Kuntien on mahdollistettava koronapassi myös EU:n ulkopuolella rokotetuille

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia luomaan passin niille, jotka ovat saaneet hyväksytyt rokotukset EU:n ulkopuolella. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kieltäytyneet noudattamasta ohjeistusta vedoten siihen, ettei tämä ole teknisesti mahdollista. Päätös asettaa rokotetut ihmiset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan.
Rebecca Adrianzen
Hallituksen jäsen Rebecca Adrianzen

Koronapassin merkitys ihmisten arjessa kasvaa rajoitusten palatessa pääkaupunkiseudulle. Useilla suomalaisilla ja kansainvälisillä opiskelijoita ei ole mahdollisuutta passin hankkimiseen, vaikka he olisivat saaneet kaksi Euroopan lääkeviraston hyväksymää rokotusta. Syy tälle on yksinkertainen, rokotukset on hankittu EU:n ulkopuolisessa maassa. 

”Koronapassilla on tärkeä rooli opiskelijaelämässä. Uusien rajoituksien myötä niin vuosijuhlilla, sitseillä kuin bileissäkin on usein käytössä koronapassi. Opiskelijat järjestävät tapahtumia muuttuvassa tilanteessa vastuullisesti. Monet ovat myös odottaneet pitkään, että pääsevät taas viettämään aikaa opiskelijakavereittensa kanssa turvallisesti”, sanoo AYY:n hallituksen jäsen Rebecca Adrianzen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia luomaan passin niille, jotka ovat saaneet hyväksytyt rokotukset EU:n ulkopuolella. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kieltäytyneet noudattamasta ohjeistusta vedoten siihen, ettei tämä ole teknisesti mahdollista. Päätös asettaa rokotetut ihmiset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan. 

Espoon, Vantaan ja Helsingin on mahdollistettava koronapassi myös niille, jotka on rokotettu EU:n ulkopuolella. Tapahtumiin osallistumisen pitäisi olla mahdollista tasa-arvoisesti riippumatta siitä, onko saanut rokotuksen Suomessa, vaihto-opintojen aikana tai kotimaassa ennen opintojen alkamista. Rokotettujen yhdenvertainen kohtelu on tärkeä varmistaa erityisesti nyt kun koronapassin käytön laajentamista ollaan suunnittelemassa.

 

Lisätietoja:

Rebecca Adrianzen

Hallituksen jäsen: kansainvälisyys, järjestöt, neuvosto

+358 40 677 2033

 

Fon Krairiksh

Vaikuttamisen asiantuntija: kansainvälisyys

+358 40 187 6607

 

Lähteet:

 1: STM on antanut ohjauskirjeen koronatodistuksen myöntämisestä ulkomailla annetuista rokotteista: https://stm.fi/-/stm-on-antanut-ohjauskirjeen-koronatodistuksen-myontamisesta-ulkomailla-annetuista-rokotuksista

2: Pääkaupunkiseudun kunnat eivät myönnä EU-koronatodistuksia ulkomailla annetuista koronarokotuksista: https://www.hel.fi/uutiset/fi/sosiaali-ja-terveysvirasto/paakaupunkiseudun-kunnat-eivat-myonna-eu-koronatodistuksia-ulkomailla-annetuista-koronarokotuksista?pd=v

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Suvi Vendelin
Ajankohtaista Julkaistu:

Opiskelijan ääni kuuluu Aallon hallituksen nimityskomiteassa

Arkkitehtuurin opiskelija Suvi Vendelin on ensimmäisenä opiskelijana päässyt Aalto-yliopiston hallituksen nimityskomiteaan (engl. BNC, Board Nomination Committee) opiskelijajäseneksi. Hän osallistui ensimmäiseen kokoukseensa toukokuussa 2021 ja saa jatkaa komiteassa toisenkin vuoden.
Historiallisessa kuvassa kaksi henkilöä eduskuntatalon portailla pitävät kylttejä, joissa lukee "kehotamme homoseksuaalisuuteen" ja "olen hintti 25 tuntia vuorokaudessa".
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi Prideä juhlitaan vielä?

Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaariopiskelijajärjestö GAYY:n hallitus avaa tässä blogissa pride-liikkeen historiaa. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen on ollut pitkä ja kivinen tie jo tähän asti. Ymmärtämällä historiaa saamme paremman kuvan nykytilanteesta ja siitä, mihin asioihin on saatu muutosta ja mihin vielä tarvitaan muutosta. Yhteiskunta onneksi muuttuu paremmaksi paikaksi, mutta muutos ei tapahdu itsestään.
Asukkaan UKK
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYYkamoista asumista - uusi uutiskirje AYY:n asukkaille

Asukkaiden uutiskirje AYYkamoista asumista vastaa asukaskyselystä nousseeseen toiveeseen tiedottaa ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista sähköpostitse. Uutiskirje ilmestyy noin viisi kertaa vuodessa.
Sampo Sainio
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Maailman kestävintä opiskelijan elämää?

AYY:n strategian mukaisesti ylioppilaskunta pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä, mutta riittääkö pelkkä hiilineutraaliuden tavoittelu? Toimintamme kestävyyttä ei voida arvioida vain yhdellä mittarilla.