Opiskelijoiden Wappupotti keräsi Suomen Mielenterveysseuralle yli 22 000 €

AYY:n fuksitoimikunta käynnisti fuksipeijaisten avajaisten yhteydessä huhtikuun alussa Wappupotti-keräyksen. Alun perin potin oli tarkoitus kerätä 500 euroa, mutta potin täytyttyä minuuteissa, tavoite nostettiin 10 000 euroon. Kuukauden keräyksen aikana potti kohosi lopulta yli 22 000 euroon. Keräyksen oli tarkoitus herättää keskustelua ja rikkoa mielenterveysongelmien ympärillä olevaa tabua.

AYY:n fuksitoimikunta käynnisti fuksipeijaisten avajaisten yhteydessä huhtikuun alussa Wappupotti-keräyksen. Alun perin potin oli tarkoitus kerätä 500 euroa, mutta potin täytyttyä minuuteissa, tavoite nostettiin 10 000 euroon. Kuukauden keräyksen aikana potti kohosi lopulta yli 22 000 euroon. Keräyksen oli tarkoitus herättää keskustelua ja rikkoa mielenterveysongelmien ympärillä olevaa tabua. Aihe on tärkeä ja Aalto-yhteisöäkin koskettava, sillä YTHS:n opiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan mielenterveyden oireilua on joka kolmannella opiskelijalla. Mikä oikein on Suomen Mielenterveysseura ja millaista työtä Wappupotin varoilla oikein tuetaan?

Maailman vanhin mielenterveysjärjestö

Mantan lakki kävi vierailulla Suomen Mielenterveysseurassa ennen vappua.

Suomen mielenterveysseura on maailman vanhin mielenterveysjärjestö. Se on valtakunnallinen järjestö, joka tekee mielenterveyttä edistävää työtä ja kriisityötä. ”Meille on ominaista ja erityisen tärkeää, että elämme ja muutumme maailman mukana ja mietimme, mikä on tärkeää juuri tässä ajassa.” sanoo Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Mielenterveysseuran työhön kuuluu muun muassa monenlainen koulutustyö. Esimerkiksi mielenterveyden ensiapukoulutusta tarjotaan laajalti niin yksityishenkilöille kuin ammattilaisillekin. Suomen Mielenterveysseuran toimintaa ovat myös Kriisipuhelin, joka vastaa noin 53 000 puheluun vuosittain sekä alle 29 vuotiaille nuorille suunnattu Sekaisin-chat, jossa käydään noin 15 000 keskustelua vuosittain.  ”Teemme ennaltaehkäisevää työtä myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme onkin vahvistaa tietoisuutta mielenterveysasioista ja tehdä niistä puhumisesta arkipäiväisempää.” Aalto-Matturi sanoo.

Aalto-Matturi kertoo, että joka toinen suomalainen kokee elämänsä aikana jonkun mielenterveyden häiriön. Aiheesta puhuminen on kuitenkin yhä edelleen vaikeaa. ”Toivoisimme, että mielenterveysongelmat osattaisiin yhä paremmin havaita ja tunnistaa. Tärkeää olisi myös se, että työelämässä osattaisiin käsitellä esimerkiksi uupuneita tai masentuneita neutraalin asiallisesti. Ei ole reilua, että sairastunut joutuu pelkäämään leimautumista sairautensa vuoksi.”

Nuku, syö ja vaali sosiaalisia suhteitasi

Kysyttäessä, miten omasta mielenterveydestä voi ja kannattaa pitää huolta, Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi listaa empimättä riittävän ja säännöllisen unen, syömisen ja liikkumisen. ”Lisäksi on tärkeää pitää huolta sosiaalisista suhteista ja tehdä sellaisia asioita, jotka tuottavat sinulle iloa. Eivät nämä ole sen ihmeellisempiä juttuja!”

Mielenterveysseura on hyvin otettu kerätystä potista.  ”Olemme tässä hetkessä todella kiitollisia teekkareille Wappupotista. Tulos on ihan huikea ja vaikuttaa siltä, että he ovat kokeneet tämän asian erityisen tärkeäksi. Samalla potti on vahvistanut viestintäämme opiskelijoiden keskuudessa. Tämä ilahduttaa, koska tunnistamme nuoret aikuiset yhdeksi keskeiseksi kohderyhmäksemme.”

Tukea opiskelijoiden mielenterveysongelmiin

YTHS:n mukaan mielenterveyden ongelmat ovat yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden yleisimpiä terveysongelmia. Mielenterveys voi joutua koetukselle opiskeluun liittyvien tai elämän mukanaan tuomien vaikeuksien vuoksi. Opiskelijoille on paljon mielen hyvinvointia tukevia palveluita. Linkkejä näihin löydät alta.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016: https://www.yths.fi/filebank/4260-Terveystutkimus_2016_uusin.pdf

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Read more news

helsinki kiinteistö
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Vakuusmaksuihin tulossa muutoksia syksyllä

Vakuusmaksuihin on tulossa muutoksia, joiden myötä kaikilta ei jatkossa peritä vakuusmaksua, vaan vakuuksia peritään ainoastaan tietyissä tilanteissa
kuvassa AYY:n yhteisö-, ansio- ja kunniamerkkejä kuntanauhoihin kiinnitettynä
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY14-vuosijuhlilla myönnetyt huomionosoitukset

AYY:n 14. vuosijuhlilla 18.5.2024 myönnettiin huomionosoituksia ansioituneille Aalto-yhteisön jäsenille.
kuvassa Tempausesikunta innostuneena
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Tempaus pyrkii lisäämään vapaaehtoistyön arvostusta Suomessa

Jämeräpartaisen insinöörin, Sheryl Tokyon ja Kunniamursun Tempauskäsky luettiin Aalto Open Airissa ja Wappuriehan julistuksessa.
Hymyileviä nuoria
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

Hae SYLin toimikuntiin

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenillä on nyt mahdollisuus hakea ehdokkaaksi Suomen ylioppilaskuntien liitto SYLin kehitysyhteistyön neuvottelukuntaan (KENKKU) sekä ilmastoverkostoon. Toimikunnissa pääset oppimaan ja tekemään valtakunnallista vaikuttamistyötä kehitysyhteistyön ja ilmastopolitiikan saralla.