Opiskelijoiden mielenterveyskriisi ei odota

Tutkimukset puhuvat taas puolestaan – opiskelijoiden pahoinvointi on riistäytymässä käsistä. Vaadimme, että päättäjät ottavat mielenterveyskriisin tosissaan ja puuttuvat riittämättömiin resursseihin pikimmiten.
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat roihuavat kulovalkean tavoin, selviää Suomen Ekonomien 20.11. julkaistussa Mielenterveyden tulosvaroitus -tutkimuksessa. Tulokset eivät yllätä, koska samansuuntaisia tuloksia opiskelijoiden pahoinvoinnista on jo saatu muun muassa Tekniikan akateemisten vuoden 2022 opiskelijakyselyssä sekä THL:n ja Kelan Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa 2021.

Ongelma on akuutti ja tutkimustietoa riittää, mutta päättäjät eivät ota mielenterveyskriisiä tosissaan. Hallitusohjelmaan kirjatut mielenterveyttä koskevat parannukset maksuttomaan psykoterapeuttikoulutukseen panostamisesta sekä lasten ja nuorten terapiatakuusta ovat lupaava alku, mutta täysin riittämätön ratkaisu, kun opiskelijat voivat laajamittaisesti pahoin.

Psyykkinen oireilu on yleisempää korkeakouluopiskelijoilla kuin koko väestössä (THL & Kela 2021). Luvut ovat hälyttäviä: Kauppatieteiden opiskelijoista 36 prosenttia on tyytymätön tai erittäin tyytymätön omaan psyykkiseen hyvinvointiinsa (Suomen Ekonomit 2023). Tekniikan opiskelijoista jopa 48 prosenttia on usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan (TEK 2022).

”Opiskelijalla on oikeus nauttia elämästään. Arki ei saa olla vain puurtamista ja tulevaisuuden turvaamista. Nuoriin kohdistuu niin opinnoissa kuin työelämässäkin kovan suorittamisen paine, eivätkä leikkaukset toimeentuloon ja aliresursoidut mielenterveyspalvelut helpota tilannetta. Tarvitaan ratkaisuja opiskelijan henkisen taakan keventämiseksi”, toteaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Ene Rönkkö.

Mielenterveysresursseista on huutava pula. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) mielenterveyspalvelut eivät nykyisellään riitä vastaamaan kysyntään, minkä seurauksena opiskelijat eivät saa apua. Yhteiskunta on matkalla ojasta allikkoon, jos tulevaisuuden työntekijät ovat pahimmillaan työkyvyttömiä. Kelan tilastoista (2023) selviää, että mielenterveysongelmista on 2000-luvulla tullut suurin syy suomalaisten nuorten aikuisten pitkiin sairauspoissaoloihin. Onko meillä työkykyistä työvoimaa seuraaville vuosikymmenille, jos kehityssuunta pysyy samana, eikä ongelmiin puututa tarpeeksi hanakasti?

Lisätiedot:

Ene Rönkkö, AYY:n hallituksen jäsen

0406771147

[email protected]

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY on noin 17 000 Aalto-yliopiston tekniikan, kauppatieteen ja taiteen opiskelijan palvelu- ja etujärjestö. AYY toimii jäsentensä edunvalvojana erityisesti koulutuspoliittisissa ja opintososiaalisissa asioissa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Julkaistu:

EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
opiskelijoita haalareissa
Ajankohtaista Julkaistu:

Tervetuloa vastamaan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenkyselyyn

Tapahtumia, tiloja ja asuntoja. Vaikuttamista, viestintää ja vapaaehtoistoimintaa. Mitä kaikkia ylioppilaskunnan palveluita olet käyttänyt? Entä mitä mieltä olet niistä?
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY14-vuosijuhlilla myönnetyt huomionosoitukset

AYY:n 14. vuosijuhlilla 18.5.2024 myönnettiin huomionosoituksia ansioituneille Aalto-yhteisön jäsenille.