Muutokset asumisen aikana

Tilapäinen muutto asunnosta

Oletko AYY:n asukas ja lähdössä tilapäisesti pois asunnostasi? Tältä sivulta löydät ohjeet siihen, kuinka toimia asunnon suhteen, kun lähdet esimerkiksi vaihtoon, työharjoitteluun tai armeijaan.

Kun lähdet väliaikaisesti pois asunnostasi esimerkiksi vaihdon, lähikuntien ulkopuolelle suuntautuvien JOO-opintojen tai opintoihin liittyvän työharjoittelun takia, voit valita, pidätkö asunnon itselläsi, jälleenvuokraatko sen eteenpäin vai irtisanotko vuokrasopimuksesi. Samat vaihtoehdot pätevät myös asevelvollisuuden tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisen kohdalla. 

 

Asunnon pitäminen 

Jos pidät asuntosi itselläsi, kuluu asumisoikeutesi täysin normaalisti. Poikkeuksen muodostavat lapsiperheet: hyvitämme sinulle asumisoikeutta tilapäisen muualle lähtemisen ajalta, vaikka kumppanisi ja lapsenne jäisivät asumaan asuntoonne.

Jos jälleenvuokraat asuntosi toiselle AYY:n jäsenelle siksi aikaa, kun olet armeijassa tai suoritat opintoja tai harjoittelua muualla, hyvitetään sinulle asumisoikeutta jälleenvuokrauksen ajalta. Voit halutessasi jällenvuokrata asuntosi myös AYY:n ulkopuoliselle ihmiselle, mutta tällöin sinulle ei myönnetä hyvitystä asumisoikeuteesi. Tarkistathan erikseen ohjeet jälleenvuokrauksesta.

Asunnon edelleenluovutus

Paluumuutto väliaikaisen poissaolon jälkeen

Jos olet irtisanonut asuntosi vaihto-opintojen, muun pääkaupunkiseudun ulkopuolella tapahtuvan opiskelun, harjoittelun, asevelvollisuuden tai asepalveluksen suorittamisen ajaksi, AYY pyrkii tarjoamaan sinulle vastaavan asunnon palatessasi opintojen pariin pääkaupunkiseudulle.

Täytä asuntohakemus Domossa vähintään kolme kuukautta ennen paluuta ja ilmoita liitteellä tai sähköpostitse palaavasi taas opintojen pariin. AYY pyrkii tarjoamaan sinulle mahdollisimman samanlaisen asunnon, kuin irtisanomasi asunto oli, ja ensisijaisesti samasta asuntoryhmästä. Sinulle voidaan tarjota samantyyppistä asuntoa jostakin toisesta asuntoryhmästä, jos aiempaa asuntoasi vastaavaa asuntoa ei ole vapaana.

Aseta hakemuksen muuttopäivä sille kuukaudelle, josta alkaen tarvitset taas asunnon. Muuttopäivää ei voi merkitä yli kuukauden päähän muualla olon syyn päättymisestä. Asuntoa ei siis voida varata sinulle, mikäli jäät esimerkiksi vaihdon jälkeen matkustelemaan pidemmäksi aikaa. AYY ei voi taata sinulle uutta asuntoa palatessasi. Jos siis haluat varmistaa asunnon AYY:lta, voit irtisanomisen sijaan luovuttaa asuntosi toiselle poissaolosi ajaksi.

Asuntoja tarjotaan ensisijaisesti kiireellisille hakijoille. Jos asunnontarpeesi ei ole kiireellinen, eli jos olet esimerkiksi jo saanut asunnon pääkaupunkiseudulta, AYY ei todennäköisesti voi tarjota sinulle asuntoa yhtä nopeasti.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu