Muutokset asumisen aikana

Vaihto-opiskelu tai muu tilapäinen muutto muualle

Oletko AYY:n asukas ja lähdössä tilapäisesti pois asunnostasi? Tältä sivulta löydät ohjeet siihen, kuinka toimia asunnon suhteen, kun lähdet esimerkiksi vaihtoon, työharjoitteluun tai armeijaan.

Kun lähdet väliaikaisesti pois asunnostasi esimerkiksi vaihto-opiskelun tai asepalveluksen suorittamisen takia, voit valita, pidätkö asunnon omassa hallinnassasi, jälleenvuokraatko sen eteenpäin vai irtisanotko vuokrasopimuksesi, jolloin voit palatessasi hakea asuntoa paluumuuttajana.

Asunnon hallinnan säilyttäminen itsellä

Jos pidät asuntosi hallinnan itselläsi, vaikka oleskelet muualla, kuluu asumisoikeutesi täysin normaalisti. Poikkeuksen muodostavat lapsiperheet: hyvitämme sinulle asumisoikeutta tilapäisen muualla oleskelun ajalta, jos kumppanisi ja kanssanne asuvat lapset jäävät asumaan asuntoonne.

Asunnon edelleenluovutus, kuten jälleenvuokraus

Jos jälleenvuokraat asuntosi toiselle AYY:n jäsenelle siksi aikaa, kun olet armeijassa tai suoritat opintoja tai harjoittelua muualla, hyvitetään sinulle asumisoikeutta jälleenvuokrauksen ajalta. Voit halutessasi jälleenvuokrata asuntosi myös AYY:n ulkopuoliselle ihmiselle, mutta tällöin sinulle ei myönnetä hyvitystä asumisoikeuteesi. Tarkistathan erikseen ohjeet asunnon edelleenluovutuksesta.

Asunnon edelleenluovutus

Irtisanominen ja paluumuutto

Jos irtisanot asuntosi vaihto-opintojen, muun pääkaupunkiseudun ulkopuolella tapahtuvan opiskelun, harjoittelun, asevelvollisuuden tai asepalveluksen suorittamisen ajaksi, AYY pyrkii tarjoamaan sinulle vastaavan asunnon palatessasi opintojen pariin pääkaupunkiseudulle. AYY ei kuitenkaan voi taata sinulle uutta asuntoa palatessasi.

Täytä asuntohakemus Domossa vähintään kolme kuukautta ennen paluuta ja ilmoita liitteellä tai sähköpostitse palaavasi taas opintojen pariin. AYY pyrkii tarjoamaan sinulle mahdollisimman samanlaisen asunnon, kuin irtisanomasi asunto oli, ja ensisijaisesti samasta asuntoryhmästä. Sinulle voidaan tarjota samantyyppistä asuntoa jostakin toisesta asuntoryhmästä, jos aiempaa asuntoasi vastaavaa asuntoa ei ole vapaana.

Aseta hakemuksen muuttopäivä sille kuukaudelle, josta alkaen tarvitset taas asunnon. Muuttopäivää ei voi merkitä yli kuukauden päähän muualla olon syyn päättymisestä. Asuntoa ei siis voida varata sinulle, mikäli jäät esimerkiksi vaihdon jälkeen matkustelemaan pidemmäksi aikaa.

Asuntoja tarjotaan ensisijaisesti kiireellisille hakijoille. Jos asunnontarpeesi ei ole kiireellinen, eli jos olet esimerkiksi jo saanut asunnon pääkaupunkiseudulta, AYY ei todennäköisesti voi tarjota sinulle asuntoa yhtä nopeasti.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu