Hyvää uuden lukuvuoden alkua

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Ida Parkkisen lukuvuodenavajaispuhe Aalto Day One -tapahtumassa 5.9.2023.
Ida Parkkinen

Arvon Rehtori

Arvon Provosti

Dear Aalto Community

Hyvää lukuvuoden alkua uudet ja vanhat opiskelijat! 

Tahdon toivottaa niille teistä, jotka aloittavat tänä vuonna opintonsa Aallossa valtavasti onnea opiskelupaikan johdosta! Seuraavat vuodet tulevat olemaan teille oppimisen ja kehittymisen aikaa. Yliopistossa ja opiskelijayhteisössä vietetyt vuodet tulevat olemaan ikimuistoisia. 

Opiskeluvuodet ovat kiireistä aikaa, täynnä mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia löytää elinikäisiä ystäviä, intohimoinen ura ja uusia kiinnostuksenkohteita. Tähän elämänvaiheeseen liittyy paljon odotuksia ja niiden myötä paineita. Paineita pärjätä hyvin opinnoissa ja samalla päästä kokemaan niitä hienoja asioita, joista aiemmat opiskelijasukupolvet aina puhuvat. Näistä vuosista on tarkoitus nauttia, vaikka opintoihin tuleekin suhtautua vakavasti. Harrastukset, opiskelijayhteisön toimintaan osallistuminen ja muu vapaa-ajan toiminta ovat merkityksellinen osa opiskelijan elämää. 

Jokaisen opiskelijan reitti on uniikki. Se mitä muut tekevät tai ehkä jopa kertovat, että teidän tulisi tehdä, ei välttämättä ole se itselle oikea polku. Opiskelijoiden ainut tehtävä ei ole opiskella. Opiskelijaelämään voi luentojen lisäksi kuulua kahvittelua kiltahuoneella, harrastamista opiskelijayhdistyksissä tai vaikkapa ainejärjestötoimintaa. Omaan opiskelijapolkuuni on vahvasti kuulunut aktiivinen yhteisössä vaikuttaminen. Ylioppilaskuntana pyrimme tuomaan nämä erilaiset polut nähdyiksi. Yhteisöllinen toiminta ylioppilasliikkeessä, yhdistyksissä ja ylipäätään erilaisissa opiskelijayhteisössä kasvattaa opiskelijoista aktiivisia yhteiskunnan jäseniä. Opiskelija-aikaan kuuluvat uudet kokemukset ja niiden myötä oman maailmankuvan kehittyminen. Aallossa on loistavat mahdollisuudet rakentaa juuri itsensä näköinen opiskelijan polku. 

Jokaisen opiskelijan polku on heidän omanlaisensa, ja yksikään polku ei ole sen parempi tai huonompi kuin toinenkaan. Opiskelijaelämä näyttäytyy jokaiselle hyvin erilaisena, ja opiskelija-arki on jokaiselle omakohtainen kokemus. Onkin tärkeä muistaa, että aina ei voi tietää, millaisia taakkoja kanssaopiskelijat kantavat mukanaan. Opiskelijakokemuksia on yhtä monta kuin opiskelijoita, ja niihin kuuluu paljon ulkopuolisen silmin näkymättömiä asioita. Suurissa luentosaleissa voi kokea yksinäisyyttä, ja oman paikan löytämiseen yhteisöstä voi kulua paljonkin aikaa.

Aalto-yhteisön monimuotoisuus on vahvuus ja yhteisömme tärkeä arvo. On pidettävä huolta, että kaikki kokevat olevansa tervetulleita Aalto-yhteisöön lukuvuoden ensimmäisestä päivästä lähtien ja kokevat kuuluvansa joukkoon. Tämä ei ole lainkaan itsestäänselvyys, vaan asia, johon meidän kaikkien tulee kiinnittää tiukasti huomiomme. Yhteisössämme jokaisen tulee saada olla juuri omanlaisensa ja työskennellä vapaasti, riippumatta heidän kansalaisuudestaan, sukupuolestaan, seksuaalisuudestaan, uskonnollisesta vakaumuksesta tai mistään muustakaan ominaisuudesta. Minkäänlaiselle häirinnälle ei tule olla Aallossa tilaa. Meidän kaikkien tulee toimia aktiivisesti syrjintää ja rasismia vastaan niin Aalto-yhteisössä kuin muuallakin yhteiskunnassa. Yhdessä olemme vahvoja. 

Näiden valtavirralle näkymättömien opiskelijakokemusten ymmärtäminen ja tiedostaminen on tärkeää, jotta voimme omassa arjessamme toimia siten, että yhdelläkään opiskelijalla ei olisi näkymätön olo. Kohdataan kaikki avoimin mielin ja tutustutaan toisiimme yksilöinä. Suunnataan yhdessä kohti uutta lukuvuotta ja sen mukanaan tuomia uusia mahdollisuuksia. 

Happy beginning of the academic year!


Ida Parkkinen, hallituksen puheenjohtaja

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kynttilät
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Paloturvallisuusviikko 25.11.-1.12.2023

Paloturvallisuusviikko 25.11.-1.12.2023
Asukastoiminta
Blogi Julkaistu:

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.

Asumisen yhteistyöelimen eli ASY:n puheenjohtaja Sofia Tynkkynen kertoo vuodestaan asukastoiminnassa.
Kuvassa nuori naisoletettu seisoo Väreen edustalla kasvoillaan tuima ilme.
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Opiskelijoiden mielenterveyskriisi ei odota

Tutkimukset puhuvat taas puolestaan – opiskelijoiden pahoinvointi on riistäytymässä käsistä. Vaadimme, että päättäjät ottavat mielenterveyskriisin tosissaan ja puuttuvat riittämättömiin resursseihin pikimmiten.
People standing in the hall
Ajankohtaista Julkaistu:

Totti Korpua valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen vuodelle 2024

Totti Korpua on valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen jäseneksi vuodelle 2024. Korpua oli AYY:n virallinen SYL-hallitusehdokas. Tampereen yliopistolla 17.–18.11. pidetty liittokokous äänesti hallituksen jäsenistä lauantai-iltana.