Kuntien on mahdollistettava koronapassi myös EU:n ulkopuolella rokotetuille

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia luomaan passin niille, jotka ovat saaneet hyväksytyt rokotukset EU:n ulkopuolella. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kieltäytyneet noudattamasta ohjeistusta vedoten siihen, ettei tämä ole teknisesti mahdollista. Päätös asettaa rokotetut ihmiset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan.
Rebecca Adrianzen
Hallituksen jäsen Rebecca Adrianzen

Koronapassin merkitys ihmisten arjessa kasvaa rajoitusten palatessa pääkaupunkiseudulle. Useilla suomalaisilla ja kansainvälisillä opiskelijoita ei ole mahdollisuutta passin hankkimiseen, vaikka he olisivat saaneet kaksi Euroopan lääkeviraston hyväksymää rokotusta. Syy tälle on yksinkertainen, rokotukset on hankittu EU:n ulkopuolisessa maassa. 

”Koronapassilla on tärkeä rooli opiskelijaelämässä. Uusien rajoituksien myötä niin vuosijuhlilla, sitseillä kuin bileissäkin on usein käytössä koronapassi. Opiskelijat järjestävät tapahtumia muuttuvassa tilanteessa vastuullisesti. Monet ovat myös odottaneet pitkään, että pääsevät taas viettämään aikaa opiskelijakavereittensa kanssa turvallisesti”, sanoo AYY:n hallituksen jäsen Rebecca Adrianzen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia luomaan passin niille, jotka ovat saaneet hyväksytyt rokotukset EU:n ulkopuolella. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kieltäytyneet noudattamasta ohjeistusta vedoten siihen, ettei tämä ole teknisesti mahdollista. Päätös asettaa rokotetut ihmiset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan. 

Espoon, Vantaan ja Helsingin on mahdollistettava koronapassi myös niille, jotka on rokotettu EU:n ulkopuolella. Tapahtumiin osallistumisen pitäisi olla mahdollista tasa-arvoisesti riippumatta siitä, onko saanut rokotuksen Suomessa, vaihto-opintojen aikana tai kotimaassa ennen opintojen alkamista. Rokotettujen yhdenvertainen kohtelu on tärkeä varmistaa erityisesti nyt kun koronapassin käytön laajentamista ollaan suunnittelemassa.

 

Lisätietoja:

Rebecca Adrianzen

Hallituksen jäsen: kansainvälisyys, järjestöt, neuvosto

+358 40 677 2033

 

Fon Krairiksh

Vaikuttamisen asiantuntija: kansainvälisyys

+358 40 187 6607

 

Lähteet:

 1: STM on antanut ohjauskirjeen koronatodistuksen myöntämisestä ulkomailla annetuista rokotteista: https://stm.fi/-/stm-on-antanut-ohjauskirjeen-koronatodistuksen-myontamisesta-ulkomailla-annetuista-rokotuksista

2: Pääkaupunkiseudun kunnat eivät myönnä EU-koronatodistuksia ulkomailla annetuista koronarokotuksista: https://www.hel.fi/uutiset/fi/sosiaali-ja-terveysvirasto/paakaupunkiseudun-kunnat-eivat-myonna-eu-koronatodistuksia-ulkomailla-annetuista-koronarokotuksista?pd=v

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Opiskelija maskin kanssa Väreen edessä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Palvelutoimisto auki vain keskiviikkoisin

Palvelutoimisto on avoinna vain keskiviikkoisin kello 12-15 pahenevan koronatilanteen vuoksi.
Taputusta
Ajankohtaista Julkaistu:

Vuoden 2022 valitut luottamustoimet ja vapaaehtoiset

Tähän uutiseen päivitetään vuodelle 2022 valitut luottamustoimiin ja vapaaehtoisiksi valitut henkilöt sitä mukaa kun valintoja vahvistuu.
AYY:n toimiston julkisivu
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Päivittyvä koronatiedote: koronatilanne pahenee - kertavuokrattavat tilat pidetään suljettuna 31.1. asti, eikä AYY järjestä sisätapahtumia

AYY noudattaa Suomen hallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeita tartuntojen estämiseksi. AYY seuraa viranomaisohjeistusta säännöllisesti ja päivittää omia toimenpiteitään ja rajoituksiaan tarvittaessa, muutokset päivitetään tähän tiedotteeseen. AYY ottaa kaikissa koronatoimissaan huomioon jäsenten, vapaaehtoisten, yhdistysten ja työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin. 
rekry
Ajankohtaista, Rekrytointi Julkaistu:

Hae meille töihin asumisneuvojaksi, hakuaikaa 30.1. asti!

Haemme Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan asumisen ja jäsenpalveluiden iloiseen ja osaavaan joukkoon palveluhenkistä ja asiakastyöstä motivoituvaa asumisneuvojaa! Haku tehtävään on auki 30.01.2022 saakka.