EU pähkinänkuoressa

Tärkeimmät asiat Euroopan unionista (EU), jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää.
happy student holding an EU flag
 1. Mikä on Euroopan unioni?

  EU on 27 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto, joka perustettiin vuonna 1993. Sen tärkeimmät tavoitteet ovat rauhan, vakauden ja vaurauden edistäminen. Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 kansanäänestyksen jälkeen.

 2. Toimielimet

  EU:n päätoimielimet ovat Euroopan komissio, Euroopan parlamentti ja Eurooppa-neuvosto.

  Euroopan komissioon kuuluu 27 komissaaria – yksi jokaisesta EU-maasta. Komissio tekee ehdotuksia säädöksistä ja valvoo niiden täytäntöönpanoa. Jäsenvaltioiden hallitusten- tai valtionpäämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto määrittää EU:n poliittiset suuntaviivat.

  Euroopan parlamentti keskustelee lainsäädäntöaloitteista ja hyväksyy säädökset. EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset valitsevat edustajansa Euroopan parlamenttiin joka viides vuosi. Vuoden 2024 vaaleissa Suomesta valitaan parlamenttiin 15 jäsentä. EU-vaaleissa kaikki maat ovat omia vaalipiirejään, joten voit äänestää ketä tahansa ehdokasta omasta maastasi.

  Yhdessä nämä toimielimet valmistelevat ja toimeenpanevat lakeja sekä varmistavat, että unioni toimii sujuvasti ja demokraattisesti.

 3. Miten EU liittyy koulutukseen?

  Vaikka eurooppalaiset yliopistot ovat pääasiassa itsenäisiä instituutioita, EU voi silti tehdä koulutuspolitiikkaa. EU:n tunnetuimpia koulutussaavutuksia ovat Erasmus+ -vaihto-ohjelma, Eurooppalaiset yliopistot -aloite ja Bolognan prosessi.

  Eurooppalaiset yliopistot -aloite on pääasiassa EU:n rahoittama aloite, jolla pyritään tuomaan yhteen eurooppalaiset korkeakoulut. Eurooppalaiset yliopistot -verkoston sisällä opiskelijat voivat opiskella joustavasti verkoston yliopistoissa, mikä tekee liikkuvuudesta ja kansainvälisestä koulutuksesta helpompaa. Aalto-yliopisto kuuluu UNITE!-allianssiin.

  Bolognan prosessi on Euroopan maiden yhteinen pyrkimys yhtenäistää korkeakoulutusjärjestelmiä ja tehdä tutkinnoista ja kelpoisuuksista vertailukelpoisempia ja yhteensopivampia eri maiden välillä.

  Erasmus+ - on EU:n ainutlaatuinen ohjelma, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden opiskella tai suorittaa harjoittelu eri Euroopan maissa. Monelle opiskelijalle Erasmus+ -vaihto on elämää muuttava ja ikimuistoinen kokemus. 
   

Muista äänestää EU-vaaleissa! Ennakkoäänestys on auki 4. kesäkuuta asti ja varsinainen vaalipäivä on 9. kesäkuuta. Lue lisää: vaalit.fi.

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Mante smiling with an EU flag
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Miksi äänestän EU-vaaleissa?

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė kirjoitti blogiin siitä, miksi hän aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa
opiskelijoita haalareissa
Ajankohtaista Julkaistu:

Tervetuloa vastamaan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenkyselyyn

Tapahtumia, tiloja ja asuntoja. Vaikuttamista, viestintää ja vapaaehtoistoimintaa. Mitä kaikkia ylioppilaskunnan palveluita olet käyttänyt? Entä mitä mieltä olet niistä?
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY14-vuosijuhlilla myönnetyt huomionosoitukset

AYY:n 14. vuosijuhlilla 18.5.2024 myönnettiin huomionosoituksia ansioituneille Aalto-yhteisön jäsenille.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.