Opiskelijarekisteri syrjii sukupuolivähemmistöjä – vaadimme toimenpiteitä yliopistoilta

Pride-kuukausi ei jää huomaamatta: yliopistot heiluttavat sateenkaarilippuja ja sanovat kauniisti tukevansa HLBTQIA+-vähemmistöjä. Vaan miten on todellisuuden laita – miten vaikkapa sukupuolivähemmistöjen tukeminen toteutuu tällä hetkellä yliopistoissa?
AYY x SHS x ÅAS x HYY x SYL x OYY x LYY: Opiskelijarekisteri syrjii sukupuolivähemmistäöjä - vaadimme toimenpiteitä yliopistolta

Yksi ilmeinen epäkohta koskee transopiskelijoita, jotka ovat vaarassa joutua syrjityiksi ja väärinsukupuolitetuiksi yliopistoissa käytettävien sähköisten opiskelijahallintojärjestelmien takia (esim. Sisu ja Peppi). Opiskelijan mahdollisuus vaihtaa kutsumanimensä vain yhteen digi- ja väestötietovirastossa (DVV) rekisteröityyn viralliseen nimeen vähentää opiskelijan itsemääräämisoikeutta sukupuolensa ilmaisemiseen ja voi johtaa ikäviin tilanteisiin. 
 
Haamunimen eli vanhan nimen käyttäminen voi paljastaa opiskelijan tahtomattaan hänen transtaustansa. Taustan paljastaminen henkilön tahtomatta voi olla traumaattinen kokemus, jota kenenkään ei tulisi kokea yliopistossa. Niin kauan kuin näin tapahtuu, yliopisto ei väitteistään huolimatta ole turvallinen, osallistava ja yhdenvertainen kaikille. 
 
Vaadimme trans- ja muihin sukupuolivähemmistöihin kuuluville opiskelijoillemme oikeutta tulla kutsutuksi haluamallaan nimellä käytöstä poistuneen nimen sijaan. Vaadimme myös, että yliopiston henkilökunnalle tarjotaan HLBTQIA+-kysymyksiin ja vähemmistöjen osallistamiseen liittyvää asianmukaista koulutusta. 
 
Valitettavasti myös opiskelijarekisterin sukupuolimääritelmä jättää toivomisen varaa. Rekisterissä käytettävät sukupuolimääritelmät “nainen”, “mies” ja ”ei tiedossa” eivät ole inklusiivisia kaikille sukupuolille. Transihmiset, ei-binääriset ja muut sukupuolivähemmistöt tietävät oman sukupuolensa, ja määritelmä ”ei tiedossa” vähättelee heidän sukupuolensa itsemääräämisoikeutta. Vaihtoehdot “muu” tai “en halua kertoa” antaisivat opiskelijoille itsemääräämisoikeuden kertoa, etteivät he ole binäärisiä tai oikeuden olla tuomatta esille sukupuoltaan. 
 
On myös kohtuutonta, että suurin osa opetushenkilökunnasta näkee opiskelijan henkilötiedoista muutakin kuin opiskelijan kutsumanimen ja opiskelijanumeron. Hallinnollisista syistä joidenkin yliopiston työntekijöiden on tiedettävä opiskelijan väestötietojärjestelmään rekisteröity koko nimi, mutta tietojen laajempi jakelu on aiheetonta. Tässä on kyse opiskelijan yksityisyydestä, kunnioituksesta ja hyvinvoinnista. 
 
Ymmärrämme, että tekniset järjestelmät asettavat rajoitteita. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että yliopistoilla on vastuu varmistaa, että opiskelijat eivät ole vaarassa joutua syrjinnän kohteeksi sukupuolensa perusteella. Yliopistoilla on valta edistää tarkoituksenmukaista rakenteiden muutosta nykyisten sukupuolivähemmistöjä syrjivien käytäntöjen purkamiseksi. Tasa-arvovaltuutettu on lausunnossaan suositellut, että ”IT-järjestelmissä ja niitä kehitettäessä otettaisiin huomioon transsukupuolisten ihmisten tarve yksityisyyden suojaan sekä siihen liittyvä syrjinnän ennalta ehkäisemisen näkökulma” (TAS 463/2021, annettu 20.1.2022 ja TAS 306/2020, annettu 3.9.2020). 
 
“Sukupuolivähemmistöjen kokemat haasteet ja vääryydet on otettava vakavasti. Näyttäkää aito tukenne trans- ja muihin sukupuolivähemmistöihin kuuluville opiskelijoillemme”, vaatii AYY:n hallituksen puheenjohtaja Ida Parkkinen.

Lisätiedot:

Ida Parkkinen
hallituksen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
puh. 0400984545

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
happy student holding an EU flag
Ajankohtaista Julkaistu:

EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
opiskelijoita haalareissa
Ajankohtaista Julkaistu:

Tervetuloa vastamaan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenkyselyyn

Tapahtumia, tiloja ja asuntoja. Vaikuttamista, viestintää ja vapaaehtoistoimintaa. Mitä kaikkia ylioppilaskunnan palveluita olet käyttänyt? Entä mitä mieltä olet niistä?