Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu on jälleen yksi potku opiskelijoiden päähän

Orpon hallitus esittää 50 euron maksua yliopisto-opiskelijoille, jotka hakevat lisäaikaa opintojensa loppuun saattamiseksi. Hallituksen tavoitteena on nostaa suomalaisten koulutustasoa, mutta samaan aikaan lisätään esteitä opiskelijoiden valmistumiselle. Yhdessä toimeentulon heikennysten kanssa, lisäajan hakemiseen lisättävä maksu toistaa samaa vanhaa viestiä opiskelijoille: sinä olet vain kuluerä yhteiskunnalle. 
Kannanotto / ställningstagande / statement

Hallituksen esitystä perustellaan ainoastaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen käytänteiden yhdenmukaistamisella sekä korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisella kohtelulla. Yhdenvertaisuutta ei kuitenkaan edistetä kurjistamalla. Ammattikorkeakouluissa maksu otettiin käyttöön eri ajassa eri perustein.  

Aitoa yhdenvertaisuutta olisi poistaa maksu ammattikorkeakouluopiskelijoilta. Herää kysymys, miksei Orpon hallitus esittänyt tätä? 

Mielikuva opintonsa läpi laiskottelevasta ikiopiskelijasta ei pidä paikkaansa. Lähes puolet kaikista korkeakouluopiskelijoista käy töissä opintojen ohella (Eurostudent VIII). Samaan aikaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden haasteista (KOTT 2021).  

Tavoiteajassa valmistuminen ei aina ole opiskelijan käsissä. Lisäaikaa tarvitaan ja haetaan monista eri syistä. Etenkin koronan aikaan opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat haavoittuvaisessa asemassa. Heidän osaltaan voidaan jo nyt havaita merkittäviä haasteita opintojen edistymisessä.  

Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu kannustaa opiskelijoita mieluummin jättämään viittä vaille valmiit opinnot kesken ja suuntaamaan työelämään valmistumatta. Kärsiessämme laajasta osaajapulasta, onko meillä varaa kyhätä lisää esteitä valmistumiselle? 

Maksusta ei ole myöskään tehty vaikutusarviointeja. Orpon hallitus potkii sokkona palloja omaan maaliin, ja tavoite suomalaisten koulutustason nostosta jää kaukaiseksi haaveeksi.  

Me ylioppilaskunnat sanommekin: nyt riittää opiskelijoiden valmistumisen vaikeuttaminen. Järkevällä hyvinvointia ja toimeentuloa tukevalla politiikalla Suomen hallitus voi tukea opiskelijoiden valmistumista. Sitä ei tällä uudistuksella tehdä. 

Valmis tutkinto on niin opiskelijan kuin koko yhteiskunnan etu, oli se suoritettu valmiiksi tavoiteajassa tai lisäajalla. On väärin rangaista opiskelijoita siitä, että he haluavat saada tutkintonsa valmiiksi.    

Allekirjoittajat 

Fanni Mattsson 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja  

Antti Kaijansinkko 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja 

Akseli Immonen 

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Noora Hakulinen

Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Jonne Kunnas

Åbo Akademis Studentkårin hallituksen puheenjohtaja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Wilma pitää kirjekuorta, jossa lukee "kansanedustajalle opiskelijalta"
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Kirje kansanedustajille

Veimme tällä viikolla kirjeen kaikille kansanedustajille.
a girl waving hand
Ajankohtaista Julkaistu:

Hakukuulutus: Tule malliksi AYY:n kuvapankkikuvauksiin

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta päivittää kuvapankkikuviaan ja etsimme projektia varten innokkaita opiskelijoita kuvattavaksi. Kuvauksia järjestetään vuoden 2024 aikana kolme kertaa, ja toivomme kuvauksiin monipuolisesti eri alojen opiskelijoita. Etsimme yhteensä 15 opiskelijaa.
Wilma Branders, ei hymyile
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Mielenterveysviikkoa vietetään opiskelijoiden mielenterveyskriisin varjossa

Tällä viikolla vietetään jälleen opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tavoitteena on tuoda esiin hälyttävää mielenterveystilannetta sekä rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria korkeakouluyhteisöihin.
Facelift_1
Ajankohtaista Julkaistu:

Otakaari 18 B- & C-rappujen asuntojen viihtyvyyskorjaukset on saatu valmiiksi

Otakaari 18 B- ja C-rappujen asuntojen facelift, eli viihtyvyyskorjaukset on saatu päätökseen. Projekti eteni aikataulussa, ja kiinteistönomistajan näkökulmasta erittäin onnistuneesti. Viihtyvyyskorjaukset sijoittuivat aikavälille 11/2023–3/2024.