Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu on jälleen yksi potku opiskelijoiden päähän

Orpon hallitus esittää 50 euron maksua yliopisto-opiskelijoille, jotka hakevat lisäaikaa opintojensa loppuun saattamiseksi. Hallituksen tavoitteena on nostaa suomalaisten koulutustasoa, mutta samaan aikaan lisätään esteitä opiskelijoiden valmistumiselle. Yhdessä toimeentulon heikennysten kanssa, lisäajan hakemiseen lisättävä maksu toistaa samaa vanhaa viestiä opiskelijoille: sinä olet vain kuluerä yhteiskunnalle. 
Kannanotto / ställningstagande / statement

Hallituksen esitystä perustellaan ainoastaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen käytänteiden yhdenmukaistamisella sekä korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisella kohtelulla. Yhdenvertaisuutta ei kuitenkaan edistetä kurjistamalla. Ammattikorkeakouluissa maksu otettiin käyttöön eri ajassa eri perustein.  

Aitoa yhdenvertaisuutta olisi poistaa maksu ammattikorkeakouluopiskelijoilta. Herää kysymys, miksei Orpon hallitus esittänyt tätä? 

Mielikuva opintonsa läpi laiskottelevasta ikiopiskelijasta ei pidä paikkaansa. Lähes puolet kaikista korkeakouluopiskelijoista käy töissä opintojen ohella (Eurostudent VIII). Samaan aikaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden haasteista (KOTT 2021).  

Tavoiteajassa valmistuminen ei aina ole opiskelijan käsissä. Lisäaikaa tarvitaan ja haetaan monista eri syistä. Etenkin koronan aikaan opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat haavoittuvaisessa asemassa. Heidän osaltaan voidaan jo nyt havaita merkittäviä haasteita opintojen edistymisessä.  

Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu kannustaa opiskelijoita mieluummin jättämään viittä vaille valmiit opinnot kesken ja suuntaamaan työelämään valmistumatta. Kärsiessämme laajasta osaajapulasta, onko meillä varaa kyhätä lisää esteitä valmistumiselle? 

Maksusta ei ole myöskään tehty vaikutusarviointeja. Orpon hallitus potkii sokkona palloja omaan maaliin, ja tavoite suomalaisten koulutustason nostosta jää kaukaiseksi haaveeksi.  

Me ylioppilaskunnat sanommekin: nyt riittää opiskelijoiden valmistumisen vaikeuttaminen. Järkevällä hyvinvointia ja toimeentuloa tukevalla politiikalla Suomen hallitus voi tukea opiskelijoiden valmistumista. Sitä ei tällä uudistuksella tehdä. 

Valmis tutkinto on niin opiskelijan kuin koko yhteiskunnan etu, oli se suoritettu valmiiksi tavoiteajassa tai lisäajalla. On väärin rangaista opiskelijoita siitä, että he haluavat saada tutkintonsa valmiiksi.    

Allekirjoittajat 

Fanni Mattsson 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja  

Antti Kaijansinkko 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja 

Akseli Immonen 

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Noora Hakulinen

Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Jonne Kunnas

Åbo Akademis Studentkårin hallituksen puheenjohtaja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa