Miten voin olla hyvä liittolainen HLBTQ+-yhteisölle

Tässä blogissa Aalto-yliopiston HLBTQ+-yhdistys GAYY syventyy Priden ytimeen ja tarkastelee hyvän liittolaisen roolia sekä HLBTQ+-oikeuksien kehitystä Suomessa ja maailmalla.
People sitting in front of a bar named The Stonewall Inn, decorated with rainbows

Kun kirkkaat sateenkaaren värit täyttävät kadut ja sydämet ympäri maailmaa, HLBTQ+ Pride -juhlinnat ovat vahva muistutus inklusiivisuuden ja hyväksynnän tärkeydestä. GAYY:ssä tunnistamme HLBTQ+ Priden merkityksen ja meneillään olevan ponnistelun yhdenvertaisten oikeuksien puolesta.

Priden juuret ulottuvat 60-luvulle, jolloin suurin osa HLBTQ+-toiminnasta oli laitonta. Eräänä iltana New Yorkissa vuonna 1969 poliisi saapui ahdistelemaan queer-yhteisöä vähemmistöjen turvapaikkana toimivaan Stonewall Inn -baariin. Baarin asiakkaat kyllästyivät jatkuviin ratsioihin ja aloittivat mellakoinnin poliisia vastaan, mikä nosti HLBTQ+-kamppailut julkisuuteen. Järjestöt, kuten Gay Liberation Front (GLF), alkoivat kasvaa, järjestää Pride-kulkueita ja perustaa ensimmäistä HLBTQ+-yhteisökeskusta. Tänä päivänä Pride toimii edelleen alustana, joka vastustaa sortoa, puolustaa ja juhlii monimuotoisuutta sekä yhdistää HLBTQ+-yksilöitä (ja liittolaisia) osoittaen yhdessä solidaarisuutta ja tukea yhteisölle.

Jos haluat tukea HLBTQ+-yhteisöä ja edistää inklusiivisuutta, kannustamme sinua alkamaan liittolaiseksi. Jos haluat olla hyvä liittolainen, on tärkeää ottaa selvää HLBTQ+-historiasta, identiteeteistä ja haasteista, jotta voit paremmin myötäelää ja edistää HLBTQ+-oikeuksia. Aktiivinen kuuntelu ja HLBTQ+-henkilöiden kokemusten validointi luo turvallista ja kannustavaa ympäristöä. Voit osoittaa erilaisten identiteettien kunnioittamista käyttämällä inklusiivista kieltä ja kunnioittavia pronomineja. Ennakkoluuloisten huomautusten ja syrjivien käytäntöjen haastaminen henkilökohtaisissa ja sosiaalisissa tilanteissa vähentää syrjintää ja edistää inklusiivisuutta. Lisäksi HLBTQ+-järjestöjen ja -hankkeiden tukeminen osallistumisen, lahjoitusten ja vapaaehtoistyön kautta auttaa vahvistamaan yhteisön ääntä ja edistämään myönteistä muutosta. Näitä periaatteita edustamalla liittolaiset voivat saada aikaan muutosta, osoittaa solidaarisuutta HLBTQ+-yhteisölle ja toimia aktiivisesti kohti osallistavampaa yhteiskuntaa.

Suomi dekriminalisoi homoseksuaalisen kanssakäymisen vuonna 1971, ja homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksesta vuonna 1981. Aikataulu oli samantyyppinen muiden Euroopan maiden kanssa. Vasta vuonna 2017 Suomi laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot ja adoption. Transsukupuolisten ihmisten historiallinen tilanne on ollut vielä karumpi: vasta vuonna 2023 Suomessa muutettiin translakia, joka aiemmin edellytti transihmisten sterilisointia juridisen sukupuolen vahvistamiseksi. Euroopan neuvosto ja YK:n ihmisoikeusneuvosto ovatkin tuominneet tämän epäinhimillisen käytännön ihmisoikeusrikkomuksena. Vaikka edistystä on tapahtunut, paljon on vielä tehtävää. Meidän tulee aina muistaa puolustaa HLBTQ+-oikeuksia, ylpeästi ja kuuluvasti.

Maailmanlaajuisesti kehitys vaihtelee maittain. Jotkut maat ovat edistyneet merkittävästi HLBTQ+-oikeuksien edistämisessä, kun taas toisilla on vielä pitkä matka edessä. On tärkeää, että tunnustamme tähänastiset saavutukset pysyen samalla valppaana ja tukemalla maita, joissa HLBTQ+-henkilöt kohtaavat syrjintää, vainoa tai oikeudellisia esteitä.

HLBTQ+ Pride -juhlinnat ovat osuva muistutus jatkuvasta kamppailusta yhdenvertaisuuden puolesta ja hyväksynnän voimasta. AYY:n jäseninä meillä on mahdollisuus edistää inklusiivisempaa ja ymmärtävämpää yhteiskuntaa olemalla hyviä liittolaisia HLBTQ+-yhteisölle. Kun sivistämme itseämme, kuuntelemme,  käytämme inklusiivista kieltä ja tuemme HLBTQ+-järjestöjä, voimme kollektiivisesti pyrkiä tulevaisuuteen, jossa kaikkia yksilöitä kohdellaan arvokkaasti ja kunnioittavasti riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään. Juhlitaan yhdessä monimuotoisuutta ja pyritään kohti maailmaa, joka on aidosti yhdenvertainen kaikille. 

Luísa Cardoso

GAYY, Aalto-yliopiston HLBTQ+-yhdistys

Kuva: Stonewall, New York 2022

Lähteet:

https://en.seta.fi/lgbti-rights-in-finland-seta/materials

https://www.equaldex.com/region/finland

https://reports.hrc.org/being-an-lgbtq-ally

https://www.gendergp.com/finland-plans-to-change-its-outdated-trans-law/

https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/06/harvard-scholars-reflect-on-the-history-and-legacy-of-the-stonewall-riots/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY14-vuosijuhlilla myönnetyt huomionosoitukset

AYY:n 14. vuosijuhlilla 18.5.2024 myönnettiin huomionosoituksia ansioituneille Aalto-yhteisön jäsenille.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.
Kuvassa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä sekä AYY:n ja Kampusjaoston edustajat pitävät kädessään Kukanpäivän viestiä Kauppatorilla
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:
sininen tausta, jonka edessä tekstiä
Ajankohtaista Julkaistu:

AYY:n EU-vaalitapahtumat tulee!

14.5. Otaniemessä tapahtuu, kun Eurooppa on kotisi -kiertue saapuu Otaniemeen 14.5. Osana kiertuetta järjestetään EU-vaalipaneeli ja vaalitori.