Uudistunut Opiskelijakulttuurimuseo tuo yhteen Aalto-yhteisön opiskelijakulttuurit

AYY:n museo laajentaa näyttelyään ja toimintaansa kattamaan koko Aalto-yhteisön — tekniikan, kauppatieteen ja taiteen — opiskelijakulttuureja. Jatkossa museo tunnetaan nimellä Opiskelijakulttuurimuseo (ruots. Museet för studerandekultur; engl. Museum of Student Life), koska toiminnan laajenemisen myötä vanhan nimen ei koettu enää kuvaavan museon toimintaa kattavasti. Museon kehittäminen ja uudelleennimeäminen on edustajiston syksyllä 2020 vahvistaman AYY:n 2021 toimintasuunnittelman osaprojekti, jossa on osallistettu museon johtoryhmän voimin asiantuntijaryhmää. Ryhmässä on edustettuina Helsingin kaupunginmuseo (Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo), KY, TOKYO, Teekkarijaosto, Museojaosto, Pyöreän tornin kilta, Ikiteekkari sekä AYY:n toimistolta toiminnanjohtaja, viestintäasiantuntija ja arkistonhoitaja. Aikaisemmin Polyteekkarimuseoksi kutsuttu museo on ollut remontissa vuodesta 2019 lähtien. Uudistunut museo avaa ovensa alkusyksyllä 2021.
“Uudistuneen museon tavoitteena on esitellä Aallon opiskelijakulttuurien historiaa ja nykypäivää, ja uudistuksen myötä museo haluaa olla luomassa Aaltoon yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä aaltolaisuudesta”, kommentoi museonjohtaja Anna Merikari.
Museon uuden nimen ehdotuskilpailu oli auki jäsenistölle ja muille kiinnostuneille 22.2.–7.3.2021, ja nimiehdotuksia saapui yli 100 kappaletta. Museon johtoryhmä valitsi asiantuntijaryhmän jatkokäsittelyyn näistä 15 hyvin perusteltua nimiehdotusta, joiden keskuudesta löytyi myös museon uusi nimi, Opiskelijakulttuurimuseo. Museon nimestä toivottiin toimintaa kuvailevaa ja kaikille kulttuureille sopivaa, neutraalia nimeä. Nimeä puolsi myös Kotimaisten kielten keskus (Kotus). Ruotsinkielisen käännöksen osalta on konsultoitu Kotuksen lisäksi ruotsinkielistä osakuntaa Teknologföreningeniä. Englanninkielinen nimi Museum of Student Life kytkeytyy AYY:n visioon maailman parhaasta opiskelijaelämästä - the best student life in the world.
“On ollut siistiä olla jaostona mukana rakentamassa pohjaa museon seuraavalle elämänvaiheelle. Uuden nimen keskiössä on se mitä kaikki AYY:n vapaaehtoistoimintakin on - opiskelijakulttuuria, omaa, yhteistä ja erilaista.”, kertoo museojaoston puheenjohtaja Petra Ekroos.
Museon uudelleennimeämisprojektin jälkeen museotoiminnan kehittäminen jatkuu museon visuaalisen ilmeen, näyttelyn ja viestinnän uudistuksella. Uusi nimi onkin lähtölaukaus museotoiminnan seuraaville askelille, joiden tavoitteina on vahvistaa museon asemaa koko opiskelijayhteisön kulttuuria kattavaksi kokonaisuudeksi.
Lisätiedot:
Museon johtoryhmä
museonjohtaja Anna Merikari, puh. 0505209439
museointendentti Rasmus Ruohola
Museojaoston puheenjohtaja Petra Ekroos
hallituksen museosta vastaava jäsen Sara Selonen
Sähköpostit ovat muotoa [email protected]
Opiskelijakulttuurimuseo on vahvan vapaaehtoisjoukon ja museotyöntekijöiden yhteisvoimin pyörittämä ylioppilaskunnan ja sen edeltäjien opiskelijakulttuurien historiaa ja nykypäivää esittelevä museo Espoon Otaniemessä.
Read more news

AYY myy asuinkohteitaan Helsingissä - Otaniemeen lisää opiskelija-asumista
AYY on päättänyt myydä asuinkohteitaan Helsingissä. Samaan aikaan Otaniemeen kaavoitetaan lisää opiskelija-asumista.
Opiskelijan ääni kuuluu Aallon hallituksen nimityskomiteassa
Arkkitehtuurin opiskelija Suvi Vendelin on ensimmäisenä opiskelijana päässyt Aalto-yliopiston hallituksen nimityskomiteaan (engl. BNC, Board Nomination Committee) opiskelijajäseneksi. Hän osallistui ensimmäiseen kokoukseensa toukokuussa 2021 ja saa jatkaa komiteassa toisenkin vuoden.
Miksi Prideä juhlitaan vielä?
Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaariopiskelijajärjestö GAYY:n hallitus avaa tässä blogissa pride-liikkeen historiaa. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen on ollut pitkä ja kivinen tie jo tähän asti. Ymmärtämällä historiaa saamme paremman kuvan nykytilanteesta ja siitä, mihin asioihin on saatu muutosta ja mihin vielä tarvitaan muutosta. Yhteiskunta onneksi muuttuu paremmaksi paikaksi, mutta muutos ei tapahdu itsestään.