Muutokset asumisen aikana

Asunnon edelleenvuokraus

AYY:n asuntoja voi edelleenvuokrata tietyin ehdoin. Tältä sivulta löydät ohjeet ali- ja jälleenvuokraukseen. Muistathan aina ilmoittaa AYY:lle, mikäli luovutat asuntosi väliaikaisesti toisen käyttöön!
Kuvapankki_Iloisia_Opiskelijoita_7

Alivuokraaminen 

Alivuokraaminen tarkoittaa sitä, että päävuokralainen asuu asunnossa itse ja vuokraa asunnostaan osan alivuokralaiselle. 

Alivuokralaiselle on osoitettava huoneiston osa, joten esimerkiksi yksiötä tai soluasuntoa ei voi alivuokrata ollenkaan. Yksiössä saa kuitenkin halutessaan asua kumppanin  kanssa.

Jos asuntoosi muuttaa kanssasi toinen asukas,  ilmoitta siitä AYY:lle Domon kautta. Tällöin tieto asukkaista päivittyy myös huoltoyhtiölle ja  myös alivuokralainen voi varata vuoroja pyykkitupaan.

Valmiin alivuokrasopimuspohjan löydät tästä:
 

 

Jälleenvuokraaminen

Jälleenvuokraus tarkoittaa sitä, että päävuokralainen vuokraa asuntonsa väliaikaisesti eteenpäin yhdelle tai useammalle jälleenvuokralaiselle eikä tuolloin itse asu asunnossa. 

Asuinhuoneenvuokralain mukaan asuntoa ei saa luovuttaa eteenpäin ilman vuokranantajan suostumista eli jälleenvuokraukseen on pyydettävä erikseen lupaa. Tämä tehdään luomalla Domoon jälleenvuokrailmoitus, johon liitetään päävuokralaisen ja jälleenvuokralaisen allekirjoittama jälleenvuokrasopimus sekä liite, jossa selitetään jälleenvuokrauksen syy. 

 

Milloin ja kenelle voin jälleenvuokrata asuntoni?

Kesäaikana (1.4.–30.9.) asunnon voi jälleenvuokrata enintään neljäksi kuukaudeksi kenelle tahansa ja mistä tahansa syystä.

Kesäajan ulkopuolella asunnon saa jälleenvuokrata kenelle tahansa, mutta ei mistä tahansa syystä. Kesäajan ulkopuolisen jälleenvuokrauksen syynä täytyy olla jokin seuraavista:

  • Asevelvollisuuden tai -palveluksen suorittaminen 

  • Vaihto-opinnot 

  • Opintoihin liittyvä työharjoittelu tai JOO-opinnot lähikuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen) ulkopuolella 

  • Muu painava syy, jolloin poikkeuslupaa on haettava AYY:n asuntotoimikunnalta 

Huomaa myös, että hyvitystä asumisoikeuteen saa vain, jos asunto jälleenvuokrataan toiselle AYY:n jäsenelle.  Jäsenyys on hyvä varmistaa  esimerkiksi pyytämällä nähdä kuitti maksetusta jäsenmaksusta. Lue lisää asumisoikeuden hyvittämisestä.

 

Muut ehdot

Asunto täytyy jälleenvuokrata samoilla ehdoilla ja vuokralla, jotka on kirjattu omaan vuokrasopimukseesi. Voit kuitenkin pyytää jälleenvuokralaiselta esimerkiksi vakuuden ja kohtuullista korvausta esimerkiksi huonekalujesi käytöstä. Nämä muut kulut on merkittävä erikseen jälleenvuokraussopimukseen. Huomaathan, että vuokralaskut lähetetään aina päävuokralaiselle, sillä jälleenvuokralainen ei ole vuokrasuhteessa ylioppilaskuntaan.

AYY suosittelee, että jälleenvuokralainen hoitaa vuokranmaksun aina päävuokralaiselle ja päävuokralainen AYY:lle. Näin varmistat, että vuokralaisesi hoitaa vuokranmaksun ajallaan.

Alivuokralaisen tai jälleenvuokralaisen löytäminen on aina päävuokralaisen omalla vastuulla. Voit yrittää löytää sopivan vuokralaisen esimerkiksi laittamalla ilmoituksen Aalto yhteisötoriin tai Facebook ryhmään Teekkarikylän markkinat.

 

Jälleenvuokraukseen löydät valmiin sopimuspohjan tästä:

 

Jälleenvuokrauksesta tulee ilmoittaa Domon kautta vähintään kuukautta ennen jälleenvuokraussopimuksen alkamista. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin, jotta se ehditään tarkastaa ennen jälleenvuokrauksen alkamista. Jos asunto jälleenvuokrataan ilman AYY:n lupaa, on AYY:lla oikeus purkaa päävuokralaisen vuokrasopimus.

Alivuokraussopimuksen voi tehdä toistaiseksi voimassaolevaksi, mutta jälleenvuokraussopimukset ovat aina määräaikaisia. Jälleenvuokraussopimuksen voi solmia korkeintaan vuodeksi. Oikeus tästä säännöstä poikkeaviin tai vuotta pidempiin jälleenvuokraussuhteisiin anotaan kirjallisesti asuntotoimikunnalta.

Kuinka ilmoitan ali- ja jälleenvuokrauksesta? 

Jälleenvuokrausilmoitus on tehtävä aina Domossa, ei siis esimerkiksi sähköpostitse. Ilmoitukseen pääset Domossa vuokrasopimuksesi kautta klikkaamalla sopimuksen yläkulmasta kohtaa ”Ali- ja jälleenvuokraukset”. Huomioithan, että jälleenvuokrausilmoitus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen jälleenvuokrauksen alkamista.

Valitse ensin oletko ali- vai jälleenvuokraamassa asuntoasi. Kirjoita seuraavaan kenttään edelleenvuokralaisesi sähköpostiosoite. Domo lähettää hänelle kutsun, jossa häntä pyydetään kirjautumaan tai rekisteröitymään Domoon. Jos edelleenvuokralainen ei vastaa kutsuun, ei ilmoituksesi tule käsiteltäväksi AYY:lle. 

Kirjoita Syy-kohtaan, miksi olet edelleenvuokraamassa asuntoasi. Jos jälleenvuokraat asuntosi, tarvitset ilmoitukseen liitteen, josta ilmenee jälleenvuokrauksen syy. Liitteen on oltava jokin virallinen todistus.

Liitä Sopimus-kohtaan sinun ja edelleenvuokralaisesi allekirjoittama vuokrasopimus.

Ilmoita lopuksi edelleenvuokrauksen kesto ja lähetä ilmoitus Luo-painikkeesta. 

 

Kuvapankki_Tiedonhaku_1

Asumisoikeuden hyvittäminen

AYY:n asumisoikeutta voidaan hyvittää ajalta, jolloin asukas ei ole voinut hyödyntää asumisen palveluita.

Muutokset asumisen aikana
Kuvapankki_Toimistotarvikkeet_2

Asunnon vaihtaminen

AYY:n asukkaana voit hakea siirtoa toiseen asuntoon. Tältä sivulta löydät lisätietoa asunnon vaihtamisesta.

Muutokset asumisen aikana
Asukas_Atlantinkatu

Asumisen ABC

Täältä löydät ohjeita sauna- ja pyykkivuorojen varaamiseen ja parkkipaikkoihin liittyen, sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.

Asuminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu