Design-kalendern 2020–2021 bjuder på lågstadienostalgi

AUS och TOKYO ry: s läsårskalender årsmodell 2020–2021 är här - färdig att glädja studenten och göra vardagen tydligare. Kalendergrafikern Mirka Larjomaa berättar om inspirationen bakom designen.
Kuva design-kalenterin 2020-2021 kannesta

De nya, tryckfärska kalendrarna är äntligen här! Läsårskalendern dvs. designkalendern gavs i år ut  för tredje gången i samarbete med konst- och designstudenternas förening TOKYO ry. Årets kalender har planerats av  Mirka Larjomaa, magisterstuderande i visuell kommunikationsdesign.

Den rutmönstrade designkalendern har hämtat  inspiration från lågstadienostalgi och  djurillustrationerna i månadsutsikten har hämtat inspiration från barndomens djurklistermärken, och i början av kalendern finns ett uppslag som är bekant från vänböckerna. I kalendern finns också mycket plats för anteckningar och andra funderingar. Larjomaa designade kalendern helt och hållet digitalt.

”Nutidens hektiska tempo får mig ibland att sakna  den tydliga och enkla barndomen. Trots nostalgin var mitt mål att kalendern ser ut som år 2020. Jag förenade  tydlig layout, klara färger och  modern typografi med retrografiska element. Slutresultatet är lekfullt och energiskt men också tydligt och praktiskt”, berättar Larjomaa.

Larjomaa har alltid varit intresserad av estetik och visualitet. Hon inspireras av modiga och överraskande färgkombinationer, intressant typografi och tomt utrymme. I grafisk design vill hon även betona historieberättande och konceptplanering. Den här hösten inleder Larjomaa tredjeårsstudierna  i magisterprogrammet i visuell kommunikation vid Aalto ARTS och vidgar sina mönsterdesignkunskaper med biämnesstudier i PatternLab.

”Design-kalendern har varit ett av de intressantaste projekten någonsin eftersom jag fick en så stor kreativ frihet. Det var härligt att både få utmana sig själv beträffande illustrationerna och  jobba med det egna kärnkunnandet, alltså layout”, gläds Larjomaa.

TOKYO har gett ut kalendern sedan år 1975, först som Konstindustriella högskolans studentkår och från och med Aalto-universitetet som Konst- och designstudenternas förening. Till äran av konståret 2018 gavs kalendern ut i samarbete med AUS och samarbetet fortsätter även detta år. Kalenderdesignern väljs årligen med en designtävling. Vinnaren utses av en jury som tillsatts av TOKYO ry och AUS och består av experter och studenter inom det grafiska området.

Kalendern är gratis för medlemmarna. Du kan hämta en egen kalender på AUS dekalutdelningsställe eller på servicebyrån när  du uträttar övriga ärenden (kontrollera öppettider här). Kom och hämta en egen! Vi hoppas att kalendern är till glädje och hjälp för din vardag.

Kuvassa design-kalenterin 2020-2021 graafikko Mirka Larjomaa

Vem?

Mirka Larjomaa, 31. Designkalenderns 2020–2021 grafiker, magisterstuderande i visuell kommunikationsdesign.

Instagram: @mirka.larjomaa

Jag tycker om att skratta, äta choklad och surfa på Reddit. Jag skulle vilja kunna spela datorspel för många av mina  vänner är bra på att spela men jag själv är komiskt dålig på dem. Däremot är jag ganska bra på att spela frågesporter, lära känna nya människor och vaka för länge. Jag får energi av sommardagar, vackra växter, gullighet, sarkam och svart humor.

 

Text: Julia Wihuri
Bild: Hilla Mäkelä

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Diversity December
Ajankohtaista, Blog Publicerat:

Diversity December

I kampanjen Diversity December diskuterar vi mångfalden i vår gemenskap och olika former av diskriminering. I denna blog ska vi uppdatera mer information om ämnet under kampanjen.
Kuvassa AYY:n hallitus vuodelle 2022
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

AUS styrelse för år 2022 har valts

På sitt möte den 1 december 2021 godkände Aalto-universitetets studentkårs delegation styrelsebildare Otto Usvajärvis förslag till styrelsesammansättningen för år 2022. På mötet valdes även viceordförande för den nya delegationen.
A woman with a christmas tree hat giving advices on the desk to a toy elf
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Vanliga frågor och svar om medlemsservice under julen och årsskiftet 2021

Medlemsservicen och vår servicebyrå har semester 18.12.2021–2.1.2022 och under den tiden svarar vi inte på meddelanden. Servicebyrån är också stängd på självständighetsdagen den 6.12.2021 samt på fredagen den 7.1.2022 efter trettondagen. Vår telefontjänst är öppen 20.12–22.12 och 29.12–30.12 kl. 12–16 och 31.12 kl. 12–15.
Rebecca Adrianzen
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Publicerat:

Kommuner måste möjliggöra coronapasset även för dem som har vaccinerats utanför EU

Social- och hälsovårdsministeriet har tillrått kommuner att skapa passet för dem som har fått de godkända vaccinerna utanför EU. Helsingfors, Esbo och Vanda har vägrat att följa rådet under hänvisning till att detta inte är tekniskt möjligt. Beslutet sätter vaccinerade människor i en ojämlik ställning med varandra.