Muutokset asumisen aikana

Tilapäinen muutto asunnosta

Oletko AYY:n asukas ja lähdössä tilapäisesti pois asunnostasi? Tältä sivulta löydät ohjeet siihen, kuinka toimia asunnon suhteen, kun lähdet esimerkiksi vaihtoon, työharjoitteluun tai armeijaan.

Kun lähdet väliaikaisesti pois asunnostasi esimerkiksi vaihdon, lähikuntien ulkopuolelle suuntautuvien JOO-opintojen tai opintoihin liittyvän työharjoittelun takia, voit valita, pidätkö asunnon itselläsi, jälleenvuokraatko sen eteenpäin vai irtisanotko vuokrasopimuksesi. Samat vaihtoehdot pätevät myös asevelvollisuuden tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisen kohdalla. 

 

Asunnon pitäminen 

Jos pidät asuntosi itselläsi, kuluu asumisoikeutesi täysin normaalisti. Poikkeuksen muodostavat lapsiperheet: hyvitämme sinulle asumisoikeutta tilapäisen muualle lähtemisen ajalta, vaikka kumppanisi ja lapsenne jäisivät asumaan asuntoonne.

Jos jälleenvuokraat asuntosi toiselle AYY:n jäsenelle siksi aikaa, kun olet armeijassa tai suoritat opintoja tai harjoittelua muualla, hyvitetään sinulle asumisoikeutta jälleenvuokrauksen ajalta. Voit halutessasi jällenvuokrata asuntosi myös AYY:n ulkopuoliselle ihmiselle, mutta tällöin sinulle ei myönnetä hyvitystä asumisoikeuteesi. Tarkistathan erikseen ohjeet jälleenvuokrauksesta.

Asunnon edelleenvuokraus

Asunnon irtisanominen

Jos et tahdo pitää asuntoasi tai jälleenvuokrata sitä siksi aikaa, kun lähdet väliaikaisesti muualle, voit myös irtisanoa sopimuksesi. Muistathan irtisanoa sopimuksesi ajoissa kalenterikuukauden irtisanomisajan huomioiden.

Jos irtisanot asuntosi vaihdon, JOO-opintojen, harjoittelun, asevelvollisuuden tai asepalveluksen suorittamisen ajaksi, AYY pyrkii tarjoamaan sinulle asunnon palatessasi opintojen pariin. Lähtökohtaisesti sinulle yritetään tarjota mahdollisimman samanlainen asunto kuin irtisanomasi asunto oli. Jos yhtään vastaavan asuntoryhmän asuntoa ei vapaudu juuri silloin, kun olet palaamassa, tarjotaan sinulle samantyyppistä asuntoa jostakin toisesta asuntoryhmästä.

Saat suurimmalla todennäköisyydellä toivomasi asunnon, kun ilmoitat paluustasi ajoissa. Tee asuntohakemus vähintään kaksi kuukautta ennen paluuta ja ilmoita liitteellä tai sähköpostilla palaavasi taas opintojen pariin, niin hakemuksesi pisteytetään paluumuuttajan lisäpisteillä. Aseta hakemuksen muuttopäivä sille kuukaudelle, josta alkaen tarvitset taas asunnon.

Muuttopäivää ei voi merkitä yli kuukauden päähän muualla olon syyn päättymisestä. Tämä tarkoittaa, että asuntoa ei voida varata sinulle, mikäli jäät esimerkiksi vaihdon jälkeen reissaamaan pidemmäksi aikaa.  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu