Studerandens röst hörs i Aaltos styrelseutnämningskommitté
Suvi Vendelins uppdrag som studentmedlem är en ny post i Aaltos styrelseutnämningskommitté. Att få en studentmedlem i utnämningskommittén har varit ett intressebevakningsmål för Aalto-universitetets studentkår och funnits i policydokumenten i åratal. Redan nästan lika länge har det diskuterats om hur studentrepresentationen syns i Aaltos styrelses urvalsprocess. Studentmedlemmen har yttranderätt i kommittén men inte rösträtt.
Aalto-universitetets styrelseutnämningskommitté är en grupp representerande instanser som Aaltos högsta beslutsfattandeorgan dvs. Aalto universitetets akademiska kommitté (AAK) valt, bl.a. representanter för Aaltos grundarmedlemmar och professorer som går igenom intervjuerna för dem som söker till universitetets styrelse. Utnämningskommittén föreslår personer som ska väljas till styrelsen för AAK. Förslaget ska naturligtvis vara så ansvarsfullt och bra som möjligt.
”Som Aaltos utnämningskommittéstudent kan jag påverka diskussionerna om vad som önskas av Aaltos styrelse. Aaltos styrelse kan påverka hela universitetets verksamhet och strategi, större riktlinjer och mål. Det är viktigt att man förstår studentens vardag, erfarenheter och behov i Aaltos styrelse då stora linjeplaner och strategiska beslut upprättas”, konstaterar Vendelin.
För att garantera kontinuiteten upphör styrelsemedlemmarnas treårsperioder avtrappat, så arbetet är årligt återkommande. Urvalsprocessen tar ett år. Vendelin berättar att uppgifterna i utnämningskommittén även består av mycken egen informationssökning så det är bra att veta mer omfattande hur Aalto-universitetet fungerar och hurdana experter som önskas till styrelsen.
”Det har varit mycket intressant att få se vad som varit den akademiska kommitténs och Aaltos styrelses önskemål och hur Aalto-universitetet önskas profileras med personval. Intressebevakningens nyfikenhetsfluga har bitit mig”, gläder sig Vendelin.
Andra studenter som är intresserade av att påverka Aalto-universitetets framtid uppmuntrar Vendelin att utmana, ifrågasätta och ställa frågor och modigt berätta om sina önskemål om studierna. Det lönar sig att delta i den egna branschens intressebevakningsmöten och ta kontakt med studieansvariga eller studenter som verkar i föreningarnas styrelser.
”Världen utvecklas så studierna måste också utvecklas. Studenterna har oftast det färskaste perspektivet på den egna branschen och dess utmaningar”.