Ofta förekommande frågor om boende och medlemstjänster under sommaren 2021

Här får du svar på de flesta frågor som de studerande ofta funderar över under våren och sommaren, frågor om hur man söker bostad, om studentkort och kåravgift.
Kuvapankki_Ihmisiä_Kuplapalloissa_1

De viktigaste åtgärderna i ett nötskal

Studerandetjänsterna för de nya studerandena kommer att börja gälla vid terminsstarten 1.8.2021. En ansökan om en AUS-bostad kan du emellertid lämna redan nu, när du har betalat medlemsavgiften till studentkåren. Nya studerande kan ta emot bostaden redan från och med 1.7.

I synnerhet bör de studerande som fortsätter sina studier beakta, att det inte är möjligt att lämna läsårsanmälan under driftsavbrottet 31.7–8.8.2021. Om du vill att din studerandestatus ska vara i kraft genast i början av augusti, ska du anmäla dig senast 30.7.

 

Nya studerande

 1.  Ta emot studieplatsen i Studieinfo.
 2. Lämna anmälan för närvarande eller frånvarande studerande i Studieinfo i OILI-tjänsten och betala, om du är närvarande, på samma gång kåravgiften.
  --> Du får som närvarande studerande tillgång till studentkårens medlemstjänster från och med 1.8. Du kan strax efter att ha betalat studentkårsavgiften ansöka om en AUS-bostad.
 3. Betala din hälsovårdsavgift till FPA senast 30.9.
  --> Du kan anlita Studenternas hälsovårdsstiftelses (SHVS) tjänster från och med 1.8.
 4. Beställ det studentkort du önskar hos Frank. Då du har betalat studentkårsavgiften registreras betalningen i systemet Frank inom 1-5 vardagar (Obs! Avbrott i systemet 31.7.–8.8.2021).
  --> I systemet Frank börjar din studerandestatus jämte alla dina studentförmåner gälla vid läsårsstarten 1.8.2021.
 5. Om du har beställt ett studentkort av plast, ska du vid läsårsstarten hämta en läsårsdekal på AUS servicebyrå. Läsårsdekal bekräftar din gällande studerandestatus.
 6. Kollektivtrafikens HSL-app eller HSL-kortet berättigar till studentrabatt med början 1.8. HSL:s webbplats informerar om studentrabatt. Appen får reda på din studerandestatus i Utbildningsstyrelsens Koski-tjänst. För att få HSL-kortet behöver du en ansökan om rabattbiljetter för studerande på vilken stämpeln kan appliceras Aalto-universitetets Starting Point (inte AUS).
 7. Var inte rädd för att be om råd, om du inte får svar på denna sida!

Studenter som fortsätter sina studier

 1. 3.5.-30.7. Lämna anmälan för närvarande eller frånvarande studerande i Studieinfo i OILI-tjänsten och betala, om du är närvarande, på samma gång kåravgiften.
  -> Som närvarande studerande har du oavbruten tillgång till studentkårens medlemstjänster och övriga studerandeförmåner.
 2. 31.7-8.8 kan du på grund av serviceuppehåll i studiesystemen varken lämna läsårsanmälan eller betala din medlemsavgift.
 3. 9.8-10.9 Ska du lämna anmälan för närvarande eller frånvarande studerande i Studieinfo i OILI-tjänsten och för den tid du är närvarande, på samma gång betala kåravgiften.
  --> Du får som närvarande studerande tillgång till studentkårens medlemstjänster från och med 9.8, dvs. efter driftsavbrottet.
 4. I andra avseenden kan du följa anvisningarna för nya studerande (punkterna 3–7).

Vanliga frågor om avgifter, medlemstjänster och studentkort

Vanliga frågor om boende

Aalto-universitetets studentkår äger 2 600 bostäder i huvudstadsregionen. I dessa bor 3 200 studentkårsmedlemmar. På webbplatsen Så söker du bostad hittar du information om ansökningsduglighet och närmare anvisningar om ansökan. Du kan inhämta information om bostadstyper och geografiskt läge här. AUS:s bostäder söks i Domo-systemet.

Du kan kommunicera med service- och bostadsrådgivarna per e-post eller telefon under servicebyråns öppettider. Närmare upplysningar här.

Om du har frågor om läsårsanmälan, ska du också titta på Aaltos webbplats för nya studerande: https://into.aalto.fi/display/fiuudet

Om innehållet i  boende  intresserar dig, kan du ännu titta på Vanliga frågor om bostadssökningVanliga frågor om flyttning och Vanliga frågor om boende. Du kan även skicka e-post till oss med frågor om boende.

Reformer av studerandehälsovården 2021
Coronapandemin och boendet
Mantan lakitus, ihmnisia nosturissa, konfettia

Välkommen till Aalto-universitetet och studentkåren!

På den här sidan har vi samlat viktig information och tips för studiestarten.

Din studentkår

Väl­kom­men nya studerande!

Vi kommer säkert att bli mycket bekanta för dig under årens lopp, men till att börja med har vi samlat den viktigaste informationen som ska hjälpa dig att få ut det bästa möjliga av din studentkår och de tjänster och möjligheter som den erbjuder.

Väl­kom­men nya studerande!
Kuva, jossa ihmiset kävelee poispäin

Läsårsanmälan började 3.5 – kom också ihåg hälsovårdsavgiften och observera ett driftsavbrott i augusti

Du kan redan anmäla dig till läsåret 2021–2022 och samtidigt betala studentkårens medlemsavgift. Hälsovårdsavgiften betalas separat till FPA för att du ska kunna använda SHVS tjänster.

Läsårsanmälan började 3.5 – kom också ihåg hälsovårdsavgiften och observera ett driftsavbrott i augusti
 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Read more news

Vihreäksi sävytetty kuva, jossa näkyy paljon ihmisiä museolla.
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Det reformerade Museet för studerandekultur för samman Aalto-gemenskapens studerandekulturer

Museet som Aalto-universitetets studentkår upprätthåller genomgår en omvandling, och samtidigt ändras museets namn. Museet, som tidigare var känt som Polytekarmuseet, är i fortsättningen Museet för studerandekultur.
Kartalle sijoitettu Miestentie, Opiskelijakeskus ja Otakaari
Ajankohtaista Publicerat:

Arbete inom fastighetssektorn pågår med Otnäs nya bostadsprojekt

På Karlavägen och Otsvängen ska studentbostäder byggas och planeringen har gått framåt i olika takt. Sammanlagt planeras 1 000 nya bostäder för Otnäs. Beroende på hur detaljplaner och planeringen framskrider kan det vara möjligt att alla fastigheter färdigställs under 2020-talet.
Otaniemen kampuksella fukseja orientaatioviikolla.
Ajankohtaista Publicerat:

Organisering av säkra evenemang - instruktioner för AUS föreningar

Den här instruktionen innehåller AUS anvisningar och rekommendationer om evenemangsarrangemang för föreningarna i undantagssituationen som gäller.
Opiskelijakeskus allekirjoitus
Ajankohtaista, Pressmeddelande Publicerat:

Studerandecentret byggs upp som en gemensam mötesplats för studerande vid Aalto-universitetet

Byggnaden som kommer till campusets kärna är studentorganisationernas och universitetets gemensamma satsning.