AYY puuttuu rasismiin yhteisössään – Teekkarilaulukirja poistetaan myynnistä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta poistaa Teekkarilaulukirjan myynnistä välittömästi. Syynä on laulukirjassa säilytetty maininta Teekkarihymnin vanhoista, rasistisista sanoituksista. AYY on pahoillaan ja haluaa kehittää omaa toimintaansa. Laulukirjaan puuttumisen lisäksi AYY valmistelee parhaillaan muita antirasismia ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Kuvapankki_Vuosijuhlat_1

 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on poistanut Teekkarilaulukirjan myynnistä rasistisen ilmaisun takia. Teekkarihymnin sanoituksia on muutettu jo aikaisemmin ja uudet sanoitukset ovat yleisesti käytössä, mutta kirjassa on tähän päivään asti säilytetty maininta vanhoista sanoista. Loukkaavat sanoitukset eivät ole linjassa ylioppilaskunnan arvojen kanssa. Laulukirjasta julkaistaan korjattu painos, jossa Teekkarihymnin vanhoja sanoituksia ei enää mainita. AYY ei tule jatkossa painamaan tai tilaamaan muitakaan julkaisuja, jotka sisältävät rasistisia tai muulla tavalla loukkaavia ilmaisuja.

”Olemme äärimmäisen pahoillamme siitä, ettei asiaan ole puututtu aikaisemmin. Olemme tehneet virheen. Emme halua toistaa syrjivää, rasistista tai loukkaavaa toimintaa julkaisuissamme, tapahtumissamme tai muussa toiminnassamme. Meidän tehtävämme on rakentaa yhdenvertaisempaa opiskelijayhteisöä, johon tällainen toiminta ei kuulu. Tiedostamme ongelmat ja kehitämme keinoja puuttua jatkossa asiaan entistä tehokkaammin”, sanoo AYY:n toiminnanjohtaja Elina Nieminen.

Viime aikoina pinnalle nousseen rasismikeskustelun yhteydessä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toi sosiaalisessa mediassa kantansa esiin: AYY ei hyväksy rasismia tai muutakaan syrjintää ja pyrkii aktiivisesti toimimaan yhdenvertaisemman opiskelijayhteisön puolesta. AYY:n sosiaalisen median julkaisu herätti tärkeää keskustelua opiskelijoiden kokemasta rasismista Aalto-yhteisössä, ja erityisenä esimerkkinä esiin nostettiin Teekkarihymnin esitystapa laulukirjassa.

”Syrjivät, loukkaavat tai rasistiset ilmaisut eivät kuulu opiskelija- tai teekkarikulttuuriin. Myös Teekkarijaosto suhtautuu asiaan hyvin vakavasti. Painetusta tekstistä huolimatta emme ole enää vuosiin opettaneet uusille opiskelijoille Teekkarihymniä vanhoilla sanoilla, eikä alkuperäinen sanoitus ole enää aktiivisessa käytössä. Tiedostamme, ettei yhdenvertaisuustyö ole vielä valmis, ja teemme vapaaehtoisten kanssa päivittäin töitä yhdenvertaisemman opiskelijayhteisön eteen”, kertoo AYY:n hallituksen yhteisövastaava Christian Segercrantz.

AYY:ssa on tehty töitä yhdenvertaisuuden eteen viime vuosien aikana. Rasismia on yritetty kitkeä Aalto-yhteisöstä muun muassa häirintäyhdyshenkilöpalvelun avulla ja järjestöille sekä tutoropiskelijoille suunnatuilla yhdenvertaisuuskoulutuksilla.

Laulukirjaan puuttumisen lisäksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa valmistellaan parhaillaan lisätoimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja antirasismin kehittämiseksi Aalto-yhteisössä. AYY luo tapahtumiinsa tapahtumaturvallisuusperiaatteet, joista viestitään jokaisen tapahtuman yhteydessä. AYY:n tapahtumissa on nollatoleranssi kaikenlaiselle häirinnälle, rasismille, kiusaamiselle ja syrjinnälle. Lisää töitä antirasismin ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi opiskelijayhteisössä on kuitenkin vielä tehtävä.  

 

 

Lisätiedot:

Elina Nieminen, toiminnanjohtaja / +358 50 520 9415  

Olli Kesseli, hallituksen puheenjohtaja / +358 40 688 7711 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kodikas asunto Otaniemessä
Ajankohtaista Julkaistu:

Muuttavien asukkaiden tiedotteet

Muutatko pois tai sisään AYY:n asuntoon? Saitko muuttajan infokirjeen sähköpostiisi? Mikäli et, voit tarkistaa ajankohtaiset muistutukset täältä.
Ajankohtaista Julkaistu:

Hakukuulutus Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajaksi tohtorinkoulutusneuvostoon

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta avaa haun opiskelijaedustajaksi tohtorinkoulutusneuvostoon vuodelle 2021. Haku aukeaa 23.9.2019 klo 12.00 ja päättyy 7.10.2019 klo 12.00, johon mennessä hakemusten tulee olla palautettuina.
A collection of wildflower seeds in boxes
Ajankohtaista Julkaistu:

Nurmikoista niityiksi -tutkimusprojektilla lisää luonnon monimuotoisuutta Otaniemeen

AYY on mukana tutkimushankkeessa, jossa selvitetään ratkaisuja luonnon monimuotoisuuskatoon.
Gorsun uusi sisustus, sohvia ja valoja
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY:n tilojen vuokrausohjeita päivitetty

Koronaviruksen ja yhteisön turvallisuuden takia AYY:n vuokrattavien tilojen käyttörajoituksia on jouduttu päivittämään.