Opiskelijoiden terveydenhuollon uudistukset 2021 - digipalvelut laajentuvat ja maksu maksettava omatoimisesti Kelalle

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) maksu on ennen maksettu ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. Vuoden 2021 alusta alkaen terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle omatoimisesti asiointipalvelun kautta. Uudistuksen yhteydessä myös palveluverkosto ja digilääkäripalvelut laajenevat. Ajankohtaisimmat uutiset ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löydät parhaiten YTHS:n ja Kelan omilta sivuilta.
Hei sinä yliopistossa opiskeleva. Terveydenhuoltosi muuttuu 1.1.2021. Ota faktat haltuun yths.fi/yths2021.

Mikä YTHS uudistus?

Pitkäaikaisena vaikuttamistavoitteena on ollut kaikkien korkeakoulutettujen saaminen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) piiriin, yhdenvertaiset palvelut sekä YTHS:n aseman vahvistaminen terveydenalan toimijana. Vuoden 2021 alussa uudistus ja lakimuutos vihdoin tapahtuvat, mistä aiheutuu muutamia muutoksia aaltolaisten opiskelijoiden näkökulmasta.

Ensisijaiset palvelupisteet ovat edelleen Otaniemessä ja Töölössä, mutta voit myös käyttää laajentuneita digilääkäripalveluita ja etäasiointia. Toisena muutoksena on se, että terveydenhoitomaksu maksetaan jatkossa suoraan Kelalle, kun se ennen hoidettiin ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. Uudistuksen yhteydessä myös aukiolot laajenevat, kun palvelut ovat käytettävissä arkisin läpi vuoden, myös kesällä.

YTHS 2021 uudistus

Mitä opiskelijan tulee tehdä?

Tutkinto-opiskelijan oikeus terveydenhuoltoon säilyy ennallaan ja voit käyttää jatkossakin YTHS:n palveluita niin suun-, mielen- kuin yleisterveydenhuollon tarpeissa. Tärkeää on hoitaa terveydenhoitomaksun maksaminen Kelalle, jotta palvelut ovat käytössäsi. Syksyn 2020 osalta terveydenhoitomaksu maksettiin ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. 

  1. Tarkista, että olet ilmoittautunut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle 2021. Ilmoittaudu 8.1.2021 mennessä ja maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu.
  2. Maksa terveydenhoitomaksu omatoimisesti Kelalle asiointipalvelun kautta. 
  3. Kevätlukukauden maksun eräpäivä on 31.1.2021, jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi.
  4. Ongelmatilanteissa käänny YTHS:n ja Kelan puoleen. AYY:n henkilökunta ei pääse käsiksi näiden toimijoiden järjestelmiin eikä pysty tarkastamaan, oletko terveydenhoitomaksun maksanut.
  5. Käytä YTHS:n palveluita kuten ennenkin tai hyödynnä laajempia etä- ja digipalveluita.

Tarkemmat ohjeet löytyvät Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun

HUOM! Terveydenhuoltomaksu pitää maksaa, jos olet  läsnä oleva tutkinto-opiskelija kevätlukukaudella 2021, riippumatta siitä, käytätkö YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta tarkemmin poikkeuksista mm. vaihto-opiskelijoiden, avoimen yliopiston opiskelijoiden ja jatko-opiskelijoiden osalta: https://www.kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu

YTHS muuttuu 2021

YTHS:n vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin (external link)

Kysy oma kysymyksesi ja katso vastaukset jo kysyttyihin kysymyksiin. Mikä muuttuu opiskeluterveydenhuollossa ja YTHS:n laajentumisessa?

Kela Fpa logo

Kelan vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin (external link)

Kenen pitää maksaa terveydenhoitomaksu? Miten maksan? Terveydenhoitomaksun perintä?

Muutamia nostoja eri opiskelijoille

Yllä olevat ohjeet toimivat sekä suomalaisille että kansainvälisille läsnä oleville tutkinto-opiskelijoille. Tarkemmat ohjeet muille ryhmille löytyvät Kelan ja YTHS:n sivuilta, mutta muutama aiheeseen liittyvä nosto aaltolaisille opiskelijoille.

Terveydenhoitomaksun maksuohjeet (external link)

Kelan sivuilla kattavat ohjeet. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti kahdesti vuodessa.

Kela Fpa logo

YTHS 2021 uudistus (external link)

Mikä uudistuu korkeakouluopiskelijan terveydenhuollossa vuoden 2021 alussa?

YTHS muuttuu 2021

Jäsenmaksu ja opiskelijakortti

Ylioppilaskunnan jäsenenä pääset hyödyntämään sekä kaikkia AYY:n palveluita että lukemattomia opiskelijaetuja maan- ja jopa maailmanlaajuisesti. Lue lisää jäsenyydestä ja opiskelijakortista.

Pyöräily

Palvelut jäsenille

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tarjoaa jäsenilleen useita palveluita, kuten edullisia opiskelija-asuntoja, vuokrattavia juhlatiloja, edunvalvontaa ja erilaisia etuja. Tutustu ylioppilaskunnan palveluihin!

Students walking with a banner "The best students life in the world"

Opiskelijan oikeudet

Ylioppilaskunta tarjoaa neuvontaa jokaiselle jäsenelleen, välittää palautetta eteenpäin yliopistolla ja puolustaa opiskelijan oikeuksia.

Kuvapankki_Koulutustilaisuus_1
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa