AYY puuttuu rasismiin yhteisössään – Teekkarilaulukirja poistetaan myynnistä

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta poistaa Teekkarilaulukirjan myynnistä välittömästi. Syynä on laulukirjassa säilytetty maininta Teekkarihymnin vanhoista, rasistisista sanoituksista. AYY on pahoillaan ja haluaa kehittää omaa toimintaansa. Laulukirjaan puuttumisen lisäksi AYY valmistelee parhaillaan muita antirasismia ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Kuvapankki_Vuosijuhlat_1

 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on poistanut Teekkarilaulukirjan myynnistä rasistisen ilmaisun takia. Teekkarihymnin sanoituksia on muutettu jo aikaisemmin ja uudet sanoitukset ovat yleisesti käytössä, mutta kirjassa on tähän päivään asti säilytetty maininta vanhoista sanoista. Loukkaavat sanoitukset eivät ole linjassa ylioppilaskunnan arvojen kanssa. Laulukirjasta julkaistaan korjattu painos, jossa Teekkarihymnin vanhoja sanoituksia ei enää mainita. AYY ei tule jatkossa painamaan tai tilaamaan muitakaan julkaisuja, jotka sisältävät rasistisia tai muulla tavalla loukkaavia ilmaisuja.

”Olemme äärimmäisen pahoillamme siitä, ettei asiaan ole puututtu aikaisemmin. Olemme tehneet virheen. Emme halua toistaa syrjivää, rasistista tai loukkaavaa toimintaa julkaisuissamme, tapahtumissamme tai muussa toiminnassamme. Meidän tehtävämme on rakentaa yhdenvertaisempaa opiskelijayhteisöä, johon tällainen toiminta ei kuulu. Tiedostamme ongelmat ja kehitämme keinoja puuttua jatkossa asiaan entistä tehokkaammin”, sanoo AYY:n toiminnanjohtaja Elina Nieminen.

Viime aikoina pinnalle nousseen rasismikeskustelun yhteydessä Aalto-yliopiston ylioppilaskunta toi sosiaalisessa mediassa kantansa esiin: AYY ei hyväksy rasismia tai muutakaan syrjintää ja pyrkii aktiivisesti toimimaan yhdenvertaisemman opiskelijayhteisön puolesta. AYY:n sosiaalisen median julkaisu herätti tärkeää keskustelua opiskelijoiden kokemasta rasismista Aalto-yhteisössä, ja erityisenä esimerkkinä esiin nostettiin Teekkarihymnin esitystapa laulukirjassa.

”Syrjivät, loukkaavat tai rasistiset ilmaisut eivät kuulu opiskelija- tai teekkarikulttuuriin. Myös Teekkarijaosto suhtautuu asiaan hyvin vakavasti. Painetusta tekstistä huolimatta emme ole enää vuosiin opettaneet uusille opiskelijoille Teekkarihymniä vanhoilla sanoilla, eikä alkuperäinen sanoitus ole enää aktiivisessa käytössä. Tiedostamme, ettei yhdenvertaisuustyö ole vielä valmis, ja teemme vapaaehtoisten kanssa päivittäin töitä yhdenvertaisemman opiskelijayhteisön eteen”, kertoo AYY:n hallituksen yhteisövastaava Christian Segercrantz.

AYY:ssa on tehty töitä yhdenvertaisuuden eteen viime vuosien aikana. Rasismia on yritetty kitkeä Aalto-yhteisöstä muun muassa häirintäyhdyshenkilöpalvelun avulla ja järjestöille sekä tutoropiskelijoille suunnatuilla yhdenvertaisuuskoulutuksilla.

Laulukirjaan puuttumisen lisäksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa valmistellaan parhaillaan lisätoimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja antirasismin kehittämiseksi Aalto-yhteisössä. AYY luo tapahtumiinsa tapahtumaturvallisuusperiaatteet, joista viestitään jokaisen tapahtuman yhteydessä. AYY:n tapahtumissa on nollatoleranssi kaikenlaiselle häirinnälle, rasismille, kiusaamiselle ja syrjinnälle. Lisää töitä antirasismin ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi opiskelijayhteisössä on kuitenkin vielä tehtävä.  

 

 

Lisätiedot:

Elina Nieminen, toiminnanjohtaja / +358 50 520 9415  

Olli Kesseli, hallituksen puheenjohtaja / +358 40 688 7711 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kodikas asunto Otaniemessä
Ajankohtaista Julkaistu:

Muuttavien asukkaiden infokirjeet

Muutatko pois tai sisään AYY:n asuntoon? Saitko muuttajan infokirjeen sähköpostiisi? Mikäli et, voit tarkistaa ajankohtaiset muistutukset täältä.
Kuvitus tilasta, jossa sohva, ikkuna ja kyltti saunaan
Ajankohtaista Julkaistu:

Tilojen ennakkovarauskierros syksylle 2021

AYY:n piirissä olevilla yhdistyksillä on ennakkovarausoikeus kertavuokrattaviin sauna-, juhla- ja kokoustiloihin. Tällä varauskierroksella voi varata tiloja aikavälille 9.8.2021 - 9.1.2022.
Kuvapankki_Vuosijuhlat_1
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Laulukirjan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusanalyysi on valmistunut - uuden laulukirjan työstö etenee

Teekkarilauluja-laulukirjan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusanalyysi nostaa esiin epäkohtia laulukulttuurissa. Erityisen ongelmalliseksi todettiin toistuva miesnäkökulma ja naisen roolin sitominen miestekijään. Mukana oli myös väkivaltaisia, homofobisia, rasistisia ja muunlaisia syrjiviä laulun sanoituksia. Analyysi antaa hyvät lähtökohdat Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyöhön ja laulukirjatoimituskunnan työskentelyyn. Uuden laulukirjan työstö on käynnissä.
Avaimet keltaisella taustalla
Ajankohtaista Julkaistu:

Ovenavauspalvelu AYY:n asukkaille

Securitas hoitaa jatkossa AYY:n asunnoissa asuvien ovenavauksen, mikäli asukas lukitsee itsensä ulos asunnostaan.