Montako asuntohakemusta minulla voi olla voimassa yhtä aikaa? Jos haluan hakea sekä soluja että yksiöitä, joudunko erittelemään ne omille hakemuksilleen?
Samalla kertaa voi hakea niin montaa asuntoa ja asuntoryhmää kuin haluaa. Samaan hakemukseen ei ole kuitenkaan mahdollista mahduttaa useaa eri hakemustyyppiä, eli yksin hakua, perhehakua ja kaverihakua.
Jos huomaat, ettet ole hakenut vielä kaikkia asuntoja, joita haluaisit hakea, voit aina luoda uuden hakemuksen. Asuntohakemuksen eteneminen jonossa ei riipu hakemusten lukumäärästä, vaan hakemus sijoittuu jonoon hakemuksen tekoajankohdan ja pisteytyksen mukaan. Uuden hakemuksen tekeminen ei vaikuta jo olemassa oleviin hakemuksiisi.
Huomaa, että hakemuksia ei voi keskenään laittaa toivejärjestykseen. Asuntoja tarjotaan todellisen tarpeen perusteella, joten tee hakemus vain sellaisiin asuntoihin, jotka olet todellisuudessa valmis ottamaan vastaan.
|
Asuntohakemukseni on vanhentunut, voiko asialle tehdä jotain?
Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta ja sen voi uusia Domossa milloin tahansa ennen vanhentumista. Asuntohakemuksesta löytyy tieto, mihin päivään saakka hakemus on voimassa. Domo muistuttaa hakemuksen vanhenemisesta sähköpostitse, mutta on asiakkaan vastuulla pitää huoli siitä, ettei hakemus pääse vanhenemaan vahingossa.
Mikäli hakija ei uusi asuntohakemustaan ja hakemus pääsee vanhenemaan, poistuu hänen hakemuksensa asuntojonoista. Vanhentuneita hakemuksia ei palauteta enää takaisin jonoon.
Huom! Hakemuksen palauttaminen jonoon hyväksytyn asuntotarjouksen jälkeen ei korvaa hakemuksen uusimista. Muista siis uusia hakemus myös jonoon palauttamisen jälkeen.
|
Voinko lisätä tai poistaa asuntoja hakemuksestani? Muuttuuko sijoitukseni jonossa, jos muokkaan hakemustani?
Asuntoja ei voi lisätä olemassa olevaan hakemukseen, vaan tällöin tulee luoda uusi hakemus. Samaa asuntotyyppiä voi siis hakea useassa erässä, jolloin sijoitus tietyn asunnon jonossa riippuu siitä, millä päivämäärällä tehtyyn hakemukseen se kuuluu.
Sijoitus jonossa ei muutu, elleivät muutokset vaikuta pisteytykseen. Esimerkiksi muuttopäivän vaihtaminen, hakemuksen uusiminen tai asuntojen poistaminen hakemuksesta eivät vaikuta hakemuksen sijoitukseen jonossa. Sen sijaan muutokset koskien esimerkiksi kiireellistä asunnontarvetta voivat muuttaa pisteytystä ja siten myös sijaintia jonossa
|
Olen yksinhuoltaja ja haluan hakea perheasuntoa. Miten tämä onnistuu Domossa?
Valitse Domossa kohdassa 1 hakemustyypiksi ”Haen yksin” ja kohdassa 2 ”Lapsia”. Näin voit hakea yksiöitä ja sitä suurempia asuntoja ilman aikuista kanssahakijaa. Muista lisätä lapsen tiedot. Syntymättömästä lapsesta tulee ilmoittaa raskaustodistuksella ”Lisäpisteet”-kohdassa.
|
Mikä lasketaan kiireelliseksi asunnontarpeeksi? Voinko saada kiireellisyyspisteet perhe- tai kaveriasuntoon? Entä yksiöön?
Kiireellinen asunnontarve määritellään kulloinkin voimassa olevassa AYY:n pisteytysohjeessa. Kiireellisyyspisteet huomioidaan vain soluasuntoihin. Kiireellisestä asunnontarpeesta on aina liitettävä hakemukseen kirjallinen todistus, jotta pisteet voidaan myöntää.
Kiireellisyyspisteet voidaan myöntää, mikäli asut tällä hetkellä muualla kuin Espoossa, Helsingissä, Vantaalla tai Kauniaisissa. Väestörekisterikeskuksen nettisivuilta voit tarkistaa omat osoitetietosi ja ottaa niistä kuvakaappauksen osoittaaksesi asuinpaikkasi.
Kiireellisyyspisteet voit saada myös, mikäli sinulla on tällä hetkellä määräaikainen vuokrasopimus tai vuokranantajasi on irtisanonut sopimuksesi. Myös asunnottomuuden perusteella myönnetään kiireellisyyspisteet, tätä varten tarvitset maistraatilta asunnottomuustodistuksen.
Huomaathan, että kiireellisyyspisteet ovat voimassa vain ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka. Saatuasi tarjouksen soluasunnosta, et voi saada kiireellisyyspisteitä uudestaan. Haethan siis vain sellaisia asuntoja, jotka olet todellisuudessa valmis vastaanottamaan!
|
Mikä on sisäinen siirto ja miten sitä haetaan?
Sisäinen siirto on AYY:n vuokralaisilleen tarjoama mahdollisuus hakea vaihtoa toiseen saman asuntoryhmän asuntoon, esimerkiksi Teekkarikylän solusta toiseen Teekkarikylän soluun. Sisäisen siirron hakemus saa aina viisi (5) pistettä, eikä muita pisteytysohjeen kohtia tämän jälkeen huomioida. Sisäisen siirron hakemus tehdään Domossa aivan samalla tavalla kuin muutkin hakemukset, ja järjestelmä pisteyttää ne automaattisesti.
Yleensä sisäisen siirron hakemukset ovat aivan jonon kärjessä, mutta jonotusaika riippuu kuitenkin sopivien asuntojen vapautumisesta. Sisäisessä siirrossa tulee kaikkien vuokrasopimuksessa olevien henkilöiden siirtyä. Jos esimerkiksi asut kaverisi kanssa, voitte hakea sisäistä siirtoa vain yhdessä.
|
Uudet opiskelijat
Voinko hakea asuntoja AYY:lta ennen kuin olen maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun? Mihin mennessä jäsenmaksu pitää maksaa?
Uudet opiskelijat voivat hakea AYY:n asuntoja ennen jäsenmaksun maksamista, katso ohjeet hakukelpoisuudesta ja asuntojen hakemisesta. Asunnon voi myös ottaa vastaan ennen jäsenmaksun maksamista, mutta jäsenmaksu on maksettava viimeistään, kun aloittaa asumisen AYY:n asunnossa. |
Haluan asunnon syksylle. Milloin saan tietää, saanko asuntoa AYY:lta vai en?
Tarjoukset 1.8. alkaviin vuokrasopimuksiin tehdään pääsääntöisesti kesä- ja heinäkuun aikana. 1.9. vapautuvat asunnot tarjotaan heinä- ja elokuun puolella.
Syksyisin liikehdintä AYY:n asunnoissa on niin suurta, että ikävä kyllä hakijoille ei pystytä antamaan etukäteisarvioita vapautuvien asuntojen määrästä tai asuntotarjouksen todennäköisyydestä.
|
Olen tulossa ulkomailta Aalto-yliopistoon opiskelemaan. Mitä asuntoja minun kannattaa hakea?
Suosittelemme hakemaan erityisesti soluasuntoja, sillä niitä hakiessa voi saada hakemukselleen kiireellisyyspisteet. Tämän lisäksi kannattaa hakea kanssahakijan kanssa kaveri- tai perheasuntoa.Jonotusaika yksiöihin vaihtelee vuodesta jopa kolmeen vuoteen eikä niihin saa kiireellisyyspisteitä, joten on epätodennäköistä saada yksiötä opintojen alkuun mennessä. |
Pääsimme kaverini kanssa Aalto-yliopistoon opiskelemaan, ja laitoimme samaan aikaan asuntohakemukset Domossa. Kaverini sai jo tarjouksen soluasunnosta, kun taas oma hakemukseni on edelleen jonossa. Miten tämä on mahdollista?
Uudet opiskelijat saavat tiedon hyväksymisestä eri aikoihin, joten asuntohakemuksen lähettämisajankohta ei voi vaikuttaa uuden opiskelijan soluasuntohakemuksen sijaintiin jonossa. Tämän takia kaikissa solujenasuntojonoissa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden hakemukset menevät arvontaan.
Saman pistemäärän jakavien hakemusten järjestys arvotaan, jolloin uudet jonoon tulevat hakemukset voivat sijoittua myös aiemmin jätettyjen hakemusten edelle, vaikka pistemäärä olisi sama. Arvonnan ja pisteytyksen vuoksi yksittäisen soluasuntohakemuksen sijainti jonossa voi siis muuttua moneen kertaan.
|
Opintoni Aalto-yliopistossa alkavat pian, mutta en ole vieläkään löytänyt asuntoa pääkaupunkiseudulta. Mitä teen?
AYY on useana syksynä järjestänyt yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa hätämajoitusta Aalto-yliopiston opiskelijoille, joilla ei ole minkäänlaista muuta majoitusvaihtoehtoa opintojen alkaessa. Hätämajoitusta voi hakea käyttäen tätä lomaketta.
Paikkoja on kuitenkin rajatusti, ja hätämajoitus on tarkoitettu lyhytaikaiseksi viimeiseksi vaihtoehdoksi. Paikan voi saada korkeintaan kahdeksi viikoksi, eikä AYY voi taata kaikille hätämajoituspaikkaa.
|
Olen Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut diplomi-insinööri, mutta aloitan nyt uudet opinnot Aalto-yliopistossa. Voinko hakea AYY:n asuntoa?
Asumisaika lasketaan alkaneen siitä, kun opiskelija ensimmäisen kerran on läsnäolevana Aalto-yliopistossa.
Jos opiskelija on aloittanut opintonsa esimerkiksi TKK:ssa vuonna 2000 ja valmistunut vuonna 2006, ennen Aalto-yliopiston ja AYY:n olemassaoloa, ei hänen asumisoikeusaikansa AYY:n asuntoihin ole kulunut lainkaan. Tällöin opiskelija voisi hakea AYY:n asuntoa.
|
Asuntojonot
Mikä on asuntojono?
Asuntojono tarkoittaa jonoa yhteen tiettyyn asuntoon. Koska Domossa asunnonhakua voi rajata yksittäisten asuntojen tasolla, on jokaiseen asuntoon oma jononsa. |
Mikä on asuntoryhmä?
Asuntoryhmään kuuluvat tietyn kiinteistön tai alueen kaikki saman asuntotyypin asunnot. Esimerkiksi Jätkäsaaren yksiöt tai Teekkarikylän solut ovat oma asuntoryhmänsä. Asunnot on ryhmitelty Domossa asuntoryhmiin, ja asuntoryhmää klikkaamalla näet kaikki kyseisen asuntoryhmän erilliset jonot eri asuntoihin.
Asuntoryhmillä on tärkeä merkitys asunnonhaussa. Kun saat tarjouksen tietyn asuntoryhmän asunnosta,esimerkiksi Teekkarikylän solusta, poistuvat kaikki kyseisen asuntoryhmän hakemuksesi jonoista riippumatta siitä, hyväksytkö tarjouksen vai et. Esimerkkitapauksessa järjestelmä siis pudottaisi kaikki Teekkarikylän soluihin tekemäsi hakemukset asuntojonoista, vaikka ne olisi tehty eri aikoihin ja olisivat siten ryhmiteltynä eri hakemusnumeroiden alle.
Asuntoryhmä määrittää myös sisäisen siirron. Kun haet siirtoa asunnosta toiseen saman asuntoryhmän sisällä, saat automaattisesti hakemuksellesi viisi pistettä.
|
Olen jonossa sijalla 12. Milloin saan asuntotarjouksen?
Kaikki asuntojonot etenevät eri nopeudella, joten tähän kysymykseen on ikävä kyllä mahdotonta vastata mitään tarkkaa.
Asuntojen vapautuminen riippuu täysin siitä, miten ihmiset irtisanovat asuntojaan. Kaikki jonottajat eivät ota vastaan heille tarjottua asuntoa, ja joillekin jonossa ylempänä oleville ihmisille tarjouksia ei voida tehdä, joten asuntotarjouksen ajankohdan arvioiminen on todella hankalaa.
|
Hakemukseni oli jonossa sijalla 40, mutta sain silti asuntotarjouksen. Miten tämä on mahdollista?
Domon ilmoittama sijainti jonossa kertoo, kuinka monta hakemusta kaiken kaikkiaan on hakemuksesi edellä, vaikka näille hakemuksille ei voitaisi tehdä tarjousta asunnon vapautuessa. Edelläsi voi siis olla esimerkiksi sellaisia hakemuksia, joissa ensimmäinen mahdollinen muuttopäivä on vasta myöhemmin tulevaisuudessa tai hakijoita, joilla on karenssi voimassa. |
Sijoitukseni asuntojonoissa putosi yhtäkkiä! Miksi ja mitä tapahtui?
Hakemukset järjestetään jonoihin ensisijaisesti pisteiden ja vasta toissijaisesti hakemuksen jättöpäivämäärän perusteella, joten jonojärjestys elää jatkuvasti. Jonosijoituksen vaihtumiseen on käytännössä kolme selitystä.
1) Jonoon on tullut uusia hakemuksia, jotka ovat saaneet korkeammat pisteet. Esimerkiksi syksyisin vastaanotetaan suuri määrä aloittavien opiskelijoiden hakemuksia, joille myönnetään soluasuntojen jonoihin ylimääräinen piste sekä usein myös kiireellisyyspisteitä. Uudet opiskelijat pudottavat käytännössä kaikkia muita hakemuksia jopa sadoilla sijoilla esimerkiksi Teekkarikylän solujonossa.
2) Hakemuksellesi myönnetyt pisteet ovat muuttuneet jonotuksen aikana. Asumisen palveluissa seurataan hakemusten pisteytystä ja mikäli ilmenee, että kiireellisyyspisteiden peruste ei ole enää voimassa, voidaan pisteet poistaa hakemukselta.
3) Uusien opiskelijoiden ja vaihto-oppilaiden hakemukset soluihin käyvät läpi arvontaprosessin, jonka vuoksi uudet hakemukset voivat mennä hakemuksesi edelle, vaikka pisteet olisivat samat.
|
Olen solujonossa sijalla 357 ja AYY:lla on yli 500 soluasuntoa! Miksi en heti saa asuntoa?
Domo näyttää kaikki AYY:n asunnot riippumatta siitä, ovatko ne vapautumassa vai eivät.
AYY:n asunnot ovat erittäin harvoin tyhjillään, eli kaikissa AYY:n asunnoissa asuu tälläkin hetkellä joku. Jonot etenevät tämän vuoksi vain silloin, kun edellinen vuokralainen muuttaa pois ja hänen asuntonsa vapautuu tarjottavaksi jonossa seuraavana olijalle. Toisista jonoista voi vapautua monia kymmeniä asuntoja kuukaudessa. Toisissa jonoissa liikehdintä on hitaampaa ja asuntoja ei kaikkina kuukausina vapaudu välttämättä lainkaan.
|
Asuntotarjous ja vuokrasopimus
En ehtinyt reagoida asuntotarjoukseen ja se vanheni. Minulla on sille oikein hyvä syy, joten voinko päästä takaisin jonoon vanhalle paikalleni?
Valitettavasti tämä ei ole mahdollista. Hakijan vastuulla on pitää huoli, että hän voi reagoida asuntotarjouksiin ajoissa. Asuntohakemuksen lähettämisen yhteydessä hakijan on täytynyt ilmaista lukeneensa AYY:n nettisivuilta löytyvän hakuinfon, jossa tästä vastuusta kerrotaan.
Hakija voi kuitenkin etukäteen ilmoittaa asumisen palveluille, mikäli hänellä on tiedossaan jokin este sähköpostin seuraamiselle. Tällöin asumisen palveluissa voidaan tarvittaessa muuttaa tarjouksen voimassaoloaikaa.
Jos et ehtinyt reagoida tarjoukseen täysin ennakoimattoman syyn takia ja tilanteessa olisi ollut kohtuutonta odottaa ripeää reagointia, voit tehdä hakemuksen asuntotoimikunnalle alkuperäisen hakemuksen palauttamisesta jonoon. Lisätietoa asuntotoimikunnasta löydät täältä.
|