Opiskelijarekisteri syrjii sukupuolivähemmistöjä – vaadimme toimenpiteitä yliopistoilta

Pride-kuukausi ei jää huomaamatta: yliopistot heiluttavat sateenkaarilippuja ja sanovat kauniisti tukevansa HLBTQIA+-vähemmistöjä. Vaan miten on todellisuuden laita – miten vaikkapa sukupuolivähemmistöjen tukeminen toteutuu tällä hetkellä yliopistoissa?
AYY x SHS x ÅAS x HYY x SYL x OYY x LYY: Opiskelijarekisteri syrjii sukupuolivähemmistäöjä - vaadimme toimenpiteitä yliopistolta

Yksi ilmeinen epäkohta koskee transopiskelijoita, jotka ovat vaarassa joutua syrjityiksi ja väärinsukupuolitetuiksi yliopistoissa käytettävien sähköisten opiskelijahallintojärjestelmien takia (esim. Sisu ja Peppi). Opiskelijan mahdollisuus vaihtaa kutsumanimensä vain yhteen digi- ja väestötietovirastossa (DVV) rekisteröityyn viralliseen nimeen vähentää opiskelijan itsemääräämisoikeutta sukupuolensa ilmaisemiseen ja voi johtaa ikäviin tilanteisiin. 
 
Haamunimen eli vanhan nimen käyttäminen voi paljastaa opiskelijan tahtomattaan hänen transtaustansa. Taustan paljastaminen henkilön tahtomatta voi olla traumaattinen kokemus, jota kenenkään ei tulisi kokea yliopistossa. Niin kauan kuin näin tapahtuu, yliopisto ei väitteistään huolimatta ole turvallinen, osallistava ja yhdenvertainen kaikille. 
 
Vaadimme trans- ja muihin sukupuolivähemmistöihin kuuluville opiskelijoillemme oikeutta tulla kutsutuksi haluamallaan nimellä käytöstä poistuneen nimen sijaan. Vaadimme myös, että yliopiston henkilökunnalle tarjotaan HLBTQIA+-kysymyksiin ja vähemmistöjen osallistamiseen liittyvää asianmukaista koulutusta. 
 
Valitettavasti myös opiskelijarekisterin sukupuolimääritelmä jättää toivomisen varaa. Rekisterissä käytettävät sukupuolimääritelmät “nainen”, “mies” ja ”ei tiedossa” eivät ole inklusiivisia kaikille sukupuolille. Transihmiset, ei-binääriset ja muut sukupuolivähemmistöt tietävät oman sukupuolensa, ja määritelmä ”ei tiedossa” vähättelee heidän sukupuolensa itsemääräämisoikeutta. Vaihtoehdot “muu” tai “en halua kertoa” antaisivat opiskelijoille itsemääräämisoikeuden kertoa, etteivät he ole binäärisiä tai oikeuden olla tuomatta esille sukupuoltaan. 
 
On myös kohtuutonta, että suurin osa opetushenkilökunnasta näkee opiskelijan henkilötiedoista muutakin kuin opiskelijan kutsumanimen ja opiskelijanumeron. Hallinnollisista syistä joidenkin yliopiston työntekijöiden on tiedettävä opiskelijan väestötietojärjestelmään rekisteröity koko nimi, mutta tietojen laajempi jakelu on aiheetonta. Tässä on kyse opiskelijan yksityisyydestä, kunnioituksesta ja hyvinvoinnista. 
 
Ymmärrämme, että tekniset järjestelmät asettavat rajoitteita. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että yliopistoilla on vastuu varmistaa, että opiskelijat eivät ole vaarassa joutua syrjinnän kohteeksi sukupuolensa perusteella. Yliopistoilla on valta edistää tarkoituksenmukaista rakenteiden muutosta nykyisten sukupuolivähemmistöjä syrjivien käytäntöjen purkamiseksi. Tasa-arvovaltuutettu on lausunnossaan suositellut, että ”IT-järjestelmissä ja niitä kehitettäessä otettaisiin huomioon transsukupuolisten ihmisten tarve yksityisyyden suojaan sekä siihen liittyvä syrjinnän ennalta ehkäisemisen näkökulma” (TAS 463/2021, annettu 20.1.2022 ja TAS 306/2020, annettu 3.9.2020). 
 
“Sukupuolivähemmistöjen kokemat haasteet ja vääryydet on otettava vakavasti. Näyttäkää aito tukenne trans- ja muihin sukupuolivähemmistöihin kuuluville opiskelijoillemme”, vaatii AYY:n hallituksen puheenjohtaja Ida Parkkinen.

Lisätiedot:

Ida Parkkinen
hallituksen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
puh. 0400984545

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Students in the lobby of Väre
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Tiedote Julkaistu:

Tuemme opiskelijoiden järjestämää valtausta Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tukee opiskelijoiden järjestämää mielenilmausta Aalto-yliopiston tiloissa. Mielenosoitus ottaa kantaa Orpon hallituksen opiskelijoihin kohdistamiin leikkauksiin ja maahanmuuttopolitiikkaan.
Hae edariin
Ajankohtaista Julkaistu:

Älä tyydy huuteluun, hae edustajistoon

Syksyn edustajistovaaleissa voi ilmoittautua ehdolle 2.10. klo 16 saakka.
Hae vapaaehtoiseksi
Ajankohtaista Julkaistu:

Hae vapaaehtoiseksi

Tämä on mahdollisuutesi päästä vaikuttamaan ja tekemään maailman parasta opiskelijan elämää.
Mies hymyilee värikkäässä paidassa
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY esittää Totti Korpuaa SYLin hallituksen jäseneksi 2024

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta esittää Totti Korpuaa Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Hallitus valitaan liittokokouksessa 17.-18.11.2023 Tampereella.