Asuminen

UKK: COVID-19 ja asuminen

Kuvapankki_Toimistotarvikkeet_3

Allekirjoitin vuokrasopimuksen AYY:n asuntoon, ennen kuin yliopisto ilmoitti aloittavansa syyslukukauden etäopetuksella. Miten voin irtisanoa asuntoni? Voinko perua sopimuksen ja sopimus päättyy heti?

Jo alkaneissa sopimuksissa noudatamme kalenterikuukauden irtisanomisaikaa (AHVL 61§-67§). Sopimuksen purkaminen päättymään välittömästi ei siis ole mahdollista.

 

En pysty maksamaan vuokraani, sillä tuloni ovat katkenneet koronaviruksen vuoksi. Mitä teen?

Ota ensimmäiseksi yhteys meihin tällä lomakkeella, jotta voit sopia mahdollisesta maksusuunnitelmasta.
Valitettavasti vuokrien alentaminen pandemian vuoksi ei ole mahdollista, vaan vuokrat on maksettava täysimääräisinä. Olethan kuitenkin yhteydessä heti, kun maksuvaikeuksia ilmenee, ettei mahdollinen vuokravelka kasva suuremmaksi.

 

Saanko maksaa vuokraani osissa? Kuinka paljon voin maksaa vuokrani myöhässä ennen viivästymismaksuja?

Maksujärjestelyjen sopiminen on mahdollista. Olethan meihin yhteydessä tällä lomakkeella heti, mikäli ongelmia maksamisen kanssa ilmenee .

 

Epäilen, että kämppikseni on sairastunut koronaan. Voinko saada siirron toiseen AYY:n asuntoon?

Jos asut AYY:n asunnossa ja epäilet, että itselläsi tai kämppikselläsi on koronavirus, ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella. AYY:llä vuokranantajana ei ole lupaa kertoa tai kysyä asukkaiden terveystilanteesta ilman henkilön itse antamaa lupaa. Vuokranpalautuspyyntöjä asunnoista, joissa todetaan koronatartunta, käsitellään tapauskohtaisesti, mikäli asukas kuuluu riskiryhmään. Lääketieteellisesti riskiryhmään kuuluvilla asukkailla on mahdollisuus myös väliaikaiseen poismuuttoon lääkärintodistuksen perusteella. 

Huomioithan viranomaisten ohjeistukset tilanteissa, joissa perheenjäsen tai asuintoveri sairastuu tai oireilee, lisätietoa täällä.

 

En saa opintopisteitä suoritettua pandemian vuoksi. Miten käy asumisoikeuteni kanssa? Saanko asua asunnossa, vaikka en saa 18 opintopistettä lukukaudessa, vai irtisanotaanko asunto? Saanko lisäaikaa asumisoikeusaikaani?

Mikäli valmistuminen viivästyy tai et saa tarvittavia opintopisteitä kurssien perumisen tai siirtämisen vuoksi, voit hakea asumisoikeuteesi pidennystä 31.12.2020 saakka (tai vastaavan ajan eli 4 kuukautta, mikäli asumisoikeutesi on jatkumassa pidemmälle kuin 31.8.2020). Pidennyksen saadaksesi sinun tulee todistaa, että opintosi ovat lykkäytyneet nimenomaan koronaviruspandemian vuoksi, esimerkiksi kurssien perumisen muodossa.

 

Voinko jälleenvuokrata asuntoni, kun en pääse Suomeen koronapandemian ajaksi?

Asunnon jälleenvuokraaminen on kesäaikana (1.4.-30.9.) mahdollista kenelle tahansa mistä syystä tahansa. Muistathan tehdä jälleenvuokrausilmoituksen ajoissa Domon kautta. Lisätietoa ja ohjeita täällä. Mikäli et pääse Suomeen koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi, olethan yhteydessä meihin tällä lomakkeella.

 

Teimme kaverini kanssa yhteisen vuokrasopimuksen, mutta kaverini ei ole Suomessa eikä pääsekään asumaan kanssani. Voinko jatkaa asunnossa asumista yksin vai mitä tapahtuu?

Mikäli kyseessä on kaveriasunnoksi vuokrattu kaksio tai isompi asunto, tulee asunnossa asua vähintään kaksi ensivuokralaista. Mikäli kaverisi ei pääse suomeen eikä asu asunnossa, vuokrasopimus irtisanotaan AHVL:n mukaisilla irtisanomisajoilla (3kk, mikäli sopimus on kestänyt alle vuoden, ja 6kk, mikäli sopimus on kestänyt yli vuoden). Irtisanomisajalta joudut vastaamaan asunnon vuokrasta kokonaisuudessaan.

Mikäli sopimus on kestänyt vähintään 2kk, on sinulla mahdollisuus tehdä myös kaverinvaihto, lue lisää täältä.

 

Olen tulossa Aaltoon opiskelemaan, mutten tiedä, alkavatko opinnot normaalisti. Mitä teen vuokrasopimukselleni, jos en pääsekään Suomeen tai jos opinnot ovat etänä, enkä halua vielä muuttaa PK-seudulle?

Voit hakea asuntoa normaalisti. Mikäli koulun etätyöskentely jatkuu syksyllä tai vaihto-opintosi peruuntuvat, voit itse joko siirtää hakemuksen toivottua sisäänmuuttopäivää myöhemmäksi tai perua hakemuksen Domo-järjestelmässä. Jos unohdat perua hakemuksen ja ehdit saada asuntotarjouksen, vaikket pääsisi aloittamaan opintojasi ajallaan, hylkääthän tarjouksen, jotta voimme tarjota asunnon seuraavalle jonosta.

Asuntotarjousta ei valitettavasti voi jättää "lepäämään" esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi, sillä asuntojen tyhjäkäynti nostaa kaikkien asukkaiden vuokraa.

 

Kun tulen Suomeen, miten saan asuntoni avaimet ja aloitan karanteenin?

Huomioithan palvelutoimiston poikkeusaukioloajat ja tarkistathan aukioloajat täältä ennen toimistolle tuloa. Ethän tule toimistolle, mikäli sinulla on koronaan viittaavia oireita!

Mikäli olet karanteenissa, et valitettavasti voi tulla toimistolle hakemaan avaimia. Sen sijaan voit valtuuttaa jonkun muun hakemaan avaimesi valtakirjalla. Soluasunnossa voi olla kotikaranteenissa, mutta otathan huomioon muut asukkaat, vältäthän ihmiskontakteja, pesethän kätesi ja käytät desinfiointiainetta sekä julkisissa kulkuvälineissä kasvomaskia. Käytäthän kasvomaskia myös palvelutoimistolla asioidessasi, jos olet tullut ulkomailta. Toimistollamme on kertakäyttöisiä kasvomaskeja asiakkaille.

Ajankohtaiset THL:n suositukset sekä ohjeet kotikaranteeniin

 

Onko AYY:n palvelutoimistolla turvallista asioida?

Pyrimme varmistamaan mahdollisimman turvallisen asioinnin kaikille asiakkaillemme. Suosittelemme pesemään kädet heti toimistolle saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä, ja käytössä on myös käsidesiä asiakkaille. Toimistolle pääsee sisään rajallinen määrä ihmisiä kerrallaan, jotta turvavälejä voidaan noudattaa.

Tulethan toimistolle vain terveenä, ilman koronaan viittaavia oireita.

Vältäthän turhaa asioimista toimistolla, jos asiasi ei ole kiireellinen. Meihin voi olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköpostitse. Tehdään yhdessä tila mahdollisimman turvalliseksi kaikille kävijöille ja työntekijöille!

 

Voiko tutorini hakea asuntoni avaimen toimistolta? Avaako linnanisäntä minulle oven, mikäli lukitsen itseni ulos?

Koronapandemian aikana emme velvoita linnanisäntiä avaamaan asuntojen ovia tai tutoreita hakemaan avaimia saapuville vaihto-opiskelijoille, sillä sekä tutorointi että linnanisäntänä toimiminen ovat vapaaehtoistehtäviä. Mikäli olet lukinnut itsesi asunnosta ulos, eikä linnanisäntä pääse avaamaan ovea, olethan yhteydessä huoltoyhtiöösi. Huomaathan, että huoltoyhtiö veloittaa oven avaamisesta maksun. Huollon yhteystiedot löydät täältä.

 

Miten asuminen soluasunnossa onnistuu poikkeustilanteessa?

Soluasunnossa voi olla kotikaranteenissa. Sopikaa muiden asukkaiden kanssa arjen käytännöistä, kuten yhteisten tilojen siivouksesta ja vierailijoista soluasunnossa.

Huomioikaa erityisesti hyvä käsihygienia sekä yhteisten tilojen siivous. Aivasta, yski ja niistä nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen, ei käsiin. Tässä poikkeustilassa on hyvä harkita tarkkaan sitä, kannattaako soluasuntoon kutsua vieraita, ja sopia myös tästä muiden asukkaiden kanssa.

Monet huonekalumyymälät tarjoavat mahdollisuuden ostaa kalusteita kotiinkuljetuksella. Myös ruokakaupat sekä erilaiset ruuankuljetuspalvelut (esim. K-kaupat, Alepa, Wolt ja Foodora) toimittavat ruokaa kotiovelle, jolloin kaupassakäynti ei ole välttämätöntä.

Mikäli sinulla on koronaan viittaavia oireita, olet sairastunut tai altistunut, kerrothan tästä muille asukkaille, jotta he osaavat huomioida asian, sekä hakeudu tarvittaessa koronatestiin. Halutessasi voit olla yhteydessä AYY:n asumisen palveluihin tällä lomakkeella.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu