Asuminen

UKK: COVID-19 ja asuminen

Kuvapankki_Toimistotarvikkeet_3

En pysty maksamaan vuokraani, sillä tuloni ovat katkenneet koronaviruksen vuoksi. Mitä teen?

Ota ensimmäiseksi yhteys meihin tällä lomakkeella, jotta voit sopia mahdollisesta maksusuunnitelmasta.
Valitettavasti vuokrien alentaminen pandemian vuoksi ei ole mahdollista, vaan vuokrat on maksettava täysimääräisinä. Olethan kuitenkin yhteydessä heti, kun maksuvaikeuksia ilmenee, ettei mahdollinen vuokravelka kasva suuremmaksi.

 

Saanko maksaa vuokraani osissa? Kuinka paljon voin maksaa vuokrani myöhässä ennen viivästymismaksuja?

Maksujärjestelyjen sopiminen on mahdollista. Olethan meihin yhteydessä tällä lomakkeella heti, mikäli ongelmia maksamisen kanssa ilmenee .

 

Epäilen, että kämppikseni on sairastunut koronaan. Voinko saada siirron toiseen AYY:n asuntoon?

Jos asut AYY:n asunnossa ja epäilet, että itselläsi tai kämppikselläsi on koronavirus, ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella. AYY:llä vuokranantajana ei ole lupaa kertoa tai kysyä asukkaiden terveystilanteesta ilman henkilön itse antamaa lupaa. Vuokranpalautuspyyntöjä asunnoista, joissa todetaan koronatartunta, käsitellään tapauskohtaisesti, mikäli asukas kuuluu riskiryhmään. Lääketieteellisesti riskiryhmään kuuluvilla asukkailla on mahdollisuus myös väliaikaiseen poismuuttoon lääkärintodistuksen perusteella. 

Huomioithan viranomaisten ohjeistukset tilanteissa, joissa perheenjäsen tai asuintoveri sairastuu tai oireilee, lisätietoa täällä.

 

En saa opintopisteitä suoritettua pandemian vuoksi. Miten käy asumisoikeuteni kanssa? Saanko asua asunnossa, vaikka en saa 18 opintopistettä lukukaudessa, vai irtisanotaanko asunto? Saanko lisäaikaa asumisoikeusaikaani?

Mikäli valmistuminen viivästyy tai et saa tarvittavia opintopisteitä kurssien perumisen tai siirtämisen vuoksi, voit hakea asumisoikeuteesi pidennystä 31.12.2020 saakka (tai vastaavan ajan eli 4 kuukautta, mikäli asumisoikeutesi on jatkumassa pidemmälle kuin 31.8.2020). Pidennyksen saadaksesi sinun tulee todistaa, että opintosi ovat lykkäytyneet nimenomaan koronaviruspandemian vuoksi, esimerkiksi kurssien perumisen muodossa.

 

Voinko jälleenvuokrata asuntoni, kun en pääse Suomeen koronapandemian ajaksi?

Asunnon jälleenvuokraaminen on kesäaikana (1.4.-30.9.) mahdollista kenelle tahansa mistä syystä tahansa. Muistathan tehdä jälleenvuokrausilmoituksen ajoissa Domon kautta. Lisätietoa ja ohjeita täällä.

 

Allekirjoitin vuokrasopimuksen ennen koronapandemiaa. En pääsekään Suomeen. Miten voin irtisanoa asuntoni? Voinko perua sopimuksen ja sopimus päättyy heti?

Jo alkaneissa sopimuksissa noudatamme kalenterikuukauden irtisanomisaikaa (AHVL 61§-67§). Sopimuksen purkaminen päättymään välittömästi ei siis ole mahdollista.

Mikäli sopimus on määräaikainen, huoneenvuokralaissa määrätään seuraavaa:

"Oikeus irtisanoa sopimus voidaan antaa vuokralaiselle,
1) jos hänen tai hänen huoneistossa asuvan perheenjäsenensä sairaus tai vamma aiheuttaa asunnon tarpeen lakkaamisen tai olennaisen muuttumisen tai
2) jos hän muuttaa toiselle paikkakunnalle opintojensa, työnsä tai puolisonsa työn takia taikka
3) jos muusta näihin verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi vuokralaisen kannalta ilmeisen kohtuutonta.
Vuokrasopimuksen sillä osapuolella, joka ei ole sopimusta irtisanonut, on oikeus saada kohtuullinen korvaus sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä hänelle aiheutuneesta vahingosta.
Määräaikaisen sopimuksen purkaminen on siis mahdollista, mutta vuokranantajalla on oikeus saada kohtuullinen korvaus sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä."

 

Teimme kaverini kanssa yhteisen vuokrasopimuksen, mutta kaverini ei ole Suomessa eikä pääsekään asumaan kanssani. Voinko jatkaa asunnossa asumista yksin vai mitä tapahtuu?

Mikäli kyseessä on kaveriasunnoksi vuokrattu kaksio tai isompi asunto, tulee asunnossa asua vähintään kaksi ensivuokralaista. Mikäli kaverisi ei pääse suomeen eikä asu asunnossa, vuokrasopimus irtisanotaan AHVL:n mukaisilla irtisanomisajoilla (3kk, mikäli sopimus on kestänyt alle vuoden, ja 6kk, mikäli sopimus on kestänyt yli vuoden). Irtisanomisajalta joudut vastaamaan asunnon vuokrasta kokonaisuudessaan.

Mikäli sopimus on kestänyt 2kk, on sinulla mahdollisuus tehdä myös kaverinvaihto, lue lisää täältä.

 

Olen hakenut Aaltoon opiskelemaan, mutten tiedä, alkavatko opinnot syksyllä normaalisti. Voinko hakea asuntoa jo nyt?

Voit hakea asuntoa normaalisti. Mikäli koulun etätyöskentely jatkuu syksyllä tai vaihto-opintosi peruuntuvat, voit itse joko siirtää hakemuksen toivottua sisäänmuuttopäivää myöhemmäksi tai perua hakemuksen Domo-järjestelmässä. Jos unohdat perua hakemuksen ja ehdit saada asuntotarjouksen, vaikket pääsisi aloittamaan opintojasi ajallaan, hylkääthän tarjouksen, jotta voimme tarjota asunnon seuraavalle jonosta.

Asuntotarjousta ei valitettavasti voi jättää "lepäämään" esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi, sillä asuntojen tyhjäkäynti nostaa kaikkien asukkaiden vuokraa.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu