Välkommen till Aalto-universitetet och studentkåren!
På den här sidan har vi samlat viktig information och tips för studiestarten.
När läsåret börjar träder de nya studenttjänsterna för nya studerande i kraft. Som finsk student kan du ändå ansöka om en AUS-bostad så snart du har antagit din studieplats och som utländsk student när du har fått ett godkännande. Du måste vara medlem i studentkåren för att kunna ansöka om en bostad från AUS.
Mer information på svenska kommer snart!
Lämna anmälan för närvarande eller frånvarande studerande i Studieinfo i OILI-tjänsten och betala, om du är närvarande, på samma gång kåravgiften.
Som närvarande studerande har du oavbruten tillgång till studentkårens medlemstjänster och övriga studerandeförmåner.
Om du inte kan betala kåravgiften direkt via OILI, kontakta Aalto lärandetjänsterna.
Även som forskarstuderande kan du anmäla dig som närvarande på OILI.
Doktoranderna kan bli medlemmar i AUS genast då de blivit accepterade som doktorander. Annars kan man bli medlem i AUS vid nästa anmälningstillfälle.
Läs mer om medlemskapet som forskarstuderande
Utbytesstudenter kan bli medlemmar i studentkåren om de vill. Som utbytesstudent kan du gå med i studentkåren när som helst, du kan alltså bli medlem också efter att anmälningstiden har gått ut. Observera att kåravgiften inte återbetalas om du säger upp ditt medlemskap eftersom medlemskapet är frivilligt för utbytesstudenter.
Om du vill bli medlem, kontakta Aalto lärandetjänsterna.
Då du anmäler dig som närvarande-studerande för grundexamen vid Aalto-universitetet, måste du även till Aalto-universitetets studentkår (AUS) betala studentkårens medlemsavgift. Anmälningstiden för läsåret 2023–2024 är 2.5. – 1.9.2023.
Anvisningar för nya studerande, studerande som fortsätter sina studier och för utbytesstudenter om betalning av kåravgiften finns på AUS webbplats.
Yrkeshögskole- och universitetsstuderande som har rätt till Studenternas hälsovårdsstiftelses (SHVS) tjänster betalar en hälsovårdsavgift till FPA. Betalningsanvisning från FPA finns här.
AUS kan inte kontrollera om du redan har betalat avgiften – kontakta därför FPA i oklara situationer.
Ett digitalt studentkort kan beställas via Frank eller Pivo. Plastkorten kan beställas via Frank. Mera information hittar du på Franks och Pivos webbsida.
För att giltig studerandestatus ska framgå av ditt studentkort av plast behöver du en giltig läsårsdekal på ditt kort. AUS:s servicebyrå lämnar en läsårsdekal för AUS:s studentkort endast till de medlemmar som har betalat kåravgiften till AUS. Till AUS:s studentkort räknas även studentkort som tidigare utfärdats av studentkåren vid Handelshögskolan i Helsingfors (KY), studentkåren vid Konstindustriella högskolan (TOKYO) och studentkåren vid Tekniska högskolan.
Då du har betalat studentkårsavgiften i tjänsten OILI, registreras betalningen i systemet Frank inom 1–5 vardagar. Om du betalar medlemsavgiften med faktura och lämnar verifikatet till din studiebyrå, förmedlas uppgiften till studeranderegistret inom 1–5 vardagar efter att betalningen och närvaroanmälan har införts i registret.
Du observerar väl att studerandestatus för nya studerande börjar gälla vid terminsstarten. Även om anmälnings- och medlemsavgiften betalas i maj-juni, är det digitala studentkortet inte giltigt förrän i början av augusti. Likaså är det först då möjligt att beställa ett studentkort av plast.
Om du är en ny studerande behöver du inte Aaltos användarkoder för att anmäla dig. Kontrollera att du använder OILI-tjänsten för nya studerande.
Om din studierätt är i kraft, aktivera först Aaltos användarkoder. Efter att du har aktiverat Aaltos användarkoder kan du anmäla dig i OILI-tjänsten.
Om din studierätt inte är i kraft ska du kontakta lärandetjänster ([email protected]) för att få instruktioner om hur du ska betala studentkårens kåravgift. Först efter att du har anmält dig kan du börja använda Aalto-användarkoder.
Du kan anmäla dig frånvarande under anmälningsperioden. Du observerar väl att närvaroanmälan kan ändras till frånvaro endast under anmälningstiderna men att frånvaroanmälan kan ersättas med närvaroanmälan även utanför anmälningstiderna.
Anmälningstiden för läsåret 2023–2024 on 2.5.–1.9.2023. Det är klokt att anmäla sig som närvarande eller frånvarande för hela läsåret. Det finns en separat anmälningstid för våren mellan 27.11.2023–5.1.2024. Under denna tid kan du vid behov ändra dina anmälningsuppgifter.
Om du har anmält dig frånvarande, har du inte under den tiden inte rätt till studerandeförmåner.
AUS erbjuder flera tjänster för sina medlemmar, såsom förmånligt studentboende, festlokaler att hyra, intressebevakning m.fl. förmåner. Som studentkårsmedlem får du även ett studentkort som bevis på din studerandestatus. Alla medlemsförmåner finns på AUS:s webbplats.
Forskarstuderande kan om de så vill bli medlemmar i studentkåren. Medlemsförmånerna för forskarstuderande är betydligt mer begränsade än för grundexamensstuderande. Närmare upplysningar om medlemsförmåner för forskarstuderande finns här.
Gällande dessa frågor får du hjälp av Aaltos studerandeservices Starting Point vars kontaktuppgifter finns här.
AUS hyr ut bastu-, sits-, fest- och möteslokaler samt en skåpbil till sina medlemmar till förmånliga priser.
AUS medlemmar kan göra bokningen i TILA-bokningssystemet. Du kan logga in i TILA med dina egna Aalto-koder och på framsidan hittar du täckande bokningsanvisningar. Som ny studerande kan du göra bokningar genast när du fått dina Aalto-användarkoder. Bokningsrätten till medlemspris börjar för nya studenter 1.8.
Fyll i blanketten för lokalbokningsbegäran om du inte är AUS medlem. Mer information om hyreslokaler, lokalernas användningstider samt priser finns på vår webbplats.
Du kommer in till lokalen med en passerkod som du hittar i bokningsinformationen i TILA-systemet under punkten ”Visa kod”. Passerkoden aktiveras när bokningen börjar. Observera att koden aktiveras först när AUS servicebyrå bekräftat bokningen.
Nycklarna till paketbilen, AK:s stuga, studion och pysselverkstaden får du av AUS servicebyrå under öppettiderna. Observera även undantagsöppettider.
Aalto-universitetets studentkår äger 2 600 bostäder i huvudstadsregionen. I dessa bor 3 200 studentkårsmedlemmar. På webbplatsen hittar du information om ansökningsbehörighet och närmare anvisningar om ansökan. Du kan inhämta information om bostadstyper och geografiskt läge här. AUS:s bostäder söks i Domo-systemet.
Vi bjuder ut bostäder i genomsnitt två månader innan de blir lediga. Bostäder till hösten bjuds ut under tiden juni-juli.
Vi kan inte bedöma sannolikheten för bostadserbjudande eller tidpunkten för vi vet inte hur många bostäder som blir lediga eller hur många som godkänner sitt erbjudande.
AUS invånare vidarehyr sina bostäder för bland annat sina utbytesstudier och dessa bostäder kan till exempel sökas på Aalto Sharetribe, Facebookgruppen Teknologbyns marknad eller Telegram @aaltomarketplace -kanalen.
AUS erbjuder bostäder endast för Aalto-universitetets studerande som är medlemmar. Om den bilaga du har lämnat inte bevisar att du som studerande vid Aalto-universitetet har rätt till bostad, avslås din ansökan. Den vanligaste orsaken till avslag är att ansökan är bristfällig. Om du är grundexamensstuderande, men trots detta fick avslag på din ansökan, kan du här hitta anvisningar om rätt bilaga att lämna.
Om du är utbytesstuderande lägg till ditt utbytesavtal med Aalto-universitetet som bilaga. Du kan spara ansökningen som pdf-fil åt dig själv.
För kamratbostad krävs att vardera bostadssökanden är en bostadsberättigad sökande. Om detta villkor inte uppfylls, avslår vi ansökan. Om du söker bostad tillsammans med din maka, ska du välja alternativet familjebostad.
AUS vill att så många nya studerande som möjligt ska få en bostad genast i början av sina studier så att den studerande strax ska kunna ägna sig åt studierna. Därför prioriteras ansökningarna för nya examens- och utbytesstudenter till gemensamma bostäder. Väntetiden för gemensamma bostäder är oftast också kortare. Förutom gemensamma bostäder lönar det sig att till exempel söka efter en lägenhet för vänner eller familj tillsammans med en eventuell medsökande.
Nya examens- och utbytesstudenter får information om beviljandet av studieplats vid olika tidpunkter. På grund av jämlikheten inverkar inte sändningstidpunkten på studentens möjlighet till studentrum och gällande nya studenter utlottas bostadsordningen. Således kan nya ansökningar placera sig före tidigare inlämnade ansökningar även om ansökningarna skulle vara lika brådskande. På grund av utlottningen kan AUS inte bedöma sökandens möjlighet att få bostad.
Ansökningarnas plats bestäms primärt av poängtalet och endast sekundärt av det datum då ansökan lämnas. Därför varierar ordningsföljden kontinuerligt. Ordningsföljden varierar av tre praktiska anledningar:
Endast den som är frånvarande på grund av en lagstadgad orsak kan ansöka om bostad hos AUS under frånvarotiden. Du kan ändå få bostad först när du anmält dig som närvarande vid universitetet.
Om du alltså söker bostad på förhand sätt önskat flyttdatum vid studiernas början.
Önskad inflyttningsdag är den dag då du tidigast kan ta emot bostaden. Önskad inflyttningsdag är det viktigt att hålla reda på, då vi bjuder ut våra bostäder utifrån den uppgiften.
Du får nödvändigtvis inte bostadserbjudande just till den önskade flyttdagen men vi erbjuder inte bostad före den önskade flyttdagen. Att redigera flyttdagen inverkar inte på din möjlighet att få bostad.
Om din situation förändras, ska du uppdatera inflyttningsdagen i din ansökan i ansökningssystemet Domo. Den sökande bär ansvar för att uppgifterna i ansökan hålls uppdaterade. En uppdatering av inflyttningsdagen påverkar inte platsen i kön.
Om du underkänner ditt bostadserbjudande anses ditt bostadsbehov inte vara brådskande och alla dina ansökningar raderas. Även de som du gjort med en kompis eller familjen. Efter det kan du aktivera tre bostadsgrupper utom den bostadsgrupp som du fick erbjudande för.
Om du vill ansöka en bostad i samma bostadsgrupp igen, skapa en ny applikation. En bostadsgrupp omfattar läge + bostadstyp. Med undan tag för ettorna i Otnäs (Karlavägen) och Teknologbyn som utgör separata bostadsgrupper. Närmare upplysningar om bostadstyperna finns här.
En bostadsgrupp omfattar läge + bostadstyp. Med undan tag för ettorna i Otnäs (Karlavägen) och Teknologbyn som utgör separata bostadsgrupper. Närmare upplysningar om bostadstyperna finns här.
Begynnelsedatum för hyresavtalet får inte ändras. Om vi gav en sådan möjlighet, skulle bostäder stå tomma, vilket skulle leda till höjda hyror för bostäderna.
Hyresgästens skyldighet att betala hyran börjar från det datum då hyresavtalet börjar. Om du har några frågor om hyra eller säkerhet kan du kontakta vår ekonomiförvaltningen. Kontaktformulär finns på hyra och hyressäkerhetssidan.
Om det behövs kan du andrahandsuthyra din lägenhet under de första månaderna fram till 30 september. Läs noga igenom instruktionerna för andrahandsuthyrning!
Sommartid (den 1 april–den 30 september) får du hyra ut din bostad i andra hand för högst fyra månader till vem som helst och av vilken anledning som helst.
Utanför sommarsäsongen får du hyra ut bostaden till vem som helst, men inte av vilken anledning som helst.
Tyvärr kan vi inte avvika från den lagstadgade uppsägningstiden. Uppsägningstiden för en bostad är alltid en hel kalendermånad. Uppsägningstiden räknas från den sista dagen av den kalendermånad under vilken uppsägningen har lämnats. Om du till exempel säger upp din bostad 14.9, utgår ditt hyresavtal den 31.10. Den första möjliga uppsägningsdagen är den dag då hyresavtalet träder i kraft. Du kan själv säga upp avtalet i Domo.
Javisst. Hyresgästens skyldighet att betala hyra vidtar från och med den dag då hyresavtalet träder i kraft. Om du har frågor om hyresbetalning eller hyresgaranti, kan du kontakta vår ekonomiförvaltning med hjälp av denna blankett.
Hyran kan inte betalas med bank- eller kreditkort på vårt kontor. Om du behöver mer tid för hyresbetalningen, till exempel för det dröjsmål som det innebär att öppna ett bankkonto ska du ta kontakt i ekonomiförvaltningen.
Markera din egen uppskattning av din inkomst i fältet Månadsinkomst. Om inkomstbeloppet varierar från månad till månad kan du uppskatta din genomsnittliga månadsinkomst för dig själv. Räkna in dina förvärvs- och kapitalinkomster såsom lön och lönetillägg. Studiestöd och bostadsbidrag räknas inte som inkomster. Inkomstationskällor behöver inte rapporteras. Om du uppskattar att du inte har någon inkomst alls när du börjar studera, markera 0€ i fältet.
Markera din uppskattning av värdet på din egendom i fältet om förmögenhet. Besparingar, investeringar och fastigheter räknas som förmögenhet. Om du har egendom som inte kan utnyttjas för att organisera bostäder i huvudstadsområdet, (t.ex. ett arvssommarhem på en annan ort, till exempel) behöver du inte räkna detta.
Inkomst och egendom bör vara mycket stora för att påverka din bostadsansökan. Så du kan säkert lita på din egen bedömning. Mer information om Poängsättning av ansökningar baserat på inkomst finns på vår hemsida.
När det är sommarvarmt är det naturligt att även bostäderna blir varma. Den bästa möjliga svalkan får du genom att vädra bostaden så effektivt som möjligt nattetid och tidigt på morgonen när utomhustemperaturen är som lägst. Det lönar sig att försöka få korsdrag i lägenheten. Du kan även effektivera vädringen genom att ställa en fläkt framför fönstret antingen så att den blåser in sval luft eller ut varm luft.
På dagen lönar det sig att hålla fönster, spjälgardiner och gardiner stängda så att solens värmestrålning skulle komma in så lite som möjligt i lägenheten. Det lönar sig även att undvika att använda ugnen.
Om bostadens temperatur känns för meckig agera så här:
AUS bostäder hyrs ut omöblerade. Använda möbler för långtidsbehov kan sökas på till exempel Aalto Share tribe, Teknologbyns marknad-grupp på Facebook eller Telegrams @aaltomarketplace-kanal.
Aalto-universitetets studentkår erbjuder inte sommarbostäder. Vi erbjuder bostäder för nya studenter från den 1 juni och för att få en bostad måste du vara AUS medlem.
AUS medlemmar vidarehyr ibland sina bostäder på grund av tillexempel sommarjobb. Sådana bostäder kan tillexempel sökas på Aalto Share tribe, Teknologbyns marknad-grupp på Facebook eller Telegrams @aaltomarketplace-kanal.
Du kan söka bostad genast när du fått studieplats på Aalto. Medlemsavgiften måste ändå vara betald när ditt hyresavtal börjar.
Du kan endast uppdatera önskat flyttdatum, ta bort bostäder ur din ansökan och redigera dina kontakt- och personuppgifter.
Du kan inte lägga till bostäder till en giltig ansökan. Om du vill ansöka om fler bostäder eller vill exempelvis ändra på bostädernas prisvariation för att även söka dyrare bostäder, gör en ny ansökan. Du kan ha flera giltiga ansökningar samtidigt.
Du kan även hämta nycklarna efter flyttdagen på AUS:s servicebyrån under öppettider.
Om du på inflyttningsdagen inte kan hämta din nyckel själv, kan du bemyndiga någon annan att hämta din nyckel med en fullmakt. Den personen som hämtar nyckeln måste ha en utskriven fullmakt. Om det inte är möjligt att skriva ut fullmakten, skicka den via e-post till både den person som hämtar nyckeln och [email protected] före inflyttningsdagen.
Du kan också byta nycklar med den tidigare hyresgästen. I detta fall skall den person som flyttar ut överlämna ett undertecknat avtal om överlåtelse av nycklar till servicebyrån på flyttdagen. Innan du undertecknar avtalet om överlåtelse av nycklar, granska bostadens skick. Genom att underteckna avtalet om överlåtelse av nycklar samtycker du också till bostadens skick. Om du inte har kontaktuppgifter till den tidigare hyresgästen kan du skicka hen ett meddelande via kontaktfunktionen i Domo.
Servicebyrån kan inte ge nycklar före den officiella flyttdagen, även om lägenheten står tom eller den tidigare boende har lämnat tillbaka nycklarna.
Du kan installera en diskmaskin i bostaden om det finns en plats för den och diskmaskinsanslutning. Endast en befullmäktigad rörfirma får installera diskmaskinen och av den får du ett installationsintyg. Ta även en hemförsäkring som ersätter om bostaden skadas av till exempel en diskmaskin som gått sönder eller av läckage.
Om det finns ett skåp vid platsen för diskmaskinen som måste tas isär ska du spara skåpet med dörrar. När du flyttar ut måste du ta med dig diskmaskinen och installera skåpet på nytt samt täppa till ingångs- och borttagsanslutningen.
Om du har en vanlig batteridriven brandvarnare hör bytet av batteri och inskaffandet av en ny brandvarnare till ditt ansvarsområde. Kom ihåg att testa varnaren en gång i månaden och byta batteri en gång per år.
Problem med en brandvarnare som kopplats till elnätet måste alltid anmälas till servicebolaget.
Ett unket badrum kan bero på dålig luftväxling. Det är på invånarens ansvar att rengöra badrummets frånluftsventil regelbundet så att luften kan bytas ut. Torka även badrumsgolvet med en golvraka när du duschat.
I många bostäder finns ersättningsluftventiler på fönstren. Om dina fönster har sådana, försäkra dig om att de är öppna. Då fungerar ventilationen på rätt sätt.
Ta alltid kontakt med din fastighets servicebolag. Apparatens skick kontrolleras och vid behov beställs reparation eller en ny apparat.
Du kan skicka e-post till oss med frågor om boende till [email protected]. Om du har ett medlemsärende, skicka e-post till [email protected].
Du kan också ringa oss. Kolla telefontjänstens öppettider på webbsida.
Om du har frågor om läsårsanmälan, ska du också titta på Aaltos webbplats för nya studerande.
Angående boendet, kolla även Vanliga frågor om bostadssökning, Vanliga frågor om flyttning och Vanliga frågor om boende.
På den här sidan har vi samlat viktig information och tips för studiestarten.
Vi kommer säkert att bli mycket bekanta för dig under årens lopp, men till att börja med har vi samlat den viktigaste informationen som ska hjälpa dig att få ut det bästa möjliga av din studentkår och de tjänster och möjligheter som den erbjuder.
För att kunna anmäla dig närvarande som grundexamensstuderande vid Aalto-universitetet måste du betala medlemsavgiften för Aalto-universitetets studentkår.