Asuminen

Hakijan UKK

Askarruttaako jokin asunnon hakemiseen liittyvä asia? Tälle sivulle on koottu yleisimpiä asunnon hakemista koskevia kysymyksiä. Jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi, ota yhteys AYY:n asumisen palveluihin.
Atlantinkatu_taivas_web

Asuntojen hakeminen 

Miten AYY valitsee vuokralaiset? 

Kaikki AYY:n asunnot jaetaan jonottamisprosessin kautta. Hakemuksen sijainti jonossa määräytyy pisteytyksen ja hakemuksen lähettämisajankohdan mukaan. AYY tarjoaa asuntoja ensisijaisesti ylioppilaskunnan asumisoikeutetuille jäsenille. 

 

Voivatko Aalto-yliopiston jatko-opiskelijat hakea AYY:n asuntoja? Vuokraako AYY asuntojaan ulkopuolisille opiskelijoille? 

Aalto-yliopiston jatko-opiskelijat eivät valitettavasti ole asumisoikeutettuja AYY:n asuntoihin, vaikka he olisivat AYY:n jäseniä. Jatko-opiskelijat ja Aalto-yliopiston ulkopuoliset opiskelijat voivat hakea sellaisia asuntokohteita, joihin ei löydy riittävästi hakijoita AYY:n tutkinto- ja vaihto-opiskelijoista. Näistä asunnoista ja niiden hakuprosessista tiedotetaan erikseen AYY:n asumisen nettisivuilla sekä Facebookissa.  

AYY:n jäsenmaksun maksaneet jatko-opiskelijat voivat olla jälleenvuokralaisina AYY:n asunnoissa. Alivuokraamiselle asumisoikeus tai jäsenyys ei ole edellytys.

 

Haluaisin hakea AYY:n asuntoja, mutta Domon mukaan asumisoikeusaikani on päättynyt. Mitä voin tehdä? 

Mikäli asumisoikeusaikasi on mielestäsi päättynyt ennenaikaisesti, ole yhteydessä AYY:n asumisen palveluihin. Asumisoikeusaikaa hyvitetään esimerkiksi poissaololukukausilta, mikäli asukas ei ole tällöin asunut AYY:n asunnossa. Asumisneuvojat pystyvät tarkistamaan Aalto-yliopiston opiskelijan läsnäololukukaudet yliopiston Oodi-järjestelmästä. 

Asumisoikeusaikaa hyvitetään myös vaihto-opintojen, lähikuntien ulkopuolella tapahtuvien JOO-opintojen, ulkomailla tai lähikuntien ulkopuolella suoritetun työharjoittelun, asevelvollisuuden tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisen sekä äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta tiettyjen ehtojen täyttyessä. 

Asumisoikeusaikaan voi anoa korkeintaan vuoden pidennystä asuntotoimikunnalta, mikäli hakijalla on esittää kirjallinen todiste terveydellisestä tai muusta erittäin painavasta opintoja hidastaneesta syystä. Lisätietoa asuntotoimikunnasta löydät täältä.

Montako asuntohakemusta minulla voi olla voimassa yhtä aikaa? Jos haluan hakea sekä soluja että yksiöitä, joudunko erittelemään ne omille hakemuksilleen? 

Samalla kertaa voi hakea niin montaa asuntoa ja asuntoryhmää kuin haluaa. Samaan hakemukseen ei ole kuitenkaan mahdollista mahduttaa useaa eri hakemustyyppiä, eli yksin hakua, perhehakua ja kaverihakua.  

Jos huomaat, ettet ole hakenut vielä kaikkia asuntoja, joita haluaisit hakea, voit aina luoda uuden hakemuksen. Asuntohakemuksen eteneminen jonossa ei riipu hakemusten lukumäärästä, vaan hakemus sijoittuu jonoon hakemuksen tekoajankohdan ja pisteytyksen mukaan. Uuden hakemuksen tekeminen ei vaikuta jo olemassa oleviin hakemuksiisi. 

Huomaa, että hakemuksia ei voi keskenään laittaa toivejärjestykseen. Asuntoja tarjotaan todellisen tarpeen perusteella, joten tee hakemus vain sellaisiin asuntoihin, jotka olet todellisuudessa valmis ottamaan vastaan. 

 

Asuntohakemukseni on vanhentunut, voiko asialle tehdä jotain? 

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta ja sen voi uusia Domossa milloin tahansa ennen vanhentumista. Asuntohakemuksesta löytyy tieto, mihin päivään saakka hakemus on voimassa. Domo muistuttaa hakemuksen vanhenemisesta sähköpostitse, mutta on asiakkaan vastuulla pitää huoli siitä, ettei hakemus pääse vanhenemaan vahingossa. 

Mikäli hakija ei uusi asuntohakemustaan ja hakemus pääsee vanhenemaan, poistuu hänen hakemuksensa asuntojonoista. Vanhentuneita hakemuksia ei palauteta enää takaisin jonoon. 

Huom! Hakemuksen palauttaminen jonoon hyväksytyn asuntotarjouksen jälkeen ei korvaa hakemuksen uusimista. Muista siis uusia hakemus myös jonoon palauttamisen jälkeen. 

 

Voinko lisätä tai poistaa asuntoja hakemuksestani? Muuttuuko sijoitukseni jonossa, jos muokkaan hakemustani? 

Asuntoja ei voi lisätä olemassa olevaan hakemukseen, vaan tällöin tulee luoda uusi hakemus. Samaa asuntotyyppiä voi siis hakea useassa erässä, jolloin sijoitus tietyn asunnon jonossa riippuu siitä, millä päivämäärällä tehtyyn hakemukseen se kuuluu. 

Sijoitus jonossa ei muutu, elleivät muutokset vaikuta pisteytykseen. Esimerkiksi muuttopäivän vaihtaminen, hakemuksen uusiminen tai asuntojen poistaminen hakemuksesta eivät vaikuta hakemuksen sijoitukseen jonossa. Sen sijaan muutokset koskien esimerkiksi kiireellistä asunnontarvetta voivat muuttaa pisteytystä ja siten myös sijaintia jonossa 

 

Jos hylkään asuntotarjouksen, mitä hakemukselleni tapahtuu?

Jos hylkäät asuntotarjouksen, menetät saamasi kiireellisyyspisteet ja kaikki hakemuksesi poistuvat jonosta. Myös ne, jotka olet tehnyt kaverin tai perheen kanssa. Tämän jälkeen voit palauttaa kolme asuntoryhmää takaisin jonoihin alkuperäiselle jonosijoitukselle, lukuun ottamatta sitä asuntoryhmää, josta tarjouksen sait. Asuntoryhmä on sijainti + asuntotyyppi. Poikkeuksena Otaniemen (Miestentien) ja Teekkarikylän yksiöt, jotka ovat eri asuntoryhmiä. Lisää tietoa asuntotyypeistä löytyy täältä.

 

 

Olen yksinhuoltaja ja haluan hakea perheasuntoa. Miten tämä onnistuu Domossa? 

Valitse Domossa kohdassa 1 hakemustyypiksi ”Haen yksin” ja kohdassa 2 ”Lapsia”. Näin voit hakea yksiöitä ja sitä suurempia asuntoja ilman aikuista kanssahakijaa. Muista lisätä lapsen tiedot. Syntymättömästä lapsesta tulee ilmoittaa raskaustodistuksella ”Lisäpisteet”-kohdassa.

 

Mikä lasketaan kiireelliseksi asunnontarpeeksi? Voinko saada kiireellisyyspisteet perhe- tai kaveriasuntoon? Entä yksiöön?

Kiireellinen asunnontarve määritellään kulloinkin voimassa olevassa AYY:n pisteytysohjeessa. Kiireellisyyspisteet huomioidaan vain soluasuntoihin. Kiireellisestä asunnontarpeesta on aina liitettävä hakemukseen kirjallinen todistus, jotta pisteet voidaan myöntää. 

Kiireellisyyspisteet voidaan myöntää, mikäli asut tällä hetkellä muualla kuin Espoossa, Helsingissä, Vantaalla tai Kauniaisissa. Väestörekisterikeskuksen nettisivuilta voit tarkistaa omat osoitetietosi ja ottaa niistä kuvakaappauksen osoittaaksesi asuinpaikkasi. 

Kiireellisyyspisteet voit saada myös, mikäli sinulla on tällä hetkellä määräaikainen vuokrasopimus tai vuokranantajasi on irtisanonut sopimuksesi. Myös asunnottomuuden perusteella myönnetään kiireellisyyspisteet, tätä varten tarvitset maistraatilta asunnottomuustodistuksen. 

Huomaathan, että kiireellisyyspisteet ovat voimassa vain ensimmäiseen asuntotarjoukseen saakka. Saatuasi tarjouksen soluasunnosta, et voi saada kiireellisyyspisteitä uudestaan. Haethan siis vain sellaisia asuntoja, jotka olet todellisuudessa valmis vastaanottamaan!

 

Mikä on sisäinen siirto ja miten sitä haetaan? 

Sisäinen siirto on AYY:n vuokralaisilleen tarjoama mahdollisuus hakea vaihtoa toiseen saman asuntoryhmän asuntoon, esimerkiksi Teekkarikylän solusta toiseen Teekkarikylän soluun. Sisäisen siirron hakemus saa aina viisi (5) pistettä, eikä muita pisteytysohjeen kohtia tämän jälkeen huomioida. Sisäisen siirron hakemus tehdään Domossa aivan samalla tavalla kuin muutkin hakemukset, ja järjestelmä pisteyttää ne automaattisesti. 

Yleensä sisäisen siirron hakemukset ovat aivan jonon kärjessä, mutta jonotusaika riippuu kuitenkin sopivien asuntojen vapautumisesta. Sisäisessä siirrossa tulee kaikkien vuokrasopimuksessa olevien henkilöiden siirtyä. Jos esimerkiksi asut kaverisi kanssa, voitte hakea sisäistä siirtoa vain yhdessä.

 

Uudet opiskelijat 

Voinko hakea asuntoja AYY:lta ennen kuin olen maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun? Mihin mennessä jäsenmaksu pitää maksaa? 

Uudet opiskelijat voivat hakea AYY:n asuntoja ennen jäsenmaksun maksamista, katso ohjeet hakukelpoisuudesta ja asuntojen hakemisesta. Asunnon voi myös ottaa vastaan ennen jäsenmaksun maksamista, mutta jäsenmaksu on maksettava viimeistään, kun aloittaa asumisen AYY:n asunnossa. 

 

Haluan asunnon syksylle. Milloin saan tietää, saanko asuntoa AYY:lta vai en?

Tarjoukset 1.8. alkaviin vuokrasopimuksiin tehdään pääsääntöisesti kesä- ja heinäkuun aikana. 1.9. vapautuvat asunnot tarjotaan heinä- ja elokuun puolella. 

Syksyisin liikehdintä AYY:n asunnoissa on niin suurta, että ikävä kyllä hakijoille ei pystytä antamaan etukäteisarvioita vapautuvien asuntojen määrästä tai asuntotarjouksen todennäköisyydestä. 

 

Olen tulossa ulkomailta Aalto-yliopistoon opiskelemaan. Mitä asuntoja minun kannattaa hakea? 

Suosittelemme hakemaan erityisesti soluasuntoja, sillä niitä hakiessa voi saada hakemukselleen kiireellisyyspisteet. Tämän lisäksi kannattaa hakea kanssahakijan kanssa kaveri- tai perheasuntoa.Jonotusaika yksiöihin vaihtelee vuodesta jopa kolmeen vuoteen eikä niihin saa kiireellisyyspisteitä, joten on epätodennäköistä saada yksiötä opintojen alkuun mennessä.

 

Pääsimme kaverini kanssa Aalto-yliopistoon opiskelemaan, ja laitoimme samaan aikaan asuntohakemukset Domossa. Kaverini sai jo tarjouksen soluasunnosta, kun taas oma hakemukseni on edelleen jonossa. Miten tämä on mahdollista? 

Uudet opiskelijat saavat tiedon hyväksymisestä eri aikoihin, joten asuntohakemuksen lähettämisajankohta ei voi vaikuttaa uuden opiskelijan soluasuntohakemuksen sijaintiin jonossa. Tämän takia kaikissa solujenasuntojonoissa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden hakemukset menevät arvontaan. 

Saman pistemäärän jakavien hakemusten järjestys arvotaan, jolloin uudet jonoon tulevat hakemukset voivat sijoittua myös aiemmin jätettyjen hakemusten edelle, vaikka pistemäärä olisi sama. Arvonnan ja pisteytyksen vuoksi yksittäisen soluasuntohakemuksen sijainti jonossa voi siis muuttua moneen kertaan.

 

Olen Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut diplomi-insinööri, mutta aloitan nyt uudet opinnot Aalto-yliopistossa. Voinko hakea AYY:n asuntoa? 

Asumisaika lasketaan alkaneen siitä, kun opiskelija ensimmäisen kerran on läsnäolevana Aalto-yliopistossa.  

Jos opiskelija on aloittanut opintonsa esimerkiksi TKK:ssa vuonna 2000 ja valmistunut vuonna 2006, ennen Aalto-yliopiston ja AYY:n olemassaoloa, ei hänen asumisoikeusaikansa AYY:n asuntoihin ole kulunut lainkaan. Tällöin opiskelija voisi hakea AYY:n asuntoa.

 

Asuntojonot 

Mikä on asuntojono? 

Asuntojono tarkoittaa jonoa yhteen tiettyyn asuntoon. Koska Domossa asunnonhakua voi rajata yksittäisten asuntojen tasolla, on jokaiseen asuntoon oma jononsa. 

 

Mikä on asuntoryhmä? 

Asuntoryhmään kuuluvat tietyn kiinteistön tai alueen kaikki saman asuntotyypin asunnot. Esimerkiksi Jätkäsaaren yksiöt tai Teekkarikylän solut ovat oma asuntoryhmänsä. Asunnot on ryhmitelty Domossa asuntoryhmiin, ja asuntoryhmää klikkaamalla näet kaikki kyseisen asuntoryhmän erilliset jonot eri asuntoihin. 

Asuntoryhmillä on tärkeä merkitys asunnonhaussa. Kun saat tarjouksen tietyn asuntoryhmän asunnosta,esimerkiksi Teekkarikylän solusta, poistuvat kaikki kyseisen asuntoryhmän hakemuksesi jonoista riippumatta siitä, hyväksytkö tarjouksen vai et. Esimerkkitapauksessa järjestelmä siis pudottaisi kaikki Teekkarikylän soluihin tekemäsi hakemukset asuntojonoista, vaikka ne olisi tehty eri aikoihin ja olisivat siten ryhmiteltynä eri hakemusnumeroiden alle.  

Asuntoryhmä määrittää myös sisäisen siirron. Kun haet siirtoa asunnosta toiseen saman asuntoryhmän sisällä, saat automaattisesti hakemuksellesi viisi pistettä.

 

Olen jonossa sijalla 12. Milloin saan asuntotarjouksen? 

Kaikki asuntojonot etenevät eri nopeudella, joten tähän kysymykseen on ikävä kyllä mahdotonta vastata mitään tarkkaa. 

Asuntojen vapautuminen riippuu täysin siitä, miten ihmiset irtisanovat asuntojaan. Kaikki jonottajat eivät ota vastaan heille tarjottua asuntoa, ja joillekin jonossa ylempänä oleville ihmisille tarjouksia ei voida tehdä, joten asuntotarjouksen ajankohdan arvioiminen on todella hankalaa.

 

Hakemukseni oli jonossa sijalla 40, mutta sain silti asuntotarjouksen. Miten tämä on mahdollista? 

Domon ilmoittama sijainti jonossa kertoo, kuinka monta hakemusta kaiken kaikkiaan on hakemuksesi edellä, vaikka näille hakemuksille ei voitaisi tehdä tarjousta asunnon vapautuessa. Edelläsi voi siis olla esimerkiksi sellaisia hakemuksia, joissa ensimmäinen mahdollinen muuttopäivä on vasta myöhemmin tulevaisuudessa tai hakijoita, joilla on karenssi voimassa.  

 

Sijoitukseni asuntojonoissa putosi yhtäkkiä! Miksi ja mitä tapahtui? 

Hakemukset järjestetään jonoihin ensisijaisesti pisteiden ja vasta toissijaisesti hakemuksen jättöpäivämäärän perusteella, joten jonojärjestys elää jatkuvasti. Jonosijoituksen vaihtumiseen on käytännössä kolme selitystä. 

1) Jonoon on tullut uusia hakemuksia, jotka ovat saaneet korkeammat pisteet. Esimerkiksi syksyisin vastaanotetaan suuri määrä aloittavien opiskelijoiden hakemuksia, joille myönnetään soluasuntojen jonoihin ylimääräinen piste sekä usein myös kiireellisyyspisteitä. Uudet opiskelijat pudottavat käytännössä kaikkia muita hakemuksia jopa sadoilla sijoilla esimerkiksi Teekkarikylän solujonossa. 

2) Hakemuksellesi myönnetyt pisteet ovat muuttuneet jonotuksen aikana. Asumisen palveluissa seurataan hakemusten pisteytystä ja mikäli ilmenee, että kiireellisyyspisteiden peruste ei ole enää voimassa, voidaan pisteet poistaa hakemukselta.  

3) Uusien opiskelijoiden ja vaihto-oppilaiden hakemukset soluihin käyvät läpi arvontaprosessin, jonka vuoksi uudet hakemukset voivat mennä hakemuksesi edelle, vaikka pisteet olisivat samat. 

 

Olen solujonossa sijalla 357 ja AYY:lla on yli 500 soluasuntoa! Miksi en heti saa asuntoa? 

Domo näyttää kaikki AYY:n asunnot riippumatta siitä, ovatko ne vapautumassa vai eivät. 

AYY:n asunnot ovat erittäin harvoin tyhjillään, eli kaikissa AYY:n asunnoissa asuu tälläkin hetkellä joku. Jonot etenevät tämän vuoksi vain silloin, kun edellinen vuokralainen muuttaa pois ja hänen asuntonsa vapautuu tarjottavaksi jonossa seuraavana olijalle. Toisista jonoista voi vapautua monia kymmeniä asuntoja kuukaudessa. Toisissa jonoissa liikehdintä on hitaampaa ja asuntoja ei kaikkina kuukausina vapaudu välttämättä lainkaan. 

 

Asuntotarjous ja vuokrasopimus 

En ehtinyt reagoida asuntotarjoukseen ja se vanheni. Minulla on sille oikein hyvä syy, joten voinko päästä takaisin jonoon vanhalle paikalleni? 

Valitettavasti tämä ei ole mahdollista. Hakijan vastuulla on pitää huoli, että hän voi reagoida asuntotarjouksiin ajoissa. Asuntohakemuksen lähettämisen yhteydessä hakijan on täytynyt ilmaista lukeneensa AYY:n nettisivuilta löytyvän hakuinfon, jossa tästä vastuusta kerrotaan. 

Hakija voi kuitenkin etukäteen ilmoittaa asumisen palveluille, mikäli hänellä on tiedossaan jokin este sähköpostin seuraamiselle. Tällöin asumisen palveluissa voidaan tarvittaessa muuttaa tarjouksen voimassaoloaikaa. 

Jos et ehtinyt reagoida tarjoukseen täysin ennakoimattoman syyn takia ja tilanteessa olisi ollut kohtuutonta odottaa ripeää reagointia, voit tehdä hakemuksen asuntotoimikunnalle alkuperäisen hakemuksen palauttamisesta jonoon. Lisätietoa asuntotoimikunnasta löydät täältä.

Sain asuntotarjouksen 1.8. alkaen. En kuitenkaan tarvitsisi asuntoa kuin vasta 1.9. Voiko vuokrasopimuksen kirjoittaa alkamaan 1.9.?

Valitettavasti ei. AYY tarjoaa asuntoja sen perusteella, mitä hakija on ilmoittanut asunnontarpeestaan Domo-järjestelmässä. Jos et voi ottaa asuntoa vastaan ennen tiettyä päivämäärää, varmista, että asuntohakemuksessa muuttopäivä on merkitty oikein. Muuttopäivää voi päivittää tarpeen mukaan, eikä se vaikuta hakemuksen sijaintiin jonossa. 

Tehtyjä tarjouksia ei voi jättää ”lepäämään” kuukaudeksi, koska tällöin asunto jäisi kuukaudeksi tyhjilleen. AYY ei voi pitää asuntoja tyhjillään, koska tyhjäkäynnit aiheuttavat vuokratappioita ja nostavat sitä kautta kaikkien AYY:n vuokralaisten vuokria.

 

Voinko saada asuntotarjouksen vähintään kalenterikuukauden varoitusajalla, jotta ehdin irtisanomaan nykyisen asuntoni? 

Hakija voi itse päivittää hakemuksessaan aikaisinta mahdollista muuttopäivää, ja tällä tavoin hän voi varmistaa, ettei tarjous tule liian aikaisin. Voit esimerkiksi maaliskuussa merkitä, että saisit tarjouksen aikaisintaan 1.5. vapautuvasta asunnosta, ja huhtikuulle siirryttäessä muuttopäiväksi voi päivittää 1.6.

 

Sain AYY:lta asuntotarjouksen, miten pääsen katsomaan asuntoa? 

Jos tarjoussähköpostin ohessa on nykyisen vuokralaisen yhteystiedot, voit sopia asunnon katsomisesta hänen kanssaan. Jos tarjoussähköpostissa kerrotaan asunnon olevan tyhjä, ota yhteys asumisen palveluihin. 

AYY pyrkii pitämään asunnot aina vuokrattuina vuokratappion minimoimiseksi ja alhaisten vuokrahintojen säilyttämiseksi. Seurauksena on, etteivät uudet vuokralaiset välttämättä pääse näkemään asuntoaan ennen muuttoa tai ennen tarjouksen umpeutumista, varsinkaan jos nykyiset asukkaat eivät ole antaneet AYY:llel upaa luovuttaa heidän yhteystietojaan asuntotarjouksen yhteydessä. 

AYY kuitenkin puuttuu aktiivisesti asunnoissa oleviin vikoihin ja puutteisiin, minkä lisäksi asukkailla on mahdollisuus itse kunnostaa asuntoaan. Äärimmäisen harvoin asunnoissa on päässyt tapahtumaan AYY:n tietämättä niin suurta vahinkoa, etteivät sisäänmuutto ja nopea korjaustoimenpiteiden tekeminen olisi mahdollista. AYY:n asuntojen ehostamisesta voit lukea lisää täältä.

Minulle tarjottiin siirtoa toiseen AYY:n asuntoon alle kalenterikuukauden varoitusajalla. Täytyykö minun maksaa vuokraa kuukauden ajan kahdesta asunnosta?
 

AYY:n tarjotessa siirtoa yhdestä AYY:n asunnosta toiseen vuokralaisen ei tarvitse maksaa tuplavuokraa, kunhan hän kuittaa Domon luoman automaattisen irtisanomisilmoituksen ajallaan.  

Kun AYY:n vuokralainen allekirjoittaa vuokrasopimuksen toiseen AYY-asuntoon, Domo luo automaattisesti irtisanomisilmoituksen nykyiseen AYY-asuntoon siten, etteivät vuokrasopimukset mene päällekkäin. Ilmoitus on kuitattava, sillä muuten nykyistä asuntoa ei ehditä tarjoamaan uudelle asukkaalle, mikä puolestaan tarkoittaa vuokratappiota AYY:lle.

Otakaari 20

Muuttajan UKK

Askarruttaako jokin muuttoon liittyvä asia? Tälle sivulle on koottu yleisimpiä muuttamista koskevia kysymyksiä.

Muuttajalle
Asukkaan UKK

Asukkaan UKK

Tälle sivulle on koottu yleisiä asukkaita askarruttavia kysymyksiä. Jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi, ota yhteys asumisen palveluihin.

Asuminen
Asukas_Atlantinkatu

Asumisen ABC

Täältä löydät ohjeita sauna- ja pyykkivuorojen varaamiseen ja parkkipaikkoihin liittyen, sekä vinkkejä oman kodin kunnosta huolehtimiseen.

Asuminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu