Veckobrev 15/2019

På söndag denna vecka röstar vi i riksdagsvalet. Riksdagsvalets förhandsröstning pågår ännu i dag måndag 8.4 och i morgon tisdag 9.4. Du kan rösta på vilket som helst förhandsröstningsställe, t.ex. i lärcentret Harald Herlin. Kom bara ihåg att ta med ett identitetsbevis med bild. På valdagen 14.4 kan du endast rösta på det röstningställe som angetts i meddelandet om rösträtt. Läs mer vaalit.fi.

Vecka 15

Vecka 16

AUS INFORMERAR

1. Wappu.fi samlar alla Aaltogemenskapens valborgsevenemang under en adress

Wappen kommer! AUS samlar alla Aaltogemenskapens wappevenemang under en adress; sajten wappu.fi.  Kolla in sajten så vet du var du ska vara och när.

Vill du få med ditt evenemang på listan? Fyll i blanketten på adressen https://lomake.ayy.fi/viestinta/wappu-fi-2019/

Om du har frågor om blanketten eller sajten wappu.fi kan du ta kontakt med Henna Palonen, sakkunnig för kommunikation ([email protected] eller 0505209440)

2. Dipoliwappen 30.4. – Kom med och festa och/eller jobba som frivillig

Årets mest efterlängtade fest är här igen! Glid in som en supernova till Dipoli 30.04 för att dansa, charma medåhörare med din karaokebravur och lägga mössan på dig tillsammans med andra vid midnatt. Detta vill du inte missa! Evenemangsartisterna offentliggörs inom kort, så det lönar sig att vara på alerten.

Förhandsbiljetter/vid dörren 13/15€ (inkl. program & entréavgift), märke 2€.
OBS! På fysiska biljettförsäljningar tas endast emot kort/mobilepay.

Biljettförsäljningstider och noggrannare information hittar du på fb-evenemanget: https://www.facebook.com/events/318302462214039/

Är du intresserad av att hjälpa till på festen?  Ansökningsblanketten för frivilliguppdrag på Dipoliwappen är nu öppen på adressen https://lomake.ayy.fi/jtmk/mene-toihin/!

Arbetspasset är ungefär 6 timmar långt plus slutstädning. Som belöning får arbetstagarna VIP-inträde, efterfest, wappkorgar och busstransport till Ulrikasborgsbacken på morgonen!

Platserna fylls enligt anmälningsordning, så slösa inte tid i onödan utan anmäl dig som frivillig omedelbart!

KONST OCH KULTUR

3. The Polytech Orchestra´s vårkonsert i Dipoli

The Polytech Orchestra spelar stämningsfullt österländsk mystik, slavisk lyrik och Bethovens älskade 7. synfoni. Orkesterledare James Kahane.

The Polytech Orchestras vårkonsert i Dipoli
Lördag 13.4 kl. 16
Dipoli (Otsvängen 24, Esbo)

 • Aleksandr Borodin: En skiss från stäppen
 • Antonín Dvořák: Vattumannen
 • Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 7

Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/1270436693109894/

Förhandsbiljetter 8 / 12 / 15 € (studerande / pensionärer / normalpris)
Biljetter vid dörren 10 / 15 / 18 € (studerande / pensionärer / normalpris)

Grupprabatt – 20 % för grupper på minst 10 personer.
Biljetthandel på adressen polyteknikkojenorkesteri.fi

4. Otnäsnatten 2019 ordnas lö 21.9. – anmälan är nu öppen!

Den tvärvetenskapliga campusfestivalen Otnäsnatten som arrangeras av Aalto-universitetets studentkår ordnas nu för andra gången lö 21.9. I fjol besöktes festivalen av tusentals människor från huvudstadsregionen vilka kom för att njuta av de över 50 tillställningarna som ordnades av aaltoiterna från eftermiddagen till sena kvällen. Evenemanget ordnas återigen som en gemensam satsning av hela Aaltogemenskapen. Låt din idé mogna och anmäl ditt evenemang till festivalprogrammet senast i början av augusti.

Mer information och anmälan: https://ayy.fi/jasenille/opiskelijakulttuuri/vuosittaiset-tapahtumat/otaniemenyo/

5. Espoo Ciné-kortfilm i Otnäs onsdag 24.4. kl. 18

Filmfestivalen Espoo Ciné och ledningsgruppen för AUS konstnärliga verksamhet ordnar en avgiftsfri kortfilmsvisning inom ramen för turnén Ciné Kylässä onsdag 24.4 kl. 18 i Otnäs. Filmen som förevisas är ett retrospektiv av regissör Teemu Nikis som fått beröm för sin film Armomurhaaja och tv-serien #lovemilla.  På visningen ryms ett begränsat antal människor och deltagarna informeras om den exakta platsen per e-post. Via nedanstående länk kan du anmäla dig till den här och andra visningar på Espoo Ciné: https://www.espoocine.fi/2019/fi/tapahtumat/cine-kylassa

6. Välkommen med i Kino Sheryls gäng!

Kino Sheryl är en biograf som ägs av Tokyo och finns i Brödfabriken i hjärtat av Berghäll. Vi söker nu typer som är intresserade av att utveckla biografverksamheten. Vill du planera och genomföra kommunikation, specialprogram, evenemang eller samarbeten med andra aktörer? Kom med och gör Kino Sheryl!

Man delta så mycket och på det sätt som man själv vill i Kino Sheryls gäng. Gänget samlas varje eller varannan vecka men man behöver inte delta i alla träffar. Den första träffen hålls snart, så om du vill komma med, skicka mejl [email protected] med rubriken Kino Sheryls gäng.  Vi kommer att grunda en ny styrelse för Kino Sheryl bland de som deltar aktivt.

7. KYN & Janne Marja-aho: Odotan sinua unessa 19.5.2019

Sö 19.5.2019 kl 18:00 (dörrar kl 17:15), Helsingfors Konservatoriums Konsertsal Gräsvikstorget 6, 00180 Helsingfors

”Vähän viiniä.  Vuode.  Ero päivien äänistä. Kaihdin.  Yö.  Ajomies siirtyy ikkunan läntiseen reunaan.  Unen veräjä on auki.” (fritt översatt: Lite vin. En säng. Åtskild från dagens ljud. En persienn. Natt. Chauffören förflyttar sig till fönstrets västra del. Drömmarnas grind står öppen)

Välkommen till drömmen som sjungs av KYN, och leds av Janne Marja-ahos dans samt musik av Juan Manuel ConejonsAnders EdenrothsJohanna Juholas och Anna-Mari Kähärä.

Den som inte är här väntar på dig i drömmen.

 • Damkören KYN,  Kaija Viitasalo, körledare
 • Janne Marja-aho, sång och dans
 • Johanna Juhola, dragspel
 • Kirmo Lintinen, piano
 • Mika Venhovaara, ljusplanering

Längd ca 2 h (inkl. paus)

Biljetter 25 € /20 € /15 € av körmedlemmar och vid dörren 45 minuter före konserten om det ännu finns biljetter. Från Tiket 27,50/22,50/16,50 € (inkl. serviceavgift). Dela upplevelsen med vänner! Samla ihop ett gäng på minst 10 personer och utnyttja grupprabatten: biljetter endast 15€/st.! Beställs utan leveranskostnader på adressen [email protected]!

Evenemanget finns också på Facebook! https://www.facebook.com/events/2258336790893934/

Varmt välkommen!

EVENEMANG

8. Jädee & Bissee – tasting 17.4.

KYllä Oluelle (ja till öl) erbjuder i samarbete med Suomen Jäätelö ett utmärkt tillfälle för vårstämning för på tastingen sammanför vi två goda solskensvänner: öl och glass. Trots kvällens meny lämnar evenemanget ingen vind för våg eftersom ölexperten och matjournalisten Anikó Lehtinen berättar mer om den överraskande kombon.

Kom alltså till KY-husets övervåning onsdag 17.4 kl. 18 och smaka på kall öl och Suomen Jäätelös läckra (:D) glassar i gott och avslappnat sällskap.

Den här upplevelsen för smaklökarna vill du inte missa!

 • VAD: Jädee & Bissee – tasting
 • VAR: KY-huset, Norra järnvägsgatan 21, 00101 Helsingfors
 • NÄR: Onsdag 17 april från kl. 18
 • PRIS: 18 € (inkluderar fem olika glass- och ölsorter).
 • Biljetter: Anmälningsblanketten publiceras senare
 • DRESSCODE: Casual
 • EVENT IN FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/306439100036250/

9. 32: a Jäynäfinalen 23.4

Hyssa fram dig till den 32: a Jäynäfinalen och vinn fantastiska priser! Anmäl ditt lag till tävlingen och kolla in priserna på adressen www.jayna.fi. Det finns ännu tid för en jäynä fram till 15.04.2019 kl. 15:04.

Årets pirrigaste och begripligaste jäynä (hyss) belönas på Jäynäfinalen 23.4.2019 i sal U2 i Kandidatcentret från kl. 16.

Du kan rösta på din favorit direkt efter Jäynäfinalen på adressen jayna.fi! Publikens favorit offentliggörs den 30 april när valborgsyran Wappurieha utlyses.

 • VAD: 32. Jäynäfinalen
 • NÄR: Jäynätiden avslutas må 15.04.2019 kl. 15:04. Jäynäfinalen ti 23.4.2019 kl. 16, dörrarna till salen öppnas kl. 15:45
 • VAR: sal U2, Otsvängen 1
 • FB: https://www.facebook.com/events/321829561808474/

10. Teemu Kerppus provföreläsning 25.4.

Provföreläsning för docentur: Imaginäärisen mateerian elinkaarianalyysi (livscykelanalys för imaginär materia): TkT, e.o.i.c Teemu Kerppu

Tid: Torsdag 25.4 kl. 14.15

Plats: Ke2, Kemistvägen 1

Provföreläsningstema: ”Om allvarsamheten och uppladdningen av jordstrålningsenergi i decenniernas smältdegel”

Öppnandet av provföreläsningen: Prorektor (Aalto), prof. Janne Laine med ansvar för innovation.

Vetenskaplig bedömning: Prof. Mari Lundström

Pedagogisk bedömning: Universitetslektor, doc. Kirsi Yliniemi

Mer information om sökanden:

*Sökanden har utfört diplomarbetet: ”Vuoriteollisuusolosuhteiden vaikutus teekkari-insinööritransformaation mekanismiin” år 1971. Arbetets övervakare var prof. ’Aimo Mikkola.

*Sökanden disputerade vid Tekniska högskolan, avdelningen för materialteknik 26.11.2007, i stora föreläsningssalen, ämnet för Doktorsavhandlingen: ”Elinkaaren kattavat käyttäytymisohjeet” (”  Omfattande uppförandeinstruktioner för livscykeln”)

*Sökanden har promoverats på en festlig promotion med beteckningen Teknologie doktor extra ordinem ioci causa (e.o.i.c) för promotor prof. Olavi Nevanlinnas räkning 2.4.2008.

*Sökanden har riktat sin speciella forskning och undervisning på att kartlägga förekomsten av teknologandans masskoncentration samt på forskning om hur mycket en teknisk expert får utsätta sig för näromgivningens påverkan. Senare har sökanden koncentrerat sig speciellt på energilagring, närmare bestämt i tillämpningen av jordstrålning.

MOTION OCH UTELIV

11. Skipoli surf camp 2019

Till äran av Skipolis 45:e jubileumsår styr Skipoli Surf Camp sina steg mot FILIPPINERNA i Sydostasien. Nu har du en unik chans att åka på en oförglömlig resa med ett fantastiskt gäng! Undantagsivs har tidpunkten för resan ändrats från tidigare år och i år infaller resan i början av andra perioden 31.10-12.11.2019.

Skipolis surfarentusiaster har skaffat alla tiders deal för resan och du får uppleva Asiens underverk för ENDAST 999 €!

I priset ingår flyg, transporter, logi, surflektioner, surfhyra, frukost och mycket mer!

ANMÄLNING ordnas på Alvarsplatsen 18.4 kl. 12.00 och ENDAST DE 40 SNABBASTE ryms med på resan!

Mer information finns på fb-evenemanget: https://www.facebook.com/events/2205067189747932/

ÖVRIGA

12.Magisterstuderande, sök till Aalto-universitetets mentorprogram före 10 maj!

Som adept får du stöd och coaching inför arbetslivet, massor med ny självkännedom och en enastående möjlighet att skapa nätverk i en flerdisciplinär grupp av experter. Mentorerna är alumner från vårt universitet.

Ta vara på tillfället och ansök om att få delta: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/opiskelija-hae-aktorina-mukaan-mentorointiohjelmaan

Ansökningstid 1.4.–10.5.2019

13. Be your own mobile operator for 48 hours! Join COMNET 5G IoThon on May 3-5, 2019

Innovate with Europe’s top university-based 5G testing and experimental network at the 48 hour hackathon taking place on May 3-5 at Aalto University, Finland. The COMNET 5G IoThon is targeted to Master and Doctoral students as well as developers. Corporate partners include Ericsson, Nokia, Siemens and Telia, each posing a specific challenge. There will be a prize for each challenge and one COMNET prize worth of 5000 Euros.

The IoThon is less than a month away! Are you excited? The application deadline to the event is on 15.04.2019. Apply now at https://iothon.io

IoThon 2019 is organised by the department of Communications and Networking (COMNET) at the School of Electrical Engineering, Aalto University, Finland. You are warmly welcome to attend the hackathon!

14. Interested in sustainable city development? Apply now to participate in Young Urban Leaders program as Espoo’s delegate DL 9.4.

Are you into sustainable urban development? Do you want to make a change? Are you 18-30 years old and live in Espoo? If you answered YES to all the questions, you might be the perfect candidate to represent Espoo in Urban Futures conference in Oslo 22-24.5.2019. As part of a high level Urban Futures conference on sustainable cities, the Young Urban Leaders program offers excellent networking, skill and knowledge development possibilities for young persons willing to make a change in their communities. City of Espoo covers the participation costs of one delegate, apply by 9.4.2019. For more info and application, check https://www.espoo.fi/en-US/Interested_in_sustainable_city_developme(155872)

Det här är veckobrevet från Aalto-universitetets studentkår vecka 15/2019.  I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill ha din egen text i veckovishetsbrevet, skicka det till adressen   [email protected]   senast kl. 10 på torsdag föregående vecka.  Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Veckobrevet finns också på AUS webbplats på adressen www.ayy.fi/sv/medlemmar/veckobrev/

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen http://ayy.fi/yhdistystiedote

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/ayy-info-fi

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 23/2019

Det här är vårens sista veckobrev. Vi önskar er alla en solig sommar! Veckobrevet återkommer från sin sommarpaus i slutet av augusti. Som sommarnöje kan du bekanta dig med AUS nya webbplats på adressen beta.ayy.fi. Ge oss respons och utvecklingsidéer så kan vi göra webbplatsen ännu bättre!
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 21/2019

På söndag röstar vi i Europarlamentsvalet. I Finland kan du förhandsrösta ännu i morgon 21.5. Du kan rösta på vilket förhandsröstningsställe som helst, till exempel på Harald Herlin-lärcentret i Otnäs och du behöver endast ta med dig ett personbevis med fotografi. På valdagen, söndag 26.5, kan du endast rösta på det röstningsställe du anvisats.
Veckobrevet utkommer för sista gången måndag 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas in senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 22/2019

Veckobrevet utkommer för sista gången på måndag nästa vecka 3.6. På grund av Kristihimmelsfärdsdagen ska materialet för vårens sista veckobrev skickas senast onsdag 29.5 kl. 10.00 till adressen [email protected].
viikkotiedote
Veckobrev Publicerat:

Veckobrev 20/2019

AUS årsfestvecka är här. Delta i de mest fantastiska evenemangen under veckan. Du hittar veckans evenemang listade på adressen https://ayy.fi/blog/2019/05/09/ayyn-vuosijuhlaviikko-on-taalla/