Blogi

Tsemppi ei nyt riitä - korkeakouluopiskelijat tarvitsevat konkreettisia ratkaisuja

“Yhteisöllisyyden ja sosiaalisten kontaktien puute, etäopiskelu ja taloudellinen epävarmuus raastavat korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia. Olemme pettyneitä yhteiskuntaan, joka ei tunnu välittävän meistä”, kirjoittaa hallituksen jäsen Tiina Pajukari.
Tiina Pajukari
AYY:n hallituksen jäsen Tiina Pajukari.

Suomen hallitus piti tiistaina 2.3.2021 tiedotustilaisuuden opiskelijoille. Konkretian ja ratkaisujen sijaan paikalla olleet pääministeri Marin, opetusministeri Saramo ja tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko tarjosivat kuitenkin vain heikosti valmisteltuja puheenvuoroja, joiden keskeinen viesti oli, että opiskelijoiden pitäisi vain ”koittaa jaksaa vielä”. 

Me emme jaksa, emme ole jaksaneet pitkään aikaan. Jo vuonna 2016 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus osoitti, että kolmasosalla opiskelijoista oli mielenterveyden haasteita, joilla oli selkeä yhteys toimeentuloon, sosiaaliseen elämään ja opintojen edistämiseen [1]. Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jopa valtaosa opiskelijoista tuntee olevansa joko täysin uupunut tai uupumisriskissä [2]. Turun yliopiston mukaan yli puolet vastaajista koki koronatilanteen vaikuttaneen yleiseen opiskelukykyyn heikentävästi ja melkein kaksi kolmasosaa koki opiskelumotivaation, opiskelurutiinien ja keskittymiskyvyn heikentyneen [3]. Tampereen yliopiston kyselyyn vastaajista reilu neljäsosa vastasi yliopiston tilarajoitusten aiheuttaneen hyvin paljon yksinäisyyttä ja yli kolmasosa vastasi rajoitusten aiheuttaneen melko paljon yksinäisyyttä [4]. Helsingin Sanomien kyselytutkimuksen mukaan yli neljännes opiskelijoista kertoi taloudellisen tilanteen heikentyneen kuluneen vuoden aikana [5]. Lista vain jatkuu [6].

Korkeakouluopiskelijat ovat väliinputoajia

Kyselytilaisuus oli monille korkeakouluopiskelijoille pettymys, sillä korkeakouluopiskelijoita koskeviin kysymyksiin vastattiin toisen asteen koulutuksiin tehdyillä ratkaisuilla ja vetoamalla siihen, että muillakin on vaikeaa. Me korkeakouluopiskelijat olemme turhautuneita, sillä olemme jääneet väliinputoajiksi toisen asteen opiskelijoiden ja työikäisten väliin. Toisen asteen opiskelijoita on yritetty lähtökohtaisesti pitää lähiopetuksessa viimeisen vuoden ja tulevasta kolmen viikon etäjaksosta valtionjohto on ollut erittäin huolissaan. Toisaalla parhaimmillaan vain vuotta vanhemmat korkeakouluopiskelijat ovat olleet etäopetuksessa vuoden päivät, ja muutosta tähän ei ole tulossa ennen koko yhteiskunnan avaamista. 

Erityisesti korkeakouluopintonsa viime syksynä aloittaneet opiskelijat ovat heikossa tilanteessa. Monet ovat muuttaneet täysin uudelle paikkakunnalle ensimmäiseen omaan kotiinsa ja joutuneet aloittamaan opintonsa lähes tai kokonaan etäopiskeluna. Opintojen aloitus on normaalitilanteessakin suuri käännekohta ja stressitekijä monelle nuorelle, mutta nyt sen joutuu kokemaan vielä ilman kasvokkain tutustumista ja yhteisöllisyyden rajoittuessa Zoomiin ja sosiaaliseen mediaan. Miksei valtio ole yhtä huolissaan korkeakouluopiskelijoista kuin toisen asteen opiskelijoista? Ennen pandemiaa opiskelijoiden sosiaaliset piirit ovat muodostuneet opiskelutovereista samoilla kursseilla, lounasseurasta ja harrastuskavereista. Ystävyyssuhteita on solmittu ja yhteisöllisyyttä koettu tapahtumissa ja kiltahuoneilla. Aidon ihmiskontaktin uupuessa pysyviä ihmissuhteita ei pääse muodostumaan ja me jäämme yksin pieniin asuntoihimme.

Etäopetus nuorille aikuisille ei ole sama asia kuin etätyöt keski-ikäisille. Suurimmalla osalla meistä ei ole erillisiä työhuoneita, perhettä samassa asunnossa tai rahaa investoida kotijumppavälineisiin. Merkittävä osa meistä elää yksin alle 25 neliössä, josta ei pääse kuin korkeintaan ulkoilemaan. Oma suorakulmion muotoinen yksiö on mahdotonta jakaa eri tiloiksi opiskelulle, vapaa-ajalle ja kuntoilulle. Kaikki julkiset tilat ja liikuntapalvelut ovat olleet suljettuja jo pitkään, eikä voida olettaa, että pienituloisilla opiskelijoilla olisi varaa opiskella kahvilassa, tai ostaa jäsenyyttä yksityiseltä kuntosalilta. 

Tarvitsemme oikeaa apua

Yhteisöllisyyden ja sosiaalisten kontaktien puute, etäopiskelu ja taloudellinen epävarmuus raastavat korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia. Olemme pettyneitä yhteiskuntaan, joka ei tunnu välittävän meistä. Opiskelijoiden uupumusluvut kasvavat hälyttävää tahtia ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palvelut ovat ruuhkautuneet AMK-opiskelijoiden siirryttyä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön piiriin sekä kasvaneen avuntarpeen myötä. Etäopinnot ovat haastavia eikä yksin puurtaminen motivoi [7]. Ja parasta mitä hallituksella on tarjota ovat tsemppiviestit ja muistutus siitä, että meidän luotetaan olevan sukupolvi, joka nostaa Suomen suosta pandemian jälkeen. Ainejärjestöt, yhdistykset ja ylioppilaskuntamme ovat kaikki olleet kekseliäitä ja tehneet parhaansa auttaakseen jäseniään, mutta keinomme alkavat olla lopussa. Tarvitsemme oikeaa apua.

Lisäkuukausia opintotukea voi hakea, mutta niitä saa vain, jos voi osoittaa Kelalle, ettei opintoja ole voinut tehdä, sillä joko kursseja ei tarjota tai opintoja on mahdoton suorittaa etänä. Lisäkuukausia ei siis saa sairastumisen tai uupumuksen takia. Viime vuonna tukikuukausien opintopistevaatimusta höllennettiin hieman, mutta samaa ei ole jatkettu tälle vuodelle. Käytännössä pitäisi opiskella samaan tahtiin kuin ennen koronapandemiaa, eikä se ole millään tavalla kohtuullista. Joustoa opintotukeen ei pelkästään tarvita – se on välttämätöntä.

Suomen hallitus, me pyydämme, vaadimme ja tarvitsemme lisää konkreettisia ratkaisuja. Lisäkuukaudet opintotukeen, opintolainahyvityksen tavoiteajan pidentäminen ja lisäresurssit YTHS:lle ovat mahdollisia välittömiä ratkaisuja tilanteeseen. Tasokorotus opintorahaan, terapiatakuu ja korkeakoulujen perusrahoituksen nosto ovat tekoja, jotka oikeasti auttaisivat jaksamistamme ja opinnoista suoriutumistamme myös pitkällä tähtäimellä. Älkää jättäkö meitä yksin.

Tiina Pajukari
Hallituksen jäsen
Sosiaalipolitiikka, vaalit, hyvinvointi ja kestävä kehitys

Lähteet:
[1] https://www.yths.fi/yths/tutkimus-ja-julkaisut/korkeakouluopiskelijoiden-terveystutkimus/ 
[2] https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu-yliopistossa/yliopisto-opiskelijoiden-hyvinvointi-jatkaa-laskua
[3] https://www.tyy.fi/fi/medialle/ajankohtaista/yli-puolet-kyselyyn-vastanneista-opiskelijoista-koki-koronatilanteen
[4] https://trey.fi/korona-aika-on-aiheuttanut-opiskelijoille-monia-haasteita-treyn-koronakyselyn-raportit-nyt-julki
[5] https://www.hs.fi/talous/art-2000007710617.html
[6] https://twitter.com/SakariTuomisto/status/1365235123998851077 
[7] https://www.oulunylioppilaslehti.fi/miten-korona-muutti-opiskelija-arjen-kokemuksia-keratty-kyselyilla/ 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu