Boende

Anvisningar till AUS nya hyresgäster

Ditt hyresavtal med Aalto-universitetets studentkår börjar snart gälla. Här är några tips som hjälper dig att problemfritt komma igång med ditt boende. Välkommen som AUS hyresgäst!
AYY:n toimiston julkisivu

Inflyttning - gör så här:

Hur får jag nycklarna?

 • Du kan hämta nycklarna till din nya bostad på vår servicebyrå (Otsvängen 11, Esbo) den första arbetsdagen i månaden under den tidsperiod för hämtning av nycklar som bokats för dig, som vi skickar till din e-post före inflyttningsdagen. Du kan kontrollera byråns öppettider här. Vi ber att du utför dina ärenden vid vår byrå endast när du är frisk. Om du är sjuk, i karantän, i isolering eller har anlänt från ett högriskområde utomlands kan du tyvärr inte komma till kontoret för att hämta nycklarna själv.
 • Om du på inflyttningsdagen inte kan hämta din nyckel själv, kan du bemyndiga någon annan att hämta din nyckel med en fullmakt. 
 • Den personen som hämtar nyckeln måste ha en utskriven fullmakt. Om det inte är möjligt att skriva ut fullmakten, skicka den via e-post till både den person som hämtar nyckeln och [email protected] före inflyttningsdagen.
 • Du kan också byta nycklar med den tidigare hyresgästen. I detta fall skall den person som flyttar ut överlämna ett undertecknat avtal om överlåtelse av nycklar till servicebyrån på flyttdagen. Innan du undertecknar avtalet om överlåtelse av nycklar, granska bostadens skick. Genom att underteckna avtalet om överlåtelse av nycklar samtycker du också till bostadens skick. Om du inte har kontaktuppgifter till den tidigare hyresgästen kan du skicka hen ett meddelande via kontaktfunktionen i Domo.
Muuttolaatikoita kasassa

Hur utför jag inflyttningsgranskningen?

 • Granska skicket i ditt nya hem och fyll i den elektroniska inflyttningsgranskningsblanketten inom en (1) vecka efter att nycklarna hämtats.
 • Om det finns uppenbara fel eller brister i bostaden eller dess renlighet, ta bilder och rapportera omedelbart felen/bristerna till AUS fastighetssektor.
 • Under ditt boende hjälper servicebolaget dig i normala och akuta felsituationer. Se i ansvarsfördelningstabellen vem som ansvarar för att rätta till felet.
 • Tveka inte att kontakta oss om du vill ta ett förråd i bruk eller har några frågor om förråden. Ett separat bokningsavtal görs för varje förråd.

Boende i AUS bostäder

Något annat att komma ihåg mitt i flyttbrådskan?

 • Gör ett elavtal om el inte ingår i hyran för din bostad.
 • Kontrollera att brandvarnarna fungerar. Läs mer om brandsäkerhet här.
 • Hyresvärden rekommenderar att du tecknar en hemförsäkring. Enligt lagen är hyresgästen ansvarig för såväl skador som orsakats av lös egendom som tillhör hen, som skador som orsakats lägenheten av hens egna handlingar. En hemförsäkring är viktig, annars kommer sådana skador som nämns ovan att bäras av dig.
 • Kom ihåg att ansöka om bostadsbidrag från FPA. Du kan kontrollera din rätt till bostadsbidrag och fylla i ansökningsformuläret på FPA:s webbplats.
 • Bekanta dig med Ordningsregler i AUS bostäder,som varje hyresgäst måste följa. Beakta särskilt tidpunkten för nattro.

Tips för början av boendet:

Atlantinkatu 7_6

Hyresgästerna påverkar

På AUS kan du påverka boendetrivseln och utveckla boendet som en slottsvärd, på husmöten, i invånarrådet och i boendets samarbetsorgan. 

Du kan gå med i invånarrådet eller vara en kandidat för slottsvärd vid husmötena i november–december och utveckla boendet samt invånarverksamheten. Följ de sociala mediekanalerna för AUS Housing och ditt eget hus för att hålla dig uppdaterad.

Husets slottsvärd är en förtroendeperson som valts av hyresgästerna. Du kan till exempel be hen om hjälp om du vill ansluta dig till kommunikationskanalerna i ditt hus eller gå vidare med projekt som ökar invånartrivseln. Du hittar kontaktuppgifterna till slottsvärdarna här och på anslagstavlan i trappuppgången.

Med ditt eget beteende kan du också påverka boendekomforten och -gemenskapen. Säg hej till din granne och rumskamrat i trappuppgången och uppmärksamma de andra hyresgästerna runt omkring dig. Vi hoppas att du trivs i ditt nya hem!

Aktuellt 

Ärendeuträttning på byrån under coronaviruset

Vår byrå är stängd tills vidare och vi betjänar endast via meddelande och telefon, med undantag för hämtning av nycklar på inflyttningsdagen. Vi strävar efter att säkerställa ett så säkert uträttande av ärenden som möjligt, för alla våra kunder. Kom till byrån bara om du är frisk och inte visar symptom på coronaviruset. Tvätta och desinficera händerna när du kommer och observera säkerhetsavstånden. Följ och beakta myndigheternas anvisningar för coronaviruset. Du hittar svar på boendefrågor relaterade till coronaviruset här och AUS uppdaterade coronameddelande här.

Studentrum i en delad bostad i undantagssituation

Kom överens om dagliga rutiner tillsammans med dina rumskamrater. Håll de gemensamma utrymmena rena. Läs mer om coronaviruset och boende.

Varifrån mer information?

Besöksadress: Otsvängen 11, 02150 Esbo
Kontrollera aktuella öppettider härifrån.

Boendeservicens telefontjänst (vardagar kl. 12-16): +358 50 520 9410

Ta kontakt med blanketten

För nya hyresgäster

Ska du flytta in i en AUS-bostad? På den här sidan har vi samlat information som är viktig för dig, bland annat om nycklarna, bostadens skick, ytrenoveringar och elavtal.

Uusi asukas

ABC för boende

På den här sidan har vi samlat allmänna anvisningar som har att göra med boende. På sidan finns till exempel anvisningar om att boka bastu- eller tvättider och tips om hur du håller din bostad i skick.

Asukas_Atlantinkatu

Underhåll och dörröppningstjänst

Underhållsföretag och ansvarsfördelningen i underhåll. Kontakt information för servicebolagen och Securitas dörröppningstjänst.

kerrostalo

Invånarna och slottsvärdar påverkar

På AUS får invånarna verka för sin boendetrivsel och utveckla boendet på många sätt. Invånarna kan verka som slottsvärdar, på husmöten, i invånarrådet och i samarbetsorgan för boendet.

Atlantinkatu 7_6

Fråga om boende

Undrar du om något relaterat till boende eller AYY-lägenheter?

Uusi asukas
 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat