Asumisen ABC
Täältä löydät ohjeita sauna- ja pyykkivuorojen varaamiseen ja parkkipaikkoihin liittyen, sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.
Joihinkin asuntoihin kuuluu emännän avain, jolla pääsee kiinteistön yhteisiin tiloihin, kuten pyykkitupaan tai varastotiloihin. Emännän avaimella ei pääse kulkemaan asuntoon.
Jos AYY:n palvelutoimisto on auki, voit käydä kysymässä toimistolta avainta lainaan. Myös Securitas voi avata ovesi kaikkina päivinä ja vuorokaudenaikoina 30 euron hintaan. Poikkeuksena Servin Maijan tie 1, Servinkuja 2 ja Maapadontie, joissa ovenavauksen hoitaa huoltoyhtiö. Lisää ovenavauspalvelusta täällä.
Säännöt ovat samat kuin muissakin poismuutoissa. Lähtevän asukkaan tulee tehdä avaintenvaihto uuden tai asuntoon jäävän asukkaan kanssa. Tällöin avaintenvaihtosopimuksella todistetaan, että asunnon vuokralaisilla on uuden sopimuksen alkaessa sama määrä avaimia kuin edellisessä vuokrasopimuksessa, johon lähtevä asukas on kuulunut.
Opiskelijoiden täytyy itse pyytää asumisoikeuteensa hyvitystä vaihdon ym. perusteella, sillä AYY ei saa tietoa opiskelijoiden vaihto-opinnoista muualta. Toimita siis hyvitystä varten asumisen palveluihin todistus vaihdostasi. Todistuksen tulee olla englannin- tai suomenkielinen, ja siitä tulisi ilmetä vaihdon alkamis- ja loppumispäivämäärät, jotta asumisoikeusaikaa osataan hyvittää sinulle oikea määrä.
Jos asukkaan vuokrasopimus on irtisanottu, mutta hän tarvitsisi asunnon vielä väliaikaisesti ennen muualle siirtymistä, voi hän pyytää muuttopäivän lykkäystä. Perusteluna lykkäämiselle tulee olla se, että asukas joutuu todistettavasti hankkimaan uuden asunnon kohtuuttoman lyhyeksi ajaksi esimerkiksi muualle muuttamisen tai oman asunnon valmistumisen vuoksi, tai että asukkaalla on esitettävänään muita erittäin painavia syitä muuttopäivän lykkäämiselle. Muuttopäivää voidaan lykätä korkeintaan yhdellä vuodella. Opintojen pitkittyminen ei riitä itsessään syyksi muuttopäivän lykkäykselle.
Asumisen ohjesäännön mukaan AYY:n asunnoissa asuvien on suoritettava vuosittain 18 opintopistettä Aalto-yliopistossa säilyttääkseen asumisoikeutensa.
Jos ilmoittaudut poissaolevaksi, et valitettavasti voi jatkaa asumista asunnossasi. Vain lakisääteisistä syistä poissaolevaksi ilmoittautuneet voivat pitää AYY:n asunnon myös poissaolonsa aikana. Voidaksesi asua AYY:n asunnossa, sinun on suoritettava keskimäärin 18 opintopistettä Aalto-yliopistossa vuosittain, tai sinulla on oltava aikaisemmilta lukuvuosilta tarpeeksi opintopisteitä. Yksi mahdollisuus on hyväksilukea toisessa yliopistossa tehtyjä opintoja osaksi Aalto-yliopiston tutkintoa, mutta tällöinkin sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi myös Aalto-yliopistoon.
AYY:n asunnoissa jälleenvuokralaisena voi olla kuka tahansa riippumatta AYY:n jäsenyydestä tai asumisoikeudesta. Alivuokraaminen ei edellytä asumisoikeutta tai AYY:n jäsenyyttä.
Vuokravastuu AYY:lle säilyy aina asunnon ensivuokralaisella eikä siirry jälleenvuokralaiselle. Siksi suosittelemme maksujärjestelyä, jossa jälleenvuokralainen maksaa vuokran sinulle, ja sinä puolestasi AYY:lle. Näin voit valvoa, ettei maksuja jää rästiin ja pääset puuttumaan ongelmiin ajoissa. Sama koskee myös alivuokrausta.
Ei voi. Jälleenvuokralaisen etsiminen on aina asunnon ensivuokralaisen vastuulla. Jälleenvuokralaisen valinta kannattaa tehdä huolella mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.
Edelleenvuokraus on aina asunnon ensivuokralaisen ja edelleenvuokralaisen välinen vuokrasuhde. AYY ei ole osapuolena edelleenvuokrauksessa. Näin ollen vastuu edelleenvuokrauksesta on asunnon ensivuokralaisella, minkä lisäksi ensivuokralainen ei vapaudu edelleenvuokrauksen vuoksi velvoitteistaan vuokranantajalle eli AYY:lle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vuokranmaksuvelvollisuus AYY:lle säilyy ensivuokralaisella, samoin kuin vastuu asunnon kunnosta. Jos edelleenvuokralainen toiminnallaan luo perusteet varoituksen antamiseen, osoitetaan varoitus asunnon ensivuokralaiselle, joka voi puolestaan itse antaa varoituksen edelleenvuokralaiselle.
AYY:n asuntotoimisto voi tarjota neuvoja ja apua edelleenvuokraukseen liittyvissä ongelmissa. Tärkeintä on kuitenkin ongelmien ennaltaehkäisy lähtien edelleenvuokralaisen huolellisesta valinnasta. Edelleenvuokrauksessa asunnon ensivuokralainen ottaa vuokranantajan aseman edelleenvuokralaiseen nähden, joten asetelmaan on syytä perehtyä. AYY:n omien edelleenvuokrausehtojen lisäksi voi tutustua esimerkiksi Suomen vuokranantajien sivuihin, Vuokraturvan asunnon vuokrauksen käsikirjaan ja hyvään vuokratapaan.
Vuokranmaksun eräpäivä on neuvoteltavissa. Ota yhteyttä: [email protected] tai vuokranmaksulomakkeella.
Jos pystyt kuitenkin maksamaan vuokran ennen kuun 15. päivää, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä erikseen, eikä pyytää eräpäivän siirtoa. Ennen kuun 15. päivää suoritetuista maksuista ei aiheudu sinulle ylimääräisiä kuluja.
Irtisanomisen voi tehdä itse Domossa. Asunnon irtisanomisaika on aina kokonainen kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana olet irtisanonut vuokrasopimuksesi. Esimerkiksi jos irtisanot asuntosi 14.9., vuokrasopimuksesi päättyy 31.10. Ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä. AYY ei voi joustaa lainmukaisesta irtisanomisajasta.
Maksuvaikeuksissa kannattaa aina olla rohkeasti yhteydessä AYY:n suuntaan. Tilanteeseen voidaan laatia maksusuunnitelma, jolloin voidaan välttyä ongelmilta, kuten perinnältä, maksuhäiriömerkinnältä ja pahimmillaan häädöltä. Olethan tällaisessa tilanteessa yhteydessä vuokranmaksulomakkeella tai taloushallinto(at)ayy.fi.
Vuokrankorotukset astuvat vuosittain voimaan 1.3., mutta korotuksia ei tehdä joka vuonna eikä kaikkiin kiinteistöihin. Korotuksista ilmoitetaan edellisen vuoden joulukuussa Domon kautta, ja korotusilmoituksen voi käydä kuittaamassa hyväksytyksi Domossa. Jos vuokra ei nouse, ei asiasta ilmoiteta erikseen.
Valitettavasti tämä ei ole mahdollista. AYY:n on pidettävä kiinni vuokrasopimuksiin kirjatusta kuukauden irtisanomisajasta. Kuukauden irtisanomisaika perustuu asuinhuoneen vuokralakiin (AHVL) ja se on käytännössä lyhyin aika, jonka puitteissa AYY voi varmistaa, että asunnon vuokraaminen seuraavalle opiskelijalle onnistuu ilman tyhjäkäyntiä. Tyhjäkäynnit aiheuttavat vuokratappioita, jotka taas nostavat suoraan AYY:n kaikkien muiden vuokralaisten vuokria. Muita AYY:n vuokralaisia ei voi laittaa kantamaan tätä joustamisesta aiheutuvaa riskiä. Tasapuolisen kohtelun nimissä kuukauden irtisanomisajasta on siis pidettävä kiinni, vaikka se yksittäisen opiskelijan kohdalla voi tuntua kohtuuttomalta.
Asuinhuoneenvuokralaki vaatii vuokranantajaa keräämään irtisanomisilmoituksiin kuittauksen vuokralaiselta, mutta kuittaaminen ei kuitenkaan poissulje vuokralaisen mahdollisuutta irtisanoa sopimus aiemmalle ajankohdalle. Kuittaa siis irtisanomisilmoitus ajallaan vastaanotetuksi, vaikket olisi vielä varma haluatko asua asunnossa irtisanomisilmoituksen mukaiseen päättymispäivään saakka.
Valitettavasti ette. Kaksioihin ja isompiin asuntoihin tehdään perhe- ja kaverisopimuksia, ja oman asumisen ohjesääntömme mukaisesti kaveri- ja perhesopimuksissa tulee olla vähintään kaksi ensivuokralaista.
Enemmän yleisestä asumistuesta sekä erillisistä sopimuksista voit lukea täältä.
Valitettavasti ei. Vuokralainen voi toki muuttaa asunnosta pois jo ennen virallista poismuuttopäivää (vuokrasopimuksen päättymispäivää seuraava kuukauden ensimmäinen arkipäivä), mutta vuokranmaksuvelvollisuus säilyy sopimuksen päättymiseen saakka.
Ota välittömästi yhteys AYY:n kiinteistötoimeen ja asumisen palveluihin. AYY tilaa asuntoon asiantuntijan tutkimaan asunnon.
Naapureiden häiritsevää käyttäytymistä ei tarvitse kestää vaan siihen voidaan puuttua. Jos naapurisi meluavat, olisi hyvä pitää kirjaa, milloin melua tapahtuu ja millaista melu on. Kannattaa kysellä myös muilta naapureilta, häiritseekö melu heitä ja pyytää heitä kirjaamaan ylös tilanteet, jolloin melua on. Kun useampi asukas raportoi vuokranantajalle melusta, on vuokranantajan helpompi puuttua tilanteeseen. Joka tapauksessa tilanteesta kannattaa olla yhteydessä myös asumisen palveluihin, jolloin ratkaisuvaihtoehtoja voidaan käydä läpi yhdessä.
Täältä löydät ohjeita sauna- ja pyykkivuorojen varaamiseen ja parkkipaikkoihin liittyen, sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.
Askarruttaako jokin muuttoon liittyvä asia? Tälle sivulle on koottu yleisimpiä muuttamista koskevia kysymyksiä.
Mietityttääkö joku asia asumiseen tai AYY:n asuntoihin liittyen?