, och genom mitt verk berättar jag om mina fantasier om en hemlig undervattensvärld. Verkets motiv är att signalera om utarmningen av naturens mångfald och om klimatkrisen. Trots de allvarliga utgångspunkterna kan slutresultatet i min konst vara finkänsligt humoristisk. Jag vill på ett milt sätt påminna betraktaren om livets sårbarhet och styra det här i begrundandet av sig och sin levnadsmiljö.”

Tack till alla sökanden och gratulationer till Veera Krouglov och Siina Levonoja. Båda verken kommer senare att ställas ut på campus synliga för alla.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Förändringar av garantiavgifterna till hösten

Ändringen träder i kraft hösten 2024. Vi återkommer med mer information om detta närmare tidpunkten.
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Utmärkelser beviljats på AUS14-årsfest

Utmärkelser delades ut till meriterade medlemmar i Aaltogemenskapen på AUS 14. årsfest den 18. maj 2024.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Tempaus ökar uppskattningen av frivilligarbete i Finland

Den Bisterskäggige ingenjören, Sheryl Tokyos och Kunniamursus Tempausbefallning lästes upp på Aalto Open Air och utlysningen av Wappen.
Hymyileviä nuoria
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Sök till FSF:s kommittéer

Aalto-universitetets studentkårsmedlemmar har nu möjlighet att söka till Finlands studentkårers förbunds FSF:s delegation för utvecklingssamarbete (KENKKU) och klimatnätverket. I kommittéerna får du lära dig och göra nationellt påverkansarbete om utvecklingssamarbete och klimatpolitik.