Opiskelijakulttuuri

Wappulehdet

Wappujulkaisut ovat opiskelijoiden tuottamia, humoristisia julkaisuja, jotka ilmestyvät ilahduttamaan yleisöä aina huhtikuun loppupuolella. Aalto-yhteisössä julkaistaan vuorovuosittain kahta wappulehteä. Parittomina vuosina ilmestyy Äpy ja parillisina Julkku.
Kuvapankki_Wappu_5

Äpy – Neljä kirjainta, joihin voit luottaa

Äpy syntyi Teknillisellä korkeakoululla vuonna 1948 varainhankintakeinona Teekkarikylän rakentamiseen. Äpy sai nimensä työttömien tuolloin myymästä Apu-lehdestä. Äpy ilmestyi säännöllisen epäsäännöllisesti parikymmentä vuotta, kunnes 60-luvulla vakiintui nykyinen, parittomien Wappujen julkaisurytmi. 

Jo 70 vuoden ikään ehtineen Äpyn tavaramerkiksi on muodostunut innovatiivisuus: jokainen Äpy on konseptiltaan ainutlaatuinen. Nykyisin Aalto-yliopistossa julkaistavan Äpyn kustantajana toimii Suomen Äpy-lehtien liitto ry ja toimittajina Aalto-yliopiston opiskelijat. Vuosien varrella Äpystä on tullut paljon muutakin kuin wappulehti, ollen julkaisuvuosinaan näkyvä osa otaniemeläistä opiskelijakulttuuria oivaltavilla rasteillaan ja tapahtumillaan. Äpy myös tukee rahallisesti erilaisia opiskelijoita hyödyttäviä projekteja, kuten rakennusprojekteja, laulukirjoja ja erilaisia suuria ja pieniä tempauksia.

Lue lisää Äpyn toiminnasta täältä.

Julkku - Verbanaalin intelligenssin kukanen

Parillisina wappuina julkaistava Julkku syntyi Kivisen toimitusprosessin jälkeen ensi kertaa wapuksi 1978. Siitä lähtien Julkku on joka toinen Wappu ilahduttanut, jopa suorastaan huvittanut lukemattomia älykkään huumorin ystäviä. Julkun erikoisuutena on pitkät, jopa usean aukeaman mittaiset teema-artikkelit sekä laaja kirjonen pilapiirroksia.

Julkkua kustantaa Otaniemessä majaansa pitävä Teekkarikulttuurin Tuki ry, ja lehteä toimittaa laaja katras erilaisia aaltolaisia. Julkku-vuosi alkaa aina uusien opiskelijoiden saapuessa kampukselle ja kestää koko lukuvuoden ilahduttaen pitkin vuotta koko yhteisöä esimerkiksi erilaisilla tapahtumilla.

Julkun myyntituloilla tuetaan aaltolaisten projekteja niin laulukirjoista kiltahuoneisiin ja saunoihin. Julkkua on aina toimitettu koko yhteisön hyväksi ja huviksi. Tästä kertoo myös vanhemmista lehdistä löytyvä lausahdus “Myydään tupsukansan hyväksi”.

Wappua ja Julkkua odotellessa voit suunnata selaimesi osoitteeseen www.julkku.fi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu