Maailman kestävintä opiskelijan elämää?

AYY:n strategian mukaisesti ylioppilaskunta pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä, mutta riittääkö pelkkä hiilineutraaliuden tavoittelu? Toimintamme kestävyyttä ei voida arvioida vain yhdellä mittarilla.
Sampo Sainio

AYY on ylioppilaskuntien joukossa erityislaatuinen organisaatio, koska rakennutamme ja omistamme itse asuntoja suuressa mittakaavassa. Lisäksi Teekkarikylä avoimine pihoineen muodostaa merkittävän osan kampuksen lähiluonnosta. Asuntokohteiden joukossa on sekä vanhaa että uutta tuotantoa, mikä aiheuttaa omat haasteensa kiinteistökannan kehitykselle. Varsinkin vanhojen kohteiden osalta joudutaan jatkuvasti tasapainottelemaan modernien menetelmien ja rakennushistoriallisten arvojen kanssa, mikä on paikoitellen turhauttavaakin. 

Vuonna 2019 AYY arvioi ensimmäistä kertaa omaa hiilijalanjälkeään, ja selvityksen tuloksena ilmeni, että 97,8 prosenttia ylioppilaskunnan päästöistä on peräisin kiinteistöjen ostoenergiasta. Havainnon seurauksena kiinteistöpuolella siirryttiin kaikissa kohteissa uusiutuvaan sähköön ja lämpöön. Siirtymän seurauksena kiinteistökantamme laskennalliset hiilidioksidipäästöt romahtivat, mikä on erinomainen asia. Tästä huolimatta matka kohti aidosti hiilineutraalia ylioppilaskuntaa on yhä pitkä. 

Kiinteistökannan kehittäminen on osa AYY:n jatkuvaa toimintaa. Keväällä 2022 Atlantinkadulla ja Rummunlyöjänkadulla toteutettiin rakennusautomaation parannushankkeet, joiden tuloksena kohteiden lämmönkulutus laski edelliseen vuoteen nähden noin 15 prosenttia. Vedensäästökalusteet otettiin kaikissa asuntokohteissa käyttöön jo kymmenisen vuotta sitten ja kampusympäristöä kehitetään parhaillaan käynnissä olevalla niittyhankkeella neljässä eri kohteessa. Monipuoliset hankkeet ovat tärkeitä ja parhaimmillaan parantavat asuinympäristöjen viihtyisyyttä. Onkin hyvä muistaa, että kestävää elämäntapaa ei voida mitata vain hiilidioksidipäästöinä, vaan esimerkiksi luonnon monimuotoisuus ja resurssien kestävä käyttö tulee huomioida toiminnan kehittämisessä. 

Tänä keväänä ylioppilaskunta käynnisti yhteistyössä Green Building Partnersin (GBP) kanssa selvitystyön, jonka tavoitteena on auttaa luomaan laajempi kuva kiinteistökantamme kehittämiskohteista kestävän kehityksen näkökulmasta pitkällä tähtäimellä. Keskusteluissa GBP:n kanssa ovat nousseet esiin erityisesti erilaiset mahdollisuudet paikallisen energiatuotannon lisäämiseen kiinteistöillämme. Käytännössä tämä tarkoittaisi aurinkopaneeleita ja erilaisia lämpöpumppujärjestelmiä. 

Ylioppilaskunnan tulee jatkossakin edistää kunnianhimoisesti jäsentensä tahtoa ja olla yhä aktiivisemmin mukana luomassa kestävämpiä käytänteitä. AYY:n resurssit ovat kuitenkin rajalliset, joten kyse on myös rahasta. Niukkojen resurssien käyttöä ohjaavat lopulta yhteisömme arvovalinnat. Näissä valinnoissa jäsenistön – viime kädessä edustajiston – on päätettävä, mitä ylioppilaskunnan tulee kiinteistötoiminnassaan priorisoida sekä vaatia tietoa päätöstensä tueksi. Tavoitteiden toteutumista täytyy seurata nykyistä enemmän ja tarvittaessa tarkastella uudelleen. Ylioppilaskunnan täytyy lunastaa yhteiskuntavastuunsa teoilla ja käyttää kompensaatioita vasta viimeisenä keinona. Maailman parhaan opiskelijaelämän rakentaminen ei voi tapahtua tulevien opiskelijapolvien kustannuksella. 

 

Sampo Sainio 

Hallituksen jäsen: kiinteistöt, asuminen, kampus, kestävä kehitys 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

AYY:n punatiilinen Miestentien-rakennus ja kylmä bensa-asema. Etualalla maantie ja tienviitat kehä 1:lle, leppävaaraan, keilaniemeen ja munkkiniemeen.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY myy asuinkohteitaan Helsingissä - Otaniemeen lisää opiskelija-asumista

AYY on päättänyt myydä asuinkohteitaan Helsingissä. Samaan aikaan Otaniemeen kaavoitetaan lisää opiskelija-asumista.
Suvi Vendelin
Ajankohtaista Julkaistu:

Opiskelijan ääni kuuluu Aallon hallituksen nimityskomiteassa

Arkkitehtuurin opiskelija Suvi Vendelin on ensimmäisenä opiskelijana päässyt Aalto-yliopiston hallituksen nimityskomiteaan (engl. BNC, Board Nomination Committee) opiskelijajäseneksi. Hän osallistui ensimmäiseen kokoukseensa toukokuussa 2021 ja saa jatkaa komiteassa toisenkin vuoden.
Historiallisessa kuvassa kaksi henkilöä eduskuntatalon portailla pitävät kylttejä, joissa lukee "kehotamme homoseksuaalisuuteen" ja "olen hintti 25 tuntia vuorokaudessa".
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi Prideä juhlitaan vielä?

Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaariopiskelijajärjestö GAYY:n hallitus avaa tässä blogissa pride-liikkeen historiaa. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen on ollut pitkä ja kivinen tie jo tähän asti. Ymmärtämällä historiaa saamme paremman kuvan nykytilanteesta ja siitä, mihin asioihin on saatu muutosta ja mihin vielä tarvitaan muutosta. Yhteiskunta onneksi muuttuu paremmaksi paikaksi, mutta muutos ei tapahdu itsestään.
Asukkaan UKK
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYYkamoista asumista - uusi uutiskirje AYY:n asukkaille

Asukkaiden uutiskirje AYYkamoista asumista vastaa asukaskyselystä nousseeseen toiveeseen tiedottaa ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista sähköpostitse. Uutiskirje ilmestyy noin viisi kertaa vuodessa.