Kaikessa on kysymys Euroopasta

Mitä Euroopan Unionille kuuluu näin kahdeksan kuukautta ennen eurovaaleja? Maailman suurimpaan demokratiatapahtumaan on yli puoli vuotta aikaa, mutta siitä puhuminen kannattaa Aallossakin aloittaa nyt.
AYY:n hallitus kävi kesällä Brysselissä kertomassa Aallon opiskelijoiden kuulumisia EU-päättäjille ja keskustelemassa EU-yhteistyöstä ja unionin ajankohtaisista teemoista, kuten globalisaatiosta, kiertotaloudesta ja digitalisaatiosta. Matkaseurueessamme oli mukana myös yhteistyöylioppilaskuntamme Tsinghuan delegaatio, jonka kanssa tapasimme mm. komissaari Jyrki Kataisen.

Vuoden 2014 EU-parlamenttivaalien jälkeen on tapahtunut paljon.

EU-alueen talous on taas kasvussa, mutta niin pakolaiskriisi kuin ennennäkemätön jäsenvaltion eroprosessikin ovat koetelleet unionin yhtenäisyyttä. Jännitteistä huolimatta Brexit-neuvottelut ovat muistuttaneet eurooppalaisia siitä, miten paljon EU vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.

On ainutlaatuista, miten EU:ssa voimme pitää ihmisten, ajatusten ja asioiden vapaata liikkuvuutta itsestäänselvyytenä. EU:n keskeiset arvot ovat edellytys maailmanluokan koulutus- ja tutkimusyhteistyölle myös kansainvälisessä Aalto-yhteisössä.

Taloustutkimuksen hiljattain tekemän tutkimuksen mukaan 89 prosenttia suomalaisista nuorista identifioi itsensä Euroopan unionin kansalaisiksi ja 81 prosenttia pitää EU-jäsenyyttä hyvänä asiana.

Tutkimuksessa korostuu myös EU:n rooli globaalien haasteiden ratkaisijana. Suurimmat yhteiskunnalliset haasteemme, kuten ilmastonmuutos ja työelämän murros, eivät ratkea kansallisella tasolla.

Tulevissa EU-vaaleissa valitaan uusi Euroopan parlamentti, joka säätää EU:n lakeja rinnakkain jäsenmaiden hallituksista koostuvan ministerineuvoston kanssa. Suomen EU-suuntaa määritellään siten myös eduskuntavaaleissa, jotka järjestetään niin ikään ensi keväänä.

Vaalien voittajapuolue astuu johtamaan paitsi Suomea, myös Eurooppaa: tulevilla ministereillä on EU-vetovastuu Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2019 ja mahdollisuus vaikuttaa EU:n suuntaan. Myös Suomen tuleva komissaari määräytynee eduskuntavaalituloksen perusteella.

Niinpä koko vaalikevättä kannattaa lähestyä yhtenä kokonaisuutena – yhteistä tulevaisuutta tehdään päätöksenteon kaikilla tasoilla.

Nyt onkin opiskelijasukupolven aika sanoa, millaisen tulevaisuuden haluamme.

Syksyn ja alkuvuoden aikana AYY aikoo nostaa vaalikevättä ajatellen keskusteluun opiskelijoiden tärkeiksi kokemia tulevaisuusteemoja. Millaisen Euroopan sinä haluaisit? Nyt tehtävillä päätöksillä on eniten vaikutuksia juuri meidän mahdollisuuksiimme.

Rosa Väisänen
Edunvalvonta-asiantuntija: kansainväliset asiat ja uudet opiskelijat

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Seitsemän haalareihin ja vihreään liiviin pukeutunutta opiskelijaa Ullanlinnanmäellä vasaran muotoisen mäenlaskuvälineen edessä.
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vuosi 2024 on Tempausvuosi

Kahdeksan vuoden odotus on päättynyt. Huhut pitävät paikkansa – vuosi 2024 on Tempausvuosi! Tempauksessa vaikutetaan maailman menoon pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tosissaan.
Hae hallopediksi Apply to become a student representative  Sök till studentrepresentant
Ajankohtaista Julkaistu:

Täydennyshaku Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajaksi 2024

AYY hakee Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajia eli hallopedeja. Täydennyshaku on auki 12.2.–26.2.2024.
Four students laying on top of white paper and reading
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalla on uusi linjapaperi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on edustajiston kokouksessaan 14.12. hyväksynyt uuden linjapaperin. Linjapaperille on tänä vuonna tehty kokonaisvaltainen uudistamisprojekti, joka on viimeksi toteutettu vuonna 2018. Uusien linjausten mukaan AYY on muun muassa feministinen ja antirastistinen ylioppilaskunta.
Asukastoiminta
Blogi Julkaistu:

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.