Näin haet asuntoa

Hakukelpoisuus

AYY tarjoaa asuntoja pääasiassa Aalto-yliopistossa opiskeleville tutkinto-opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille. AYY:n jäsenille myönnetään opinto-oikeuden perusteella asumisoikeusaikaa. Asuntoa voivat hakea jäsenet, joilla on asumisoikeusaikaa jäljellä.

Asumisoikeus

AYY:n asunnoissa asuminen edellyttää AYY:n jäsenyyttä sekä voimassaolevaa asumisoikeutta. Kun olet ilmoittautunut poissaolevaksi, voit pitää asuntosi poissaoloaikana opinnoista, mikäli olet poissaolevana vanhempainvapaan vuoksi tai menossa suorittamaan asepalvelusta, mukaan lukien siviilipalvelus ja vapaaehtoinen asepalvelus.

Aalto-yliopiston kandidaatti- ja maisteriohjelmaan valituille myönnetään asumisoikeusaikaa yhteensä enintään viisi vuotta ja pelkästään maisteriohjelmaan valituille kaksi vuotta lukien siitä, kun opiskelija on ensimmäisen kerran läsnäolevana Aalto-yliopistossa. Myös Mikkelissä tutkintoaan suorittaville myönnetään asumisoikeusaikaa yhteensä viisi vuotta kandidaatin opinnoista alkaen. Vaihto-opiskelijoiden asumisoikeus määrittyy heille myönnetyn opinto-oikeuden mukaisesti.

Asumisoikeuteen voi saada erinäisistä syistä pidennyksiä tai hyvityksiä. Lue lisää Asumisoikeuden hyvittämisestä.

Mikäli haet asuntoa perheenä eli kumppanin tai lasten kanssa, riittää, että yksi hakijoista on AYY:n asumisoikeudellinen jäsen. Kaverin kanssa hakiessa kaikkien hakijoiden on oltava AYY:n jäseniä, joilla on asumisoikeutta jäljellä.

Jatko-opiskelijat ja opiskelijat, joilla ei ole asumisoikeutta jäljellä voivat hakea ainostaan avoimen haun asuntoja.

Otathan yhteyttä AYY:n asumisen palveluihin, mikäli asumisoikeutesi on kirjattu väärin Domo-järjestelmään.

Uudet opiskelijat

Milloin asuntoja voi hakea? Millaisia liitteitä tarvitsen?

Uutena tutkinto-opiskelijana voit hakea asuntoa heti, kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan. Luodessasi Domo-tiliä tarvitset liitteeksi jonkin todisteen siitä, että olet ottanut opiskelupaikan vastaan Aalto-yliopistosta. Liitteeksi käy esimerkiksi kuvakaappaus Opintopolku-palvelusta. Liitteessä tulee näkyä myös sinun nimesi. Huomioithan, että mobiilinäkymässä Opintopolku ei välttämättä näytä kaikkia liitteessä vaadittavia tietoja - tämän vuoksi suosittelemme, että käytät kuvakaappauksen saamiseksi tietokonetta. (Esimerkkikuvan löydät sivun alalaidasta.)

Kansainväliset tutkinto-opiskelijat voivat hakea asuntoa AYY: lta kun ovat saaneet Aalto Yliopistosta hyväksymiskirjeen, ja heidän tulee liittää hyväksymiskirje hakemukseen liitteeksi.

Vaihto-opiskelijana voit hakea asuntoa heti, kun olet hakenut vaihto-opintopaikkaa Aalto-yliopistosta. Sinun on liityttävä AYY:n jäseneksi voidaksesi ottaa mahdollisen asuntotarjouksen vastaan. Luodessasi Domo-tiliä valitse opiskelijatyypiksesi vaihto-opiskelija ja liitä mukaan todistus vaihto-opintopaikan hakemisesta tai saamisesta. Liite voi olla esimerkiksi Aalto-yliopistolta saamasi sähköposti. Huomioithan, että liitteestä tulee ilmetä, että juuri sinä olet hakenut vaihto-opintopaikkaa tai saanut vaihto-opintopaikan, eli kuvakaappauksessa tai sähköpostissa on oltava jotain yhteystietojasi.

Mikkelissä opiskelevana voit hakea asuntoa pääkaupunkiseudulta heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta Mikkelissä, eli asunnon jonotuksen voi aloittaa, vaikka asuu opintojensa alussa Mikkelissä. Siirtämällä muuttopäivää asuntohakemuksessasi varmistat, ettet saa asuntotarjousta liian aikaisin.

Uusien opiskelijoiden soluhakemukset

AYY haluaa tukea sitä, että mahdollisimman moni Aalto-yliopiston uusi opiskelija saisi opiskelija-asunnon ja pääsisi siten heti kiinni opintoihin. Tämän vuoksi uudet tutkinto- ja vaihto-opiskelijat saavat yhden lisäpisteen AYY:n soluasuntoihin kohdistuviin asuntohakemuksiinsa.

Uudet tutkinto- ja vaihto-opiskelijat saavat tiedon opiskelupaikan myöntämisestä eri aikoihin, joten tasapuolisuuden vuoksi asuntohakemuksen lähettämisajankohta ei voi vaikuttaa uuden opiskelijan soluasuntohakemuksen sijaintiin jonossa. Tämän vuoksi kaikkien uusien opiskelijoiden hakemusten paikka soluasuntojen jonoissa arvotaan. Saman pistemäärän jakavien hakemusten järjestys jonossa arvotaan, jolloin uudet jonoon tulevat hakemukset voivat sijoittua myös aiemmin jätettyjen hakemusten edelle, vaikka pistemäärä olisi sama.

Arvonta ja uuden opiskelijan lisäpiste kulkevat käsi kädessä, eli arvottu järjestys purkaantuu vasta pisteen vanhentuessa. Uuden tutkinto-opiskelijan lisäpiste on voimassa ensimmäisen läsnäolovuoden heinäkuusta seuraavan vuoden helmikuun loppuun. Arvonnan vuoksi yksittäisen soluhakemuksen sijainti jonossa voi muuttua moneen kertaan.

Poissaolevaksi ilmoittautuminen

Voit hakea asuntoja heti, vaikka olisit ilmoittautunut poissaolevaksi ensimmäisenä lukukautenasi tai lukuvuotenasi. Lakisääteisistä syistä poissaolevat voivat myös poikkeuksellisesti asua AYY:n asunnoissa poissaolevaksi ilmoittautumisesta huolimatta. Lakisääteisiä poissaolon syitä ovat asevelvollisuuden tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen sekä äitiys-, isyys tai vanhempainvapaan pitäminen.

Mikäli et halua asuntoa ennen opintojesi alkamista, siirrä hakemuksesi toivottu muuttopäivä seuraavan vuoden puolelle aikaisintaan opintojen alkamiskuukaudelle (syyslukukauden poissaolleet asettavat muuttopäivän aikaisintaan tammikuulle, koko lukuvuoden poissaolleet puolestaan elokuulle). Ano hakemuksellesi lisäpisteitä ja liitä hakemukseesi vapaamuotoinen ilmoitus siitä, milloin olet aloittamassa opintosi, jotta asuntopalveluissa tiedetään korjata asumisoikeusaikasi ja uuden opiskelijan lisäpisteen voimassaoloaika.

Kuvakaappaus Opintopolku-sivustolta. Liitteessä tulee näkyä oma nimesi.

Esimerkkikuva hakemuksen liitteestä:
Kuvakaappaus Opintopolku-sivustolta

Liitteessä tulee näkyä sinun nimesi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu