Usein kysytyt kysymykset – miten koronavirus vaikuttaa opiskelijan arkeen?

Opiskelija kirjastossa

Opinnot

Missä yliopisto tiedottaa opiskelijoille poikkeuksista?

Intossa tiedotetaan opiskelua koskevista asioista.  Aalto.fi:ssä tiedotetaan kaikkia aaltolaisia koskevista asioista. Kurssien asioista tiedotetaan yleensä MyCoursesissa. Seuraathan myös sähköpostiasi.

Toivon parempaa tiedotusta siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Tällä hetkellä tilanteet elävät jatkuvasti. Se vaikeuttaa selkeää ja ennakoivaa viestintää, eikä kukaan valitettavasti tiedä vielä vastausta kaikkeen. Epävarmuus aiheuttaa opiskelijoissa stressiä ja vaikuttaa hyvinvointiin. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, lähetä rohkeasti viesti esimerkiksi kurssin opettajalle tai koulutusohjelmasi henkilökunnalle. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä AYY:n vaikuttamisen asiantuntijoihin, jotka yrittävät selvittää asian.

Saako kirjastosta kirjoja?

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat varata painettua aineistoa noudettavaksi Oppimiskeskuksesta. Katso lisätiedot täältä.

Minun tarvitsee päästä lukemaan opinnäytteitä. 

Opinnäytteiden tiedot löytyvät Aaltodoc-opinnäyteportaalista. Jotkin opinnäytteet ovat saman tien luettavissa Aaltodocissa pdf-tiedostoina. Jos pdf-tiedostoa ei ole, voit pyytää sen itsellesi lähettämällä postia osoitteeseen [email protected] Opinnäytetyö lähetetään sinulle, jos se löytyy. Jos haluamastasi opinnäytteestä on vain painettu arkistokappale, sen lukeminen ei valitettavasti ole mahdollista poikkeustilanteen aikana. Lisätietoja: [email protected].

En tiedä, miten kurssin suoritukset ja tentit järjestetään.

Ota ensin yhteyttä kurssin vastuuopettajaan. Mikäli asia ei ratkea, ota sen jälkeen yhteyttä esimerkiksi koulutusohjelman johtajaan ja järjestösi opintovastaavaan. Aallossa on mahdollista järjestää sähköinen tentti MyCoursesissa, jonka voi tehdä kotona. Intoon on koottu tenttijärjestelyjä tälle sivulle.

Kurssin työmäärä on kasvanut etäopetukseen siirtymisen myötä.

Kurssin työmäärän ei pitäisi kasvaa, sillä työmäärän tulee olla mitoitettu opintopisteiden mukaan. Mikäli näin on kuitenkin käynyt, ota ensin yhteyttä kurssin vastuuopettajaan. Jos asia ei ratkea, ota sen jälkeen yhteyttä esimerkiksi koulutusohjelman johtajaan ja järjestösi opintovastaavaan.

Voiko kurssin arvosteluasteikkoa muuttaa?

Voi. Pääsääntöisesti kurssien arvosteluasteikot pysyvät ennallaan. Kevään kurssien osalta on mahdollista muuttaa kurssin arvosteluasteikkoa 1-5 -asteikosta hyväksytty/ hylätty -asteikkoon korkeakoulun päätöksellä. Tämä on poikkeusjärjestely koronapandemian ajan 31.7.2020 asti. Jos opiskelija suorittaa kurssin uusintatentin syyslukukaudella 2020, noudatetaan opetussuunnitelmassa vahvistettua asteikkoa eli 1-5 -asteikkoa ja tällöin arvosana annetaan tällä asteikolla. Numeroasteikko ajaa yli hyväksytty/hylätty -arvosteluasteikon, eikä opiskelija voi valita, kumpaa arvosanaa hän käyttää. Lue lisää Intosta.

Voidaanko kurssin aikatauluissa joustaa elämäntilanteeni vuoksi?

Kysy mahdollisuutta kurssin vastuuopettajalta ajoissa. Aalto suhtautuu joustavuuteen positiivisesti.

Tarvitsen yliopiston tiloja opiskeluun. Miten pääsen niihin?

Tällä hetkellä kampuksen tilat ovat suljettu. Kurssin vastuuopettajan tehtävä on kertoa, miten kurssi suoritetaan.

Miten uusintatentit järjestetään?

Kaikesta ei välttämättä ole vielä tietoa, ja opintoihin liittyvät poikkeusjärjestelyt tarkentuvat jatkuvasti. Aallossa on mahdollista järjestää sähköinen tentti MyCoursesissa, jonka voi tehdä kotona. Seuraa MyCoursesia ja Intoa, johon päivitetään koottua tietoa tenttien järjestämisestä.

Miten tilanne vaikuttaa valmistumisaikatauluihin?

Tavoite on, että kenenkään valmistuminen ei viivästy. Seuraa tiedotusta mahdollisista muutoksista Intosta ja sähköpostista. Tarvittaessa ota yhteyttä opiskelijapalveluihin.

Vaikuttaako tilanne diplomitöihin, graduihin tai väitöskirjaan?

Seuraa yliopiston tiedotusta, sekä ota tarvittaessa yhteyttä työn ohjaajaan ja valvojaan.

Miten tilanne vaikuttaa lisäajan hakemiseen?

Lisäaikaa opintoihin on haettava yliopiston määräämällä tavalla riittävän ajoissa. Tiedot löytyvät Intosta. Epäselvässä tilanteessa ota yhteyttä opiskelijapalveluihin.

Tarvitsen Adoben ohjelmia.

Ne on mahdollista saada käyttöön omalle koneelle. Katso lisätiedot Intosta.

Tarvitsen muita ohjelmistoja.

Tarkista, onko käyttö mahdollista virtuaalityöpöydän kautta, jonka lisätiedot löydät sisäänkirjautuneena Aalto.fi:hin tältä sivulta. Jos asia ei ratkea, ota yhteyttä [email protected], +358 50 513 2000. Jos ohjelmistoa ei ole tarjolla, mutta se on välttämätön opiskelun kannalta, ota yhteyttä esimerkiksi AYY:n vaikuttamisen asiantuntijoihin, niin selvitämme asiaa yliopiston kanssa.

Minulla ei ole tietokonetta kotona.

Yliopisto ei tällä hetkellä lainaa tietokoneita opiskelijoille. Tutki, onko sinulla mahdollisuutta hankkia tietokonetta esimerkiksi näiden alennuksien avulla. Jälkimmäisessä saa 5 %:n alennuksen Frankin kautta.

Internetyhteys on liian hidas etäopiskeluun.

Ongelma voi olla reitittimessä, joka kannattaa tarkistaa. Helpoin tapa tehdä se on laittaa kone kiinni suoraan seinään ja katsoa, jatkuvatko ongelmat. Otaniemen opiskelija-asunnoissa on riittävä nettiyhteys, lisätietoa löytyy osoitteesta verkko.ayy.fi ja ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä [email protected].

Tarvitsen VPN-yhteyden.

Katso ohje kirjautumalla sisään aalto.fi:hin.

Missä voi tulostaa?

Yliopistolla on nyt mahdollista tulostaa

 

Työssäkäynti

Olen huolissani siitä, miten jo sovittujen kesätöideni käy.

Työsuhteeseen liittyvissä asioissa ammattiliitot ovat parhaita tahoja neuvomaan. Ammattiliittoon voi liittyä jo opiskelijana.

TEK: https://lehti.tek.fi/opiskelijat/koronavirustilanteen-vaikutus-opiskelijoiden-kesatoihin

Ekonomit: https://www.ekonomit.fi/kirjoitukset/-/asset_publisher/BkI3SXTU5i6u/content/opiskelijoille-usein-kysytyt-kysymykset-koronavirukseen-liittyen?ekoCategoryId=&curAsset=473185&stId=47462

TFiF: https://tfif.fi/

Ornamo: https://www.ornamo.fi/fi/

SAFA: https://www.safa.fi/

Taku: http://taku.fi/usein-kysytyt-kysymykset-koronavirus-ja-toiden-peruuntuminen/

Minulla ei ole kesätöitä, enkä tiedä, mitä teen kesällä.

Kaikkia kesätyöpaikkoja ei tulla perumaan, joten hakua kannattaa vielä jatkaa. On kuitenkin viisasta tehdä varasuunnitelma, joka voi olla opiskelua kesällä Aallossa tai muissa korkeakouluissa. Opintotukea on tällä hetkellä haettava erikseen kesäopintoihin. Mikäli et voi nostaa opintotukea, voit olla oikeutettu toimeentulotukeen (katso toimeentulosta alla). Aallon kesäopinnot löytyvät normaaleista kanavista ja niiden osalta tilanne voi vielä kehittyä.

Linkkejä kaikille tutkinto-opiskelijoille maksuttomiin muissa korkeakouluissa tarjolla oleviin kesäopintoihin:

https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/avoimet-yliopistot

https://fitech.io/en/studies/

 

Toimeentulo ja terveys

Olen huolestunut toimeentulostani, vaikuttaako tilanne opintotukeeni ja asumistukeeni?

Jos olet oikeutettu Kelan opintotukeen, opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa Kelaan, vaikka opintosi keskeytyisivät koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Opintotuen maksamista myös jatketaan normaalisti, vaikka opinnot eivät poikkeusolojen vuoksi edistyisi riittävästi.

Lue lisätietoa opintotuesta Kelan verkkosivuilta.

Jos olet oikeutettu yleiseen asumistukeen, jatkuu sen maksaminen normaalisti. Jos sinun tai puolisosi työtulot pienenevät, voit tarkastaa voitko saada lisää asumisen tukea tai voitko hakea sitä, jos et ollut aiemmin siihen oikeutettu.

Saanko opintolainaani hyvityksen, jos opintoni viivästyvät koronapandemian takia?

Opintolainahyvitykseen oikeuttavaa opiskeluaikaa voidaan mahdollisesti pidentää Kelan päätöksen mukaan. Tarkemmin opintoajan pidentämisestä voit lukea Kelan sivuilta.

En saa opintotukea tai opintotukeni on lakkautettu, mitä voin tehdä?

Jos olet käyttänyt kaikki tukikuukautesi tai opintotukesi on lakkautettu, voit hakea Kelasta toimeentulotukea. Tutustu, oletko oikeutettu tukeen Kelan sivuilla.

Joustaako KELA opintotuen suhteen nyt poikkeusoloissa?

Joustoja on tulossa.

Voinko saada työttömyysetuutta? Voinko opiskella työttömyysetuudella?

Opiskelijan ensisijainen tukimuoto on opintotuki, ja opintotukea saava ei voi saada työttömyysetuutta. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan saa opintotukea. Työttömyysetuuteen vaikuttaa moni tekijä, joten tarkista, oletko sinä oikeutettu siihen. Poikkeuksellisesti työttömyysetuutta hakiessa opiskelua ei tarvitse selvittää 31.7.2020 saakka, eli esimerkiksi lomautuksen aikana voi opiskella vapaasti. Tilanteet ovat yksilöllisiä, joten lue lisää Kelan ja TE-palveluiden sivuilta.

Mihin otan yhteyttä, jos epäilen koronaviruksen oireita?

Helsingin ja Espoon terveyspalvelujen mukaan, jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Terveysasemalle ei tarvitse ottaa yhteyttä. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Mikäli sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia. Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeisiin koronaviruksen kotihoitoon.

Lisätietoa terveysasemien käytöstä Espoossa löytyy täältä ja Helsingissä täältä. Lisää tietoa löydät myös oman kuntasi terveyspalvelujen verkkosivuilta.

Jos olet kansainvälinen tutkinto-opiskelija, sinulla on lähtökohtaisesti kotikunta Suomessa ja olet yhtä lailla oikeutettu kunnallisiin terveydenhuoltopalveluihin. Lue lisää täältä ja täältä.  
 

Asiani ei liity hengitystieinfektiohin, voinko käyttää YTHS:n palveluja?

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti.

Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita tai jos olet palannut ulkomailta alle 14 vrk sitten ja sinulla on vastaanottoaika, lue YTHS:n tiedotteesta kuinka toimia.

Olen oireeton mutta koronavirusepidemia ja sen vaikutukset opintoihin huolettavat tai ahdistavat. Kenen kanssa voisin keskustella?

Aallon opiskelijoille on tarjolla opinto- ja uraohjauspsykologin neuvontaa puhelimitse arkisin klo 9-15 tällä hetkellä vallitsevassa poikkeustilanteessa. Aallon psykologit tukevat opiskelijoita opiskeluun liittyvissä huolissa. Käytännön kysymyksissä, kuten kurssijärjestelyissä tai opintosuunnittelussa, saat parhaan tuen oman koulusi ja ohjelmasi oppimispalveluista.

Psykologien puhelinpäivystyksen numero: +358 29 44 20080. Lisätietoa ja ohjeita Aallon sivuilta.

Terveyskylän ilmaisissa materiaaleissa on myös huolen ja epävarmuuden sietämisestä koronan suhteen sekä linkkejä heidän muihin mielenhyvinvoinnin materiaaleihin.

Voinko syödä opiskelijaravintoloissa?

Ravintolat ovat suljettuja Suomen laajuisesti toukokuun loppuun asti, mutta ne voivat myydä ruokaa ulos. Myös kampusravintolat toimivat näin. Kampusravintoloista saa normaalisti opiskelijahintaista ruokaa, jos ravintola on auki. Ravintoloista ainakin Täffä on auki, ja antaa take away –palvelua. Ajankohtaisimman tiedon ravintoloiden aukiolosta ja take away –palvelun tarjoamisesta löydät täältä.

 

Kansainväliset opiskelijat ja vaihto-opinnot

Kuinka tilanne vaikuttaa lukuvuosimaksujen maksamiseen?

Lukuvuosimaksuvelvolliset opiskelijat voivat hakea lisälukukauden stipendiä (Additional Semester Scholarship), jos heidän valmistumisensa viivästyy koronavirustilanteen takia. Jos stipendi myönnetään, se kattaa 100 % lukukausimaksusta yhden ylimääräisen lukukauden ajalta.

Lisää tietoa täältä.

Vaikuttaako tilanne oleskelulupaani?

 Jos opinnot viivästyvät tilanteen takia, EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden täytyy hakea jatkolupaa, mikäli nykyinen oleskelulupa umpeutuu. Selvitämme parhaillaan Maahanmuuttoviraston käytäntöjä jatkolupien myöntämisen suhteen.

Seuraathan myös Maahanmuuttoviraston tiedotusta tilanteeseen liittyen.

Olen tullut Aaltoon opiskelijavaihtoon. Kuinka toimin?

Osa Aaltoon tulleista vaihto-opiskelijoista on kutsuttu takaisin kotiin. Aallossa toistaiseksi keskeytetty lähiopetus pyritään järjestämään etänä, mutta opetuksen järjestämisessä voi esiintyä häiriöitä. Aallon pyrkimyksenä on varmistaa, että vaihto-opinnot voidaan suorittaa loppuun myös etänä. Korvausta keskeytyneistä vaihto-opinnoista voi hakea omilta kansallisilta toimijoilta.

Olen lähtenyt Aallosta opiskelijavaihtoon. Kuinka toimin?

Aallosta lähteneet vaihto-opiskelijat on kutsuttu takaisin Suomeen. Aalto-yliopisto tukee tarpeen mukaan matkaa vaihtoyliopistosta Helsinkiin tai vaihtoehtoisesti kotimaahasi. Vaihto-opiskelun jo maksettua apurahaa ei tarvitse palauttaa. Jos vaihtoyliopistosi ei järjestä etäopiskelua, voit ilmoittautua Aallon kursseille. Jos et voi viimeistellä vaihtokohteessa aloitettuja kursseja etänä, pyritään hankittu osaaminen lähtökohtaisesti lukemaan hyväksi Aallossa.

Olen hakenut syksyksi opiskelijavaihtoon. Toteutuvatko vaihtoni?

Toistaiseksi syksyn vaihtojen järjestelyjen kanssa edetään normaalisti, mutta vielä on mahdotonta sanoa, miten koronavirustilanne vaikuttaa syksyn vaihtoihin. Seuraathan aktiivisesti viestejä yliopistolta ja vaihtokoordinaattoreiltasi.

 

Ota yhteyttä

Ongelmani ei ratkennut näillä ohjeilla. Mitä teen?

Ota yhteyttä AYY:n vaikuttamisen asiantuntijoihin ja kerro tilanteestasi, niin autamme eteenpäin.

Miten ja milloin voin olla yhteydessä AYY:n vaikuttamisen asiantuntijoihin?

Voit olla yhteydessä AYY:n vaikuttamisen asiantuntijoihin sähköpostitse tai puhelimitse. Löydät asiantuntijoiden yhteystiedot täältä. Asiantuntijat työskentelevät arkipäivinä.

 

UKK: COVID-19 ja asuminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kodikas asunto Otaniemessä
Ajankohtaista Julkaistu:

Muuttavien asukkaiden tiedotteet

Muutatko pois tai sisään AYY:n asuntoon? Saitko muuttajan infokirjeen sähköpostiisi? Mikäli et, voit tarkistaa ajankohtaiset muistutukset täältä.
Ajankohtaista Julkaistu:

Hakukuulutus Aalto-yliopiston hallinnon opiskelijaedustajaksi tohtorinkoulutusneuvostoon

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta avaa haun opiskelijaedustajaksi tohtorinkoulutusneuvostoon vuodelle 2021. Haku aukeaa 23.9.2019 klo 12.00 ja päättyy 7.10.2019 klo 12.00, johon mennessä hakemusten tulee olla palautettuina.
A collection of wildflower seeds in boxes
Ajankohtaista Julkaistu:

Nurmikoista niityiksi -tutkimusprojektilla lisää luonnon monimuotoisuutta Otaniemeen

AYY on mukana tutkimushankkeessa, jossa selvitetään ratkaisuja luonnon monimuotoisuuskatoon.
Gorsun uusi sisustus, sohvia ja valoja
Ajankohtaista, Tiedote Julkaistu:

AYY:n tilojen vuokrausohjeita päivitetty

Koronaviruksen ja yhteisön turvallisuuden takia AYY:n vuokrattavien tilojen käyttörajoituksia on jouduttu päivittämään.