Uudistunut Opiskelijakulttuurimuseo tuo yhteen Aalto-yhteisön opiskelijakulttuurit

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ylläpitämä museo uudistuu, ja samalla museon nimi vaihtuu. Aiemmin Polyteekkarimuseona toiminut museo on jatkossa nimeltään Opiskelijakulttuurimuseo.
Vihreäksi sävytetty kuva, jossa näkyy paljon ihmisiä museolla.

AYY:n museo laajentaa näyttelyään ja toimintaansa kattamaan koko Aalto-yhteisön — tekniikan, kauppatieteen ja taiteen — opiskelijakulttuureja. Jatkossa museo tunnetaan nimellä Opiskelijakulttuurimuseo (ruots. Museet för studerandekultur; engl. Museum of Student Life), koska toiminnan laajenemisen myötä vanhan nimen ei koettu enää kuvaavan museon toimintaa kattavasti. Museon kehittäminen ja uudelleennimeäminen on edustajiston syksyllä 2020 vahvistaman AYY:n 2021 toimintasuunnittelman osaprojekti, jossa on osallistettu museon johtoryhmän voimin asiantuntijaryhmää. Ryhmässä on edustettuina Helsingin kaupunginmuseo (Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo), KY, TOKYO, Teekkarijaosto, Museojaosto, Pyöreän tornin kilta, Ikiteekkari sekä AYY:n toimistolta toiminnanjohtaja, viestintäasiantuntija ja arkistonhoitaja.   Aikaisemmin Polyteekkarimuseoksi kutsuttu museo on ollut remontissa vuodesta 2019 lähtien. Uudistunut museo avaa ovensa alkusyksyllä 2021.  

“Uudistuneen museon tavoitteena on esitellä Aallon opiskelijakulttuurien historiaa ja nykypäivää, ja uudistuksen myötä museo haluaa olla luomassa Aaltoon yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä aaltolaisuudesta”, kommentoi museonjohtaja Anna Merikari.

Museon uuden nimen ehdotuskilpailu oli auki jäsenistölle ja muille kiinnostuneille 22.2.–7.3.2021, ja nimiehdotuksia saapui yli 100 kappaletta. Museon johtoryhmä valitsi asiantuntijaryhmän jatkokäsittelyyn näistä 15 hyvin perusteltua nimiehdotusta, joiden keskuudesta löytyi myös museon uusi nimi, Opiskelijakulttuurimuseo. Museon nimestä toivottiin toimintaa kuvailevaa ja kaikille kulttuureille sopivaa, neutraalia nimeä. Nimeä puolsi myös Kotimaisten kielten keskus (Kotus). Ruotsinkielisen käännöksen osalta on konsultoitu Kotuksen lisäksi ruotsinkielistä osakuntaa Teknologföreningeniä. Englanninkielinen nimi Museum of Student Life kytkeytyy AYY:n visioon maailman parhaasta opiskelijaelämästä - the best student life in the world.  

“On ollut siistiä olla jaostona mukana rakentamassa pohjaa museon seuraavalle elämänvaiheelle. Uuden nimen keskiössä on se mitä kaikki AYY:n vapaaehtoistoimintakin on - opiskelijakulttuuria, omaa, yhteistä ja erilaista.”, kertoo museojaoston puheenjohtaja Petra Ekroos.  

Museon uudelleennimeämisprojektin jälkeen museotoiminnan kehittäminen jatkuu museon visuaalisen ilmeen, näyttelyn ja viestinnän uudistuksella. Uusi nimi onkin lähtölaukaus museotoiminnan seuraaville askelille, joiden tavoitteina on vahvistaa museon asemaa koko opiskelijayhteisön kulttuuria kattavaksi kokonaisuudeksi.

Lisätiedot:  

Museon johtoryhmä

museonjohtaja Anna Merikari, puh. 0505209439

museointendentti Rasmus Ruohola

Museojaoston puheenjohtaja Petra Ekroos

hallituksen museosta vastaava jäsen Sara Selonen

Sähköpostit ovat muotoa [email protected]   

Opiskelijakulttuurimuseo on vahvan vapaaehtoisjoukon ja museotyöntekijöiden yhteisvoimin pyörittämä ylioppilaskunnan ja sen edeltäjien opiskelijakulttuurien historiaa ja nykypäivää esittelevä museo Espoon Otaniemessä.   

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa