AYY puuttuu rasismiin yhteisössään – Teekkarilaulukirja poistetaan myynnistä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta poistaa Teekkarilaulukirjan myynnistä välittömästi. Syynä on laulukirjassa säilytetty maininta Teekkarihymnin vanhoista, rasistisista sanoituksista. AYY on pahoillaan ja haluaa kehittää omaa toimintaansa. Laulukirjaan puuttumisen lisäksi AYY valmistelee parhaillaan muita antirasismia ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Kuvapankki_Vuosijuhlat_1

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on poistanut Teekkarilaulukirjan myynnistä rasistisen ilmaisun takia. Teekkarihymnin sanoituksia on muutettu jo aikaisemmin ja uudet sanoitukset ovat yleisesti käytössä, mutta kirjassa on tähän päivään asti säilytetty maininta vanhoista sanoista. Loukkaavat sanoitukset eivät ole linjassa ylioppilaskunnan arvojen kanssa. Laulukirjasta julkaistaan korjattu painos, jossa Teekkarihymnin vanhoja sanoituksia ei enää mainita. AYY ei tule jatkossa painamaan tai tilaamaan muitakaan julkaisuja, jotka sisältävät rasistisia tai muulla tavalla loukkaavia ilmaisuja.

”Olemme äärimmäisen pahoillamme siitä, ettei asiaan ole puututtu aikaisemmin. Olemme tehneet virheen. Emme halua toistaa syrjivää, rasistista tai loukkaavaa toimintaa julkaisuissamme, tapahtumissamme tai muussa toiminnassamme. Meidän tehtävämme on rakentaa yhdenvertaisempaa opiskelijayhteisöä, johon tällainen toiminta ei kuulu. Tiedostamme ongelmat ja kehitämme keinoja puuttua jatkossa asiaan entistä tehokkaammin”, sanoo AYY:n toiminnanjohtaja Elina Nieminen.

Viime aikoina pinnalle nousseen rasismikeskustelun yhteydessä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toi sosiaalisessa mediassa kantansa esiin: AYY ei hyväksy rasismia tai muutakaan syrjintää ja pyrkii aktiivisesti toimimaan yhdenvertaisemman opiskelijayhteisön puolesta. AYY:n sosiaalisen median julkaisu herätti tärkeää keskustelua opiskelijoiden kokemasta rasismista Aalto-yhteisössä, ja erityisenä esimerkkinä esiin nostettiin Teekkarihymnin esitystapa laulukirjassa.

”Syrjivät, loukkaavat tai rasistiset ilmaisut eivät kuulu opiskelija- tai teekkarikulttuuriin. Myös Teekkarijaosto suhtautuu asiaan hyvin vakavasti. Painetusta tekstistä huolimatta emme ole enää vuosiin opettaneet uusille opiskelijoille Teekkarihymniä vanhoilla sanoilla, eikä alkuperäinen sanoitus ole enää aktiivisessa käytössä. Tiedostamme, ettei yhdenvertaisuustyö ole vielä valmis, ja teemme vapaaehtoisten kanssa päivittäin töitä yhdenvertaisemman opiskelijayhteisön eteen”, kertoo AYY:n hallituksen yhteisövastaava Christian Segercrantz.

AYY:ssa on tehty töitä yhdenvertaisuuden eteen viime vuosien aikana. Rasismia on yritetty kitkeä Aalto-yhteisöstä muun muassa häirintäyhdyshenkilöpalvelun avulla ja järjestöille sekä tutoropiskelijoille suunnatuilla yhdenvertaisuuskoulutuksilla.

Laulukirjaan puuttumisen lisäksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa valmistellaan parhaillaan lisätoimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja antirasismin kehittämiseksi Aalto-yhteisössä. AYY luo tapahtumiinsa tapahtumaturvallisuusperiaatteet, joista viestitään jokaisen tapahtuman yhteydessä. AYY:n tapahtumissa on nollatoleranssi kaikenlaiselle häirinnälle, rasismille, kiusaamiselle ja syrjinnälle. Lisää töitä antirasismin ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi opiskelijayhteisössä on kuitenkin vielä tehtävä.  

Lisätiedot:

Elina Nieminen, toiminnanjohtaja / +358 50 520 9415  

Olli Kesseli, hallituksen puheenjohtaja / +358 40 688 7711 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Many people standing and smiling for a group picture
Ajankohtaista Julkaistu:

Ilmoittautuminen AYY:n SYL-liittokokousdelegaatioon ja ehdokkaaksi SYLin hallitukseen on nyt avattu!

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL edustaa yliopisto-opiskelijoita valtakunnallisessa päätöksenteossa. SYL:n vaikuttamistyötä ohjaava toimintasuunnitelma ja linjapaperi hyväksytään liittokokouksessa, jossa valitaan myös liiton hallitus. Vuoden 2024 liittokokous pidetään 15.-16.11.2024. Tästä uutisesta löydät ohjeet AYY:n SYLin liittokokouksen delegaatioon ilmoittautumisesta ja AYY:n SYLin hallitusehdokkaaksi asettumisesta.
vanha kuva teekkareista reklaamikulkueessa kylttien kanssa
Ajankohtaista, Blogi Julkaistu:

Tempaus, yhteisöllisyyden valjastus vaikutustyöhön

Tänä syksynä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää vuosien tauon jälkeen Tempauksen. Kaikkien käsien jälki -Tempaus järjestetään Jämeräpartaisen insinöörin satavuotisjuhlavuonna. Juuso Määttä sukeltaa blogitekstissään Tempauksen historiaan.
Joona Lipponen melko totisena
Ajankohtaista, Kannanotot ja lausunnot Julkaistu:

Hallituksen leikkausten takia opiskelija-asuntoja jää rakentamatta

Olemme järkyttyneitä Suomen hallituksen viimeaikaisista leikkauksista, jotka laittavat opiskelija-asumisen ja opiskelija-asuntojen rakennuttamisen vaakalaudalle. Hallitus leikkasi kehysriihessään erityisryhmien investointiavustukset opiskelija-asuntorakentamiselta lähes kokonaan, mikä tekee jo suunniteltujen asuntohankkeiden aloittamisesta pääkaupunkiseudulla hyvin epävarmaa ja vaikeuttaa opiskelijoiden asumistilannetta sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) asuntotoimintaa.
helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa