AUS förpliktigar invånarna att ta hemförsäkring i fortsättningen

Med anledning av invånarens egna fördelar förpliktigar AUS sina invånare att ta hemförsäkring. Kravet på hemförsäkring skrivs in i nya hyresavtal från och med hösten.
Woman's hands holding a book in her lap.

I och med förnyelsen av reglementet för boende förnyas även invånarvalet. I och med förnyelsen uppdaterar vi även hyresavtalens villkor till att motsvara lagen om hyra av bostadslägenhet. Samtidigt skrivs in kravet på hemförsäkring i nya hyresavtal från och med hösten. Vi rekommenderar starkt att även våra nuvarande invånare skaffar försäkring.

AUS anser att det är viktigt att skaffa hemförsäkring för vid en skada ersätter den även de skador som invånaren orsakat sin lägenhet, dvs. ansvarsskador. Om till exempel diskmaskinen läcker på golvet och orsakar en vattenskada behöver invånaren inte betala tork- och reparationsavgifter ur egen ficka.

Även om det inte är sannolikt att en skada inträffar är det ändå möjligt. Utan hemförsäkring kan ersättningskostnaderna bli höga, speciellt om fastigheten eller någon annans egendom skadas. Dessutom tryggar hemförsäkringen invånarens egendom om till exempel cykeln blir stulen eller telefonen ramlar ner på golvet så att displayen går sönder.

Hemförsäkringar fås av flera försäkringsbolag och de kan konkurrensutsättas vilket lönar sig.

Vid konkurrensutsättningen lönar det sig att utreda:

  1. Upp till vilken summa ersätter försäkringen lösegendom vid en skada.
  2. Hur inverkar självriskens storlek på försäkringsavgifter. Fundera på om du är färdig att ta en större självsäkerhetsandel och samtidigt mindre försäkringsavgifter.
  3. Granska begränsningarna. I vanliga fall ersätter hemförsäkringen plötsliga och överraskande skador men inte skador som till exempel ett husdjur orsakat.
  4. Hur ersätter försäkringen rättegångskostnader.


Du får mer information och hjälp med att välja försäkring från försäkringsbolaget.
Listan över försäkringsbolagen hittar du till exempel på Aalto's webbsida.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Kynttilät
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023

Brandsäkerhetsveckan 25.11.-1.12.2023
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Studenternas mentalhälsokris väntar inte

Undersökningar talar återigen för sig- studenternas illamående håller på att glida ur händerna. Vi kräver att beslutsfattarna tar mentalhälsokrisen på allvar och tar tag i otillräckliga resurser snarast möjligt.
People standing in the hall
Ajankohtaista Publicerat:

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund för 2024

Totti Korpua har valts till styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund (FSF) för 2024. Korpua var AUS officiella kandidat till SYL:s styrelse. Förbundets förbundsmöte som hölls vid Tammerfors universitet den 17-18 november röstade om styrelsemedlemmarna på lördag kväll.
vanhempi naisoletettu osoittaa keraamisia taideteoksia Opiskelijakulttuurimuseon vitriineissä
Ajankohtaista Publicerat:

Öppen ansökning till AUS konstsamling

Ansökning till Aalto-universitetets studentkårs konstsamling pågår 17–30.11.2023.