AYY lausui kansainvälisten opiskelijoiden lukuvuosimaksujen nostoa vastaan

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on lausunut opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen lakimuutoksesta, joka johtaisi kansainvälisten opiskelijoiden lukuvuosimaksujen nostoon ja hankaloittaisi apurahojen saamista. AYY suhtautuu lausunnossaan pääsääntöisesti kielteisesti esitettyyn lakimuutokseen.
Liila tausta ja valkoista tekstiä

Lakiesityksessä velvoitettaisiin korkeakoulut perimään lukuvuosimaksuja, joiden tuotto kattaa koulutuksen järjestämisestä aiheutuneet kustannukset myös mahdollisten apurahojen ja maksuvapautusten jälkeen. Muutos johtaisi melko varmasti apurahojen huomattavaan vähenemiseen etenkin Aallossa ja muissa yliopistoissa, jotka ovat tähän mennessä käyttäneet suurimman osan lukuvuosimaksujen tuotoista nimenomaan apurahoihin. AYY vastustaa näitä muutoksia.

Lakiesityksen perusteella käyttöön tulisi myös 100 euron suuruinen hakemuksen käsittelymaksu, jolla pyritään vähentämään ”harkitsemattomia ja heikkolaatuisia hakemuksia”. Lisäksi esityksellä pyritään ehkäisemään lukuvuosimaksujen kiertämistä oleskeluluvan muutoksen perusteella eli esimerkiksi vaihtamalla oleskelulupa opiskeluperusteisesta työperusteiseksi kesken opiskelun. AYY pitää näitäkin esityksiä ongelmallisina.

Esityksessä on ylioppilaskunnan mielestä muutamia hyviäkin asioita. Tilauskoulutuksen ehdotetut muutokset parantavat opiskelijoiden oikeusturvaa. Lukuvuosimaksuja ei myöskään enää tarvitsisi periä, mikäli opiskelijan maksut ovat jo kattaneet todelliset kustannukset. Muutoksen myötä opiskelijan ei välttämättä tarvitsisi maksaa täyttä maksua pelkän valmistumisen tai opinnäytetyön tekemisen vuoksi.

Lue koko lausunto alhaalta löytyvästä tiedostosta!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kannanotto / ställningstagande / statement
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu on jälleen yksi potku opiskelijoiden päähän

Orpon hallitus esittää 50 euron maksua yliopisto-opiskelijoille, jotka hakevat lisäaikaa opintojensa loppuun saattamiseksi. Hallituksen tavoitteena on nostaa suomalaisten koulutustasoa, mutta samaan aikaan lisätään esteitä opiskelijoiden valmistumiselle. Yhdessä toimeentulon heikennysten kanssa, lisäajan hakemiseen lisättävä maksu toistaa samaa vanhaa viestiä opiskelijoille: sinä olet vain kuluerä yhteiskunnalle. 
vaikuttamisrauha
Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Vetoomus: Vaikuttamisrauha ja turvallinen tila taattava Aalto-yhteisössä

AYY:lle on tärkeää huolehtia, että Aalto-yhteisössä vaikuttaminen ja oman mielipiteen esille tuominen on mahdollista turvallisesti.
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelijoiden mielenterveyskriisi ei odota

Tutkimukset puhuvat taas puolestaan – opiskelijoiden pahoinvointi on riistäytymässä käsistä. Vaadimme, että päättäjät ottavat mielenterveyskriisin tosissaan ja puuttuvat riittämättömiin resursseihin pikimmiten.
Students in the lobby of Väre
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot, Tiedote Julkaistu:

Tuemme opiskelijoiden järjestämää valtausta Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tukee opiskelijoiden järjestämää mielenilmausta Aalto-yliopiston tiloissa. Mielenosoitus ottaa kantaa Orpon hallituksen opiskelijoihin kohdistamiin leikkauksiin ja maahanmuuttopolitiikkaan.