Opiskelijakulttuuri

Speksit

Speksi on opiskelijavoimin tehtävä, vuorovaikutteinen musiikkinäytelmä, joka yhdistää näyttelijäntyön, musiikin ja tanssin kunnianhimoiseksi koko illan musikaaliksi. Speksin erityispiirteisiin kuuluu, että näyttelijät, bändi ja tanssijat toimivat milloin käsikirjoituksen, milloin yleisön toiveiden mukaisesti. Yleisö voi nimittäin vaikuttaa lavan tapahtumiin “omstart!”-huudoilla, jolloin lavalla olijat improvisoivat juuri tapahtuneen enemmän tai vähemmän muunneltuna. Esimerkiksi huudolla “Omstart! Merisää” saattaa saada katsauksen viime aikojen myrskytilanteeseen.

Speksin juuret juontuvat 1500-luvun Uppsalaan, jossa ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin toivat ensimmäisenä 1930-luvulla teekkarit, jotka esittivät speksejä osana tempauksia. Sittemmin tämä perinne hiipui ja heräsi uudelleen vasta 1990-luvun alussa.1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla speksiperinne laajeni osaksi yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijakulttuuria.

Erilaiset speksit ovatkin juurtuneet osaksi opiskelijoiden luomaa kulttuuritarjontaa Aalto-yliopiston lisäksi ympäri Suomea, ja ne tarjoavat erinomaisen paikan päästää luovuus valloilleen myös muille kuin parrasvaloissa viihtyville. Näyttelijöiden, muusikoiden ja tanssijoiden lisäksi speksit kaipaavat toteutuakseen muun muassa puvustus- ja lavastustiimiläisiä, teknikkoja, tapahtumasuunnittelijoita sekä markkinointi- ja yrityssuhdetiimiläisiä.

AYY:n piirissä järjestetään neljää speksiä. Teekkarispeksi ja KY-speksi nähdään vuosittain, kun taas Fyysikkospeksi järjestetään joka toinen vuosi. Myös Teknologföreningen järjestää oman speksinsä.

Omstart! Lisää tietoa speksistä!

  • 1500-luvun Ruotsissa näytelmät perustuivat klassisiin teemoihin ja silloisesta opiskelijoiden sukupuolijakaumasta johtuen näyttelijät olivat kaikki miehiä. He esittivät niin historian suurmiehiä kuin hemaisevia kaunottariakin.
  • Ruotsalainen speksi muotoutui nykyiselleen noin seuraavan 300 vuoden aikana.
  • Speksiperinne elää Ruotsissa edelleen voimakkaana, ja nykyään lähes jokaisella opiskelijaryhmällä on oma speksinsä. 
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu