Opiskelijakulttuuri

Speksit

Speksi on opiskelijavoimin tehtävä, vuorovaikutteinen musiikkinäytelmä.

Speksin juuret juontuvat 1500-luvun Uppsalaan, jossa ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin toivat ensimmäisenä 1930-luvulla teekkarit, jotka esittivät speksejä osana tempauksia. Sittemmin tämä perinne hiipui ja heräsi uudelleen vasta 1990-luvun alussa. 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla speksiperinne laajeni osaksi yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijakulttuuria.

Erilaiset speksit ovatkin juurtuneet osaksi opiskelijoiden luomaa kulttuuritarjontaa Aalto-yliopiston lisäksi ympäri Suomea, ja ne tarjoavat erinomaisen paikan päästää luovuus valloilleen myös muille kuin parrasvaloissa viihtyville. Näyttelijöiden, muusikoiden ja tanssijoiden lisäksi speksit kaipaavat toteutuakseen muun muassa puvustus- ja lavastustiimiläisiä, teknikkoja, tapahtumasuunnittelijoita sekä markkinointi- ja yrityssuhdetiimiläisiä.

AYY:n piirissä järjestetään neljää speksiä. Teekkarispeksi ja KY-speksi nähdään vuosittain, kun taas Fyysikkospeksi järjestetään joka toinen vuosi. Myös Teknologföreningen järjestää oman speksinsä.

Omstart! Lisää tietoa speksistä!

  • 1500-luvun Ruotsissa näytelmät perustuivat klassisiin teemoihin ja silloisesta opiskelijoiden sukupuolijakaumasta johtuen näyttelijät olivat kaikki miehiä. He esittivät niin historian suurmiehiä kuin hemaisevia kaunottariakin.
  • Ruotsalainen speksi muotoutui nykyiselleen noin seuraavan 300 vuoden aikana.
  • Speksiperinne elää Ruotsissa edelleen voimakkaana, ja nykyään lähes jokaisella opiskelijaryhmällä on oma speksinsä. 
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu