Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ehkäisee koronaviruksen leviämistä – muutoksia aukioloaikoihin ja tapahtumiin

AYY seuraa aktiivisesti viranomaistiedotteita ja ottaa kaikissa toimissaan huomioon jäsenten, vapaaehtoisten, yhdistysten ja työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin. Tiedotetta päivitetään aina, kun uusia toimenpiteitä otetaan käyttöön.
AYY:n toimisto ulkoa

 

Päivitetty 23.11.2020

 

AYY noudattaa Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM), sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä aluehallintovirastojen (AVI) ohjeita tartuntojen estämiseksi. Tiedotetta päivitetään aina, kun uusia toimenpiteitä otetaan käyttöön. AYY seuraa aktiivisesti viranomaistiedotteita ja ottaa kaikissa toimissaan huomioon jäsenten, vapaaehtoisten, yhdistysten ja työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin. AYY:n hallitus tarkastelee seuraavia päätöksiä uudelleen, mikäli epidemiatilanteen kehittymisessä ilmenee merkittäviä muutoksia.

 

AYY:n tapahtumat

AYY noudattaa valtioneuvoston ohjeita poikkeustilassa. AYY:n hallitus on päättänyt, että 28.8.2020 alkaen yleisötilaisuuksia järjestetään vain huomioiden Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä aluehallintovirastojen ohjeistamat turvaetäisyydet sekä hygieniakäytännöt.

23.11.2020 alkaen AYY ei järjestä yli 20 henkilön yleisötapahtumia, eikä yleisötapahtumia, joita ei ole erikseen hyväksytty hallituksen kokouksessa. AYY suosittelee kasvomaskien käyttämistä yleisötilaisuuksissa sekä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. AYY ei suosittele yli 10 henkilön yksityistilaisuuksien järjestämistä HUS:n suosituksen mukaisesti.

Syksyn 2020 aikana AYY järjestää pääsääntöisesti vain tapahtumia, jotka ovat konseptinsa, tapahtumapaikkansa, kokoluokkansa ja osallistujamääränsä puolesta turvallisia ja mahdollistavat sen, että tapahtuman järjestäjät ja osallistujat voivat noudattaa ajankohtaisia viranomaisten antamia ohjeistuksia.

AYY:n tapahtumissa tullaan välttämään tilanteita, jotka tekevät turvavälien noudattamisen ja hyvän käsihygienian ylläpidon haastavaksi. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi runsasta alkoholinkäyttöä, lähekkäin laulamista tai suurten ihmismassojen kokoontumista sisätiloissa sisältävät tapahtumat.

AYY:llä harkintaa tapahtuman muodosta ja järjestelyistä tekee tuottaja. 

Muutokset seuraaviin tapahtumiin: 

 • AYY10 -vuosijuhla siirretään ajankohtaan 15.5.2021 
 • AYY10 -vuosijuhlaviikon tapahtumat siirretään toukokuulle 2021 
 • Ei järjestetä fyysisesti: Aalto Afterparty, Otasuunnistus, Polin & Dipolin Approt, Stadisuunnistus, ISOsitsit, International sitsit, Fuksien juhlasitsit ja laulukilpailusitsit, Teekkariperinnejuhla ja sillis, Lakinlaskijaiset Dipolissa, Hugo-gaala, Supersillis, Otaniemen yö

Lue lisää peruutuksista tiedotteestamme.

 

Tärkeimmät viranomaisten suositukset Aalto-yhteisössä järjestettäviin tapahtumiin liittyen  

THL:n ja OKM:n ohjeistamia turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä suositellaan noudatettavan. Kaikissa tapahtumissa tulee huomioida erityisen tarkasti:  

 • Käsihygienia ja käsien pesun mahdollistaminen läpi tapahtuman  
 • Turvaetäisyyksien (1-2 metriä) säilyttäminen koko tapahtuman ajan tarvittaessa esimerkiksi rajaamalla osallistujamäärää  
 • Sisätiloissa järjestettävät tapahtumat ja hygienian ylläpitämistä koko tapahtuman ajan  
 • Ahtaat tilat ja jonotustilanteet  
 • Aktiviteetit, jotka lisäävät pisaratartunnan riskiä esim. yhteislaulaminen, huutaminen, ryhmäliikunta  

Tartuntaketjujen jäljittämiseksi jokaiseen tapahtumaan tulee olla ilmoittautuminen, ja osallistujia kannattaa ohjeistaa kuinka toimia mahdollisessa tartuntatilanteessa.  Osallistujia on suositeltava muistuttaa siitä, että tapahtumaan ei osallistuta oireisena, sekä ottamaan huomioon riskiryhmiin kuuluvat. Mikäli viranomaisten antamia turvallisuusohjeita ei voida noudattaa, emme suosittele tapahtuman järjestämistä.

 

AYY:n ohjeistus Aalto-yhteisössä järjestettäviin tapahtumiin

AYY:n järjestöille suunnattu ohjeistus turvallisten tapahtumien järjestämiseen koronavirusepidemian aikana löytyy tältä sivulta (päivitetty 23.11.). Ohjeistus täydentää viranomaisten  ja Aalto-yliopiston ohjeita ja suosituksia, joita järjestöjen ja opiskelijoiden on noudatettava. Tapahtuman turvallisuusjärjestelyt ovat aina järjestävän tahon vastuulla.

 

Vierailut ja matkat AYY:llä 

Vierailuja, matkoja ja Aallon ulkopuolisten kanssa sovittuja tapahtumia voidaan järjestää 1.8.2020 alkaen. THL:n ja OKM:n ohjeistamia turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä suositellaan noudatettavan.

 

AYY:n palvelutoimisto

AYY:n palvelutoimisto on auki aikataulumuutoksin. Päätökset erityisjärjestelyistä ja -aukioloista tehdään palvelutiimin päätöksin. Aukioloajoista viestitään palvelutoimiston yhteystietosivulla. Voit kysyä jäsenyydestä tai vuokrattavista tiloista lomakkeella. Jos asiasi koskee asumista, voit ottaa yhteyttä tämän lomakkeen kautta.

 

Työskentely AYY:n toimistolla 

Etätyösuositus on voimassa.

 

AYY:n kertavuokrattavat tilat (voimassa 14.9. alkaen)

AYY:n kertavuokrattavat tilat pysyvät käytössä ja niitä on mahdollisuus vuokrata palvelutoimiston ohjeistuksen mukaan. 

Tilojen käyttöön asetetaan maksimikäyttäjämäärä turvavälien toteutumisen mukaan. Tiloissa ei ole lupa järjestää yli 20 hlö tapahtumia, mutta tilakohtaiset turvaväleihin perustuvat käyttäjämäärät voivat olla tilasta riippuen myös pienempiä kuin 20. 

AYY:llä on oikeus perua tilan varaus, mikäli tilassa ollaan järjestämässä tapahtuma, jossa on tätä maksimimäärää suurempi osallistujamäärä. Tilojen käyttösääntöihin lisätään sanktio tilan maksimikäyttäjämäärän rikkomisesta. 

Tilan varanneille lähetetään viesti, jossa pyydetään ilmoittamaan tapahtuman osallistujamäärä sekä muistutetaan THL:n ja OKM:n ohjeistamista turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. 

Lue päivitetyt ohjeet AYY:n vuokrattavien tilojen varauksesta.
Lue tarkemmat tapahtumaturvallisohjeet AYY:n piirissä toimiville yhdistyksille.

Suurimmassa osassa AYY:n vuokratiloissa on käytössä avainkoodi, eikä avainta tarvitse erikseen hakea toimistolta. Varaajan tulee tarkistaa varatun tilan tiedoista, toimiiko tilan lukitus TILA-järjestelmästä saatavalla ovikoodilla vai tuleeko hänen sopia erikseen avaimen hakemisesta AYY:n toimistolta. 

Lisätietoa: [email protected]

 

AYY:n pakettiauto ja peräkärry

AYY on ottanut 1.6.2020 alkaen varauksia pakettiautoon ja peräkärryyn. Varauksia otetaan vastaan rajattu määrä viikkoa kohden, jotta käyttö ja avainhallinta on mahdollista toteuttaa turvallisesti palvelutoimiston rajattujen aukioloaikojen puitteissa.

 

AYY:n asunnot (päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020) 

Asukassaunat on avattu asukkaiden henkilökohtaisten varausten osalta 1.6.2020. Olemassa olevien varausten osalta maksuvelvollisuus jatkuu 1.6. alkaen. Mikäli asukas haluaa perua oman vakiosaunavuoronsa, tulee hänen erikseen irtisanoa vuoronsa olemalla yhteydessä palvelutoimistoon.Yleiset lenkkisaunavuorot on peruttu toistaiseksi.  

AYY:n kiinteistöissä sijaitsevat asukkaiden kerhohuoneet ja muut yhteiset tilat on avattu asukkaiden käyttöön 1.6.2020 alkaen. Pyykkituvat ovat asukkaiden käytössä ja niiden tehostettua siivousta jatketaan.  

Vuokranpalautuspyyntöjä asunnoista, joissa todetaan koronatartunta, käsitellään tapauskohtaisesti, mikäli asukas kuuluu riskiryhmään. Lääketieteellisesti riskiryhmään kuuluvilla asukkailla on mahdollisuus myös väliaikaiseen poismuuttoon lääkärintodistuksen perusteella. 

Lisätietoa: Asuminen UKK

 

Ohjeet turvalliseen kokoontumiseen

(AYY:n vapaaehtoisille, päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020) 

 • Oireilevana tai sairaana ei saa osallistua kokoontumisiin. COVID-19 tyypilliset oireet voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. 

 • Käsiä pestään aktiivisesti 

 • Turvavälejä kunnioitetaan 

 • Fyysiset kokoontumiset valtioneuvoston määräysten mukaisesti.  

 • Huomioittehan myös, miten riskiryhmään kuuluva voi osallistua tapaamiseen, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua. 

 • Vältä isossa porukassa oleilun jälkeen vähintään viikon ajan erityisesti riskiryhmien tapaamista 

 

Opinnot Aallossa

Aalto-yliopisto tiedottaa itse toimenpiteistä koronan leviämisen estämiseksi Aallon sivuilla ja Into:ssa. Kampuksella on mahdollista tulostaa, noutaa kirjoja kirjastosta ja saada materiaaleja lainaksi. Opinto- ja urapsykologien palvelut ovat saatavissa etänä.

Kampuksen rakennusten ajantasaiset aukioloajat löydät täältä. Muistathan myös kampuksella ja opiskelijaravintoloissa pitää huolta turvaväleistä.

Aallolla on oma usein kysyttyjen kysymysten lista, josta voi löytää vastauksia opintoihin liittyviin mieltä askarruttaviin asioihin. AYY:llä on myös usein kysyttyjen kysymysten lista poikkeustilan vaikutuksista opiskelijan arkeen.

 

Suojautuminen koronavirukselta

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ovat julkaisseet ohjeita ja tietoa koronaviruksesta. YTHS ei hoida tartuntatauteja, joten oireiden ilmetessä tulee olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Myös Aalto-yliopisto on koonnut ohjeita omille sivuilleen. Koronavirus tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana, joten hyvästä käsihygienasta huolehtiminen, yskiminen hihaan tai nenäliinaan sekä vähintään 1,5 metrin etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ehkäisee mahdollisia tartuntoja. AYY muistuttaa, että varotoimet ovat erittäin tärkeitä, jotta koronaviruksen leviämistä saadaan hidastettua. Tilanne on varmasti kaikille uusi ja haastava, mutta yhdessä selviämme siitä varmasti. 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Elina Nieminen, puh. 050 520 9415

Hallituksen puheenjohtaja Olli Kesseli, puh 040 688 7711

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kuvassa Milja Leinonen ja Joonas Nurmi
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY valitsi vuoden 2021 edustajiston puheenjohtajan ja hallituksen muodostajan

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto valitsi torstaina 5.11.2020 pidetyssä kokouksessaan vuoden 2021 edustajiston puheenjohtajan ja hallituksen muodostajan. Edustajiston puheenjohtajana toimii ensi vuonna Joonas Nurmi ja hallituksen muodostajana Milja Leinonen.
Gorsun uusi sisustus, sohvia ja valoja
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY:n tilojen vuokrausohjeita päivitetty

Koronaviruksen ja yhteisön turvallisuuden takia AYY:n vuokrattavien tilojen käyttörajoituksia on jouduttu päivittämään.
Kuvapankki_Sitsit_1
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta peruu syksyn massatapahtumat

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallitus peruu syksyn suuret opiskelijatapahtumat koronaviruksen vuoksi. Sitsejä, juhlia, approja ja festivaaleja ei järjestetä fyysisinä tapahtumina. AYY selvittää mahdollisuutta vaihtoehtoisten turvallisten tapahtumien järjestämiseen.
Kuvapankki_Kävelyllä_2
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Muutoksia syksyn tapahtumiin

Koronavirus aiheuttaa muutoksia syksyn tapahtumiin. Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallitus on päättänyt siirtää AYY10-vuosijuhlan ja vuosijuhlaviikon tapahtumat keväälle 2021 ja perua Aalto Afterpartyn ja Otasuunnistuksen. Alun perin syyskuussa järjestettäviksi suunniteltuihin tapahtumiin oli odotettavissa kuhunkin useita satoja osallistujia, vuosijuhliin jopa tuhat.