Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ehkäisee koronaviruksen leviämistä – muutoksia aukioloaikoihin ja tapahtumiin

AYY:n toimisto ulkoa

 

Koko tiedote päivitetty 24.6.

Päivitetty 16.6.: AYY:n jäsenpalvelut, AYY:n kertavuokrattavat tilat
Päivitetty 9.6.: AYY:n tapahtumat
Päivitetty 3.6.: AYY:n tapahtumat
Koko tiedote
päivitetty 18.5.
Päivitetty 15.5.2020 klo 15:45: AYY:n jäsenpalvelut
Päivitetty 30.4. klo 12:00: muokattu osioita AYY:n jäsenpalvelut, AYY:n kertavuokrattavat tilat, AYY:n tapahtumat, Suositukset AYY:n piirissä järjestettäviin tapahtumiin 
Päivitetty 14.4. klo 16:00: poikkeusjärjestelyjä jatkettu 31.5. asti
Päivitetty 9.4. klo 17:00: muokattu osioita AYY:n jäsenpalvelut, AYY:n kertavuokrattavat tilat
Päivitetty 25.3.. klo 17:00: muokattu osioita AYY:n jäsenpalvelut, AYY:n tapahtumat, AYY:n kertavuokrattavat tilat, Kokoontumiset Aalto-yhteisössä ja Suositukset AYY:n piirissä järjestettäviin tapahtumiin
Päivitetty 20.3. klo 11:00: muokattu osiota AYY:n kertavuokrattavat tilat
Päivitetty 17.3. klo 16:45: tieto pyykkitupien ja saunojen sulkemisesta lisätty osioon AYY:n asunnot 
Päivitetty 17.3. klo 14:00: lisätty osio Opinnot Aallossa
Päivitetty 13.3. klo 18:00: lisätty osio Kokoontumiset Aalto-yhteisössä

 

AYY noudattaa Suomen hallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeita tartuntojen estämiseksi. Tiedotetta päivitetään aina, kun uusia toimenpiteitä otetaan käyttöön. AYY seuraa aktiivisesti viranomaistiedotteita ja ottaa kaikissa toimissaan huomioon jäsenten, vapaaehtoisten, yhdistysten ja työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin. AYY alkaa hallitusti avaamaan joitain toimintojaan 1.6. alkaen. AYY:n hallitus tarkastelee seuraavia päätöksiä uudelleen, mikäli epidemiatilanteen kehittymisessä ilmenee merkittäviä epäsuotuisia poikkeamia.

 

AYY:n tapahtumat

AYY noudattaa valtioneuvoston ohjeita poikkeustilassa. Yli 500 hengen yleisötilaisuuksia ja tapahtumia ei järjestetä 31.7.2020 asti. 1.8.2020 alkaen yleisötilaisuuksia voidaan järjestää huomioiden, että niissä turvallisuus voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n ohjeistamien turvaetäisyyksien sekä hygieniakäytäntöjen avulla. 

Mikäli turvallisuusmääräyksien noudattaminen ei ole mahdollista, on AYY:n tuottajilla mahdollisuus tehdä erikoisjärjestelyitä tapahtumiin ja niiden järjestelyihin. Erikoisjärjestelyihin pyydetään tarpeen vaatiessa ohjeita Aluehallintovirastolta, Poliisilta tai muulta viranomaiselta. 

AYY10-vuosijuhla ja vuosijuhlaviikon tapahtumat siirretään syksylle 2020. AYY10-vuosijuhla järjestetään 12.9. Finlandia-talolla. Jo maksetuista lipuista saa rahat takaisin, jos uusi päivä ei sovi. Vuosijuhlaosallistujiin otetaan yhteyttä asiasta sähköpostitse. Lisätietoja vuosijuhlista voi lukea osoitteessa vuosijuhlat.fi.

Tärkeimmät viranomaisten suositukset Aalto-yhteisössä järjestettäviin tapahtumiin liittyen  

THL:n ja OKM:n ohjeistamia turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä suositellaan noudatettavan. Kaikissa tapahtumissa tulee huomioida erityisen tarkasti:  

 • Käsihygienia ja käsien pesun mahdollistaminen läpi tapahtuman  
 • Turvaetäisyyksien (1-2 metriä) säilyttäminen koko tapahtuman ajan tarvittaessa esimerkiksi rajaamalla osallistujamäärää  
 • Sisätiloissa järjestettävät tapahtumat ja hygienian ylläpitämistä koko tapahtuman ajan  
 • Ahtaat tilat ja jonotustilanteet  
 • Aktiviteetit, jotka lisäävät pisaratartunnan riskiä esim. yhteislaulaminen, huutaminen, ryhmäliikunta  

Tartuntaketjujen jäljittämiseksi jokaiseen tapahtumaan tulee olla ilmoittautuminen, ja osallistujia kannattaa ohjeistaa kuinka toimia mahdollisessa tartuntatilanteessa.  Osallistujia on suositeltava muistuttaa siitä, että tapahtumaan ei osallistuta oireisena, sekä ottamaan huomioon riskiryhmiin kuuluvat. Mikäli viranomaisten antamia turvallisuusohjeita ei voida noudattaa, emme suosittele tapahtuman järjestämistä.

AYY:n suositukset Aalto-yhteisössä järjestettäviin tapahtumiin 

 • AYY ei suosittele yli 500 hengen tapahtumia järjestettävän ilman ammattitaitoa ja -apua tapahtumaturvallisuudessa. 

 • Alkoholin käyttö lisää huolimatonta käyttäytymistä ja näin todennäköisesti myös pisaratartuntaa, joten tapahtumiin osallistujia suositellaan kannustamaan maltilliseen alkoholin käyttöön.  

 • Mikäli tapahtuman osallistujamäärää joudutaan rajoittamaan, suosittelemme priorisoimaan uusien opiskelijoiden ja tutoreiden osallistumista niiden tapahtumien osalta, jotka heitä koskevat.

 • Suositusten huomioiminen on erityisen tärkeää myöhään yöhön jatkuvissa tapahtumissa.

 • Huomaathan myös Aalto-yliopiston ohjeistukset tilaisuuksien järjestämiseen.

Vierailut ja matkat AYY:llä 

Vierailuja, matkoja ja Aallon ulkopuolisten kanssa sovittuja tapahtumia voidaan järjestää 1.8.2020 alkaen. THL:n ja OKM:n ohjeistamia turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä noudatetaan.

 

AYY:n palvelutoimisto (päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 18/2020) 

AYY:n palvelutoimisto on suljettu 14.8.2020 asti. Toimistolla järjestetään tarpeen mukaan viikoittainen päivystys, jolla taataan välttämättömät palvelut mm. avaimia ja yhdistysten postia koskien. Päätökset kesän erikoisjärjestelyistä ja 14.8.2020 jälkeisistä aukioloajoista tehdään palvelupäällikön johdolla ja aukioloajoista viestitään palvelutoimiston yhteystietosivulla. Voit kysyä jäsenyydestä tai vuokrattavista tiloista lomakkeella. Jos asiasi koskee asumista, voit ottaa yhteyttä tämän lomakkeen kautta.

Työskentely AYY:n toimistolla 

AYY:n toimistolla suositellaan etätyöskentelyä 31.7. asti. Mikäli tapahtuman tai toiminnan järjestämiseksi on välttämätöntä käyttää toimiston tiloja, tulee vapaaehtoisten kysyä siihen lupa tuottajalta tai muulta vastaavalta työntekijältä.

 

AYY:n kertavuokrattavat tilat

AYY:n kertavuokrattavia tiloja on otettu käyttöön porrastetusti. Päätöksessä on huomioitu muut toimenpidepäätökset, tilojen käyttötarkoitus, sekä lisäksi tilojen käyttöönottoon vaikuttavat käytännön järjestelyt, kuten avainhallintaan ja asiakaspalveluun liittyvät seikat.  

1.6.2020 alkaen käyttöön on avattu seuraavat tilat: AK:n maja, Askartelupaja, Gorsu, Heinävaaran kabinetti ja sauna, Jämeräntaipaleen kattosauna, Kylän olohuone, Monitoimitila, Ossinkulma, Ossinsauna, Otarannan kattosauna, Otarannan kerhotila, Pelitila, Sitsikeittiö, Studio, Takkakabinetti, Tatamisali, Vaasankadun kabinetti & sauna ja Yhdistystila. 

OK20:n sitsi- ja saunatilat, Rantasauna & palju sekä Servin mökki & keittiö ovat käyttökiellossa 31.7.2020 saakka. Kesäkuulle ja heinäkuulle tehdyt varaukset perutaan palvelutoimiston toimesta. Nämä tilat avataan jälleen käyttöön 1.8.2020 alkaen.  

Näiden tilojen käyttöön asetetaan maksimikäyttäjämäärä tilojen istumapaikkojen mukaan 30.9. asti. AYY:llä on oikeus perua tilan varaus, mikäli tilassa ollaan järjestämässä tapahtuma, jossa on tätä maksimimäärää suurempi osallistujamäärä. Tilojen käyttösääntöihin lisätään sanktio tilan maksimikäyttäjämäärän rikkomisesta. 

Tilan varanneille lähetetään viesti, jossa pyydetään ilmoittamaan tapahtuman osallistujamäärä sekä muistutetaan THL:n ja OKM:n ohjeistamista turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. 

Suurimmassa osassa AYY:n vuokratiloissa on käytössä avainkoodi, eikä avainta tarvitse erikseen hakea toimistolta. Varaajan tulee tarkistaa varatun tilan tiedoista, toimiiko tilan lukitus TILA-järjestelmästä saatavalla ovikoodilla vai tuleeko hänen sopia erikseen avaimen hakemisesta AYY:n toimistolta. 

Uudet varaukset suositellaan tehtäväksi vähintään viisi (5) arkipäivää ennen tilan käyttöpäivää. Uusia varauksia otetaan vastaan tarvittaessa rajatusti, jotta voidaan taata avainhallinnan sujuvuus rajattujen asiakaspalveluaikojen puitteissa. Varaus on voimassa vasta, kun se on palvelutoimiston toimesta vahvistettu TILA-järjestelmässä. Palvelutoimisto voi tarvittaessa päättää olla vahvistamatta/hyväksymättä uusia varauksia tilaan, mikäli avainhallinta tai siivouksen aikataulutus sitä turvallisuussyistä vaativat. 

Tilojen käyttäjien tulee huomioida koronatilanteeseen liittyvät turvallisuutta koskevat ohjeistukset. Ohjeistukset toimitetaan varaajille laskun yhteydessä ja ne löytyvät myös nettisivuilta: https://www.ayy.fi/fi/vuokraa-tila-tai-paku

Lisätietoa: [email protected]

AYY:n pakettiauto ja peräkärry (päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020) 

AYY on ottanut 1.6.2020 alkaen varauksia pakettiautoon ja peräkärryyn. Varauksia otetaan vastaan rajattu määrä viikkoa kohden, jotta käyttö ja avainhallinta on mahdollista toteuttaa turvallisesti palvelutoimiston rajattujen aukioloaikojen puitteissa.

 

AYY:n asunnot (päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020) 

Asukassaunat on avattu asukkaiden henkilökohtaisten varausten osalta 1.6.2020. Olemassa olevien varausten osalta maksuvelvollisuus jatkuu 1.6. alkaen. Mikäli asukas haluaa perua oman vakiosaunavuoronsa, tulee hänen erikseen irtisanoa vuoronsa olemalla yhteydessä palvelutoimistoon.Yleiset lenkkisaunavuorot on peruttu toistaiseksi.  

AYY:n kiinteistöissä sijaitsevat asukkaiden kerhohuoneet ja muut yhteiset tilat on avattu asukkaiden käyttöön 1.6.2020 alkaen. Pyykkituvat ovat asukkaiden käytössä ja niiden tehostettua siivousta jatketaan.  

Vuokranpalautuspyyntöjä asunnoista, joissa todetaan koronatartunta, käsitellään tapauskohtaisesti, mikäli asukas kuuluu riskiryhmään. Lääketieteellisesti riskiryhmään kuuluvilla asukkailla on mahdollisuus myös väliaikaiseen poismuuttoon lääkärintodistuksen perusteella. 

Lisätietoa: Asuminen UKK

 

Kokoontumiset kesän aikana (AYY:n vapaaehtoisille, päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020) 

Koronavirustilanne ei ole ohi, mutta valtakunnallisesti rajoituksiin tehdään kevennyksiä. Kesän aikana on suunnitteilla monenlaisia pienimuotoisia kokoontumisia. Kaikissa kokoontumisissa on noudatettava erityistä turvallisuutta vallitsevan pandemiatilanteen takia. Alla on esitetty ehdot ja ohjeet, kuinka kokoontua kesän aikana mahdollisimman turvallisesti. 
 
Ehdot siihen, millaisia vapaaehtoisten kokoontumisia mahdollistetaan kesän aikana: (AYY:n vapaaehtoisille, päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020, päivitetty hallituksen kokouksessa 20/2020) 

Puitteet on oltava sellaiset, joissa pystytään huolehtimaan hygieniasta ja turvaväleistä. Ei ahtaita tiloja. Oltava riittävästi väljää nukkumatilaa ja hygieniamahdollisuudet kunnossa. Harkitkaa esimerkiksi telttojen mukaanottamista, jolloin osa voi turvallisesti yöpyä väljästikin. 

Kulkuväline, oma tai ylioppilaskunnan, desinfioidaan aina ennen käyttöä ja käytön jälkeen, erityisesti kosketuspinnat.   

Ulkona suoritettavaa kokoontumista suositellaan mieluummin kuin sisäaktiviteetteja. 

Jos sopivia puitteita ei löydy tai tätä ei muutoin ole mahdollista toteuttaa, on hyvä harkita olisiko ohjelma toteutettavissa Otaniemessä  

Ohjeet turvalliseen kokoontumiseen (AYY:n vapaaehtoisille, päätetty AYY:n hallituksen kokouksessa 14/2020) 

 • Oireilevana tai sairaana ei saa osallistua kokoontumisiin. COVID-19 tyypilliset oireet voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. 

 • Käsiä pestään aktiivisesti 

 • Turvavälejä kunnioitetaan 

 • Fyysiset kokoontumiset valtioneuvoston määräysten mukaisesti.  

 • Huomioittehan myös, miten riskiryhmään kuuluva voi osallistua tapaamiseen, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua. 

 • Vältä isossa porukassa oleilun jälkeen vähintään viikon ajan erityisesti riskiryhmien tapaamista 

 

Opinnot Aallossa

Aalto-yliopisto tiedottaa itse toimenpiteistä koronan leviämisen estämiseksi Aallon sivuilla ja Into:ssa. Kampuksella on mahdollista tulostaa, noutaa kirjoja kirjastosta ja saada materiaaleja lainaksi. Opinto- ja urapsykologien palvelut ovat saatavissa etänä.

Aallolla on oma usein kysyttyjen kysymysten lista, josta voi löytää vastauksia opintoihin liittyviin mieltä askarruttaviin asioihin. AYY:llä on myös usein kysyttyjen kysymysten lista poikkeustilan vaikutuksista opiskelijan arkeen.

 

Suojautuminen koronavirukselta

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ovat julkaisseet ohjeita ja tietoa koronaviruksesta. YTHS ei hoida tartuntatauteja, joten oireiden ilmetessä tulee olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Myös Aalto-yliopisto on koonnut ohjeita omille sivuilleen. Koronavirus tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana, joten hyvästä käsihygienasta huolehtiminen, yskiminen hihaan tai nenäliinaan sekä vähintään 1,5 metrin etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ehkäisee mahdollisia tartuntoja. AYY muistuttaa, että varotoimet ovat erittäin tärkeitä, jotta koronaviruksen leviämistä saadaan hidastettua. Tilanne on varmasti kaikille uusi ja haastava, mutta yhdessä selviämme siitä varmasti. 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Elina Nieminen, puh. 050 520 9415

Hallituksen puheenjohtaja Olli Kesseli, puh 040 688 7711

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

#NäeOsaaja-kampanjan kuva
Tiedote Julkaistu:

”Näe osaaja!” – Aalto-yliopiston ylioppilaskunta haastaa työnantajat monimuotoisempaan rekrytointiin 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan #näeosaaja-kampanja kehottaa työnantajia kiinnittämään huomiota monimuotoisuuteen työelämässä ja muistuttaa monimuotoisten yhteisöjen eduista. Aalto-yliopisto on kansainvälinen ja monikulttuurinen yliopisto, joten ylioppilaskunta toivoo, että kansainvälisten opiskelijoiden työllistyminen Suomessa olisi nykyistä helpompaa.
Tarinoita kirjastosta
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Otaniemen kampuksen tilojen käyttö

Suomen koronavirustilanne on lieventynyt, mutta Otaniemen kampuksella noudatetaan edelleen rajoituksia. Kaikki vierailut yliopiston tiloissa on sovittava ennakkoon, eikä tiloissa voi vierailla yllättäen.
Kuvapankki_Vuosijuhlat_1
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY puuttuu rasismiin yhteisössään – Teekkarilaulukirja poistetaan myynnistä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta poistaa Teekkarilaulukirjan myynnistä välittömästi. Syynä on laulukirjassa säilytetty maininta Teekkarihymnin vanhoista, rasistisista sanoituksista. AYY on pahoillaan ja haluaa kehittää omaa toimintaansa. Laulukirjaan puuttumisen lisäksi AYY valmistelee parhaillaan muita antirasismia ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Tiedote Julkaistu:

Hakukuulutus Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajaksi 2020 – osan hakuaikaa jatkettu

Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajaksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunta päätti 29.10.2019 avata haun Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajiksi kalenterivuodeksi 2019. Osassa toimielimistä jatketaan hakuaikaa alhaisen hakijämäärän vuoksi 8.12.2018 klo 23.59 saakka. Jo lähetetyt hakemukset huomioidaan sellaisenaan.