Design-kalendern 2020–2021 bjuder på lågstadienostalgi

AUS och TOKYO ry: s läsårskalender årsmodell 2020–2021 är här - färdig att glädja studenten och göra vardagen tydligare. Kalendergrafikern Mirka Larjomaa berättar om inspirationen bakom designen.
Kuva design-kalenterin 2020-2021 kannesta

De nya, tryckfärska kalendrarna är äntligen här! Läsårskalendern dvs. designkalendern gavs i år ut  för tredje gången i samarbete med konst- och designstudenternas förening TOKYO ry. Årets kalender har planerats av  Mirka Larjomaa, magisterstuderande i visuell kommunikationsdesign.

Den rutmönstrade designkalendern har hämtat  inspiration från lågstadienostalgi och  djurillustrationerna i månadsutsikten har hämtat inspiration från barndomens djurklistermärken, och i början av kalendern finns ett uppslag som är bekant från vänböckerna. I kalendern finns också mycket plats för anteckningar och andra funderingar. Larjomaa designade kalendern helt och hållet digitalt.

”Nutidens hektiska tempo får mig ibland att sakna  den tydliga och enkla barndomen. Trots nostalgin var mitt mål att kalendern ser ut som år 2020. Jag förenade  tydlig layout, klara färger och  modern typografi med retrografiska element. Slutresultatet är lekfullt och energiskt men också tydligt och praktiskt”, berättar Larjomaa.

Larjomaa har alltid varit intresserad av estetik och visualitet. Hon inspireras av modiga och överraskande färgkombinationer, intressant typografi och tomt utrymme. I grafisk design vill hon även betona historieberättande och konceptplanering. Den här hösten inleder Larjomaa tredjeårsstudierna  i magisterprogrammet i visuell kommunikation vid Aalto ARTS och vidgar sina mönsterdesignkunskaper med biämnesstudier i PatternLab.

”Design-kalendern har varit ett av de intressantaste projekten någonsin eftersom jag fick en så stor kreativ frihet. Det var härligt att både få utmana sig själv beträffande illustrationerna och  jobba med det egna kärnkunnandet, alltså layout”, gläds Larjomaa.

TOKYO har gett ut kalendern sedan år 1975, först som Konstindustriella högskolans studentkår och från och med Aalto-universitetet som Konst- och designstudenternas förening. Till äran av konståret 2018 gavs kalendern ut i samarbete med AUS och samarbetet fortsätter även detta år. Kalenderdesignern väljs årligen med en designtävling. Vinnaren utses av en jury som tillsatts av TOKYO ry och AUS och består av experter och studenter inom det grafiska området.

Kalendern är gratis för medlemmarna. Du kan hämta en egen kalender på AUS dekalutdelningsställe eller på servicebyrån när  du uträttar övriga ärenden (kontrollera öppettider här). Kom och hämta en egen! Vi hoppas att kalendern är till glädje och hjälp för din vardag.

Kuvassa design-kalenterin 2020-2021 graafikko Mirka Larjomaa

Vem?

Mirka Larjomaa, 31. Designkalenderns 2020–2021 grafiker, magisterstuderande i visuell kommunikationsdesign.

Instagram: @mirka.larjomaa

Jag tycker om att skratta, äta choklad och surfa på Reddit. Jag skulle vilja kunna spela datorspel för många av mina  vänner är bra på att spela men jag själv är komiskt dålig på dem. Däremot är jag ganska bra på att spela frågesporter, lära känna nya människor och vaka för länge. Jag får energi av sommardagar, vackra växter, gullighet, sarkam och svart humor.

 

Text: Julia Wihuri
Bild: Hilla Mäkelä

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Kodikas asunto Otaniemessä
Ajankohtaista Publicerat:

Nyhetsbrev för flyttande hyresgäster

Muutatko pois tai sisään AYY:n asuntoon? Saitko muuttajan infokirjeen sähköpostiisi? Mikäli et, voit tarkistaa ajankohtaiset muistutukset täältä.
Ajankohtaista Publicerat:

Utlysning av uppdrag som studentrepresentant i Forskarutbildningsrådet

Aalto-universitetets studentkår ledigförklarar uppdragen som studentrepresentant i Forskarutbildningsrådet 2021. Ansökningstiden börjar den 23 september 2020 kl. 12.00 och löper ut den 7 oktober 2020 kl. 12.00, då ansökningarna ska vara inlämnade.
Gorsun uusi sisustus, sohvia ja valoja
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Hyresanvisningarna för AUS lokaler har uppdaterats

På grund av coronaviruset och gemenskapens trygghet har vi varit tvungna att uppdatera användningsbegränsningarna för AUS evenemangslokaler.
Otaniemen kampuksella fukseja orientaatioviikolla.
Ajankohtaista Publicerat:

Organisering av säkra evenemang - instruktioner för AUS föreningar

Den här instruktionen innehåller AUS anvisningar och rekommendationer om evenemangsarrangemang för föreningarna i undantagssituationen som gäller.